پخش زنده
امروز: -
سمنو یکی از سینهای سفره هفتسین ایرانیان است که با جوانه تازه گندم پخته میشود، سمنوی بروجرد قاصدک بهار است که پخت آن در کوچه پس کوچههای خیابان صفا شروع شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، سمنوپزان در بروجرد قدمتی بیش از ۱۰۰ ساله دارد، به طوری که سمنوی بروجرد به استانها و شهرهای مختلف کشور فرستاده میشود.
یکی از قدیمیترین سمنو پزهای بروجرد که کارگاه سمنوی پزی او شهره شهر است و این روزها کارش رونق بیشتری گرفته، سمنوی سید است، نامش «حاج محمد تقی زاده» که علاه بر همسر و فرزندانش، زنان و مردان دیگری را هم به کار مشغول کرده و در تمام طول سال به جز سه ماه تابستان مشغول به این فعالیت هستند.
تقی زاده در حالی که سبد چوبی جوانههای گندم را با نگاهی از سر مهر نگاه میکند، میگوید: قدمت پختن سمنو در بروجرد به بیش از یک قرن میرسد و به خاطر میآورد که پدرش نیز همین حرفه را داشته و او در سنین نوجوانی در کنار پدر فعالیت کرده است.
او که حالا قدیمیترین و معروفترین سمنو پزی بروجرد را دارد، از همان نوجوانی علاقه زیادی به پختن سمنو داشته و شغل پدر را ادامه داده است.
اکنون نیز به همراه خانواده، کار پخت سمنو را ادامه میدهد، گندمها را پس از شستشو خیس میکند و بعد از اینکه دانه رویید در ظرفهای مخصوصی ریخته میشود تا بعد از جوانه زدن و سبز شدن، آبگیری و شیره گندم برای پخت سمنو آماده میشود.
وی میگوید: نوع گندم در پخت سمنو بسیار مهم است و نمیشود از هر گندمی استفاده کرد و پس از اینکه شیره گندم توسط دستگاه آماده شد، شیرههای گندم در داخل دیگهای بزرگی ریخته و حدود ۲ روز زمان میبرد تا سمنو آماده شود.
پخت سمنو این روزها رونق بیشتری به خود گرفته است و در قدیمیترین کارگاه سمنو پزی شهر روزانه حدود ۶۰۰ کیلو سمنو تهیه و به فروش میرسد.
برای تهیه سمنو از ابتدای کاشت دانه گندم تا انتهای مرحله پخت ۲۲ روز زمان لازم است تا در این فاصله با طی کردن مراحلی خاص که زیر دست سمنو پزان با تجربه و کاردان میگذرد؛ سمنویی شکلاتی رنگ و با کیفیت آماده و راهی سفرههای فاخر هفت سین شود.
هر چه به روزهای پایانی سال نزدیک میشویم تکاپوی پخت و پز سمنو در بروجرد بیشتر میشود، برخی از این خوراکی خوشمزه بیشتر در وعده صبحانه استفاده میکنند و برخی هم تنها به عنوان یکی از سینهای سفره هفت سین و برای زینت سفره نوروز استفاده میکنند.
آنچه بیشتر از قبل احساس میشود بوی سمنوی داغ و تازهای است که در شهر پیچیده و در همنوایی با سبزههای روییده شده در گوشه و کنار شهر خبر از آمدن بهار دارد.
گندم نماد رویش است و سمنو نیز از جوانه گندم تهیه میشود؛ در عین حال سمنو یکی از سینهای سفره هفت سین است که نماد رویش دوباره گیاهان و نماد برکت است.
این روزها در بازار بروجرد دیگهایی پُر از سمنو روی چرخ دستیهایی برای خرید مردم رونق دیگری به خود گرفته اند.