• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۰۵۶۷۴
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۱
پژوهشی در حوزه هوش کلامی

آیا زنان بهتر از مردان کلمات را به یاد می‌آورند؟

کتاب‌های درسی و علوم عمومی ادعا می‌کنند که زنان در پیداکردن و به‌خاطرسپردنِ کلمات بهتر از مردان هستند، اما آیا این واقعاً حقیقت دارد؟

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما انسانها استعداد های متفاوتی دارند در برخی کارها زنان و در برخی کارهای مردان قوی تر هستند .  مارکو هِرنشتاین، استاد دانشگاه برگن در نروژ به مطالعه اثر زیست‌شناسی، روانشناسی و عوامل اجتماعی در ایجاد تغییرات در توانمندی‌های شناختی و سازوکارهایِ عمیق مغز علاقه‌مند است. او می‌گوید: «تاکنون تمرکز اصلی روی توانمندی‌هایی بوده که مردان در آن‌ها برتری دارند، اما در سال‌های اخیر تمرکز روی توانمندی‌های زنانه چرخیده است.»

خاستگاهِ تفاوت‌های جنسیتی/جنسی یا طبیعت در برابر تربیت و پیامد‌های احتمالی این تفاوت‌ها موضوعِ بحث‌های اجتماعی بزرگی بوده است. برای مثال این پرسش‌ها مطرح است که آیا زنان و مردان استعداد‌های متفاوتی برای انجام شغل‌ها و حرفه‌های متفاوت دارند؟

در کتب درسی و علوم عمومی به طور پیش‌فرض زنان به عنوان افرادی که در پیدا کردنِ واژگان توانایی بیشتری از مردان دارند معرفی می‌شوند. برای مثال، گفته می‌شود زنان در پیداکردنِ کلماتی که با حرف «ف» شروع می‌شوند یا واژگانی که به یک طبقه خاص مثل حیوانات یا میوه‌ها مربوط است، توانمندتر از مردان هستند. هم‌چنین اینکه زنان در به‌خاطرسپاری واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند نیز همیشه به عنوان یک «حقیقت» پذیرفته شده است.

زن و مرد روبروی همدیگر و انگشت به لبیافته‌های اخیر نیز اگر چه میزان این برتری را چندان چشمگیر نمی‌بینند، اما اصل وجود آن را تایید می‌کنند. درست است که بیشتر مهارت‌های ذهنی در میانگینِ عملکردِ زنان و مردان یا هیچ تفاوتی نشان نمی‌دهند یا تفاوت‌های بسیار اندکی نشان می‌دهند. اما این واقعیتی است که زنان در برخی امور بهتر از مردان عمل می‌کنند و در نقطه مقابل، مردان هم به‌طور میانگین در برخی امور بهتر از زنان هستند.

این نکته ممکن است خیلی بدیهی به نظر برسد، اما هرنشتاین و همکارانش نشان می‌دهند که چطور این یافته‌ها می‌تواند در تشخیص بیماری و مراقبت‌های بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد.

رابطه حیاتی برای تشخیصِ بیماری فراموشی
این نتایج حداقل به دو جهت بسیار قابل اعتنا هستند: نخست، این نتایج از برتری‌های واقعی زنان پرده برمی‌دارند. دوم، دانستنِ تفاوت‌های جنسی/جنسیتی برای تفسیر نتایج ارزیابی‌های شناختی که در آن‌ها این توانایی‌ها ارزیابی می‌شوند، اهمیت دارد.

برای مثال برای تشخیص بیماری فراموشی می‌توان به این نتایج استناد کرد. دانستن اینکه زنان به طور کلی در این نوع مهارت‌ها بهتر عمل می‌کنند برای پیشگیری از تشخیصِ ناکافی، به دلیلِ میانگینِ عملکردِ پایه بهتر، ضروری است. در موردِ مردان نیز ممکن است به دلیلِ آنکه میانگینِ پایه آن‌ها پایین‌تر از زنان است بیماری فراموشی بیش از حد تشخیص داده شود. در حال حاضر، در بسیاری از ارزیابی‌ها تفاوت جنسی/جنسیتی در تشخیص بیماری‌های مربوط به قوه شناخت در نظر گرفته می‌شود.

هرنشتاین و همکارانش به کمکِ «فراتحلیل» این مطالعه را انجام دادند. در فراتحلیل، داده‌های چندین تزِ دکترا، پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مطالعاتی که در نشریه‌های علمی منتشر شده بود، ارزیابی شد. این فراتحلیل شامل ۵۰۰ یافته از ۳۵۰۰۰ شرکت‌کننده بود. در نهایت محققان دریافتند که زنان در پیداکردن و به خاطر سپردنِ واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند. این برتری اندک است، اما در تحقیقاتی که طی ۵۰ سال گذشته و در سراسر عمرِ مشارکت‌کنندگان انجام شده است، ثابت و مدام بوده است.

منبع ایسنا 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اصفهان برای خدمت رسانی به مسافران آماده می شود
ایران اسلامی، دارای تمدنی درخشان و ملتی با بصیر و زمان شناس
اقتصاد بیمار، نشانه احتضار و مرگ تدریجی رژیم صهیونیستی
خطبه‌های نماز جمعه شهرستان‌های هرمزگان؛ هشتم اسفند
مسولان وضعیت کاسبان بازار رشت را دریابند
تأکید ائمه جمعه استان یزد بر تربیت اسلامی و تداوم مسیر مقاومت
آغاز عملیات اجرایی محور راهبردی طبس – بشرویه
گرامیداشت هفتمین روز شهادت خلبان شهید در پایگاه نوژه
گرامیداشت روز مهندس در بوکان
برخورد رئال با سیتی در یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان اروپا
اعلام قیمت مصوب اقلام مخصوص ماه مبارک رمضان
لزوم توجه به اقدام‌های آموزشی در مقابله با مواد مخدر
انتقاد امام جمعه آمل از نبود طرح افتتاحی برای قطب اقتصادی مازندران
میراث ادبی عامل تقویت انسجام ملی است
توزیع ۱۳ هزار اصله نهال در مصلی‌های نماز جمعه گلستان
اثربخشی ۴۲ درصدی طرح یارانه مضاعف کودکان
درخشش شاعر طبسی در جایزه جهانی شهر شعر
تشییع پیکر مادر شهیدان نظری در همدان
انسجام رمز پیروزی ایران مقابل آمریکا
تاکید امام جمعه بوکان بر یاری رسانی به نیازمندان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وقفه در مذاکرات ژنو؛ ادامه گفت‌و‌گو‌ها از ساعاتی دیگر
عمان: مذاکره‌کنندگان به راه‌حل‌های نوآورانه نزدیک شدند
کشف و توقیف ۵۰ هزار لیتر روغن خوراکی قاچاق در استان قم
پایان دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در ژنو
کاهش دما در استان یزد
هشدار سازمان همکاری اسلامی درباره تشدید تنش‌ها علیه ایران
فراخوان سومین رویداد ملی فناورانه میکروالکترونیک
برپایی محفل انس با قرآن کریم در شهر بهمن
گزارش عراقچی از دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
نمایندگان ایران طلایی شدند
بقایی: دو هیئت‌ نیاز داشتند با پایتخت‌ها مشورت کنند
ایجاد زیرساخت متمرکز بر هوش مصنوعی در صداوسیما
آغاز بکار اتوبوس ویژه بانوان
منافع و آرمان‌های ملی، خط قرمز مشترک همه ما است
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۹ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
توزیع یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال در آذربایجان شرقی  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
تقویت چشمگیر ایمنی تردد شبانه در محورهای خوزستان با اتمام پروژه‌های روشنایی  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)
پایش و شناسه کردن واحد‌های بهره برداری کشاورزی  (۱ نظر)