• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۳۱۸۶۱۳
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۱
آذربایجان شرقی » اجتماعی

بررسی راهکار‌های نوین توسعه پایدار دریاچه ارومیه در تبریز

همایش ملی راهکار‌های نوین توسعه پایدار دریاچه ارومیه با حضور رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی استادان، دانشجویان و فعالان زیست محیطی در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز برگزار شد.

همایش راهکار‌های نوین توسعه پایدار دریاچه ارومیه در تبریز

به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز آذربایجان شرقی، این همایش با ارائه تعداد ۱۹ مقاله علمی در قالب سخنرانی در سه پانل و انتشار تعداد ۹۹ مقاله به صورت پوستر در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز ترتیب یافت.

بررسی برنامه‌های ششم و هفتم توسعه کشور در حوزه آب و کشاورزی، بررسی رابطه آتش سوزی با شاخص‌های توپوگرافی و زیست محیطی، همبستگی و مقایسه حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و رود ارس، بررسی فضایی و زمانی مناطق آسیب پذیر، مدل سازی تغییرات اقلیمی، مطالعه بازچرخانی آب حاکستری و آب‌های سطحی، شبیه سازی رطوبت لایه‌های حاک تحت مدیریت آبیاری و تاثیر اب و هوا بر امنیت غذایی از موضوعات مقالات ارائه شده در این همایش بود.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در این همایش با تاکید بر اجتناب از نگرش‌های سازه‌ای در طرح احیای دریاچه ارومیه گفت: بر این اساس اعتبارات این طرح‌ها نباید تنها در انحصار وزارتخانه‌های نیرو و جهادکشاورزی باشد.
بابک نگاهداری افزود: اینکه اعتبارات هنگفت احیای دریاچه ارومیه در اختیار این ۲ وزارتخانه قرار بگیرد به هیچ عنوان با رویکرد‌های تغییر در اصلاح روش که در کل جهان دیده می‌شود، همخوانی ندارد.

وی اظهار کرد: تزریق بودجه‌های احیای دریاچه ارومیه به وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی نشان می‌دهد که هنوز جامعیت در اجرای چنین طرح‌های زیست محیطی در کشور وجود ندارد و نگرش‌های سازه محور بر همه چیز ارجحیت دارد، در حالی که دوران سیاست گذاری ساده سپری شده است، چون آسیب‌های اجتماعی، اقتصادی و معیشتی آن بسیار وسیع است.

نگاهداری یادآور شد: برای احیای دریاچه ارومیه باید علاوه بر ایجاد طرح‌های سازه ای، نسبت به مسائل غیر سازه‌ای و نرم افزاری نیز توجه بیشتری شود، چون غفلت از حوزه‌های دیگر و پرداختن به اجرای طرح‌های فیزیکی توسط وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی چندان نتیجه‌ای ندارد.
وی با اشاره به طرح‌های مختلف وزارت نیرو و جهاد کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای کاهش مصرف آب اظهار کرد: با وجود اینکه هزینه‌های زیادی در این راستا صرف شد، اما آب صرفه جویی شده در حوضه آبریز به هیچ عنوان مدیریت نشد و همین موضوع سبب افزایش اراضی زیر کشت در منطقه شد که این به ضرر بستر دریاچه و نیز زیست بوم مناطق اطراف است.

نگاهداری ادامه داد: همین موضوع نشان می‌دهد که در اجرای طرح‌های احیا تنها به مزارع بسنده کرده و حوزه وسیعی از دریاچه را رها کردیم.
وی یکی از غفلت‌های مهم در احیای دریاچه ارومیه را مربوط به معیشت روستائیان منطقه عنوان و اضافه کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی اهالی اطراف دریاچه به بوته فراموشی رفت در صورتی که باید توجه داشت بدون همراهی جوامع محلی دستیابی به نتایج مطلوب غیرممکن است.
نگاهداری یکی از آثار منفی بی توجهی به معیشت کشاورزان و روستائیان حوضه آبریز دریاچه ارومیه را افزایش تعداد چاه‌های غیرمجاز عنوان کرد که بر اثر گره خوردن زندگی مردم با کشاورزی صورت گرفته است.

وی انتقال آب از حوضه‌های مختلف به بستر دریاچه ارومیه را غیرعلمی و نادرست خواند و با بیان اینکه این اقدام تبعات منفی دارد افزود: باید برای احیای دریاچه ارومیه همه جانبه به مسایل نگریست و تک محوری در این خصوص جواب نمی‌دهد.
رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی معیشت مردم حوضه آبریز و مشارکت مردمی را ۲ بال مهم احیای دریاچه ارومیه بیان کرد و مشارکت و همکاری همه دستگاه‌ها و نهاد‌های مردمی در این رابطه خواستار شد.

وی بند‌های مختلف قانون برنامه هفتم توسعه کشور درباره مسائل زیست محیطی را مهم خواند و گفت: در ماده ۳۷ این قانون کاهش یک میلیارد مترمکعبی مصارف آب کشاورزی تعریف و تدوین شده است که باید وزارت جهاد کشاورزی آن را دنبال کند.
نگاهداری به بند سوم ماده ۳۹ قانون برنامه هفتم توسعه نیز اشاره و اضافه کرد: بر این اساس کاهش برداشت از منابع آبی و رصد و کنترل صنایع آب بر از سوی وزارت نیرو تکلیف و در بند چ همین ماده نیز راه اندازی سامانه ملی حسابداری آب تاکید شده است.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه با مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومترمربع یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است که روند خشکیدن و کاهش تراز آبی آن از اواخر دهه ۷۰ آغاز شد و سالانه ارتفاع آن حدود ۴۰ سانتی متر کاهش یافته است.

 

منبع: خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش و راهیابی وزشکار چهارمحال و بختیاری به مسابقات استعداد‌های برتر کشور
افزایش ۱۲ درصدی ارزش معاملات بورس انرژی در دومین هفته آبان
معرفی برترین‌های هفته سوم لیگ برتر پومسه بانوان
دستگیری متخلفان شکار غیرمجاز توسط یگان حفاظت محیط زیست در دنا
آغاز عملیات ساخت نیروگاه ۳ مگاواتی در سفیدسنگ فریمان
شرکت آلومینیوم لامرد پیشتاز در تولید شمش آلومینیوم
عرضه بیش از ۳۵۰ هزار تن محصول در بورس کالا
۷ مصدوم و ۲ فوتی در حوادث رانندگی محور‌های منتهی به آبادان
آغاز ثبت نام وام‌های دانشجویی از امروز
طرح نهضت آسفالت در ۱۰ روستای بویین میاندشت
صعود رن به نیمه نخست جدول
مرد میدان، شهید بسیجی که پیکرش بعد از ۱۱ سال به زادگاهش برگشت
جابه‌جایی بیش از ۶ میلیون تن کالا از مبادی کردستان
نشست حقوق و سینما در موزه هنر‌های معاصر
راه اندازی و فعالیت پایگاه انتقال خون در قائمشهر
جاده شاهان گرماب فریمان آسفالت می شود
تأکید امام جمعه لنگرود بر برنامه‌ریزی هوشمند فرهنگی
ایجاد واحد فرآوری شرط واگذاری معادن
تداوم طرح «مراقب همراه» چندقلو‌ها در قالبی جدید
افتتاحیه بازی‌های همبستگی اسلامی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است
رد قاطع مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)