• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۵۸۱۵۰
تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۷

کشف قدیمی‌ترین نان جهان

به گفته باستان‌شناسان، این نان باستانی را مردم فرهنگ موسوم به ناتوفیان تهیه کرده اند که در فاصله ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار و ۵۰۰ پیش از میلاد در منطقه لووانت زندگی می‌کرده اند.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، یافته‌های جدید باستان‌شناسان نشان می‌دهد که مردم فرهنگ ناتوفیان در خاورمیانه، از حدود ۱۵ هزار سال پیش اقدام به پخت نان می‌کردند. این زمان مربوط به دوران پیش از آغاز کشاورزی و یکجانشینی بوده و به همین دلیل کشف فوق، بسیار بااهمیت محسوب می‌شود.

بقایای تکه نان باستانی کشف شده در اردن

تیمی از پژوهشگران باستان‌شناس موفق به کشف بقایای زغال شده تکه نانی پهن و مسطح شده‌اند که حدود ۱۴ هزار و۴۰۰ سال پیش توسط انسان‌های شکارچی و گردآورنده غذا تهیه‌شده بود. اهمیت این یافته به دلیل قدمت آن است که بسیار قدیمی‌تر از تصورات پیشین بوده و مرتبط با دوران پیش از شروع کشاورزی است.

محل کشف قدیمی‌ترین نان جهان

بر اساس گزارش‌های رسمی منتشرشده در این رابطه، کاوش‌های باستان‌شناسی در یک محوطه پیش‌ازتاریخی در کشور اردن منجر به کشف تکه‌های متعددی از نان شده است. این محوطه تاریخی در شمال شرقی کشور اردن قرار دارد. در این مطالعات، باستان‌شناسان موفق شدند بقایای گونه‌های وحشی متعددی از غلات را کشف و آنالیز کنند که می‌توان آن‌ها را اجداد گیاهان و غلات بومی و اهلی‌شده امروزی دانست. ازجمله این غلات می‌توان به einkorn یا نوعی گونه باستانی گندم مدیترانه‌ای، جو و جو دو سر اشاره کرد.

آمایا آرانز اوتاگوی (Amaia Arranz Otaegui) از باستان‌شناسان این گروه تحقیقاتی و پژوهشگر دانشگاه کپنهاگ در کشور دانمارک در رابطه با کشفیات فوق، گفت: «این نان‌های کشف‌شده بسیار شبیه به نمونه نان‌های مخلوط با سبزیجاتی است که در محوطه‌های باستانی اروپا که به دوران نوسنگی و همچنین روزگار امپراتوری روم تعلق دارد، بوده که پیش‌ازاین در ترکیه و بخش‌هایی از اروپا کشف‌شده بودند.»

وی در ادامه توضیحات خود افزود: «ما با توجه به این کشفیات می‌دانیم که محصولاتی مشابه نان پخته‌شده، بسیار پیش‌تر از زمانی که ما تصور می‌کنیم و قبل‌تر از آغاز کشاورزی تهیه‌شده‌اند. گام بعدی تحقیقات ما، این است که ارزیابی کنیم آیا تولید و مصرف نان تحت تأثیر ظهور کشت و پرورش گیاهان قرار دارد یا خیر؟

به گفته باستان‌شناسان، این نان باستانی دستپخت مردم فرهنگ موسوم به ناتوفیان است که در فاصله ۱۲هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار و ۵۰۰ پیش از میلاد در منطقه لووانت زندگی می‌کردند.

قدیمی‌ترین نان جهان

توبیاس ریشتر (Tobias Richter) دیگر پژوهشگر و باستان‌شناس دانشگاه کپنهاگ که در این مطالعات حاضر بود، درباره مردم فرهنگ ناتوفیان گفت: «شکارچیان و گرداوری کنندگان غذا که فرهنگ ناتوفیان را شکل داده بودند، به‌طور خاص برای ما جالب و خاص هستند، زیرا آن‌ها در دوره انتقالی زندگی انسان به سر می‌بردند که طی آن انسان‌های کوچ‌نشین بیشتر متمایل به سکونت در یک منطقه خاص شده بوده و رژیم غذایی آن‌ها نیز با تغییراتی قابل‌توجه روبه‌رو شده بود. تیغه‌های ساخته‌شده از سنگ چخماق در کنار سایر ابزار‌های سنگی که در محوطه‌های باستانی مربوط به ناتوفیان کشف‌شده‌اند، باستان‌شناسان را به این نظریه رسانده‌اند که مردم این فرهنگ باستانی، با روش‌هایی متفاوت و مؤثر توانسته‌اند از گیاهان بهره‌برداری کنند.»

لارا گونزالز کاراترو (Lara Gonzalez Carratero) باستان‌شناس و پژوهشگر یونیورسیتی کالج لندن با کمک میکروسکوپ‌های الکترونیکی، ترکیبات نان‌های باستانی کشف‌شده را مورد مطالعه قرار داد. وی و سایر اعضای این گروه تحقیقاتی، معیار‌ها و روش‌های جدیدی برای شناسایی محصولات مبتنی بر غلات باستانی مانند نان و فرنی ارائه کردند.

دوریان فولر (Dorian Fuller) دیگر پژوهشگر این پروژه مطالعاتی نیز اعلام کرد: «تهیه و پخت نان مشتمل بر پردازش کار فشرده‌ای است که شامل زهکشی، آسیاب کردن غلات و شستشو و پخت می‌شود.»

پیش‌ازاین روش‌های کشاورزی ابداع شوند، تولید نان مطرح شده و این امر به‌عنوان یک پدیده خاص دیده می‌شود. به اعتقاد پژوهشگران، تمایل به مصرف بیشتر این غذای ویژه احتمالاً به تصمیم‌گیری برای شروع بهره‌برداری از غلات تبدیل‌شده است. همه این موارد، متکی به تحولات روش‌شناختی جدیدی است که به ما امکان می‌دهد بررسی کنیم چگونه مصرف و تولید نان از میزان بسیار کم به یک پدیده گسترده و همه‌گیر تبدیل شد.

شرح کامل این پژوهش و یافته‌های به‌دست‌آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی PNAS منتشرشده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.
منبع: سیناپرس

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آغاز ساخت صحن عقیله بنی‌هاشم (س) در کربلا
رونمایی از بذر هیبرید گوجه فرنگی «قهرمان» در بوشهر
برگزاری کارگاه منطقه‌ای توانمندسازی سازمان‌های مردم‌نهاد در مرکز استان
تاکید پلیس بر مبارزه هوشمند با جرایم 
برگزاری دومین آزمون نظام مهندسی در مازندران
هشدار مقامات اماراتی به کسانی که پاسپورت خود را تعویض می‌کنند
افزایش قبوض گاز نتیجه مصرف غیرمتعارف است
شب آرزوها ؛ امیدی به اجابت دعاها
آب به روستای قشلاق دهفول نهاوند رسید
سه ماهواره ایرانی آماده پرتاب به فضاست
قیمت انواع ارز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران
مشاهده پلنگ ایرانی در پارک ملی لار
افتتاح چندین طرح عمرانی در روستای شرف آباد کرمان
انتخاب اعضای هیئت اجرایی انتخابات شوراهای اسلامی در قوچان
محافظت از بنا‌های تاریخی خوزستان در برابر خسارت باران
اکران فیلم احمد بمناسبت ۲۲سالگرد زلزله بم همزمان با سینماهای سراسر کشور
رئیس جمهور فرانسه می‌خواهد اینترنت را سانسور کند
بازدید اسلامی از بخش پت‌اسکن پزشکی هسته‌ای بیمارستان شهدای تجریش
درخشش نمایش «راز پشمک» از شهرستان طبس در جشنواره منطقه‌ای تئاتر افراد دارای معلولیت کویر
قطع گاز حدود ۸۰۰ باغ ویلا و سکونتگاه غیردائم در فارس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
۸۰۰ هزار نفر در صف انتظار وام ازدواج و فرزندآوری
سقف مهریه تابع اراده طرفین است؛ حمایت کیفری تا ۱۴ سکه
قطع گاز برخی مشترکان، فردا در شیراز
اعمال لیلة الرغائب یا شب آرزو‌ها
پاسخ کوبنده ایران به غربیها: «غنی سازی صفر» درکار نیست
افزایش مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی در سال ۱۴۰۵
بارش برف و باران در غرب کشور، امروز ۳ دی ماه
پیام تبریک قالیباف به مناسبت سالروز میلاد حضرت عیسی (ع)
بخشنامه جدید فروش محصولات سایپا ویژه خودرو فرسوده
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۳ دی
قوه قضائیه آماده برخورد با متخلفان حوزه تنظیم بازار و احتکار
توافق جدید ایران، روسیه و آذربایجان برای تثبیت نرخ‌های کریدور شمال-جنوب
توافق جدید ایران و آذربایجان برای کاهش ترافیک کامیون‌ها در مرز آستارا
حریفان احتمالی ایران پیش از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶
افزایش معافیت مالیاتی تا سقف ۴۰ میلیون تومان
قالیباف: ریشه بحران آب در ضعف حکمرانی مصرف است  (۱ نظر)
اژه‌ای: مقابله دستگاه قضا با فساد، گزینشی نیست  (۱ نظر)
انسداد چاه‌های غیر مجاز آب در کوچه باغ‌های دشت ورامین  (۱ نظر)
آغاز ثبت‌نام مراسم معنوی اعتکاف در استان از چهارشنبه  (۱ نظر)
آمریکا ۱۰۴ غیرنظامی را کشت  (۱ نظر)
مدارس آذربایجان‌غربی روز چهارشنبه ۳ دی ماه تعطیل شد  (۱ نظر)
توقیف سومین نفتکش عازم ونزوئلا از سوی آمریکا  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)
این بار سلاح سرما علیه مردم غزه  (۱ نظر)