• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۹۹۸۶۸
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۷
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

دلیل کاهش فرزندآوری بحث فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است

دبیر اندیشکده سلامت جمعیت و خانواده عنوان کرد: عملاً نوع نگاه اقتصادی و فرهنگی نسبت به فرزند آوری تغییر کرده؛ یعنی انسان‌ها خودخواه شده‌اند و بیشتر می‌خواهند در آینده سیر کنند و ذائقه‌ها و نگاه‌ها عوض شده؛ چون عقلانیت اقتصادی شکل گرفته است.

دلیل کاهش فرزندآوری بحث فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی استببه گزارش خبرگزاری صداوسیما ، دکتر علی پژهان (استاد دانشگاه، دبیر اندیشکده سلامت جمعیت و خانواده) با حضور در برنامه «از تدبیر تا تقصیر» رادیو گفت و گو در خصوص تبیین ارتباط تنگاتنگ تحولات جمعیت و فرزندآوری با امنیت ملی و بین المللی، بیان کرد: جمعیت ایران در این چهار دهه گذشته تغییرات وسیعی را تجربه کرده و جامعه نتوانسته به این تغییرات واکنش مثبت نشان دهد، این تغییرات باعث دل نگرانی‌هایی برای مردم، دولتمردان و سیاست‌گذاران ایجاد کرده و این دل نگرانی‌ها امروزه از نظر امنیتی، اقتصادی و سیاسی بیشتر نمایان است.

پژهان با اشاره به اینکه موضوع جمعیت یک بحث سیاسی است، ادامه داد: از زمانی که سفید پوستان تنظیم خانواده را برای سیاه پوستان ایجاد کردند نگاه دولت و سیاستمداران و ابرقدرت‌ها به جمعیت این است تا بتوانند توازن جمعیتی را در جهان اداره کنند و نگاهشان به مسلمان‌ها این است که قرار است جهان را تصاحب کنند. دغدغه ما امنیتی نیست بلکه دغدغه ما کاهش باروری و افزایش مهاجرت است. مردم نسبت به جمعیت شناسان و کسانی که طرفدار جمعیت بودند گارد می‌گرفتند و تصور می‌کردند جمعیت را برای لشکرکشی و امنیت می‌خواهند که تفکر غلطی است؛ البته برخی که نگاه تعصبی نسبت به مسئله جمعیتی داشتند این شک و شبهه را در ذهن مردم ایجاد کردند که ملت ایران می‌خواهد جمعیت را برای لشکرکشی زیاد کند. کاهش باروری در بلند مدت مخل امنیت و شبکه اقتصادی است. ما با داده‌ها ثابت کردیم آینده ایران از لحاظ جمعیت نسبت به کشور‌های دیگر آینده تماشایی نیست و از لحاظ داده در حوزه جمعیت در حال خالی شدن هستیم و جمعیت ما روند مهاجرتی است و باروری‌ها کاهش، مهاجرت‌ها و مرگ و میر‌ها افزایش داشته و کسی تمایل به ازدواج ندارد و طلاق‌ها بیشتر شده است.

دبیر اندیشکده سلامت جمعیت و خانواده همچنین گفت: سیاست‌های جمعیتی مفهوم کلی دارد؛ یعنی تدابیر و اقداماتی که دولت‌ها در جهت کیفی کردن جمعیت انجام می‌دهند. یک سیاست تشویقی ایجاد و قانون جوانی جمعیت در مجلس تصویب شد اهداف فراتر از ابزار بوده وقتی هدف بزرگتر از ابزار باشد شعار گونه می‌شود؛ یعنی تمام بودجه کشور را در بحث جوانی جمعیت ببریم باز هم کم است. اگر در یکجانشینی و مستقر شدن، بحث برنامه‌ریزی را در حوزه جمعیت لحاظ کنیم دچار بیماری‌های اجتماعی نمی‌شویم. اگر جمعیت رها شود عملاً امنیت کشور هم متزلزل خواهد شد.

پژهان با بیان اینکه دلیل کاهش فرزندآوری بحث فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است، اظهار کرد: عملاً نوع نگاه اقتصادی و فرهنگی نسبت به فرزند آوری تغییر کرده؛ یعنی انسان‌ها خودخواه شدند و بیشتر می‌خواهند در آینده سیر کنند و ذائقه‌ها و نگاه‌ها عوض شده؛ چون عقلانیت اقتصادی شکل گرفته است.

وی در مورد نقش رسانه خاطر نشان کرد: رسانه تعیین کننده در نوع رفتارها، تعداد و اندازه جمعیتی در مناطق ایران بوده و خواهد بود و در رسانه حساس سازی افکار عمومی صورت می‌گیرد و می‌تواند این اقناع، روشنگری و آگاهی را بین مردم ایجاد کند که مردم در آینده با چه دشواری‌هایی مواجه خواهند شد؛ اما رسانه‌های ما عملاً نگاه پیشگیرانه ندارند و به حاشیه رفته‌اند.

دبیر اندیشکده سلامت جمعیت و خانواده در پایان عنوان کرد: پنجره جمعیتی یک پیش فرض است و سال ۸۴ باز شده و برای هر کشوری رونق اقتصادی و پس انداز و... آورده؛ اما کشور ما به هر دلیلی نتوانست این پنجره را عملیاتی و از جوان‌ها استفاده و آن‌ها را به نیروی کار مفید تبدیل کند، پنجره به سمتی می‌رود که جمعیت ما کم می‌شود ما عملاً باید جوانان را به اشتغال، برنامه‌های آموزشی و بهداشتی مجهز کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
«فواد ۱۲۸» سامانه ای برای شنیده شدن صدای مردم
اعلام ضوابط جدید تسهیلات مسکن
مالکیت سامانه «کاتب» به سازمان ثبت منتقل می‌شود
تأکید شورای‌عالی شهرسازی بر تأمین زمین برای طرح‌های مسکن
جبران کسری حقوق کارکنان با کالابرگ
بازی فوق‌العاده‌ای انجام دادیم
صنایع تولیدی آذربایجان شرقی در تامین سوخت جایگزین مشکلی ندارند
مساوی می‌توانست نتیجه خوبی برای دو تیم باشد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲ دی ۱۴۰۴
آغاز صدور آنلاین معافیت تحصیلی برای مشمولان نظام وظیفه
عیادت معاون استاندار آذربایجان شرقی از دانشجوی حادثه‌دیده دانشگاه تبریز
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۲ دی ۱۴۰۴ به افق قم
مازندران در رأس ورزش ایران قرار دارد
سمنان غبارآلود می شود
شب یلدا در نقطه صفر مرزی خوزستان + فیلم
دیدار مسئولان فومن با جانباز ۷۰ درصد به مناسبت شب یلدا
حسین‌زاده: نسخه دو سال اخیر من نتیجه تلاش‌های اسکوچیچ است
کشاورزان پل باباحسین خرم‌آباد میزبان  طرح پایلوت کشاورزی حفاظتی
بسته خبر‌های کوتاه اول دی ۱۴۰۴
اسکوچیچ: تراکتور با بازی جسورانه و نظم تاکتیکی شایستگی پیروزی را داشت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
داور تاجیکی بازی استقلال- المحرق را سوت می‌زند
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری
آغاز بارش پراکنده برف از امشب در همدان
رشد نقدینگی به ۴۱ درصد رسیده است
امروز؛ پایان مهلت نام نویسی آزمون پذیرش دانشجو معلم
بازگشت حدود ۷ میلیون افغان به کشورشان
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱ دی
هوای تبریز، ناسالم برای گروههای حساس
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر
فوتبال باشگاهی اروپا؛ برتری بارسا و بایرن در شب شکست یونایتد
افزایش غلظت آلاینده ها در شهرهای صنعتی
نداجا در فاصله ۳ هزار کیلومتری از منافع ایران دفاع می‌کند
جلال امیدیان: مقابل تیمی پیروز شدیم که در ۱۳ هفته گذشته شکست نخورده
یارانه آذر ماه دهک چهار تا نهم واریز شد
لیگ نخبگان آسیا؛ صعود قطعی تراکتور با برتری مقابل الدحیل
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری  (۲ نظر)
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد  (۱ نظر)
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است  (۱ نظر)
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
واریز یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران   (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی  (۱ نظر)
اعلام سامانه ثبت اطلاعات منازل خسارت دیده از سیل در روستا‌های هرمزگان  (۱ نظر)
زنگ خطر همه گیری آنفلوانزا در فارس  (۱ نظر)
دستبند پلیس بر دستان عامل تیراندازی در خمام  (۱ نظر)