پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماریهای منتقله از آب و غذا در دنیا درحال گسترش است و حتی در کشورهای پیشرفته هرساله بیش از ۳۰ درصد مردم به این بیماریها مبتلا میشوند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر مهرداد شریفی با بیان اینکه بیماریهای منتقله از آب و غذا امروزه در دنیا رو به گسترش است و همه ساله موجب ابتلا و مرگ و میر تعداد قابل توجهی از مردم میشود حتی در کشورهای پیشرفته هر ساله بیشتر از ۳۰ درصد مردم به این بیماریها مبتلا میشوند، گفت: بیماریهای منتقله از آب و غذا بیماریهایی هستند که از خوردن و آشامیدن غذا یا نوشیدنی آلوده ناشی میشوند.
وی عوامل این آلودگیها را باکتریها، توکسینها، ویروسها و انگلها برشمرد و افزود: بیماریهای منتقله از آب و غذا به دو دسته عمده تقسیم میشوند، اول عفونتهای منتقله از آب و غذا که این عفونتها از مصرف غذا یا آشامیدنی آلوده به باکتری، ویروس یا انگل ناشی میشوند و دوم مسمومیت منتقله از غذا یا نوشیدنی.
دکتر شریفی ادامه داد: علائم و نشانههای بالینی در اغلب بیماریهای منتقله از غذا شامل اسهال، تهوع، استفراغ و گرفتگی شکمی است. این نشانهها بطور متوسط در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عفونت ظاهر شده و برای یک تا دو روز ادامه دارند.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اضافه کرد: همه ساله با گرم شدن هوا در خوزستان و ورود به اوج بیماریهای منتقله از آب و غذا انتظار افزایش این دسته از بیماریها را در سطح استان داریم.
وی میگوید: یکی از راههای انتقال این دسته از بیماریها، مصرف آب و مواد غذایی آلوده است، خصوصا بدلیل رشد مصرف غذا در خارج از خانه و همچنین مصرف غذا در امکان غیر بهداشتی و بعضا" بصورت سلف سرویس یا مصرف غذاهای شب مانده بدون توجه به اینکه لازم است غذا مجددا" خوب داغ شود و سپس مصرف شود، همچنین عدم سالم سازی بهداشتی سبزیجات و میوهها قبل از مصرف و عدم شست و شوی بهداشتی دستها از دیگر راههای انتقال این دسته از بیماریها به شمار میروند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: یکسری از عوامل محیطی نیز در انتشار بیماریهای منتقله از آب وغذا و در برخی موارد بروز طغیان این بیماریها نقش دارند. از جمله دفع نشدن صحیح فاضلاب، وجود جویهای روباز، شکستگیهای متعدد در لولههای توزیع آب و توزیع آب توسط برخی دوره گردان به صورت غیراستاندارد؛ و لذا در راستای پیشگیری و کنترل این عوامل محیطی تامین مستمر آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، نا امن کردن جویهای رو باز برای رشد و تکثیر عوامل بیماری زا از طریق آهک پاشی، رفع بموقع شکستگیهای شبکه آبرسانی و اقدام بهنگام در برخورد با بالازدگی فاضلاب توسط سازمانها و ادارات مسئول مورد انتظار است.
لزوم رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریها
دکتر شریفی با تاکید بر اینکه برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای منتقله از آب و غذا باید نکاتی را رعایت کرد، افزود: رعایت بهداشت مواد غذایی، یعنی غذای سالم و بهداشتی مصرف کنیم و برای این کار باید، مواد غذایی همانند گوشت، ماهی و تخم مرغ باید بطور کامل پخت شوند و از مصرف این مواد بصورت نیم پز خودداری شود و مواد غذایی پخته شده در کوتاهترین فاصله زمانی مصرف شود. وقتی دمای ماده غذایی به اندازه دمای محیط رسید، برای نگهداری باید آن را در دمای ۶۰ درجه گرم نگه داشته و یا غذا را به یخچال انتقال داد.
وی تاکید کرد: برای کودکان زیر ۲ سال فقط به اندازه یک وعده، غذا تهیه شود. مواد غذایی ذخیره شده برای استفاده مجدد حتما باید تا دمای ۷۰ درجه حرارت ببیند و کنسروها در صورت آلودگی میتوانند باعث ایجاد مسمومیتهای خطرناکی شوند، بنابراین قبل از مصرف حتما" باید به مدت ۲۰ دقیقه جوشانده شوند.
دکتر شریفی افزود: همیشه باید از آب سالم و بهداشتی استفاده نمود و از مصرف آب مشکوک یا آبی که منبع آن دقیق مشخص نیست، پرهیز شود و در صورت نیاز، آب ابتدا جوشانده و یا کلرزنی و سپس مصرف شود. با توجه به گرم شدن هوا و احتمال استفاده از یخ بمناسیتهای مختلف، ازیخ بهداشتی لفافه گذاری شده استفاده شود.
وی ادامه داد: سبزیجات اغلب به دلیل استفاده از کودهای انسانی و حیوانی، آب آلوده و تماس حیوانات به عوامل بیماریزا آلوده میشوند. در صورت مصرف چنین سبزیجاتی خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر وبا، حصبه، هپاتیت، اسهال خونی و بیماریهای انگلی نظیر کیست هیداتیک و آسکاریس وجود دارد، بنابراین لازم است به دلیل بر طرف کردن آلودگیهای فوق سبزیجات قبل از مصرف، سالمسازی شوند. سبزیجاتی که به صورت خام در تزیین غذا یا همراه ساندویچ و سالاد استفاده میشوند نیز باید سالمسازی و سپس مصرف شوند. سالمسازی سبزیجات شامل ۴ مرحله اساسی پاکسازی، انگلزدایی، گندزدایی و شستوشو است.
شستن دستها، سادهترین و موثرترین روش کنترل بیماریهای عفونی
دکتر مهرداد شریفی میگوید: آموزش صحیح شستن دستها با آب و صابون و رعایت بهداشت یکی از موثرترین، سادهترین و اقتصادیترین روشهای کنترل بیماریهای عفونی است. برای این کار ابتدا دستهای خود را با آب خیس کرده و با استفاده از صابون کف ایجاد کنید. کف هر دو دست را به هم مالیده سپس کف دستها را باز کرده و پشت هر دست را با کف دستهای مقابل مالش دهید و پس از آن بین انگشتان را با مالیدن دستها بر روی هم تمیز کنید.
وی افزود: برای تمیز کردن ناخنها آنها را به کف دست دیگر بمالید. در حالی که دستها رو به پایین هستند، انگشتها را باز کرده و از مچ به حالت سرسره آب را از روی دستها پایین ریخته و آنها را آب کشی نمایید. هر > خ دباغ زاده: کدام از مراحل شستن دستها ۱۰ تا ۱۵ ثانیه به طول میانجامد. در شستن دستها ۵ نقطه کور معمولا فراموش میشود. بین انگشتان، زیر ناخنها، مچها، پشت دست و گودی کف دست.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تاکید کرد: به هر جهت باوجود رعایت نکات پیشگیرانه ممکن است برخی از افراد مبتلا به بیماریهای رودهای شوند. اگر فردی مبتلا به اسهال شد خصوصا کودکان زیر ۵ سال و افراد کهنسال یا دارای بیماریهای مزمن قلبی عروقی، حتما باید به پزشک مراجعه کنید و از خود درمانی پرهیز شود، زیرا جبران آب و املاح از دست رفته در بیماران بسیار اهمیت دارد.
وی میگوید: استفاده از پودر ORS و تجویز مایعات خانگی مانند آب سیب رقیق شده طبیعی بدون اضافه کردن شکر و آب موز توصیه میشود. همچنین باید در نظر داشت که بیمار مبتلا به اسهال اگر پس از مراجعه به پزشک و درمان، بهبود نیافته و دچار علائمی، چون، افزایش دفعات مدفوع آبکی، ناتوانی در خوردن و آشامیدن، تشنگی بسیار زیاد، استفراغهای مکرر، تب و وجود خون در مدفوع و کاهش سطح هوشیاری شد، مجددا باید مراجعه شود.