• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۵۴۸۳۷
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۵

کشف راز دارو‌های باستانی آفریقا، درون شاخ ۵۰۰ سالۀ گاو

سال ۲۰۲۰، نزدیک دهکده کوچک میسگاند در کیپ شرقی در آفریقای جنوبی یک بسته غیرعادی به صورت اتفاقی کشف شد؛ محتوای این بسته اطلاعات تازه‌ای دربارۀ شیوه‌های قدیمی طبابت در آفریقا در اختیار محققان گذاشت...

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، سال ۲۰۲۰، نزدیک دهکده کوچک میسگاند در کیپ شرقی در آفریقای جنوبی یک بسته‌ غیرعادی که در واقع هدیه‌ای برای علم بود به صورت اتفاقی کشف شد. این بسته یک شاخ گاو ۵۰۰ ساله از آب درآمد که یک سرپوش چرمی داشت و با دقت لابلای علف‌ها و برگ‌های گیاه بوفِین دیستیکا پوشانده شده بود.

شاخ ۵۰۰ سالۀ گاو که راز دارو‌های باستانی آفریقا را فاش کرد

درون این شاخ بقایای سفت‌شده‌ ماده‌ای پیدا شد که زمانی مایع بوده است. حالا به لطف تحلیل‌های شیمیایی می‌دانیم این شاخ یک محفظه‌ پزشکی بوده است. این یافته نخستین شئ شناخته‌شده در نوع خودش در آفریقای جنوبی است و نخستین داده‌ها درباره‌ پزشکی دوران پیش از استعمار در این بخش از دنیا را در اختیار ما قرار می‌دهد. تیم تحقیقاتی روی محتوای درون شاخ تحلیل‌های شیمیایی انجام دادند و چندین دگرگوهره‌ گیاهی ثانویه را شناسایی کردند که فراوان‌ترین آن‌ها مونو متیل اینوزیتول و لوپِئول بود. هر دوی این ترکیبات و در واقع تمام ترکیبات شناسایی‌شده خواص دارویی شناخته‌شده دارند.

شاخ گاو مثل یک گنج با ارزش بین برگ‌ها و الیاف گیاه پیچیده شده بود(شاخ گاو مثل یک گنج با ارزش بین برگ‌ها و الیاف گیاه پیچیده شده بود)


این یافته‌ چشمگیر، قدیمی‌ترین نمونه‌ شناخته‌شده در آفریقای جنوبی است که دو یا چند عنصر به صورت آگاهانه درون یک محفظه با هم ترکیب شدند تا یک دستور دارویی بسازند. چندین موزه در آفریقای جنوبی در حال حاضر حاوی نمونه‌هایی از این شاخ‌های محفظه‌مانند است که در قرون نوزدهم و بیستم جمع‌آوری شدند، اما هیچ‌یک از آن‌ها در یک بافت باستان‌شناسی کشف نشده بودند.

کاربرد‌های متنوع گیاهان

(نقاشی مردمان سان روی صخره‌ها)(نقاشی مردمان سان روی صخره‌ها)


این محفظه‌ی دارویی درون یک پناهگاه سنگی رنگ‌شده پیدا شد. تاریخ‌گذاری رادیوکربنِ این شاخ، قدمت آن را حدود چهارصد تا ششصد سال قبل تخمین زده است. اگرچه پناهگاه سنگی حاوی چندین نقاشی از مردم سان (San) است، نمی‌دانیم قدمت آن‌ها با قدمت این محفظه‌ی شاخ یکسان است یا نه. آن زمان، شکارچی-گردآورندگان سان و دامداران خوی (Khoi) در این منطقه سکونت داشتند که هر دوی آن‌ها به وجود یک حیوان افسانه‌ای شبیه گاو اهلی باور داشتند که شاخ‌های آن را دارای خواص دارویی می‌پنداشتند.

مردم از خواص دارویی گیاهان دست‌کم ۲۰۰ هزار سال بهره‌برداری کرده‌اند. در خلال عصر حجر میانه (که حدود ۳۰۰ هزار سال پیش آغاز و میان ۲۰ و ۵۰ هزار سال پیش پایان یافت) مردم برگ‌های معطر خاصی را می‌سوزاندند تا فضای خواب‌شان را ضدعفونی کنند. عصاره‌های گیاهان نیز به ظاهر عنصر اصلی چسب‌ها و سموم شکار آن دوران بوده است. اما اطلاعات زیادی درباره‌ی دارو‌های سنتیِ عصر پیش-مستعمراتیِ آفریقای جنوبی در دست نیست. اطلاعات موجود نیز اساساً نشات‌گرفته از گزارشات مسافران اولیه و مطالعات مدرن انسان‌شناسی است. حالا این شاخ فرصت یادگیری بیشتر درباره‌ی دانش سنتی دارویی آن دوران را در اختیار ما گذاشت.

کاربرد‌های دارویی و معنویکیپ شرقی، جایی در افریقا که شاخ گاو 500 ساله پیدا شد.

(کیپ شرقی)

ترکیبات اصلی موجود در محفظه یعنی مونو متیل اینوزیتول و لوپئول هنوز در انواعی از دارو‌های گیاهی در کِیپ شرقی وجود دارند که انواعی از کاربرد‌های دارویی را دارند، از جمله کنترل قند خون و سطوح کلسترول و درمان تب‌ها، التهاب و عفونت‌های مجاری ادراری. از این ترکیبات گیاهی می‌توان به صورت موضعی برای درمان عفونت‌ها استفاده کرد: مالیدن پماد‌های ساخته شده از این ترکیبات روی بریدگی‌های روی پوست یکی از روش‌هایی است که مردمان سان از آن استفاده می‌کردند.

مونو-متیل اینوزیتول و لوپئول هر دو از نظر دارویی، ترکیبات ایمنی هستند. این به آن معناست که می‌توان بدون خطر فزون‌دارویی (اُوِردوز) آن‌ها را قورت داد. هر دو ترکیب، تولیدِ دوپامین در مغز را تحریک می‌کنند. از مونو-متیل اینوزیتول برای درمان اضطراب استفاده می‌شود و گیاهان حاوی لوپئول را به عنوان داروی مقوی قوای جنسی استفاده می‌کنند.

برای مردمان خوی و سان، تمام دارو‌ها مختص درمان بیماری‌های فیزیولوژیکی نبودند. شفادهندگان متخصصانی بودند که کارشان درمان ناخوشی‌های فیزیکی و روحی بود. در واقع، یکی از کاربرد‌های اصلی پزشکی سنتی، در گذشته و امروز، درمان افسون‌زدگیِ ماوراء طبیعی بوده است. پزشکی و فرهنگ همچنان بهم‌پیوستگی تنگاتنگی دارند و پزشکی سنتی که بسیار تطابق‌پذیر است همچنان در مناطق زیادی از آفریقا نقش مهمی در حیطه پزشکی ایفا می‌کند.

ما دقیقاً نمی‌دانیم داروی بجامانده در این شاخ چه کاربردی داشته، چگونه از آن استفاده می‌شده یا کاربر آن دقیقاً چه کسی بوده است، اما در این شکی نیست که یک دارایی باارزش است و این حقیقت از نحوه‌ پوشاندن دقیق و قرارگیری آن در پناهگاه سنگی مشخص است. چنان که پیداست، صاحب این شاخ قصد برداشتن آن را داشته، اما هرگز این اتفاق نیفتاده است!

نبودِ هیچ مدرکی دال بر تصرف بلندمدت پناهگاه به این معناست که این شاخ، یک کشف موردی و اتفاقی بوده که برای ما روشنگر دارو‌های سنتی به کاررفته در کِیپ شرقی ۵۰۰ سال پیش است.

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: فرادید

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۲۲ آذر ۱۴۰۴
مهر آب؛ سوژه هنرمندان زنجانی
آمادگی همه‌جانبه برای دفاع از عزت، استقلال و امنیت کشور
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۹/۲۲
بانوی کارآفرین زنجانی در مسیر ساخت دستگاه صنعتی
هوای ابری و بارش پراکنده در لرستان
مصرف نان‌های سبوس‌دار؛ گامی مهم در تغذیه سالم روزانه
همیار گاز در مدارس استان زنجان
علل افزایش قیمت طلا در بازار
صلح و سازش ۴۹۶ پرونده قضایی درپویش «به احترام حضرت معصومه (س) در قم
اجرای بنزین ۳ نرخی از امروز
آخرین خبر از بارندگی در کشور ۱۴۰۴/۰۹/۲۲
اجتماع بانوان فاطمی در لبنان
مجید اخوان سرپرست روابط عمومی و سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری شد
تحول در تولید زیتون با بهره‌گیری از دانش روز و فناوری‌های نوین
طرح ملی درختکاری در زیر سایه مادر
باخت اروند سیرجان برابر کاوان قشم در هفته ششم لیگ حرفه‌ای بسکتبال
کشف ۵۰ دستگاه استخراج ارز دیجیتال قاچاق در کاشان
بارش‌های امیدبخش در اردبیل، کم‌آبی را جبران نکرد
تضعیف اعتبار ملی ایران، زمینه‌ساز اقدامات خصمانه علیه کشور است
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید
دشمن توان مقابله نظامی با ایران ندارد
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
شهید رشید ستون اتاق فکر دفاع مقدس بود
سامانه بارشی در راه گیلان/ اواخر وقت فردا بارش‌ها آغاز می‌شود
سامانه پرقدرت بارشی در راه فارس
هوای مشهد امروز جمعه ۲۱ آذر ۱۴۰۴ سالم شد
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
هشدار زرد هواشناسی خوزستان مبنی بر کاهش دما و یخ زدگی زمین
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
دایر بودن مدارس آذربایجان غربی
مجروح شدن فرمانده انتظامی مشهد و یک مامورپلیس، حین انجام وظیفه
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
رئیس مرکز آمار قوه قضائیه: تا پایان سال مردم دارای دستیار هوشمند می‌شوند  (۱ نظر)
بررسی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی آذربایجان غربی  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)
پاراوزنه برداری دختران؛ حسینی طلایی شد، ایمانی نقره‌ای  (۱ نظر)