• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۸۲۰۰۶
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۵
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

صرفه جویی ۵۰ درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی با سوپرجاذب‌های دوستدار طبیعت

پژوهشگران کشور با استفاده از مواد زیست‌سازگار موفق به ساخت گرانول‌های سفالی به عنوان سوپرجاذب شدند که می‌تواند جانشین مناسبی برای سیستم‌های تهویه هوا در مرغداری‌ها و گلخانه‌ها شود و در بخش کشاورزی نیز باعث کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب خواهد شد.

صرفه جویی ۵۰ درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی با سوپرجاذب‌های دوستدار طبیعتبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مجری این طرح گفت: به دلیل نبود روش‌های بهینه بهره‌برداری از میادین نفت و گاز، اکثر این انرژی عظیم خدادادی نه تنها از بین می‌رود، بلکه مشکلات زیاد زیست محیطی را نیز به ارمغان می‌آورد، و همچنین روزانه میلیون‌ها متر مکعب گاز در میادین نفت و گار کشور به هدر می رود.
مرتضی چابکی  افزود: در کشور حدود ۱۷/۴ میلیارد مترمکعب گازی از طریق «فلر»ها (مشعل‌های میادین نفت و گاز کشور) سوزانده می‌شود و از این لحاظ ایران رتبه سوم جهانی را کسب کرده است.
 
وی با بیان اینکه ایران انتشار گاز‌های گلخانه‌ای را از سال ۲۰۱۵ تاکنون به میزان ۱۸ درصد افزایش داده است، گفت: در این میان تنها موردی که کمتر به آن پرداخته شده، مالیات کربن است که جوامع بین‌المللی به‌زودی دردسر‌های بزرگی را به کشور تحمیل خواهند کرد.این در حالی است که سایر کشور‌ها از گاز فلر، برای تولید سوخت و برق و خوراک استفاده بهینه می‌کنند.
 
آقای چابکی گفت: در حال حاضر مبنای پالایشگاه‌های مدرن دنیا استفاده حداکثری بدون فلر و فلرینگ است، این در حالی است که در کشور معمولاً سوختن این مشعل‌ها و گاز همراه آن به عنوان نمادی از دایر بودن و روشنی فلر‌ها یعنی پالایشگاه در حال کار و بهره‌برداری و رونق فعالیت آن به شمار می‌رفت.
 
وی از ارائه طرحی در این زمینه خبر داد و گفت: در این طرح موفق به تولید سوپر جاذب‌هایی بر پایه مواد اولیه زیست سازگار شدیم. این جاذب‌ها، محصولاتی هستند که به کشور وارد می‌شوند و ما این محصول را با هدف صرفه‌جویی مصرف آب و ذخیره آب در زیر زمین برای کاربرد‌های کشاورزی به تولید رساندیم.
 
مجری طرح خاک رس و ترکیبی از ۱۲ نوع گیاه شامل گیاهانی، چون «خار شتر»، «تخم شربتی»، «خاک شیر» و «کاه»و همچنین یکسری موادی که موجب تخلخل می‌شوند را از مواد تشکیل‌دهنده این سوپر جاذب نام برد و افزود: این مواد با گل خام ترکیب می‌شوند و به مدت ۲۱ روز در زیر پلاستیک، استراحت داده می‌شوند تا آماده کاربرد شوند. گِل نهایی، به منظور تولید گرانول، وارد دستگاهی می‌شود.
 
آقای چابکی با اشاره به صرفه جویی مصرف آب در این طرح گفت: وقتی ریشه گیاهان در کنار این سوپر جاذب قرار گیرد، آب گیاه تامین خواهد شد، به گونه‌ای که به مدت ۶۰ روز نیاز به آبیاری اراضی کشاورزی نیست. این امر به معنای صرفه‌جویی ۵۰ درصدی در مصرف آب کشاورزی است.
 
وی افزود: زمانی که آب روی این پد سفالی به چرخش می‌آید، از سفال، املاح به آب اضافه شده و این املاح به گیاه می‌رسد؛ از این رو کاربرد این محصول در مزارع موجب کاهش مصرف کود شیمیایی خواهد شد.
 
این پژوهشگر با اشاره به مصرف بیش از دو سوم آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی ‌افزود: با توجه به رخداد پدیده فرونشست در کشور، استفاده از این روش می‌تواند به عنوان راهکاری کم‌هزینه برای علاج‌بخشی این پدیده باشد.
 
آقای چابکی یکی دیگر از مزیت‌های این محصول را عاری از میکروب و آفت دانست و گفت: از آنجایی که این محصول در دمای ۸۰۰ تا ۱۱۰۰ درجه پخت می‌شود، عاری از انگل و میکروب است.
 
وی، کاهش دوره آبیاری را از دیگر مزایای این جاذب‌ها عنوان کرد و گفت: با استفاده از این جاذب‌ها، دوره آبیاری همه انواع محصولات ریشه‌دار، ۳ به یک شده است؛ یعنی اگر در گذشته هر درخت زرشک هر ۱۰ روز (هر ماه، ۳ بار) آبیاری می‌شد، با استفاده از این سوپر جاذب هر دو ماه یک بار آبیاری می‌شود.
 
مجری این طرح، کاربرد دیگر این محصول را در گلخانه‌ها و مرغداری‌ها دانست و گفت: پد سفالی تولید شده می‌تواند جایگزین پد سلولزی مورد استفاده در گلخانه‌ها و مرغداری‌ها و هر جایی که هوای خنک لازم است، شود؛ چرا که سیستم‌های تهویه هوا در گلخانه‌ها قیمت بالا دارند و سالانه بیش از ۳۵۰ میلیون دلار ارز از کشور برای خرید این محصول، خارج می‌شود.
 
وی افزود: این در حالی است که پد سفالی تولید شده در این پروژه هر چه آب شورتر و املاح بیشتری داشته باشد، عملکرد و سرمایش پیوسته آن بهتر خواهد شد، ضمن آنکه هوای تولیدشده در آن همراه با عطر سفال نم خورده است.
 
آقای چابکی با اشاره به پتانسیل‌های موجود در کشور برای توسعه این محصول، خاطر نشان کرد: بعداز کمیاب شدن سوخت مازوت و سهمیه‌بندی گازوئیل، اکثر کوره‌های آجرپزی تعطیل شدند و این کوره‌ها می‌توانند بستر خوبی برای تولید گرانول سفالی و پد سفالی باشند.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تأکید مدیرکل محیط زیست زنجان بر پایش شبانه و نظارت میدانی مستمر بر صنایع
عزت و عظمت ایران اسلامی در سایه جانفشانی‌های شهداست
اوقات شرعی اهواز، ۲۴ بهمن ماه ۱۴۰۴
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۴ بهمن ۱۴۰۴
جهش در ساخت مسکن و زیرساخت‌های گلستان
خانه‌دار شدن بیش از ۴ هزار خانواده گلستانی
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۲۴ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
افتتاح سینما دیجیتال استاد شهریار بستان آباد
تیم سراب قهرمان مسابقات چهار جانبه بسکتبال جام فجر
پایان فرآیند بررسی صلاحیت داوطلبان شورای شهر در هیات‌های اجرایی خوزستان
افتتاح طرح آبیاری تحت فشار ۴۸ هکتاری در چاه‌گز شهرستان کهنوج
آغاز پخش آزمایشی فرستنده‌های HD بستان خوزستان
پایان هفته با جوی پایدار در سمنان
گرامیداشت چهلمین روز شهادت شهید سامر شریعتمدار در کرج
افتتاح طرح ابیاری تحت فشار در جیرفت
روایت حماسه مردم کیش در چهل و هفتمین بهار انقلاب اسلامی
پروژه انتقال آب در آستانه بهره‌برداری کامل
روایتی از همدلی و همبستگی و اتحاد البرزنشینان
افتتاح طرح آبیاری تحت فشار ۱۶ هکتاری در منوجان
 افتتاح طرح آبیاری کم‌فشار مزرعه رئیس‌آباد رفسنجان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فروش ۱۴ محصول ایران خودرو بدون حساب وکالتی
چگونه با اصلاح سبک زندگی به جنگ بیماری دیابت برویم؟
لغو تعرفه‌های ترامپ علیه کانادا در مجلس نمایندگان
از حماسه ۲۲ بهمن تا فرصت راهبردی انتخابات شوراها در پیش‌رو
ادعای اعدام مخفیانه هزاران نفر توسط رسانه صهیونیستی کذب است
گروسی: ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برخوردار است
نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در یزد
هشدار نارنجی تشدید بارش‌ها در ۳ استان کشور
پیام تبریک سران کشور‌ها به رئیس جمهور
بازگشت ۹ معدن غیرفعال به چرخه تولید در استان زنجان
«صالح محمدی» هیچ حکم قطعی قابل اجرایی ندارد
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن
تأکید دادستان کل کشور بر أخذ خسارت از عوامل اغتشاشات
آغاز فرآیند نوسازی ناوگان تاکسیرانی بدون آورده نقدی توسط متقاضیان
توقیف ۳ دستگاه اتوبوس حامل بار قاچاق در زنجان
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۴ نظر)
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه  (۳ نظر)
گروسی: ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برخوردار است  (۲ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
انهدام یک هسته تروریستی سلطنت‌طلب در خراسان رضوی  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)
اسلام‌آباد به همبستگی و حمایت علنی از تهران ادامه خواهد داد  (۱ نظر)
تعریض رئیس جمهور به رسانه‌های بیگانه در سفر گلستان  (۱ نظر)