• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۹۱۶۲۰
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۷
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس

تقویت نظارت هوشمند معاملات الگوریتمی

داشبورد‌های ­(فضاهای کاربری) جدید نظارتی برای تقویت نظارت هوشمند حوزه معاملات الگوریتمی مبتنی بر الگو‌های جهانی در سامانه نظارتی راه‌اندازی شد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از­­پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، با توجه به اهمیت دو حوزه «عملیات» و «نظارت» در موضوع معاملات الگوریتمی، اقداماتی طی هفته‌های اخیر در این خصوص انجام شد که اهم آن به شرح زیر است:
داشبورد‌های جدید نظارتی به منظور تقویت نظارت هوشمند در حوزه معاملات الگوریتمی، مبتنی بر الگو‌های جهانی در سامانه نظارتی، راه‌اندازی و پیاده‌سازی شد و از ابتدای هفته گذشته (۱۴۰۱/۹/۲۶) شروع به کار نمود.

با راه‌اندازی و شروع به کار این داشبوردها، آن دسته از کد‌های معاملاتی که در طول زمان بازار، هشدار هوشمند معامله الگوریتمی در مورد آن‌ها فعال می‌شود و ظن استفاده از الگوریتم در معاملات آن‌ها وجود دارد، شناسایی و به نحو مقتضی با آن‌ها برخورد می‌شود.

الگوی نظارتی مورد استفاده، برگرفته از الگو‌های جهانی و مبتنی بر رویکرد پیشگیرانه و با هدف جلوگیری از تکرار و استمرار تخلف است، به نحوی که در طول زمان بازار، کد‌های مشکوک شناسایی و پس از بررسی‌های تکمیلی و نهایی و احراز تخلف، از طریق سامانه مربوطه، تذکر سیستمی به کارگزار ارسال می‌شود تا ضمن اطلاع به معامله‌گر، هشدار اولیه به کارگزار و معامله‌گر داده شده و از تکرار تخلف پیشگیری شود؛ اما در صورت تکرار تخلف مشابه برای بار دوم، دسترسی مشتری متخلف به سامانه برخط کارگزار مسدود شده و چنانچه پس از اخذ تعهد از مشتری و برقراری دسترسی دوباره به سامانه برخط، مجدداً شاهد وقوع تخلف مشابه باشیم، برخورد انضباطی شدیدتر با کارگزار و در صورت لزوم با مشتری، در چارچوب ضوابط انجام خواهد پذیرفت.

عمده اشخاص استفاده‌کننده از الگوریتم در معاملات به دو دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

۱. دسته اول عمدتاً اشخاص حقوقی شامل صندوق‌های سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی، سبدها، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و... هستند. در خصوص بخشی از معاملات این دسته از اشخاص، کلیه ضوابط و الزامات لازم از قبیل دریافت تأییدیه‌های فنی سازمان بورس و اوراق بهادار، داشتن شناسه الگوریتم، داشتن برچسب الگوریتمی، ذخیره لاگ‌های معاملات الگوریتمی و... توسط کارگزار رعایت می‌شود؛ اما در سایر موارد، تمام یا بخشی از این الزامات رعایت نمی‌شود که در مرحله اول از آن‌ها توضیح خواسته شده و در مرحله بعد در صورت لزوم به نحو مقتضی برخورد انضباطی صورت خواهد گرفت.

۲. دسته دوم که عمدتاً اشخاص حقیقی هستند، با نصب یک ربات هوشمند بر روی صفحه مرورگر خود اقدام به انجام معامله مبتنی بر الگوریتم می‌نمایند. همانگونه که توضیح داده شد، حداکثر تا پایان همان روز معاملاتی که تخلف کشف و احراز گردید، تذکر رسمی سیستمی به کارگزار ارسال و در صورت تکرار، ابتدا دسترسی برخط مسدود و در مراحل بعدی برخورد‌های انضباطی لازم صورت می‌پذیرد. از ابتدای هفته گذشته تاکنون، حدود ۸۰ کد معاملاتی در این دسته شناسایی شد که تذکرات لازم به کارگزار مربوطه ارائه و در خصوص ۵ مورد به دلیل تکرار تخلف، دسترسی برخط سهامدار مسدود شد. از این دسته معامله‌گران انتظار می‌رود چنانچه متقاضی استفاده از الگوریتم هستند، حتما از مسیر صحیح و تعیین شده و با رعایت الزامات اقدام نمایند.

همانطور که ذکر شد، توسعه داشبورد‌های نظارتی در حوزه الگوریتم با پیاده‌سازی تریگر‌های جدید، پس از مطالعه و بررسی در بورس‌های معتبر بین‌المللی صورت پذیرفت و پیاده‌سازی آن منجر به شناسایی اشخاص با معاملات الگوریتمی در هر دو دسته بالا گردیده است.

با تقویت حوزه نظارتی، نگرانی‌ها بابت توسعه و گسترش معاملات الگوریتمی کاهش‌یافته است، زیرا ضوابط به نحوی تدوین گردیده (پیوست «الزامات معاملات الگوریتمی» به عنوان ضمیمه «دستورالعمل اجرایی معاملات برخط») تا چنانچه متقاضیان استفاده از الگو تریدینگ، الزامات را رعایت کنند، دغدغه‌های «بازاری» و «امنیت اطلاعات» مرتفع می‌شود و در صورت عدم رعایت الزامات، سهامدار و کارگزار متخلف بلافاصله شناسایی شده و با آن‌ها برخورد انضباطی مقتضی صورت پذیرفته و از ادامه فعالیت آن‌ها جلوگیری خواهد شد.

مزید استحضار است که تقویت حوزه نظارت در معاملات الگوریتمی، اقدام مهمی در ساماندهی و توسعه معاملات الگوریتمی بوده که تا این لحظه گام بلندی در این راستا برداشته شده است، اما در گام‌های بعدی تلاش می‌شود «مدل کسب‌وکاری» این حوزه مورد بررسی و تجدیدنظر قرار گیرد و در صورت لزوم اصلاحات لازم اعمال شود تا حتی‌الامکان این ابزار به شکلی گسترده‌تر و عادلانه در دسترس عموم فعالین بازار قرار گیرد.

در پایان خاطرنشان می‌سازد با توجه به سهم بیش از ۷۰ درصدی معاملات الگوریتمی در بازار‌های مالی پیشرفته دنیا، هدف عالی در ساماندهی حوزه الگوریتم، توسعه این ابزار در بستری امن و تحت نظارت، با دسترسی گسترده و عادلانه برای کنشگران و فعالان بازار است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پُرشدن سبد تولید زیتون کشور با بیش از ۱۴ هزارتن محصول باغ‌های رودبار تاکنون
وداع مردم جاجرم با یک قهرمان
بیانیه دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
کشف پنج تن زعفران تقلبی
گیلان، معطر به عطرِ خوشِ لاله‌های فاطمی
هفتمین دوره مسابقات تولید محتوای دیجیتال بسیج در چرداول
برگزاری مراسم نوگلان فاطمی در دورود
محفل بین‌المللی قرآنی در اسلام‌آباد با پیام ایستادگی امت اسلامی
تاکید سفیر ایران بر اهمیت راهبردی سفر لاریجانی به پاکستان
برگزاری یادواره شهدای بخش سلفچگان قم
توقیف و ابطال معاینه فنی در انتظار خودرو‌های آلاینده
فردا مدارس و ادارات سمنان دایر است
پاسخ قاطع کاراکاس به توطئه جدید واشنگتن
تجلیل از حماسه سازان صنفی گیلان در دفاع مقدس ۱۲ روزه
جوی آرام و پایدار برای آسمان لرستان
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا
ایران رئیس کمیته پروتکل ریشه کنی تجارت غیر قانونی محصولات دخانی
افتتاح نمایشگاه علمی ثریا در آرادان
آخرین خبر از آتش سوزی در جنگل‌های شمال کشور
تایوان و اوکراین محور گفتگوی روسای جمهور چین و آمریکا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تصاویر ناسا از منطقه آتش سوزی در جنگل الیت چالوس
افتتاح واحد تولیدکارتن‌ در ارومیه
راه‌اندازی بازارچه‌های میوه و تره بار درون شهری در همدان
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه
۹ صندوق سرمایه‌گذاری سود سهامداران را مکانیزه واریز کردند
مدارس استان البرز غیر حضوری شد
«اذان نگو بلال»، کاری از گروه هوش مصنوعی شبکه نمایش
فرار رئال از شکست
وزیر ورزش و جوانان به عیادت دختر موتور سوار رفت
خط و نشان رئیس کل بانک مرکزی برای ملاکی بانک‌ها
جهان می‌تواند بدون آمریکا به کار خود ادامه دهد
چندین شهید و زخمی در حمله رژیم‌صهیونیستی به ضاحیه بیروت
آخرین وضعیت کیفیت هوای شهر‌های آذربایجان غربی؛ ۳ آذر ۱۴۰۴
تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران
ایست به اتلاف انرژی
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
رکورد ۸۸ کیلومتر ریل‌گذاری درطرح چابهار – زاهدان  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)
بالا گرفتن تنش میان اروپا و آمریکا بر سر اوکراین  (۱ نظر)
تقویت هویت ملی و دینی دو محور کلیدی وزارت آموزش و پرورش است  (۱ نظر)