گشایش نمایشگاه تذهیب در کتابخانه و موزه ملی ملک
نمایشگاه «به لاجورد و به زر» (تذهیب به روایت آثار کهن) همزمان با دهه کرامت و هفته میراث فرهنگی در کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت. این نمایشگاه از امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ به مدت دو ماه با همکاری موزه ملی ایران میزبان بازدیدکنندگان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ موزه و کتابخانه ملی ملک از مراکز مهمی است که مجموعهای گرانسنگ و کمنظیر از هنر تذهیب و کتابآرایی ایران را در اختیار دارد، موسسه ملک ثبت جهانی این هنر دیرپا را مغتنم شمرده، به مناسبت دهه کرامت و در آستانه روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی، با مشارکت بخش اسلامی موزه ملی ایران، نمایشگاهی از آثار کهن مرتبط با هنر تذهیب را برپا کرده است.
در این نمایشگاه، در چارچوب «رویداد فرهنگی هنری ماه هشتم»، بیش از ۴۰ اثر کمتر دیدهشده از آثار کتابخانه و موزه ملی ملک و ۳ اثر نفیس از مجموعه هنر دوره اسلامی موزه ملی ایران پیش روی علاقهمندان قرار گرفته است.
این آثار که دوره تاریخی از سدههای نخستین اسلامی تا پایان دوره قاجار را دربرگرفتهاند، به گونهای انتخاب شده اند که روایتگر شکلگیری، رشد و تکامل این هنر در اعصار گوناگون تاریخی باشند. نسخههایی از قرآنهای کهن کتابتشده روی پوست از سده سوم هجری تا نفیسترین قرآنهای نگاشته و آراسته شده در عصر قاجار که به نشانه ارادت همیشگی ایرانیان به این کلام مقدس، همواره پرکارترین و ارزندهترین آثار مکتوب را شامل میشوند، از مهمترین آثار این نمایشگاهاند.
همچنین تعدادی از نفایس ادبی همچون شاهنامه فردوسی، مثنوی معنوی، دیوان سعدی، دیوان حافظ، خمسه نظامی، هفت اورنگ جامی و بسیاری عناوین دیگر نیز که تا پیش از چیرگی صنعت چاپ تحفههایی بیمانند برای تقدیم به دربار شاهان و رجال بودهاند، زینتبخش این نمایشگاهاند. قطعات خوشنویسی و نگارگری که به هنر تذهیب آراسته شدند نیز بخش دیگری از آثار این نمایشگاه را به خود اختصاص دادهاند.
هنر تذهیب افزون بر کتابآرایی، در تزیین بسیاری از اشیای کاربردی همچون آثار لاکی به ویژه قلمدانها به کار میآمده است، از اینرو تعدادی از آثار لاکی (روغنی) مانند جلدها و قلمدانها که به شیوه تذهیب آراسته شدهاند، برای نخستین بار در نمایشگاه «به لاجورد و به زر» به نمایش درآمدهاند.