• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۱۱۶۶۸
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۰

روستایی در ایران که شب‌ها مانند اکلیل می‌ درخشد

معماری منحصر به فرد شهر‌ها و روستا‌ها اصلی ترین دلیل انتخاب گردشگران باشد. این موضوع گویای آن است که هر منطقه‌ای که توانسته معماری خود را حفظ کند، بی‌شک فرهنگ و اقتصاد بومی و آیین و سنن خود را نیز حفظ کرده است.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما،  به هر نقطه‌ای از کشور که برویم و با معماری و بافت ویژه و تاریخی آن روبه رو شویم، به همان میزان می‌توانیم از آیین‌ها و خرده فرهنگ‌های آن بهره ببریم. البته در بسیاری از مناطق در جریان مدرن سازی و نوسازی بخشی از این آیین‌ها از بین رفته است.
در این میان بی‌تردید شاید بتوان گفت که ماسوله در استان گیلان حرف اول را در این زمینه می‌زند، به این دلیل که با گذر زمان معماری آن دچار تغییر نشده است. اما به جز ماسوله روستا‌های بسیاری در کشور وجود دارند که می‌توانند به همان اندازه در توسعه گردشگری پیشرو باشند. اورامان تخت در کردستان نیز معماری ویژه خود را دارد؛ به‌طوری که حتی گردشگران خارجی را به سمت خود می‌کشاند.
اگر تصمیم دارید که به این روستا سفر کنید. باید برای رسیدن به اورامان تخت در کردستان بعد از نگل از سه راه دزلی جاده‌ای کوهستانی و زیبا را طی کنید.
سپس به یک دوراهی می‌رسید که یکی به گردنه ژالانه و تته و دیگری به اورامان تخت می‌رسد. به مسیرتان به سمت روستای اورامان تخت ادامه دهید. تا به این روستای هزارماسوله‌ای که مدفن پیر شالیار است نزدیک شوید. روستایی که بسیاری از خانه‌های سنگی‌اش مانند دژی در برابر تغییرات همچنان مستحکم برجا مانده و از معماری سنتی خود دفاع می‌کند. در ابتدای روستا تنها هتل آن قرار دارد. این هتل نیز براساس معماری سنتی همین روستا ساخته شده است که جای خوشحالی دارد. اما شما می‌توانید از خانه محلی بومیان نیز برای اقامت استفاده کنید؛ البته خانه افرادی که تمایل به اجاره آن دارند.
برخی از اهالی خانه خود را برای مسافران آماده می‌کنند. نکته جالب توجه اینجاست که برای ورود به خانه‌های معمولی هم باید از پله‌هایی سنگی در راهرو‌هایی باریک عبور کنید که همین موضوع و تفاوت معماری با معماری خانه‌های شهری دیگر نقاط برایتان جذاب است.
روستای اورامان در شبدرکل معماری پلکانی خانه‌های اورامان تخت اعجاب انگیز و زیباست. خانه‌ها در این روستا از سنگ و به سبک خشکه‌چین ساخته شده است که روی هم به‌صورت پلکانی بنا شده‌اند. به طوری که حیاط هر خانه سقف خانه دیگری است.

در حین گشت و گذار در کوچه‌های اورامان تخت، اگر از پایین به سمت بالادست روستا حرکت کنید؛ از حیاط خانه‌های بسیاری عبور خواهید کرد. تا اینکه در بالادست روستا به مسجد سنگی روستا می‌رسید.

مسجد سنگی
مسجد سنگی بی نظیری که اوج هنر معماری کردستان را به رخ می‌کشد. حتی وضوخانه این مسجد هم سنگی و بی نهایت دیدنی است. این مسجد در چند طبقه ساخته شده است. نمای بیرونی مسجد در مرکز خانه‌های روستایی اورامان تخت همچون دژی به نظر می‌آید. در و پنجره‌های مسجد از چوب گردو ساخته شده است.

درون مسجد ۱۴ ستون سنگی قرار دارد که با چوب گردو روکش شده‌اند. به جز معماری زیبای مسجد، خانه‌های پلکانی اورامان تخت نیز فقط از سنگ ساخته شده‌اند که از مشخصات منحصر به فرد خانه‌های این روستا به شمار می‌رود که مانند آن را در هیچ کجای دیگر ندیده‌اید.

البته در گشت و گذارتان در روستا آن هم در نزدیکی مقبره پیرشالیار خانه‌هایی را می‌بینید که معماری آن‌ها با دیگر خانه‌ها متفاوت است و نمای سنتی روستا را بر هم زده است. این خانه‌ها با استفاده از تیرآهن، آجر و سیمان ساخته شده و معماری سنتی و سنگی این روستا را کمی از حالت یکدست خارج کرده‌اند.

شاید بپرسید مقبره پیرشالیار چه قصه‌ای دارد که در بالا به آن اشاره شد. اورامان تخت علاوه بر داشتن جاذبه‌های طبیعی و معماری، جاذبه آیینی دیگری به نام مراسم پیر شالیار نیز دارند که در نیمه زمستان برگزار می‌شود. اهالی اورامان در این مراسم با لباس‌های کردی حاضر می‌شوند و با موسیقی عرفانی و دف نوازی مخصوص خود این مراسم را برگزار می‌کنند.

در باور مردم این منطقه پیر شالیار «شاه بهار خاتون» دختر کر و لال شاه بخارا را به حرف زدن درآورد. طبق روایت‌ها «شاه بهار خاتون» کر و لال بود و همه‌پزشکان از درمان او ناامید شده بودند. تا این که آوازه «پیر شالیار اورامی» به بخارا رسید.

پادشاه بخارا هم شرط کرد که هر کسی دخترش را شفا دهد، او را به عقد وی در آورد؛ درنهایت دختر را نزد «پیر شالیار» بردند. وقتی که نزدیک روستای اورامان تخت و خانه پیر شالیار رسیدند، صدای نعره دیوی توجه آن‌ها را جلب کرد؛ دیو از تنوره‌ای که هم‌اکنون اهالی به آن «تنوره دیوها» می‌گویند و نزدیک خانه پیر شالیار است، بر زمین افتاد و کشته شد. این ماجرا باعث شد که زبان شاه بهار خاتون باز شود و شروع به صحبت کردن کند. پادشاه دخترش را به عقد وی درمی‌آورد و مردم جشن عروسی بزرگی برای پیرشالیار و بهار خاتون برپا کردند؛ که امروزه سالگرد این مراسم به مراسم پیرشالیار معروف است.

اگر به اورامان تخت سفر می‌کنید حتما نمای این روستا را در شب از دست ندهید و شب مانی را جزو برنامه‌تان قرار دهید. زیرا این روستا در تاریکی چندین برابر زیباتر از روز می‌شود. وقتی چراغ خانه‌ها روشن می‌شود؛ این روستای پلکانی مانند اکلیلی در شب می‌درخشد.

فصل بهار و به ویژه ماه اردیبهشت بهترین زمان سفر به روستای اورامان تخت است. در این فصل طبیعت روستا بسیار دیدنی است. اگرچه زمستان این منطقه کوهستانی بسیار سرد است، اما در نیمه بهمن و همزمان با برگزاری مراسم پیرشالیار گردشگران بسیاری رهسپار اورامان می‌شوند تا اجرای این مراسم آیینی را از نزدیک ببینند.

مسیر دسترسی به روستای اورامان تخت
برای رفتن به اورامان از تهران و با خودروی شخصی می‌توانید با طی کردن مسیر ۶۶۰ کیلومتری و عبور از شهر‌های ساوه، همدان و سنندج به سروآباد و سپس به اورامان برسید.

بیشتر بخوانید آئین سنتی پیرشالیار | هورامان تخت کردستان

منبع: همشهری آنلاین

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تصادف مرگبار با دو فوتی در کوهدشت لرستان
جشنواره بازی‌های بومی و محلی در دلفان لرستان
شکست خیبر مقابل سپاهان اصفهان
پاسخ قاطع به هر گونه تجاوزگری دشمنان علیه کشورمان
مسدود شدن مسیر دوازده امام شهرستان اردل در چهارمحال و بختیاری به دلیل رانش زمین
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۴
برگزاری پنجمین جشنواره ملی داستان‌نویسی ترکی رضوی (قیزیل ایوان) در زنجان
افتتاح سردخانه ۲ هزار تنی ذخیره‌سازی محصولات کشاورزی در شهرستان خدابنده
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۸ بهمن ۱۴۰۴
فعالیت ۲۵۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت اسمی ۷.۸ میلیون قطعه در زنجان
افتتاح مرغداری۹۰ هزار قطعه‌ای در سلسله لرستان
مسجد جامع الشتر ،پایگاه سلامت و کمک مؤمنانه
شهدا الگوهای حقیقی ایمان و بصیرت هستند
وقایع و رویداد‌های هفدهم بهمن سال ۵۷
ورزشی‌های هفدهم بهمن ماه در استان سمنان
اجرای طرح ویژه برخورد با رانندگان متخلف در ایلام
ارائه خدمات رایگان دامپزشکی در روستای علی‌آباد ایلخچی
حضور داور چهارمحال و بختیاری در لیگ برتر تنیس
تعویق ثبت‌نام نیمسال دوم سال تحصیلی دانشگاه تهران
برپایی ۱۲۰ میز خدمت جهادی در لرستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پایان دور جدید مذاکرات مسقط
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امشب
پایان دور اول مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا
عراقچی: مذاکرات امروز شروع خوبی بود
هشدار نارنجی هواشناسی در ۱۲ استان
استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای کاهش جمعیت کیفری
اجرای سیاست‌های ضدتورم، کلید گره‌گشایی از زندگی مردم است
شکارچیان متخلف در دام قانون
عزیمت هیئت مذاکره کننده ایرانی به محل مذاکرات
دیدگاه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا
حضور دو قلاده پلنگ در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی
علی‌اف: اجازه نمی‌دهیم هیچ تهدیدی متوجه ایران شود
بازدید معاون دادستان کل کشور از زندان مرکزی قزوین
تفاهم ایران و آمریکا برای ادامه مذاکره
هوای بیشتر شهر‌های بزرگ در وضعیت سالم
کاهش ترافیک شهری کرج با اجرای ۴ طرح عمرانی  (۲ نظر)
برای او که خواهد آمد  (۱ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)
ما استادان دانشگاه، خود را پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانیم  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)