پخش زنده
امروز: -
آیین رونمایی از کتاب «زنان زندانی»، برترین اثر علمی در موضوع پوشش و حجاب، امروز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت در دانشگاه تهران برگزار شد.
حمزه منصوری ، مسئول تیم پژوهشی اندیشکده آرمان در این مراسم و در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: داستان زنان زندانی از ۴ سال پیش شروع شد، از زمانی که پژوهشگران این اندیشکده در مورد ۳۰۰ موضوع ؛ پژوهش می کرد تا اینکه سال ۱۴۰۰ این گروه به این نتیجه رسید بحث زن و پوشش آن در جامعه یکی از مهمترین موضوعات است.
منصوری اضافه کرد: در این پژوهش هرچند موضوع پوشش و حجاب پرداخته شده است اما گفتمان محوری در اینجا در موضوعات روانشناسی، اجتماعی، علوم اعصاب، مطالعات زنان، مطالعات دینی و مردم شناسی است که می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.
مسئول اندیشکده آرمان ادامه داد: این کتاب یک رویکرد علمی برای سطح جهانی دارد زیرا ادبیات آن ادبیات جهانی است.
وی افزود: تحقیقات بر روی این کتاب حدود ۴ سال پژوهش صورت گرفت و ۲۰ هزار منبع معتبر علمی جهان در سراسر جهان مورد پژوهش قرار گرفت .
منصوری افزود: دغدغه اول زنان جهان که در پژوهشی که در سال ۲۰۱۸ انجام شد موضوع آزار و اذیت جنسی بود، موضوعی که دقیقا در بررسی های سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۲ نیز مجددا تکرار شد.
کتاب «زنان زندانی؛ روایتی از فجیعترین جنایت تاریخ علیه زن» به بررسی نظاممند و مستند فجایع پنهان و آشکار علیه زنان در تاریخ معاصر، بهویژه در قالب سیاستهای برهنگی اجباری و فشارهای نظام سلطه علیه کرامت زن میپردازد.
این کتاب به بررسی پدیدهای میپردازد که زندگی میلیونها زن را تحت تأثیر قرار داده و آثار آن به بافت فرهنگی و اجتماعی جوامع نفوذ کرده است. پژوهشگران با استفاده از روایتهای ملموس و مستند، به تحلیل چالشها، علل و پیامدهای خشونت علیه زنان پرداخته و راهکارهایی برای رهایی از آن ارائه میدهد.
فصل اول کتاب با عنوان «زندانی در اقیانوس» به چالشهای روزمرهای که زنان با آنها مواجه هستند، از جمله قاچاق انسان و نابرابری اقتصادی میپردازد.
در فصل دوم، «کره زندان»، میزان آزار و اذیت جنسی علیه زنان در کشورهای مختلف تحلیل میشود.
فصل سوم با تمثیل «غاز فرانسوی در سلول انفرادی» به بررسی نظریه شیءانگاری جنسی و رابطهاش با خشونت علیه زنان میپردازد.
فصل چهارم به تأثیر رسانهها به عنوان زندان دیجیتالی بر شیءانگاری وجنسیسازی زنان میپردازد.
«زندانی با میلههای واقعی» عنوان فصل پنجم بوده که در آن، نویسندگان به بررسی شیءانگاری در دنیای واقعی و روابط بینفردی میپردازند و نمونههایی از آزار و اذیت و خشونت جنسی را در مکانهای مختلف اجتماعی، سیاسی و حتی دانشگاهی بیان میکنند.
فصل ششم (زندان گوانتانامو) به موضوع خودشیءانگاری میپردازد و تبعات متعدد جسمی و روانی آن را تحلیل میکند. نویسندگان توضیح میدهند که چگونه فشارهای اجتماعی و تبلیغاتی میتوانند تأثیرات مخربی بر روحیه و هویت زنان بگذارند.
فصل هفتم با تمثیل لوازم آرایشی به لوازم شکنجه، به بررسی تاریخچه و تبعات منفی استفاده از این لوازم و تأثیر آن بر زنان میپردازد. نویسندگان به خطرات لوازم آرایشی و باورهای غلط عمومی اشاره کرده و این موضوع را به خوبی تجزیه و تحلیل میکنند.
در فصلهای هشتم تا دهم به بررسی راهکارهای علمی ارائه شده در منابع برگزیده علمی دنیا پرداخته میشود. ابتدا در فصل هشتم، نویسندگان به بررسی نگاه خیره شیءانگار به ویژه با فناوری ردیابی چشم میپردازند... پژوهشهای این فصل نشان میدهد که نگاه خیره شیءانگار چگونه میتواند هم برای زنان و هم برای مردان تبعات گستردهای داشته باشد و در نهایت راهکار مقابله با آن ارائه میشود.
در فصل نهم، نویسندگان به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه نوع پوشش میتواند تأثیرات عمیقی بر نحوه درک و قضاوت دیگران نسبت به زنان بگذارد و با استفاده از علوم اعصاب، ریشههای علمی خشونت علیه زنان را بر اساس ساختار مغز ارائه میدهد.
در نهایت در فصل آخر، روابط غیرمتعهدانه و پیامدهای روانی و اجتماعی این روابط برای زنان و مردان تحلیل میشود. فصل پایانی به خوبی نشان میدهد که چه روابطی کمترین میزان خشونت را بدون شیءانگاری رقم میزنند و به عنوان آخرین راهکار ارائه میشوند.
کتاب زنان زندانی توسط نشر معارف در ۵۳۶ صفحه، وارد بازار نشر شده است.
در حاشیه مراسم رونمایی از این کتاب ، همچنین از ترجمهی ۱۱ اثر جهانی در حوزه زنان و خانواده که برای نخستین بار از سوی اندیشکده آرمان ترجمه شدهاند نیز رونمایی شد. این ترجمهها گامی در جهت غنابخشی به ادبیات علمی بومی در حوزه زن و خانواده به شمار میرود.