• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۳۷۸۶۱۰
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۱
مازندران » علمی و فرهنگی

بررسی روند ۱۵ ساله نامگذاری روز ملی مازندران

۱۵ سال تلاش برای ۱۴ آبان صورت گرفت تا مازندران روزی را در تقویم داشته باشد، تاریخی که نشان از هویت و فرهنگ این دیار دارد.

بررسی روند ۱۵ ساله نامگذاری روز ملی مازندرانبه گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، محمداسماعیل امامزاده مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در دهه هشتاد در خصوص تاریخچه و چگونگی انتخاب روز ۱۴ آبان به‌عنوان روز ملی مازندران گفت: در اواخر دهه هشتاد از سوی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور مقرر شده بود تا در سطح کشور بر اساس پیشنهادی که در شورای فرهنگ و عمومی مطرح شده بود، هر استانی یک روز را به عنوان روز ملی، اعلام کند.
 
وی افزود: بر این اساس در آن برهه، جدا از اینکه یکسری مطالعاتی را انجام داده بودیم از بزرگانی که نسبت به مسائل استان اشراف کامل داشتند دعوت کردیم تا با همفکری و خرد جمعی، یک روز را به عنوان روز ملی مازندران برگزینیم.
 
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، ادامه داد: در کنار اینکه در اداره‌کل، مهم‌ترین حوادث و مسئله‌ای که در تاریخ سیاسی ایران رخ داده بود و حوادثی را که مازندران پشت سر گذاشته بود را مورد بررسی قرار دادیم، به مطالعات خودمان تکیه نکردیم و از بزرگان و صاحبنظران استان دعوت بعمل آوردیم.
 
امامزاده گفت: در چندین جلسه‌ای که با حضور این افراد برگزار شد مباحث متعددی مطرح و جملگی افراد به اتفاق به این نقطه مشترک رسیدند که می‌بایست موضوعی انتخاب شود که هویت‌بخش باشد و در واقع شاخص مهم و راهبردی برای مازندران باشد که هویت تاریخی این استان را تکمیل کند و آن همان اتفاقی بود که برای نخستین‌بار خارج از شبه‌جزیره عربستان یک حکومت علوی تاسیس شد که در استان مازندران بود.
 
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات مشخص شد که در منطقه رویان برای نخستین‌بار، حکومت علویان تشکیل و تاریخ قمری و شمسی آن نیز استخراج شد و پس از استدلال‌های فراوان، همه شرکت‌کنندگان که از اساتید نام‌آور مازندران بودند به این اجماع رسیدند که اتفاقی که می‌تواند شاخص عمده باشد برای اعلام روز ملی مازندران، مهم‌ترین حادثه همین حادثه بود که توانست یک بستر تمدنی را در مازندران بوجود بیاورد.
 
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اذعان کرد: پیدایش حکومت علویان در مازندران که برای نخستین‌بار خارج از شبه جزیره عربستان، حکومت شیعی تاسیس شد، خود اساسا منشأ اتفاقات و رخداد‌های فراوانی در مازندران شد که واقعا تاریخ سیاسی این سرزمین، مفتخر به آن حوادث است.
 
امامزاده تاکید کرد: منشأ اصلی آن حادثه تاریخی نیز همین رخداد بزرگ تاسیس نخستین حکومت شیعی در مازندران بود که تاریخ آن نیز استخراج شد و سپس با همه ادله، استدلال و مستنداتی که وجود داشت آن را در شورای فرهنگ و عمومی مازندران مطرح کردیم در آن‌جا نیز بحث مختصری صورت پذیرفت و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت و سپس آن را به شورای فرهنگ و عمومی کشور ارسال کردیم.
 
وی اضافه کرد: پس از ارسال به شورای فرهنگ و عمومی کشور، موضوع در یک کمیته تخصصی بررسی شد، تمامی مستندان مورد بازنگری قرار گرفت، صحت مستندات و استدلال‌ها برای آنان نیز به احراز رسید و سپس جهت تصویب نهایی به صحن علنی شورای فرهنگ و عمومی کشور راه یافت و در آن‌جا نیز مورد تصویب قرار گرفت و ابلاغ شد و از آن زمان به بعد در تقویم سالانه کشور، روز ۱۴ آبان به عنوان روز ملی مازندران ثبت و درج شد.
 
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اشاره کرد: پس از تصویب روز ملی مازندران در روز ۱۴ آبان، هر ساله آن هفته برنامه‌های متنوعی تدوین و به اجرا گذاشته می‌شود.
 
امامزاده تصریح کرد: آن چیزی که بسیار می‌تواند مهم باشد و هیچگاه در مقطع زمانی در تبیین اهمیت این روز نباید مورد غفلت قرار گیرد، بخش تمدنی این رخداد بزرگ است که با رویکرد کاملا دینی و الهی، ممزوج از کتاب‌الله و عترت پیامبر که اهل بیت علیه‌السلام هستند، همه برنامه‌ها باید بر محور همین دو ثقل اکبر، شکل بگیرد؛ یعنی ما هیچگاه نباید آن عامل هویت‌ساز رخداد بزرگ روز ملی مازندران را از یاد ببریم و در برنامه‌های هفته مازندران، خدای ناکرده ریز برنامه‌هایی تعریف شود که خیلی مؤانست و مطابقتی با جوهره اصلی هویت‌بخش این مناسبت باشد.
 
روز ملی مازندران باید مردمی شود
 
حسین جوادی مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز گفت: در رابطه با روز ملی مازندران، تلاش‌های بسیار زیادی صورت گرفت و افراد زیادی زحمت‌های فراوانی کشیدند تا این مهم به ثمر رسید.
 
وی افزود: از دوران مدیریت آقای امامزاده تا زمان ثبت روز ملی مازندران در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، افراد فراوانی تلاش کردند تا این مطالبه و خواسته به فرجام مطلوب برسد.
 
مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، خاطرنشان کرد: در دوران مدیریت بنده این امر با جدیت و شتاب بیشتری برای ثبت در تقویم جمهوری اسلامی ایران دنبال شد و نیاز داشت تا به صورت مستمر این موضوع پیگیری شود.
 
جوادی ادامه داد: بنده نیز چندین مرحله به دیدار آقای امامی دبیر شورای فرهنگ و عمومی کشور جهت پیگیری موضوع رسیدم و در چندین مرحله نیز ایشان را به مازندران دعوت کردیم تا این موضوع، شکل رسمی به خود پیدا کرد تا در جلسه هشتصد و شصت و چهارم شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۱ روز ملی مازندران در ۱۴ آبان مصادف با سالروز استقرار حکومت علویان در استان مازندران بود که پیشنهاد اولیه نیز همین روز بود مصوب و ابلاغ و بدنبال آن در تقویم رسمی کشور نیز گنجانده شد.
 
وی عنوان کرد: تا این روز علیرغم تلاش‌های فراوان و پیگیری‌های مستمر، اما منجر به آن نشده بود که روز ملی مازندران در تقویم رسمی کشور به ثبت برسد و خوشبختانه در این تاریخ این کار انجام و ابلاغ نیز شد و این خواسته دیرینه محقق گردید.
 
مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اعلام کرد: این ماجرا تنها یک بخش از تلاش‌ها بود یعنی اینکه ما فقط این روز را بتوانیم در تقویم رسمی کشور به ثبت برسانیم و شاید خیلی از اتفاقات دیگری نیز افتاد و روز‌های دیگری نیز مناسبت‌های دیگری را به خودش گرفت.
 
جوادی بیان کرد: تلاش ما برای اینکه یک روزی را به نام روز مازندران داشته باشیم فقط به اینکه ۱۴ آبان در تقویم رسمی کشور روز مازندران ثبت شود به این ختم نشد و نباید هم به همین جا ختم می‌شد؛ لذا پس از ثبت در تقویم رسمی باید اقداماتی انجام می‌شد. روز مازندران با تمام سبقه فرهنگی که این استان دارد باید بالاخره به یک نحوی در گستره تاریخی و فرهنگی این استان به منصه ظهور می‌رسید.
 
وی اشاره کرد: به همین خاطر، ما با توجه به عمر کم مدیریتی در استان، تلاش‌هایی را در عرصه فرهنگ بومی انجام دادیم و علاوه بر کار‌های مستمری که شده بود و به صورت عادی و روتین انجام می‌شد طرح "نوجوان مازنی" را برنامه‌ریزی کردیم که کار بسیار بزرگی بود.
 
مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، افزود: چندین هزار خانواده دوباره برگشتند به زبان مازندرانی توجه کردند، در رابطه با فرهنگ بومی، شاید یکی از اقدامات بی‌نظیری بود که این کار ما نیز تحت عنوان نوجوان مازنی در دوره بنده، پایه‌ریزی شد. در شورای فرهنگ عمومی کشور با حضور رئیس جمهور و چندین وزیر و معاون وزیر و نیز اعضای شورای فرهنگ عمومی، بررسی شد و آنها هم دیدند که این طرح یک طرح بسیار خوبی است. بنای این نداشتیم که روز مازندران تنها به ۱۴ آبان ختم شود و برای آن برنامه سالانه داشتیم.
 
جوادی اذعان کرد: اصلا هدف این بود که روز ملی مازندران، مردمی شود، همچنین در رابطه با گستره فرهنگی ما طرح "شهر برتر فرهنگی" را گذاشتیم که آن هم در راستای روز ملی مازندران بود و لذا به بخش‌های مختلف مازندران از جمله ورزش، صنعت، کشاورزی و همه ابعادی که می‌شد مازندران را معرفی کرد، توجه کردیم.
 
وی با بیان این نکته که واقعا بنای کار ما این بود که در روز ملی مازندران، مردم را محور بدانیم و این هم به لطف خدا تا حد مطلوبی انجام شد؛ گفت: طرح "استعدادیابی کاتی" نیز از دیگر طرح‌هایی بود که در همین راستا انجام شد که در این طرح نیز باز هم فرهنگ بومی و زبان مازندرانی مورد توجه قرار می‌گرفت.
 
مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، تاکید کرد: در واقع ما برای هر فصل، برنامه‌ای داشتیم تا روز مازندران فقط محدود به ۱۴ آبان و یا هفته مازندران نباشد و این بیاید در طول سال، جاری شود و فرهنگ، زبان، سنن، لباس، مذهب و همه داشته‌های مازندران، مورد توجه و معرفی قرار گیرد.
 
جوادی ادامه داد: در کنار این اتفاقات نیز کارها، فعالیت‌ها و برنامه‌های دیگری نیز انجام شد که ما در طول سال بتوانیم داشته‌های خودمان را معرفی کنیم و در همان زمانی که در خردادماه روز مازندران مصوب شد در همان سال در مردادماه ابلاغ شد، ما در آبان‌ماه همان سال، "همایش بزرگ نام‌آوران" را داشتیم که در رشته‌های مختلف، مازندران چهره‌های شاخص خودش را معرفی کرد و نشان داد.
 
وی متذکر شد: مخلص کلام اینکه استان مازندران، سرمایه‌های بزرگی دارد و لیاقتش خیلی بیشتر از اینها است که شاید روز مازندران و هفته مازندران بهانه‌ای شود تا اینکه به آنچه حق خودش هست، برسد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فرش ابریشم زنجان میراثی در معرض فراموشی
برقراری مسیر پروازی کیش به اربیل و بالعکس از دوم دی
پیروزی فولاد خوزستان در جام حذفی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۳۰ آذر ۱۴۰۴
۳۰۰۰ اتوبوس جدید تا سال آینده وارد ناوگان کشور می‌شود
همکاری زنجان و اسپانیا؛ نانوکامپوزیتی برای تبدیل گاز سمی H₂S به هیدروژن
زنجان؛ قطب مهم معدنی با ۲۷۰ معدن فعال و ۱۱۲ پروانه اکتشاف
سردار وحیدی: همه تحولات منطقه‌ای را زیر نظر داریم
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
ورود ۴۳ میلیون متر مکعب آب در اثر فعالیت دو سامانه بارشی اخیر به سدهای استان
بازگشت بانوان کرمانی از رقابت های کشوری با خوشرنگ ترین مدال ها
آغاز هفته دهم رقابت‌های لیگ دسته دوم با شکست بندر آستارا در ماهشهر
آزادسازی ۲۵ هکتار از اراضی حریم رودخانه‌های آذربایجان‌شرقی
توزیع ۱۲۰ بسته معیشتی بین مددجویان بهزیستی در پویش یلدای مهربانی
غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی خراسان جنوبی
پژو پارس سرقتي از رفسنجان در بم توقيف شد
جای خالی زغال سنگ در سبد انرژی ایران
تأخیر در آغاز به‌کار ادارات و مدارس فریدونشهرو مدارس گلپایگان
ماندگاری سرمای هوا در سمنان
مدارس ۵ شهرستان خراسان شمالی یکشنبه غیرحضوری شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
نیرو‌های مسلح به سرعت در حال ترمیم کاستی‌ها هستند
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو
توقف خروج کامیون ها از دوغارون تایباد
ادامه بارندگی در کشور؛ بارش همچنان در نوار شرقی
حقوق آذرماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در حال پرداخت است
شروع به کار ادارات خراسان رضوی با ۲ ساعت تاخیر
افزایش شمار جانباختگان در سیلاب جنوب کشور به ۷ نفر
از یک الزام مقرراتی تا موتور محرک توسعه پایدار در ساختمان
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۹ آذر
تعویق دیدار نفت و گاز گچساران و پیکان در جام حذفی فوتبال
پوشش ۲۸۰ هزار کیلومتر راه در شش روز اخیر
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۲ نظر)
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور  (۱ نظر)
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
فعالیت حضور مدارس فردا شنبه در گلستان  (۱ نظر)
برف و باران، پاییز فارس را بدرقه کرد  (۱ نظر)
پزشکیان: طرح راه آهن در خراسان جنوبی را به اتمام می‌رسانیم  (۱ نظر)