• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۳۷۸۵۸۰
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۱
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

سهم قابل توجه کشاورزی در تولید ناخالص و اشتغال در کشور

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس اطلاعات مرکز مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۲ بخش کشاورزی ۸.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی و ۱۴.۴ درصد از اشتغال کشور را تامین کرده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» با اشاره به نقش موثر همایش سالانه اقتصاد مقاومتی در اصلاح تصمیمات کلان گفت: انتخاب «امنیت غذایی» به عنوان موضوع همایش نشان می‌دهد برگزار کنندگان این همایش در طرف درست تاریخ قرار دارند. وابستگی به واردات و تهدید منابع تولید دو ریشه اصلی ضربه خوردن امنیت غذایی کشور است. به طور خاص در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، اهمیت توجه به امنیت غذایی و بخش کشاورزی دوچندان می‌شود، در حالی که این بخش در سرمایه گذاری و بهره‌مندی از تسهیلات و بودجه وضعیت مناسبی ندارد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

او گفت: موضوع این همایش امنیت غذایی، کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم ناپذیر است که نشان می‌دهد برگزار کنندگان این همایش در طرف درست تاریخ قرار دارند و با وجود گذشت بیش از ۱۰ سال از مطرح شدن ادبیات اقتصاد مقاومتی، هنوز هم برای پرداختن به این موضوعات دیر نیست و یک ضرورت برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی افزود: حضرت امام (ره) کشاورزی را اساس اقتصاد کشور می‌دانستند و رهبر معظم انقلاب نیز صراحتا فرموده‌اند صنعت و پول نفت باید در خدمت کشاورزی باشد. به عقیده من بیانات رهبران انقلاب مبنای دینی و قرآنی دارد و باید به این مسئله نیز توجه داشته باشیم. از پیامبر اسلام نیز نقل شده است که در پاسخ به اینکه چه شغلی را برای فرزندانمان انتخاب کنیم، فرمودند: «اول دامداری، دوم زراعت، سوم صنعت و چهارم تجارت» که نشان از اهمیت بخش کشاورزی در ادبیات دینی دارد و امیدواریم مسئولین بیش از پیش به این اهمیت واقف شوند.

او اضافه کرد: در حال حاضر بخش کشاورزی ۸.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی و ۱۴.۴ درصد از اشتغال کشور نقش دارد. یکی از مهمترین پرسش‌ها این است که حمایت‌ها قرار است کدام نقص بخش کشاورزی را پوشش دهد؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد دولت‌ها ابتدا به سمت حمایت‌هایی رفته‌اند که شکاف تولید را پوشش دهد و بعد از آن به سمت رفع شکاف درآمد و سود، رفته‌اند. امروزه سیاست‌هایی اتخاذ می‌شود که رفاه کشاورزان را بهبود دهد؛ این مهم در سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گرفته و بر ضرورت جبران عقب ماندگی تاریخی بخش کشاورزی تاکید شده است. بخش کشاورزی عقب ماندگی تاریخی دارد که باید جبران شود ولی آنطور که باید و شاید به آن توجه نمی‌شود.

فلسفی بیان کرد: هر فرد شاغل در بخش خدمات و صنعت چندین برابر افراد شاغل در بخش کشاورزی درآمد کسب می‌کنند که نتیجه آن عدم توسعه متوازن بخش کشاورزی در مقایسه با صنعت و خدمات شده است. در دستورکار قرار گرفتن سیاست تامین غذای ارزان برای افراد مقیم شهرها، موجب اتخاذ سیاست‌هایی، چون سرکوب قیمتی و در نهایت ضربه خوردن به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی شده است. ما به افزایش قیمت‌ها قائل نیستیم ولی حمایت‌های دولت باید به نحوی باشد که با وجود کاهش قیمت، کشاورز ضرر نکند و در این زمینه اعمال سیاست‌های یارانه‌ای و حمایتی بسیار حائز اهمیت است. اما امروز کشاورزان محصولات خود را به ارزان‌ترین قیمت می‌فروشند و محصولات با قیمت چند برابری به مصرف کننده نهایی می‌رسد و سود اصلی این حوزه به واسطه‌ها می‌رسد.

او با بیان اینکه تولید پایدار با محدودیت‌هایی، چون افزایش جمعیت و محدودیت منابع مواجه است و باید برای آن فکری کرد؛ افزود: وابستگی به واردات و تهدید منابع تولید دو ریشه اصلی ضربه خوردن امنیت غذایی کشور است. در حال حاضر نزدیک به ۱۵ میلیارد دلار صرف واردات نهاده‌های اساسی کشور می‌شود و تراز تجاری بخش کشاورزی منفی ۱۱ میلیارد دلار است. درحالیکه ما باید به صادرکننده بزرگ محصولات کشاورزی تبدیل شویم. به عنوان نمونه کشور برزیل که روزی واردکننده غذا و حتی پنبه بود، امروز با افزایش تولید و بهره‌وری به صادرکننده این محصولات تبدیل شده است.

فلسفی افزود: وابستگی ایران به واردات غلات در سال‌های اخیر حدود ۲.۵ برابر شده است. واردات غلات از ۱۸ درصد به ۴۳ درصد نیاز کشور رسیده است درحالیکه محصولاتی، چون هندوانه و صیفی جات بیش از نیاز کشور تولید شده و معدوم شده است. اجرای سیاست‌های الگوی کشت می‌تواند به طور ویژه این مشکلات را کاهش دهد و ضمن کاهش وابستگی به واردات، از معدوم شدن بخشی از تولیدات نیز جلوگیری کند.

با اشاره به اینکه سهم بخش کشاورزی از بودجه عمومی در خوش بینانه‌ترین حالت ۳ درصد است، گفت: با وجود این، بخش کشاورزی در کمترین حالت ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی سهم دارد. سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نیز در طول بیش از ۷۰ سال اخیر روندی نزولی دارد و سهم این بخش هیچ گاه بیشتر از ۵ درصد نبوده است. به طور خلاصه هم در سرمایه‌گذاری و هم در اختصاص تسهیلات بانکی، بخش کشاورزی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. بانک‌ها باید به اولویت بخش کشاورزی توجه کنند و اینطور نیست که فقط بانک کشاورزی در این حوزه مسئولیت داشته باشد. در برنامه ششم قرار بر این بود که حداقل ۲۵ درصد از تسهیلات بانکی به بخش کشاورزی اختصاص پیدا بکند. خطوط اعتباری صادراتی نیز میتواند به بخش کشاورزی کمک کند که در این حوزه نیز وضعیت مطلوب نیست.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی افزود: به طور خاص در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، اهمیت توجه به امنیت غذایی و بخش کشاورزی دوچندان می‌شود و انتظار داریم دولت و نهاد‌های حاکمیتی بیش از پیش به این موضوع توجه کنند. برزیل و هندوستان نمونه‌هایی هستند که با اعمال سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، بخش کشاورزی خود را به طور ویژه ارتقا دادند و امروز جزء تولیدکنندگان بزرگ محصولات مختلف هستند. ما در مجلس علاوه بر نگاه نظارتی، در تصویب قوانین نیز تلاش کرده‌ایم به بخش کشاورزی کمک کنیم. در سال‌های اخیر قوانین متعددی برای بهبود شرایط بخش کشاورزی و دامداری به تصویب رسیده است که نظارت بر حسن اجرای آنها بر عهده مجلس است و دست ما در این حوزه پر است و می‌توان گفت در این حوزه خلا قانونی وجود ندارد و هر اقدام دیگری نیز لازم باشد امکان تصویب قانون جدید وجود دارد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رکورد هشت مرحله ذوب متوالی و بی وقفه در کارخانه فولاد سفیددشت
گشتی در دل طبیعت و بلندای صخره‌ها
تدوین ۷۰ طرح سرمایه‌گذاری در کشاورزی آذربایجان غربی/ کنترل تب برفکی و رفع مشکلات نهاده‌ها
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
چمران: تهران تراکم‌فروشی به معنای گسترش شهر ندارد
توضیحات پلیس درباره جزئیات حادثه تصادف مرگبار اتوبوس در نطنز
آغاز ثبت‌نام آزمون پذیرش دانشجو معلم سال ۱۴۰۵
ثبت یک فوتی ناشی از بیماری آنفلوانزا در استان اردبیل
درخشش دانش‌آموزان سمپاد خوزستانی در کارسوق زبان
منچستر یونایتد ۴-۴ بورنموث؛ تساوی یونایتد در الدترافورد
ساخت دستگاه پایش دوز پرتو با خوانشگر بومی
مسدود شدن زیرگذر ورودی جهرم
صادرات بیش از ۸۰۰ هزار دلاری شرکت‌های دانش‌بنیان در کاشان
آغاز شناسنامه‌دار کردن محصولات کشاورزی در خراسان رضوی
اوج بار تابستان امسال با اجرای ۱۴ مگاپروژه، ۲۵۰۰ مگاوات کاهش یافت
اعزام کاروان راهیان نور دانش آموزی از بخش‌های سنگر و کوچصفهان
جهاد کشاورزی خراسان رضوی برای مزارع آبزی‌پروری هشدار صادر کرد
راه اندازی بزرگترین بیمارستان سیار کشور در مروست
پیشرفت ۵۰ درصدی قطعه سوم جاده گچساران به چرام
لزوم تسریع در تکمیل استخر شنا آغاجاری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس
رحمتی: خیبر برنده واقعی بازی بود
شهروندان برای پیشگیری از یخ‌زدگی و پس‌زدگی فاضلاب اقدام کنند
تعداد فوتی های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر رسید
برف و باران به فارس رسید
ریل گذاری بیش از ۵۰ درصد راه آهن چابهار به زاهدان
مخالفت مردم لبنان با خلع سلاح حزب الله
هشدار بارش باران شدید در ۴ استان
بازگشت به آغوش گرم خانواده پس از ۸۳ سال
بخشنامه تغییر ساعت کاری ادارات ابلاغ شد
ارسال بیش از ۱۱۳۳ اثر به دومین همایش ملی امامت‌پژوهی در واحد پردیس
جزئیات تازه طرح دولت برای حقوق کارکنان
آغاز ثبت سفارش جدید محصولات ایران خودرو
مهار آتش در شهرک صنعتی دولت آباد/جان باختن ۹کارگر براثر گازگرفتگی
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۱۵ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
نخستین پرواز آزمایشی هواپیمای بویینگ ۷۷۷ شرکت هواپیمایی ماهان  (۱ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
اعلام پایان مأموریت سازمان ملل متحد در عراق  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام در مرحله اول المپیاد‌های علمی کشور  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
بارش برف وباران در برخی نقاط استان کرمان  (۱ نظر)
ممنوعیت استفاده از گرما تابش و میز آتشدان در مراکز گردشگری و تجاری خراسان رضوی  (۱ نظر)