• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۴۳۴۱۹
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۵
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

شناسایی گونه‌های جنگلی در معرض خطر چرای دام

پژوهشگران حوزه جنگل و مرتع کشور در یک تحقیق جدید، گونه‌های درختی و درختچه‌ای خوش‌خوراک برای دام‌ها را معرفی کردند و از مسئولین خواستند با توجه به این اطلاعات و ورود برخی دام‌ها به جنگل‌ها و مراتع، از این عرصه‌ها به شکل بهتری محفاظت کنند .

به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، مراتع به‌ عنوان گسترده‌ترین عرصه خشکی‌های جهان، بخش قابل توجهی از اراضی کشور ایران را نیز به خود اختصاص داده‌اند، این گستره یکی از منابع پایه تولیدی کشور محسوب شده و جایگاه خاصی در تأمین علوفه مورد نیاز حیات وحش و دام‌ها دارد.
تولید علوفه در این اراضی مربوط به گیاهان مرتعی است که بر اساس ویژگی‌های رویشگاهی نظیر شرایط اقلیمی اعم از دما و بارندگی، ویژگی‌های خاک و نظایر آن در مناطق مختلف کشور مستقر شده و ترکیب گیاهی خاصی را به وجود آورده‌اند.
طبق نظر پژوهشگران، از نقطه‌نظر اقتصادی اجتماعی و با توجه به سابقه دیرینه دامداری در ایران، مراتع به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تولید علوفه به شمار می‌آیند.
به‌طور کلی در مراتع، یکی از ابزار‌های اصلی مدیریت و بهره‌برداری صحیح، شناسایی گیاهان علوفه‌ای و میزان خوش‌خوراکی آن‌ها برای دام‌هاست؛ بنابراین جهت مدیریت و هدفمندی چرای گله در عرصه‌های مرتعی، استفاده از تجربه بهره‌برداران و چوپانان در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌های مدیریتی حائز اهمیت است.
در همین زمینه، پژوهشگران دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که در آن به مقایسه ترکیب شیمیایی برگ هشت گونه درختی و درختچه‌ای جهت تغذیه دام پرداخته شده است.
این تحقیق به بررسی عوامل مؤثر در استفاده بهره‌برداران مرتعی از ۴ گونه درختی شامل افرا پلت، بلوط بلندمازو، ممرز و خرمندی و همچنین ۴ گونه درختچه‌ای شامل آلوچه وحشی، شب خسب، ازگیل وحشی و داغداغان جهت تغذیه دام و تعیین ارزش غذایی آن‌ها در مرحله شروع رشد برگ‌ها در دامسرا‌های مناطق جنگلی اطراف روستای جواهرده در شهرستان رامسر استان مازندران پرداخته است.
پژوهشگران در این تحقیق، برگ سبز گونه‌های فوق را پس از جمع‌آوری و خشک‌شدن در هوای آزاد، برای وزن خشک و کیفیت علوفه شامل پارامتر‌های پروتئین خام، فسفر، ازت، پتاسیم و موارد دیگر بررسی نمودند.
نتایج این بررسی‌ها نشان داد که گونه گیاهی درختچه‌ای شب خسب با نام علمی آلبیزیا جولیبریسین به دلیل مقدار انرژی متابولیسمی، درصد هضم‌پذیری ماده خشک، پروتئین و چربی خام و موارد مناسب دیگر، دارای کیفیت علوفه بالاتری نسبت به هفت گونه دیگر است.
همچنین یافته‌ها حاکی از آن بودند که ارزش غذایی گونه شب خسب بالاتر بوده و بهره‌برداری از آن توسط دامداران بیشتر بوده است.
محمدرضا طاطیان، دانشیار و پژوهشگر گروه مرتع‌داری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و همکارانش در این تحقیق می‌گویند: «نتایج حاصل از اطلاعات پرسشنامه‌ها نشان داد که از نظر دامداران محلی، گونه گیاهی شب خسب دارای بیشترین تأثیر بر تولید شیر و گوشت دام است، درحالی‌که مقدار انرژی متابولیسمی و درصد حذف‌پذیری ماده خشک گونه بلوط بلند مازو نسبت به هفت گونه دیگر کمتر است».
به گفته آن‌ها، «یافته‌ها حاکی از آن هستند که اطلاعات محلی بهره‌برداران با خصوصیات کیفی تعیین‌شده در برخی از گونه‌های مورد استفاده همخوانی دارند. البته هدف این تحقیق، تشویق بهره‌برداران برای تشویق چرای دام از جنگل نیست، بلکه ارائه ایده‌ای مناسب به مدیران و مراکز اجرایی کشور است تا با شناخت ارزش غذایی گونه‌های درختی از طریق طرح‌های اجرایی صحیح صیانت از جنگل، اقدام به حمایت از گونه‌های بومی در معرض خطر کنند».
بر اساس این تحقیق، به‌طور کلی و با توجه به ساختار اقتصادی و اجتماعی بهره‌برداران مرتعی و استفاده‌کنندگان از جنگل که تنها وسیله امرار معاش توده وسیعی از ساکنین مناطق مورد مطالعه است، باید با دید واقع‌بینانه به این موضوع نگریست و شرایط زندگی این عده از افراد جامعه را در برنامه‌ریزی‌های مدیریتی مد نظر قرار داد.
این یافته‌ها که توجه به آن‌ها می‌تواند موجبات حفاظت بهتر از عرصه‌های جنگلی و مرتعی کشور را فراهم کند، در فصل‌نامه مرتع و آبخیزداری متعلق به دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران منتشر شده‌اند. این نشریه قدیمی، هفتاد و پنجمین سال انتشار خود را سپری می‌کند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
خدمات رسانی شبانه روز ستاد مدیریت بحران در کیش
واریز یارانه یسنا، همزمان با شب یلدا
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۲۷ آذر
محاسبات دشمن در دفاع مقدس ۱۲ روزه فرو ریخت
کنترل بیولوژیک افت ذرت
پرواز اورژانس هوایی برای نجات نوزاد در طالقان
خدا جواب بازیکنان پرسپولیس را داد
مسابقات آزاد تپانچه بانوان؛ هانیه رستمیان قهرمان شد
تشدید بارندگی ها در پایان هفته سمنان
بیانیه کمیته انضباطی درباره توهین‌ها و فحاشی تماشاگران فوتبال
نعمت بی دریغ، ایران غرق در برکت برف و باران
عملیات بهسازی قبور معصوم زاده بجنورد متوقف شد
مصر و امضای یک قرارداد تازه عربی با رژیم صهیونی
اغاز فرایند انتخاب هیات های اجرایی
آغاز فعالیت کارگاه نقاشی «روایت یاران» در شهرکرد
روی خط انتخابات
اهمیت آرایش جنگ تبلیغاتی در میدان رسانه
زن مسلمان هندی پس از کنار زده شدن حجابش، شغل دولتی را رد کرد
چهار مصدوم در سانحه رانندگی سه‌راه بنده‌بن نکا
کیش، تحت تاثیر موج سوم سامانه بارشی جنوب کشور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
کشف صدها تن برنج احتکار شده در آبادان
آغاز فرآیند انتخابات شورای اسلامی شهر‌ها با دستور وزیر کشور
هشدار بارندگی برای نیمی از کشور در روز پنج شنبه ۲۷ آذر
جدیدترین گزارش پزشکی وضعیت رضا امیرخانی
جوانان جهان، امروزه بیش از هر زمان دیگری نیازمند بهره‌مندی از آموزه‌های امام خمینی (ره) هستند
حضور هواداران ایران و ۳ کشور در جام جهانی ممنوع شد
اعطای درجه سپهبدی شهید باقری به خانواده ایشان
کارت‌سوخت با انتقال سهمیه بنزین به کارت‌بانکی حذف نمی‌شود
فردا؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
بدمینتون بین‌المللی قزاقستان؛ پیروزی نمایندگان ایران در دور مقدماتی
جام جهانی اسکیت رولبال؛ بانوان ایران بر سکوی سوم جهان ایستادند
ادامه عملیات بارورسازی ابر‌ها تا پایان بهار
آغاز امتحانات نهایی دوازدهمی‌ها از امروز
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۵ نظر)
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد  (۲ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
حجم مبنا در بورس حذف شد  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
آغاز طرح ترافیکی زمستانی پلیس با مشارکت ۹۱ هزار نیروی امدادی در جاده‌ها  (۱ نظر)
رئیس قوه قضائیه مهمان مردم استان مرکزی  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
سامانه بارشی جدید در راه تهران  (۱ نظر)
برف پاییزی، چهره زمستانی به زنجان بخشید  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
مجازی شدن مدارس هشت شهرستان خوزستان در ۲۶ آذر  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)