• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۳۰۵۳۶۳
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۵
اجتماعی » محیط زیست

نجات دریای خزر نیازمند دیپلماسی قوی آب

خدیجه گلین مقدم ، دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی هشدار داد درصورتیکه دیپلماسی آب نداشته باشیم در آینده ای نزدیک دریای خزر را از دست خواهیم داد.

 نجات دریای خزر نیازمند وجود دیپلماسی قوی آب

گلین مقدم،مدرس دانشگاه و  معاون مدیرکل پژوهشی دانشگاه فرهنگیان کشور و فعال زیست محیطی در گفتگو با خبرنگار محیط زیست خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به روز دریای خزر  با مهم دانستن نام گذاری این روز به چالش‌های زیست محیطی این دریاچه اشاره کرد و معضل مهاجرت به مناطق ساحلی دریای خزر را یکی از دلایل مهم آلودگی‌های فیزیکی دریای خزر دانست.

گردشگری بدون آموزش و مدیریت

وی گفت:طی دهه‌های اخیر  حدود ۱۴ میلیون نفر از مردم ایران به سواحل شمالی کشور مهاجرت کرده اند. افزایش جمعیت در کنار مهاجرت‌های فصلی مردم به مناطق ساحلی شمال عامل مهمی در آلودگی‌های فیزیکی دریای خزر بوده است.

 
 نجات دریای خزر نیازمند وجود دیپلماسی قوی آب
 گلین مقدم ادامه داد: علاوه بر ایران، کشور‌های حاشیه دریای خزرهم با این افزایش جمعیت روبرو هستند و این فشار جمعیتی نتایج تاسف باری در آلودگی فیزیکی دریای خزر داشته است.

متاسفانه عدم وجود آموزش مباحث زیست محیطی به گردشگران باعث شده که گردشگران درباره ارزش وجودی منابع بکر و دست نخورده طبیعت آگاهی لازم را نداشته باشند. پخش شدن زباله‌های پلاستیکی که توسط گردشگران در سواحل دریای خزر پراکنده می‌شوند طی یک بارش باران همه آنها در نهایت به دریا می‌رسند.

 نجات دریای خزر نیازمند وجود دیپلماسی قوی آب

فاضلاب‌های بیمارستانی، صنعتی و خانگی

 گلین مقدم درباره نتایج یک تحقیقی که در گیلان انجام شده بود گفت: در مطالعه‌ای که درباره آب دریاچه خزر در گیلان انجام شده مشخص شد، بیشترین میکروب‌هایی که در سواحل ایران دیده شده است، مربوط به میکروب‌های مدفوع انسانی بوده است.

این فعال محیط زیستی در ادامه گفت:نتیجه این مطالعه نشان می‌دهد که فاضلاب‌های خانگی بدون اینکه تصفیه شود به وسیله اگو وارد دریای خزر می‌شوند و این آلودگی از طریق آبزیان و ماهی‌های دریای خزر به انسان منتقل می‌شوند.



بیشترماهی‌های دریای خزر منقرض شده اند

در گذشته ماهی‌هایی در دریای خزر وجود داشتند که در سواحل این دریا هم قابل مشاهده بودند مانند ماهی کیلکا یا کفاک که در سال‌های اخیر به ندرت اینگونه‌های آبزی قابل مشاهده هستند. آبزیانی از جمله سوف ماهی، فک خزری، خاویاری شیب و ماهی آزاد  در دریای خزر در حال انقراض هستند.

 
 نجات دریای خزر نیازمند وجود دیپلماسی قوی آب

کاهش سطح آب دریای خزر

 محققان اعلام کرده اند طی دهه‌های اخیر حدود ۲ متر  سطح آب دریای خزر کاهش داشته است.

گلین مقدم خلاف  اکثر کارشناسان محیط زیست که تبخیر آب را عامل  اصلی کاهش سطح آب دریای خزر می‌دانند معتقد است کم شدن آب ورودی به دریای خزر در این مسئله نقش به سزایی داشته است.

با افزایش سد سازی ها، به ویژه در رودخانه ولگا که بیشترین ورودی دریای خزر محسوب می‌شود شاهد کاهش ورودی آب به دریای خزر هستیم.همچنین با افزایش جمعیت تعداد سکونت گاه‌هایی که در کنار چشمه‌ها ساخته شده اند بیشتر شده است به این ترتیب سکونت گاه‌ها  مانع از ورود آب چشمه‌ها به روخانه‌ها می‌شود.

این فعال محیط زیستی در ادامه به مشاهده میدانی خود  از ساحل رامسر اشاره کرد و گفت:این ساحل نسبت به حدود بیست سال گذشته حدود ۱۵ متر عقب نشینی کرده است.

گلین مقدم وجود همه عوامل مذکور، به اضافه عامل تبخیر آب را از دلایل مهم کاهش سطح آب دریای خزر می‌داند و معتقد است دولت‌های حاشیه دریای خزر دیپلماسی آب ندارند و همین امر چالش‌های زیست محیطی دریای خزر را عمیق تر کرده است.

این فعال محیط زیستی در پایان گفت:درصورت وجود یک کارگروه تخصصی مربوط به دیپلماسی آب در وزارت خارجه برای دریای خزر، قدرت چانه زنی و رایزنی ایران برای دست یابی به اهداف زیست محیطی دریای خزر افزایش می یابدو می توان چشم انداز مثبتی از آینده دریای خزر تصور کرد.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
«وطن فروش» نماهنگی در راستای انتقال پیام وطن‌دوستی
از شکست میدانی تا عقب‌نشینی راهبردی
صنایع دستی خوزستان زینت بخش سفره سحر و افطار حرم مطهر رضوی
طرح جهادی آبرسانی به یک هزار و ۴۷۰ روستای خوزستان
تجهیز کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای میانه
طنین جمع خوانی کلام وحی در حسینیه اعظم زنجان
وزش باد و بارش‌های پراکنده در راه لرستان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۳ اسفند ۱۴۰۴
تخصیص ۲۲۲۰ میلیارد تومان از اعتبارات سفر رییس جمهور در زنجان
دعای هر روز و روز چهارم ماه مبارک رمضان
اوقات شرعی اهواز، ۳ اسفند ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۳ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
حضور مردم در صحنه‌های انقلاب سرمایه اصلی نظام اسلامی است
محدودیت جاده ای در محور حاجی‌آباد – بندرعباس
تأکید نماینده بروجرد بر پیگیری مشکلات اصناف و بازاریان
پیش بینی هوای گرم و غبارآلود در سمنان
توقیف موتورسیکلت قاچاق در صومعه سرا
معرفی رئیس هیئت هاکی لرستان
رفع خاموشی جاده شهر چم‌گلک با پیگیری دادستان اندیمشک
تدارک میراث فرهنگی ایلام برای گردشگران نوروزی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
داسیلوا: مادورو باید در ونزوئلا محاکمه شود
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان
اجرای طرح «افزایش تولید در دامداری‌های روستایی و عشایری» در ۵۳ روستای استان زنجان
واکنش عراقچی به ادعا‌های ترامپ؛ با مدرک صحبت کنید
پیشرفت ۹۲ درصدی راه‌آهن چابهار-زاهدان با تزریق ۲۹ همت
زلزله دقایقی پیش گیلان را لرزاند
ساپینتو اخراج شد؛ استقلال درپی سرمربی جدید
تأکید ایران، عربستان و روسیه بر همکاری‌های دوجانبه دریایی
ممنوعیت ثبت قولنامه دست نویس
رسیدگی به پرونده متهمان آتش زدن و تخریب مسجد جعفری
اعلام ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان ‌
ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
آغاز پویش مثبت ماه در زنجان
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۲ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
سردار جوانی: «سلاح خطرناک‌تر از ناو» بزرگنمایی نیست  (۱۰ نظر)
واریز عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران لشکری و کشوری  (۲ نظر)
نگرانی مردم سوادکوه شمالی از انتشار گرده زرد رنگ  (۱ نظر)
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است  (۱ نظر)
بازدید امیر سرتیپ الهامی از منطقه پدافند هوایی شرق  (۱ نظر)
آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین طرح راهسازی کهگیلویه و بویراحمد  (۱ نظر)
ورود سامانه بارش جدید به استان همدان  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت نام از داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی روستاها  (۱ نظر)
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند  (۱ نظر)
بازداشت ۳۴ اغتشاشگر و تروریست خیابانی  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
هشدار وزارت بهداشت درباره سالمندی ۳۰ درصدی جمعیت کشور  (۱ نظر)
شکاف یک فرزندی در نتایج پیمایش‌های ملی  (۱ نظر)