• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۴۴۱۰۵۴
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

تحول در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور باکاتالیست‌های پایه آلومینا

متخصصان شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی موفق شدند، با تولید نانو کاتالیست‌های پایه آلومینا، تحولی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور ایجاد کنند.

خودکفایی در صنعت نفت و پتروشیمی با نانوکاتالیست‌های پایه آلومینا

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی با تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا، صنایع نفت و پتروشیمی از واردات کاهش داده و با کاهش هزینه‌ها، گامی مهم در جهت خودکفایی و صرفه‌جویی ارزی برداشته‌اند.

 شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه فناوری نانو، با تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا، تحولی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایجاد کرده‌اند.

این کاتالیست‌ها که با استفاده از فناوری نانو و ساختار‌های متخلخل تولید می‌شوند، عملکرد بهتری در فرآیند‌های شیمیایی مانند گوگردزدایی، ایزومریزاسیون و تولید بنزین دارند.

فناوری نانو و بهبود عملکرد کاتالیست‌ها

کاتالیست‌ها موادی هستند که در فرآیند‌های شیمیایی بدون مصرف شدن، سرعت واکنش‌ها را افزایش می‌دهند.

 آلومینا (اکسید آلومینیوم) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مواد پایه در تولید کاتالیست‌ها، به دلیل پایداری شیمیایی و حرارتی بالا، در صنایع مختلفی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و حتی داروسازی کاربرد دارد.

با استفاده از فناوری نانو، ابعاد ذرات آلومینا کاهش یافته و سطح فعال آن افزایش می‌یابد. این موضوع باعث می‌شود کاتالیست‌های نانوساختار بازدهی بیشتری داشته و هزینه‌های تولید کاهش یابد.

تولید داخلی کاتالیست‌های پایه آلومینا

در سال‌های اخیر، چندین شرکت ایرانی موفق به تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا با کیفیت جهانی شده‌اند. شرکت نانوپارس اسپادانا از پیشگامان این حوزه است که با استفاده از روش‌های نوین، «پودر آلومینای نانوساختار با فاز غالب گاما» تولید می‌کند. این شرکت علاوه بر فروش پودر آلومینا، کاتالیست‌های تخصصی مانند نانوکاتالیست‌های گوگردزدایی، اکسی‌کلراسیون و دهیدروژناسیون را نیز به بازار عرضه کرده است.

شرکت توسعه دانش و فناوری ایلیا نیز با تولید کاتالیست‌های «نفتا ریفورمینگ»، نقش مهمی در تولید بنزین با کیفیت بالا ایفا کرده است. این کاتالیست‌ها بر پایه آلومینا و با استفاده از نانوذرات تولید می‌شوند و در فرآیند‌های شیمیایی مانند تشکیل ترکیبات آروماتیک و هیدروژن‌زدایی کاربرد دارند.

کاهش وابستگی به واردات و صرفه‌جویی ارزی

با توجه به تحریم‌ها و محدودیت‌های واردات، تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا در ایران به کالایی راهبردی تبدیل شده است. برای مثال، پتروشیمی آبادان که پیش‌تر با مشکل تأمین کاتالیست مواجه بود، با استفاده از کاتالیست‌های تولیدی شرکت نانوپارس اسپادانا، نه تنها کیفیت محصولات خود را بهبود بخشید، بلکه وابستگی به واردات را نیز کاهش داد. این همکاری منجر به صرفه‌جویی ارزی قابل توجهی شده است.

فرصت‌های شغلی و توسعه صنعتی

تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا در ایران، علاوه بر کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت محصولات، فرصت‌های شغلی زیادی نیز ایجاد کرده است. شرکت‌های فعال در این حوزه با دریافت سفارش‌های داخلی و خارجی، ظرفیت تولید خود را افزایش داده‌اند و به دنبال راه‌اندازی خطوط صادراتی هستند. با توجه به بازخورد‌های مثبت از سوی صنایع داخلی و افزایش تقاضا برای کاتالیست‌های نانوساختار، پیش‌بینی می‌شود استفاده از این محصولات در سال‌های آینده گسترش یابد. این موضوع نه تنها به خودکفایی بیشتر ایران در صنایع نفت و پتروشیمی منجر می‌شود، بلکه امکان صادرات این فناوری به سایر کشور‌ها را نیز فراهم می‌کند.

بازار جهانی کاتالیست‌های صنعتی در سال ۲۰۱۰ بالغ بر ۲۱ میلیارد دلار بوده و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۶ به حدود ۲۶ میلیارد دلار برسد.

گفتنی است بازار کاتالیست‌های پالایشگاهی در سال ۲۰۱۹ حدود ۴ میلیارد دلار ارزش داشته است. کاتالیست‌های پالایشگاهی بخش بزرگی از این بازار را تشکیل می‌دهند و با توجه به رشد صنایع نفت و گاز، تقاضا برای این محصولات در حال افزایش است.

 ایران به‌عنوان یکی از کشور‌های پیشرو در تولید کاتالیست‌های نانوساختار، ظرفیت بالایی برای حضور در این بازار جهانی و افزایش سهم خود از این صنعت پررونق دارد

تولید کاتالیست‌های پایه آلومینا با استفاده از فناوری نانو، گامی بزرگ در جهت کاهش وابستگی به واردات، بهبود کیفیت محصولات و صرفه‌جویی ارزی است. شرکت‌های ایرانی با بهره‌گیری از دانش فنی بومی، توانسته‌اند جایگاه خود را در بازار‌های داخلی و بین‌المللی تثبیت کنند و آینده‌ای روشن برای صنعت نفت و پتروشیمی ایران ترسیم کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مردم و مجلس ۷ آذر ۱۴۰۴
رهاسازی یک بهله بالابان در ارتفاعات البرز
کرگلین؛ روستایی که کشاورزی و دامداری را دوباره جان بخشید
ایریکو؛ پیشتاز بازسازی و نوسازی ناوگان ریلی کشور در زنجان
اجتماع باشکوه رزمندگان اسلام در ساوجبلاغ
سهمیه‌بندی جدید بنزین از نیمه دوم آذر اجرایی می‌شود
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۷ آذر ۱۴۰۴
تمدید مهلت ثبت نام جشنواره دانشجوی نمونه ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۷ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
عادی سازی مواد مخدر با چاشنی طنز
ملت ایران ، سر استقلال ایران و هویت خود با کسی تعارف ندارند
رونمایی از سامانه "راه نیکان" در آذربایجان‌غربی
برگزاری اجلاسیه شهدای نهبندان
وزش باد شدید در سمنان
نظارت بر بازار متولی ندارد
برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای منطقه خلیل آباد و داداش آباد تبریز
خون شهدا پشتوانه اقتدار جمهوری اسلامی ایران
پاکسازی ساحل غربی کیش با حضور دوستداران طبیعت
رزمایش اقتدار گشت‌های رضویون بسیج در شهرستان چوار
اقامه نماز جمعه در ایلام
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک
رهبر انقلاب امشب با مردم سخن می گویند
رهبر انقلاب: پیغام با واسطه ایران به آمریکا دروغ محض است
دیدار حساس بانک شهر و استقلال جویبار
اعمال قانون خودرو‌های آلاینده نیازمند سامانه‌های هوشمند است
۴۸ ساعت طلایی درمان آنفلوآنزا، کلید بهبودی سریع
معرفی مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیام نور لرستان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۶ آذر ۱۴۰۴
گفتگوی زنده استاندار همدان با مردم
تقویم و اوقات شرعی پنجشنبه ۶ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
زنجان؛ وقتی بیمه، مرهم درد کشاورز نمی‌شود
پاییز در مازندران؛ از جاده‌های رنگی تا هوای دل‌پذیر
نمایش اقتدار بسیجیان در مشهد
تاج: اقتدار ایران را حفظ می‌کنیم؛ هیچکس به آمریکا نمی‌رود
اولین حضور حسن یزدانی پس از المپیک در لیگ برتر کشتی
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
آغاز طرح جایگزینی ۳ میلیون موتورسیکلت فرسوده در تهران  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)
موج هشدار دهنده آنفلوانزا در روزهای آلوده  (۱ نظر)
اقدام گسترده پلیس برای مقابله قاطع با مجرمین در محلات لرستان  (۱ نظر)
مصرف گاز بخش خانگی به مرز ۳ میلیارد مترمکعب رسید  (۱ نظر)