• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۱۱۷۳۰
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

ایران، در صدر لیست فناوران واکسن کرونا

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری از صادرات محصولات زیستی به ۱۷ کشور خبر داد و گفت: تاکنون ایران توانسته ۶ فناوری را برای تولید ۶ واکسن کرونا توسعه دهد.

ایران، در صدر لیست فناوران واکسن کرونابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مصطفی قانعی در نشست خبری امروز با ارائه گزارشی از فعالیت‌های ستاد توسعه زیست فناوری، به بیان شکل گیری توسعه زیست فناوری در کشور پرداخت و یادآور شد: طبق تعیین شورای عالی انقلاب فرهنگی، وظیفه اصلی ستاد توسعه زیست فناوری برنامه‌ریزی، هماهنگی، هم‌افزایی و حمایت در این حوزه است.

وی تحقق کسب ۳ درصد از بازار زیست‌فناوری را از برنامه‌های این ستاد دانست و یادآور شد: حوزه زیست فناوری در جهان تأثیرات شگرفی در اقتصاد دارد و توانسته اشتغال و رشد کشور‌ها را تا حد زیادی به نقطه مطلوب برساند؛ چرا که بیشترین بخش تحقیق و توسعه کشورها، مربوط به حوزه بیوتکنولوژی است.

قانعی با اشاره به فعالیت ۷۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزه زیست فناوری، با تاکید بر اینکه برخی از این شرکت‌ها توانستند محصولات زیستی خود را به ۱۷ کشور صادر کنند، یادآور شد: محققان کشور در حوزه بیوتکنولوژی در مرز دانش فعالیت می‌کنند که یکی از این حوزه‌های لبه دانشی، mRNA است؛ چرا که بر اساس پیش بینی‌ها تا ۵ سال آینده واکسن‌ها، روش درمانی و شیوه‌های تشخیصی مبتنی بر mRNA‌ها عرضه خواهد شد و بر این اساس باید اعلام شود که با ورود این محصولات، واکسن‌های قدیمی از رده خارج خواهند شد.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با بیان اینکه کرونا فرصتی بود که بتوانیم مجوز تحقیقات در زمینه mRNA را اخذ کنیم، اظهار کرد: این یعنی به فناوری‌ای دست پیدا کرده‌ایم که امکان ورود ما به تولید محصولات مختلف در حوزه‌های درمان، واکسن و شیوه‌های تشخیصی را فراهم خواهد کرد.

به گفته وی تاکنون یک شرکت دانش‌بنیان اقدام به تولید واکسن مبتنی بر mRNA کرده و توانسته در زمینه واکسن سرطان نیز ورود کند و این شرکت طی دو ماه آینده می‌تواند محصولات خود در این زمینه را به تولید برساند.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، "کریسپر" را از دیگر تکنولوژی‌هایی دانست که نیاز به توسعه در کشور‌ها دارد، گفت: این فناوری در کشور ما وجود دارد و برای توسعه آن راه‌اندازی شتاب‌دهنده‌های فعال در این زمینه را آغاز کرده‌ایم که خوشبختانه این فناوری در ایران به خوبی پیشرفت کرده و پروژه‌هایی در حال انجام است.

وی "بیوسنسورها" را از دیگر حوزه‌های زیست فناوری معرفی کرد که شرکت‌های دانش بنیان در تولید آن وارد شده‌اند، گفت: در این راستا نیز شتابدهنده‌ای برای توسعه بیوسنسور‌ها در کشور فعال شده تا محصولات تولیدشده از سوی شرکت‌ها را تجاری‌سازی کند.

قانعی، طراحی نقشه زیست فناوری کشور را در مدت ۸ سال و شناسایی محققان در این حوزه را در مدت ۴ سال ذکر کرد و ادامه داد: علاوه بر آن توانستیم تقسیم کار ملی در این زمینه ایجاد کنیم و بر این اساس توانستیم شاهد بلوغ و تجاری‌سازی در حوزه بیوتکنولوژی باشیم.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، تولید دارو‌های زیستی را تمرین بزرگی برای محققان کشور دانست و افزود: علیرغم پیچیدگی‌های دانش تولید دارو‌های بیوتکنولوژی اقدامات محققان در حوزه دارو‌های زیستی منجر شده در این حوزه پیشرفت چشمگیری داشته باشیم و دارو‌هایی را توسط شرکت‌های داخلی به تولید برسانیم.

وی با بیان اینکه اعمال تحریم‌ها علیه کشور تبدیل به فرصت در حوزه زیست فناوری شد، گفت: در صورت نبود تحریم می‌توانستیم مولکول دارویی را از یک شرکت خارجی تهیه کنیم، اما تحریم باعث شد نتوانیم وارد کنیم و خودمان موفق به تولید آن شدیم و هم اکنون کشور در تولید دارو‌های بیوتک رتبه بین سوم و چهارم را در آسیا به خود اختصاص داده است.

قانعی با اشاره به تولید واکسن‌های کرونا در کشور گفت: ما توانستیم در طول دوره کرونا ۶ فناوری را در تولید واکسن کووید ۱۹ توسعه دهیم و اکنون ۶ واکسن داریم و این در حالی بود که ما در ۶ ماه ابتدایی شیوع کرونا در تولید واکسن کرونا از سایر کشور‌ها عقب بودیم.

وی دلیل این عقب‌ماندگی را اعمال تحریم‌ها علیه کشور دانست و ادامه داد: در حال حاضر در سازمان بهداشت جهانی، نام ایران در صدر لیستی آمده که توانسته ۶ فناوری را برای تولید ۶ واکسن کرونا به تولید برساند.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با تاکید بر اینکه بر این اساس لازم است کشور پیشنهاد ستاد را در زمینه اختصاص ۱۰ درصد از تولید ناخالص ملی به بخش بیوتکنولوژی بپذیرد، خاطر نشان کرد: ما در حوزه امنیت غذایی با مشکلاتی مواجه هستیم، در حالی که می‌توانیم با استفاده از بیوتکنولوژی واردات نهاده‌های دامی را که به میزان ۳ میلیون دلار است، کاهش دهیم و به همین میزان امنیت غذایی توسعه می‌یابد.

وی اضافه کرد: همچنین بیوتکنولوژی می‌تواند بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی که در ستاد داریم، واردات ۱.۸ میلیون دلاری حوزه سلامت را کاهش دهد.

دکتر قانعی، تولید پلاسما و انسولین بر پایه بیوتکنولوژی را از دیگر دستاورد‌های شرکت‌های دانش بنیان ذکر کرد و گفت: تولید این دو محصول به تنهایی می‌تواند از خروج ۲۰۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کند.

وی با اشاره به تلاش دانش‌بنیان‌ها به تولید مرغ «آرین»، توضیح داد: ژن‌های مرغ آرین وارداتی هستند از این رو درصدد هستیم تولید این مرغ‌ها را در کشور با ژنتیک بومی به تولید برسانیم.

قانعی گفت: هر چند تحریم‌ها، حوزه صادرات کشور را تحت تأثیر قرار داد است، ولی ما توانستیم با برخی کشورها، چون روسیه، ترکیه و عمان در حوزه زیست فناوری همکاری‌های مشترکی داشته باشیم و به واسطه این همکاری مشترک، تولید محصولات زیستی با فناوری ایرانی در آن کشور صورت می‌گیرد.

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معتقد با بیان اینکه دانش بنیان‌ها در حوزه سلامت پیشرفت خوبی داشتند، ولی نقص‌هایی در حوزه کشاورزی و دامداری وجود دارد، خاطر نشان کرد: برای رفع این چالش در صدد هستیم مشکل بخش کشاورزی را با حضور ببشتر فناوران مرتفع کنیم.

قانعی زیست دریایی را از دیگر حوزه فعالیت شرکت‌های دانش بنیان فعال در زمینه زیست فناوری دانست و افزود: زیست دریایی با شرایط کشور به یک تهدید تبدیل می‌شود و خوشبختانه شرکت‌ها توانسته‌اند در این زمینه ورود کنند و محصولاتی را به تولید برسانند.

قانعی با بیان اینکه دو سوم صادرات دانش بنیان‌ها مربوط به حوزه زیست فناوری می‌شود، گفت: بیشترین محصولی که در حوزه زیستی صادر شده، حوزه دارو است. به طور کلی ۶۰ میلیون دلار محصولات زیستی صادر شده است.

قانعی در خصوص آخرین وضعیت واکسن mRna گفت: این واکسن مجوز بالینی را اخذ کرده و به زودی وارد کارآزمایی بالینی می‌شود.

وی در خصوص واکسن دیگری گفت: فناوری تولید واکسن آدنوویروس که در موسسه پاستور در حال پیگیری بود، به دست آمده، اما تولید آن متوقف شده است.

دبیر ستاد توسعه فناوری در خصوص بودجه ستاد توسعه زیست فناوری هم ادامه داد: این ستاد در سال ۱۴۰۱، ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه و معاونت فناوری داشته که در سال ۱۴۰۲ این بودجه رشدی نداشته است.

قانعی در خصوص ورود بیوتکنولوژی در حوزه فناوری، اظهار داشت: براساس آمار‌هایی میزان واردات محصولات آرایشی و بهداشتی یک میلیارد دلار بوده است. اما امروز در دنیا محصولاتی که پایه زیستی دارند در زمینه آرایشی بهداشتی دو سه برابر محصولات معمولی هستند. از این رو باید یک تنظیم‌گری صورت گیرد تا یک تعادل قیمتی در حوزه محصولات آرایشی بهداشتی بایو فراهم شود.

وی با بیان اینکه محققان کشور در حوزه رنگ دانه جلبک ورود کرده‌اند که می‌تواند در تولید محصولات آرایشی، بهداشتی کاربردی باشد، خاطرنشان کرد: از لحاظ فناوری محققان ما توانایی ورود به حوزه تولید محصولاتی را که در حوزه آرایشی، بهداشتی است را دارند.

به گفته وی سموم، باکتری‌ها و مواد بوتاکس از محصولاتی هستند که ایران به تکنولوژی تولید آن رسیده و حتی صادرات هم داشته است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس 12 روزه
سوختن ۱۵۰ اصله نخل خرما در شهرستان شادگان
تقویم روز اوقات شرعی گیلان ، ۳۱ تیر ۱۴۰۴
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ به افق قم
مراسم گرامیداشت سرلشکر شهید غلامحسین غیب‌پرور
نصب پنل خورشیدی بر پشت بام های خانه های روستایی
پرچم متبرک حرم مطهر درمنزل شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
کشف و جمع آوری ۹۱۶ دستگاه ماینر غیر مجاز در تبریز
اعزام هواپیمای آبپاش برای مهار حریق در بخش عراقی تالاب هورالعظیم
وزش باد تهدیدی بر جان جنگل های ابر شاهرود
پبش بینی تداوم هوای گرم و وزش باد در سمنان
کاشت کنجد در مزارع جنوب فارس
میزبانی کیش از اردوی پیش‌فصل تیم فوتبال سایپا
تغییر ساعات کاری ادارات کردستان در روزهای سه شنبه و چهارشنبه
انفجار کنترل‌ شده در تبریز حین عملیات خنثی‌سازی مهمات
اخبارنقاط مختلف چهارمحال و بختیاری در یک نگاه
استقبال خانواده‌ها از کلاس‌های تابستانی فرهنگسرا‌های کیش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
ایران در جمع ۷ کشور دارای دانش فنی ساخت پوشش نانویی مقره‌های برق درجهان
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۱ نظر)