• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۹۲۷۴۲۵
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۵۳
بین الملل » تحلیلی
تحلیل خبری:

جنگ اوکراین چگونه به ناامنی غذایی و افزایش گرمایش زمین دامن می‌زند؟

جنگ اوکراین علاوه بر وارد کردن تلفات انسانی و خسارات اقتصادی ، ناامنی غذایی را در جهان و بخصوص کشور‌های فقیر تشدید و با خارج کردن مهار گاز‌های گلخانه‌ای از اولویت به افزایش گرمایش زمین کمک می‌کند.

مواجه شدن میلیون‌ها نفر در جهان با ناامنی غذایی

جنگ اوکراین چگونه به ناامنی غذایی و افزایش گرمایش زمین دامن می‌زند؟

 به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رولا دشتی دبیر اجرایی کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد در نشست غذایی سازمان ملل در شهر «رم» گفت میلیون‌ها نفر در منطقه با بحران‌های چندگانه درگیری، تغییرات اقلیمی و آشفتگی اقتصادی همراه با ناامنی غذایی مواجه هستند.

به گفته این مقام سازمان ملل متحد در یمن، ۱۷ میلیون نفر از ناامنی غذایی حاد به دلیل درگیری‌های خشونت آمیز طولانی و مشکلات اقتصادی رنج می‌برند.

در سودان نیز، در پس زمینه خشونت و تورم شدید، تاثیر مخرب سیل باعث شده است که ۱۹ میلیون نفر با ناامنی غذایی دست و پنجه نرم کنند.

همچنانکه از اظهارات این مقام سازمان ملل نیز بر می‌آید ناامنی غذایی حاصل دو پدیده مهم تغییرات اقلیمی و جنگ‌ها هستند که از یکدیگر تاثیر می‌پذیرند.

ناامنی غذایی دسترسی محدود و نامطمئن به غذای کافی و سالم است. طبق تعریف بانک جهانی امنیت غذایی زمانی تحقق می‌یابد که همه مردم در تمام اوقات، به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم دسترسی داشته باشند. این امر خود دارای سه محور «موجود بودن غذا» , «دسترسی به غذا» و «پایداری در دریافت غذا» است.

از این رو در حوزه امنیت غذایی کمیت و کیفیت غذا باتوجه به منابع تولید وجود سیستم و شبکه‌های عرضه و توزیع از جنبه دسترسی و نیز توجه جدی به ابعاد اقتصادی زیست محیطی و جامعه با رویکرد پایداری از محور‌های کلیدی محسوب می‌شوند.

ناامنی غذایی حاصل تغییرات اقلیمی و افزایش گرمایش زمین است

جنگ اوکراین چگونه به ناامنی غذایی و افزایش گرمایش زمین دامن می‌زند؟

یکی از عوامل تاثیر گذار بر افزایش ناامنی غذایی در جهان افزایش گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی ناشی از آن است.

تغییرات اقلیمی، مهمترین علت تغییر در الگو‌های آب و هوایی در سراسر کره زمین می‌باشد و به عقیده بسیاری از دانشمندان، بزرگترین بحرانی است که بشر در طول تاریخ با آن مواجه شده است.

تغییرات اقلیمی در جهان از زمان صنعتی شدن کشور‌های بزرگ در جهان آغاز شد. از همان دوره تا الان بسیاری از زیستگاه‌های طبیعی دچار برخی تغییرات شدند.

جوامع آسیب پذیر، که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها به کشاورزی، ماهیگیری و دامداری متکی هستند، و در عین حال کمترین اثر را روی تغییرات اقلیمی دارند، بیشترین ضربه را از آثار مخرب تغییرات اقلیم متحمل می‌شوند.

هر یک از پیامد‌های تغییر اقلیم مانند خشکسالی و امواج گرمایی و افزایش میانگین درجه حرارت بر کاهش منابع رشد غلات و طول فصل رشد گیاهان اثر می‌گذارند.

تغییر اقلیم به‌عنوان یکی از خطر‌های جدی توسعه پایدار را در ابعاد مختلف زیست‌محیطی، سلامت انسان، امنیت غذایی و فعالیت‌های اقتصادی تهدید می‌کند.

با گرم‌ شدن هوا و تغییر در الگوی بارش، احتمال کاهش غذای جهانی به میزان ١٠ درصد در سال ٢٠٣٠ میلادی و بیشتر از ٢٠ درصد در سال ٢٠٥٠ میلادی وجود دارد.

درمناطق مختلف دنیا تغییرات اقلیم اثرات متفاوتی دارد. برخی نقاط گرم‌تر می‌شوند و بارندگی بیشتری را تجربه می‌کنند و برخی دیگر با خشکسالی مواجه می‌شوند.

تأثیرات تغییرات اقلیمی بر عرضه جهانی غذا یک دغدغه مشترک برای کل جهان است، زیرا کمبود مواد غذایی و افزایش قیمت آن، بحران‌های انسانی و نگرانی در خصوص امنیت ملی کشور‌ها را در پی خواهد داشت. مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی و امنیت غذایی چند وجهی است و از مرز‌های ملی فراتر می‌رود.

به‌طور کلی رابطه میان تامین غذا و تغییر اقلیم به زمان و نوع و تاب‌آوری هر منطقه در مواجهه با آثار آن بستگی دارد. هرچه سرعت تغییرات بیشتر باشد، به امنیت غذایی لطمه بزرگ‌تر وارد خواهد کرد.

اتخاذ سیاست‌های نظامیگرانه و جنگ اوکراین مهار گاز‌های گلخانه‌ای را از اولویت خارج کرد

جنگ اوکراین چگونه به ناامنی غذایی و افزایش گرمایش زمین دامن می‌زند؟

با توجه به آثار ویرانگر افزایش گرمایش زمین انتظار می‌رفت تلاش‌های جهانی برای مقابله با افزایش گاز‌های گلخانه‌ای با جدیت بیشتری ادامه یابد و تعهدات پذیرفته شده در کنفرانس پاریس برای مقابله با افزایش گرمایش زمین با سرعت بیشتری ادامه یابد.

اما متاسفانه در سال‌های اخیر اتخاذ سیاست‌های نظامیگرانه در جهان و در راس ان دولت‌های غربی از جمله امریکا که با افزایش بودجه نظامی این کشور‌ها همراه بوده است باعث شد که تلاش‌های مربوط به مهارگاز‌های گلخانه‌ای در حاشیه قرار بگیرد و با شروع جنگ اوکراین مصرف انرژی‌های فسیلی از جمله ذغال سنگ در کشور‌های غربی دوباره در دستور کار قرار گیرد.

اروپا در سال ۲۰۲۲، ۱۳ درصد بیشتر صرف هزینه‌های نظامی کرد. این رقم در بالاترین سطح خود از زمان پایان جنگ سرد است.

اوکراین به تنهایی هزینه‌های نظامی خود را ۷ برابر افزایش داد و به ۴۴ میلیارد دلار، معادل یک سوم تولید ناخالص داخلی خود رساند. این مبلغ بدون احتساب ده‌ها میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به این کشور است. هزینه‌های نظامی روسیه نیز در یک سال گذشته ۹.۵ درصد رشد داشته است.

جنگ اوکراین علاوه بر اینکه بودجه‌های نظامی را در دنیا و بین قدرت‌های درگیرافزایش داده با اثرات تخریبی گسترده نیزبر بخش محیط زیست همراه بوده است.

دود سمی، رودخانه‌های آلوده، خاک مسموم، درختانی که به کنده‌های زغالی تبدیل شده‌اند، ذخایر طبیعی که پر از حفره‌هایی از خاکستر و ویران هستند؛ این‌ها همه تلفات زیست‌محیطی ناشی از جنگ روسیه با اوکراین هستند.

تبعات جنگ اوکراین بسیار فراتر از منطقه درگیر در جنگ است. این جنگ بسیاری از الگو‌های اقتصادی و کشاورزی دنیا را تغییر داده است، چون اوکراین و روسیه دو قطب صادراتی محصولات کشاورزی بودند و امروز در نبود این صادرات مصرف کود در مزارع دنیا برای بالا بردن تولید افزایش پیداکرده است. افزایش استفاده از کود آثار مخرب خود را به دنبال خواهد داشت.

با تمدید نشدن قرار داد صدورغلات از دریای سیاه دوباره بهای مواد غذایی در دنیا روبه افزایش گذاشته است که بار اصلی ان بر دوش کشور‌های فقیر خواهد بود.

در شرایطی که تغییرات آب و هوایی، درگیری‌ها و عوامل دیگر باعث افزایش سطح ناامنی غذایی شده در جهان شده، خروج روسیه از توافق غلات دریای سیاه می‌تواند عواقب فاجعه باری برای کشور‌های وابسته به غلات اوکراین داشته باشد.

برخی تحلیلگران بر این باورند که خروج مسکو از این قرارداد که با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه انجام شده بود، باعث ایجاد زنگ خطری جدی به ویژه در بین برخی کشور‌های کم درآمد و پرجمعیت وابسته به غلات اوکراین شده است.

از اینرو توقف و پایان دادن به جنگ اوکراین نه تنها جلوی ویرانگری و تلفات انسانی بیشتر را می‌گیرد بلکه موجب می‌شود نجات کره زمین از خطر گاز‌های گلخانه‌ای بار دیگر در کانون توجه جهانی قرار گیرد و کسانی که در توقف جنگ کوتاهی می‌کنند و به هر طریق ممکن به تطویل آن کمک می‌کنند آینده بشریت را به شدت تهدید می‌کنند چرا که عملا جنگ اوکراین امید‌های که بعد از کرونا برای مبارزه با چالش‌های جمعی همچون افزایش گرمایش زمین پدید آمده بود از بین برد و فضایی را ایجاد کرد که تهدید‌های ناشی از این چالش بیش از پیش افزایش و گسترش یابد. احمد کاظم زاده

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اصفهان، میزبان سی ‌و هشتمین نشست سازمان جهانی گردشگری
برگزاری هفتمین اجلاس نماز اصفهان
افتتاح مرحله دوم گلخانه در دولت آباد شهرستان برخوار
فرصت های نوظهور اقتصادی کشورمان در غرب آفریقا
«آن روز که سنگ بارید» و «جزیره آدم خوب‌ها»، از شبکه مستند
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۶۰ کیلوواتی در استانداری خوزستان
آموزش و آزمون شرط صدور پروانه برای مشاوران املاک و خودرو در خوزستان
احیا ۶۰۰ قنات کشور با طرح‌های آبخیزداری
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
پیوند خلاقانه سرگرمی و آموزش مفاهیم قرآن کریم
عملیات روشنایی سه نقطه حادثه خیز محور دزفول به شوشتر
فعالیت ۱۳ هزار کمباین مهاجر در ایران
بازدید معاون حقوقی قوه قضائیه از مراکز قضایی شهرستان نظرآباد
کشف لوازم خانگی قاچاق از یک شناور
خوانش آیه‌ها از زبان نقش‌ها و رنگ‌ها
کنده تراش تجهیزی نوین در بهبود کیفیت فضای سبز
ضرب‌الاجل استاندارسازی شهربازی‌ها و مراکز خدماتی لرستان
اعلام زمان نشست خبری سرمربیان استقلال و پیکان
طنین دلنشین کلام وحی در بین خانواده‌ها
البرز یکی از استان‌های پیشرو در مبارزه با تغییر کاربری غیرمجاز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ثریا آقایی به کشور بازگشت
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
تغییر مسیر خط ۸۰ اتوبوسرانی اصفهان
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
اعلام آمادگی دولت برای حضور در دانشگاه‌ها
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
پیش بینی ۴ ایستگاه نوروزی برای راهنمایی و پذیرایی از مسافران نوروزی در میبد
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود
پزشکیان: به دنبال ناامنی و تنش در منطقه نیستیم
رسیدگی به شکایت داوطلبان رد صلاحیت شده شورا‌ها
۶ اسفند، آخرین فرصت برای نام نویسی در آزمون استخدامی
کاخ سفید: گزینه اول ترامپ برابر ایران همواره دیپلماسی است
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)