حجتی: تدوین الگوی کشت برای تحقق اقتصاد مقاومتی
وزیر جهاد کشاورزی از تدوین الگوی جدید کشت به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی خبر داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، محمود حجتی در جلسه خبری امروز با اشاره به اینکه تأمین امنیت غذایی و خودکفایی در تولید محصولات راهبردی از مهمترین دستورالعمل های اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی است، گفت: برای دستیابی به این هدف الگوی کشت تلفیقی محصولات به منظور افزایش تولید در جلسات توسعه بخشی وزارتخانه در حال بازنگری است.
وی افزود: کمیته توسعه بخشی وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد دستورالعمل های اقتصاد مقاومتی را در الگوی کشت محصولات به ویژه محصولات راهبردی تدوین و اجرایی کند.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: در این برنامه کشت سبزی و صیفی از کشت تراکم و در فضای باز به کشت در گلخانه تبدیل می شود تا از این اراضی برای کشت دیگر محصولات استفاده شود.
حجتی افزود: برای تغییر الگوی کشت به ابزار تشویقی نیاز داریم و باید برای تغییر کشت کشاورزان امکانات تشویقی مثل یارانه کشت اختصاص یابد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه هم اکنون وزارتخانه این ابزارها را در اختیار ندارد گفت: برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و تولید محصولات راهبردی طرح کشت تلفیقی اجرا می شود به طور مثال در مزارعی که کشت گندم، اقتصادی نیست و یا امکان پذیر نیست می توان دیگر محصولات مانند کلزا و ذرت را کشت کرد.
حجتی افزود: باید ظرفیت های نهفته در سطح ملی و استانی شناسایی شود تا بتوان از این ظرفیت ها برای تولید پایدار و تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی استفاده کرد.
وی با تأکید بر اینکه در بخش کشاورزی محدود به چاردیواری مزرعه نیست گفت: کشاورز و فعال بخش کشاورزی باید برای قبل و بعد از تولید برنامه داشته باشد تا تولید اقتصادی در این بخش معنا پیدا کند.
وزیر جهاد کشاورزی بر مدیریت زنجیره تولید در اتحادیه ها و تشکل های کشاوزی تأکید کرد و افزود: کشاورز باید بداند محصولی که امروز تولید می کند در کجا و چگونه مصرف می شود و متقاضی آن کیست، اگر محصولی بدون در نظر گرفتن زنجیره تولید، کشت و روانه بازار شود محکوم به شکست است.
حجتی گفت: امروز برای اینکه تولید پایداری داشته باشیم باید نیازهای پیش از تولید مدیریت شود و مدیر واحد تولیدی در بخش کشاورزی باید نیازهای خود را در بخش نهاده برآورد و تأمین کند.
وی افزود: تولید محصولات کشاورزی باید به گونه ای مدیریت شود که قیمت تمام شده محصول از قیمت محصول مشابه وارداتی بیشتر نباشد و این مهم در گرو تولید اقتصادی و افزایش بهره وری است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: سیاست وزارتخانه بر این است که از تولید کنندگانی که میانگین عملکرد قابل قبولی در تولید محصولات دارند حمایت کند تا با واردات ضرر و زیان نکنند و از طرف دیگر به مصرف کننده اجحافی نشود.
حجتی افزود: سیاستگذاری، نظارت و هدایت بر روند تولید و مشارکت تولید کنندگان در این بخش از مهمترین راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تنظیم بازار و بخش بازرگانی است.
قیمت شیر افزایش نیافته است
وزیر جهاد کشاورزی گفت: قیمت خرید شیر دامداران از ابتدای آذر امسال هرکیلو ۱۳۰۰ تومان است و تغییری در قیمت شیر داده نشده است.
حجتی با اشاره به اینکه قیمت خرید هر کیلو شیر از دامداران در اردیبهشت امسال 1110 تومان بود، افزود: این قیمت پاسخگوی هزینه های دامداران نبود بنابراین دولت برای حمایت از آنان و جلوگیری از افزایش قیمت شیر 300 میلیارد تومان اعتبار را به صورت یارانه در اختیار کارخانجات لبنی قرار داد تا تفاوت قیمت 1110 تومان تا 1300 تومان از این محل پرداخت شود.
وی گفت: بر این اساس به ازای هر کیلو شیر که کارخانجات از دامدار خریداری می کند 190 تومان تفاوت به کارخانجات پرداخت می شود تا آنان شیر را از دامدار به قیمت هر کیلو 1300 تومان خریداری کنند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: تا کنون 150 میلیارد تومان از این اعتبار اختصاص یافته است و در استان های کشور توزیع شد و 150 میلیارد تومان دیگر را نیز وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال پیگیری است تا در اختیار صنایع لبنی قرار دهد.
حجتی از برگزاری جلسه ای با دامداران خبر داد و گفت: پنجشنبه گذشته در جلسه ای با دامداران میزان تولید و افزایش سرانه مصرف شیر بررسی شد و امیدواریم تولید داخل پاسخگوی نیاز داخل باشد و نیازی به واردات نداشته باشیم.
وی افزود: آمار خوش بینانه بیانگر این است که سرانه مصرف سالانه شیر برای هر نفر 100 لیتر است و اگر بپذیریم که 7 میلیون و 500 هزار تن شیر در کشور تولید می شود باز هم میزان سرانه مصرف و میزان تولید کافی نیست بنابراین باید با ترویج فرهنگ مصرف شیر زمینه افزایش تولید فراهم شود.
ذخیره مطلوب کالاهای اساسی و نهادههای دام و طیور
وزیر جهاد کشاورزی گفت: ذخیره سازی مواد پروتئینی، میوه ها، کالاهای اساسی و نهاده های مورد نیاز صنعت دام و طیور خوب است و کمبودی نداریم.
محمود حجتی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه بر اساس قانون تمرکز تأمین، تولید، ذخیره سازی و تصمیم گیری برای واردات محصولات کشاورزی به عهده وزارت جهاد کشاورزی است، افزود: در تأمین نیاز بازار، اولویت با تولید داخلی است.
وی گفت: ذخایر به اندازه کافی موجود است و نیازی به واردات نیست و فقط میوه موز وارد می شود.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: واردات با تعرفه ، تنظیم و مدیریت می شود و واردات موردی هم نخواهیم داشت.
حجتی تصریح کرد: در برنامه تنظیم بازار در وزارت جهاد کشاورزی امضاهای طلایی برای واردات دیگر جایی ندارد و واردات با سیاست تعرفه ای تنظیم خواهد شد.
وی درباره ذخیره سازی کالاهای اساسی گفت: کالاهای اساسی مانند برنج ، روغن ، شکر ، نهاده های دامی و محصولات پروتئینی مرغ و گوشت قرمز به اندازه کافی ذخیره سازی شده است و در محصولاتی مانند شکر اگر تا سال آینده هم حتی یک کیلوگرم وارد نشود باز هم انباشت محصول داریم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: شرکت پشتیبانی امور دام دو ماه است که دوباره به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده و در این مدت نیز موفق شده است برای چند ماه آینده نهاده های مورد نیاز صنعت دامداری را وارد و ذخیره سازی کند.
حجتی گفت: شرکت پشتیبانی امور دام با جمع آوری مازاد تولید گوشت مرغ و گوشت قرمز هم ذخایر قابل قبولی دارد.
وی درباره خرید تضمینی گندم افزود : سازمان مرکزی تعاون روستایی برای خرید تضمینی گندم وارد عمل خواهد شد و شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز اگر بخواهد می تواند همکاری کند.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: دیگر بخش ها نیز می توانند با نظارت و هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی برای خرید گندم اقدام کنند.
300 میلیارد تومان تسهیلات برای تامین کود کشاورزی
وزیر جهاد کشاورزی از تامین سیصد میلیارد تومان تسهیلات بانک کشاورزی برای تامین کود مورد نیاز کشاورزان خبر داد.
حجتی با اشاره به اینکه کشاورزان می توانند برای خرید کود مورد نیاز زمین زراعی خود از بانک کشاورزی وام بگیرند ، افزود : مدت بازپرداخت این وام از 3 ماه تا 6 ماه تعریف شده است و کشاورزان پس از برداشت محصول این وام را بازپرداخت خواهند کرد.
وی درباره یارانه تامین کود، سم و بذر گفت : امسال حدود 800 میلیارد تومان اعتبار یارانه ای در دولت برای تامین نهاده های مورد نیاز بخش زراعت پیش بینی شده که بیش از 60 درصد این اعتبار از معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری تامین شده و بقیه نیز در حال تخصیص است.
وزیر جهاد کشاورزی درباره قیمت کود در بازار افزود : تلاش می کنیم قیمت کود شیمیایی افزایش پیدا نکند.
حجتی با تاکید بر افزایش بهره وری در بخش مصرف نهاده های تولید کود و سم گفت : استفاده بی رویه از این نهاده آثار زیان باری بر آب ، خاک و محیط زیست دارد و از این پس سم و کود شیمیایی بدون نسخه و تعیین نیاز ، به مزرعه وارد نخواهد شد.
وی افزود: اگر بناست کشاورزی ، علمی شود و تولید ، پایدار باشد ، باید میزان مصرف سموم و کودهای شیمیایی مدیریت شود.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: تولید محصول سالم از اولویت های بخش کشاورزی است و هیچ کس نمی تواند بدون مجوز ، سم بفروشد.
اختصاص 900 هزار هکتار از اراضی گندم به کشت کلزا و ذرت
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد : 900 هزار هکتار از اراضی گندم به کشت دانه روغنی کلزا و ذرت اختصاص خواهد یافت.
حجتی با اشاره اینکه 6میلیون و 500هزار هکتار به کشت گندم اختصاص دارد ، افزود : کشت گندم در برخی مناطق اقتصادی نیست و می توان با روش های مدیریتی در دیگر اراضی و افزایش میانگین تولید گندم در زمین های دیگر ضمن حفظ سقف تولید این محصول بخشی از اراضی را از زیر کشت گندم خارج کرد و به کشت کلزا و ذرت اختصاص داد.
وی گفت : با روش های مدیریتی می توان گندم مورد نیاز را در زمین های باقیمانده تامین کرد.
وزیر جهاد کشاورزی ضریب خودکفایی تولید روغن را در کشور حدود 7 درصد اعلام کرد و افزود : با اختصاص بخش عمده از 900 هزار هکتار از اراضی گندم به کشت کلزا ، میزان خودکفایی این محصول دو رقمی می شود.
حجتی گفت : دانه های روغنی کلزا به صورت کنجاله در صنعت دام و طیور مصرف می شود و روغن آن نیز می تواند بخشی از نیاز داخل را تامین کند.
وی تاکید کرد : با توجه به شرایط آب و هوایی و منابع محدود آب ظرفیت قابل توسعه ای برای کشت سویا و دیگر دانه های روغنی وجود ندارد.
وزیر جهاد کشاورزی درباره توسعه کشت ذرت گفت : کشت این محصول در سه استان خوزستان ، ایلام و کرمانشاه افزایش می یابد.
حجتی افزود : در برنامه جدید کشت برنج در استان خوزستان اقتصادی نیست و نباید کشت شود و این اراضی به کشت ذرت اختصاص خواهد یافت تا بخشی از نیاز کشور به ذرت از تولیدات داخل تامین شود.
وی گفت: نقشه کشت گندم تدوین شده است و نقشه کشت دیگر محصولات راهبردی مانند برنج و ذرت نیز به زودی برای اجرای الگوی جدید کشت تدوین شود.
احداث و تکمیل شبکه های آبیاری
وزیرجهادکشاورزی گفت: شبکه های فرعی آبیاری زیر سدها به ویژه در استان های جنوبی کشور احداث و تکمیل می شود.
محمود حجتی در جلسه خبری امروز با اشاره به اینکه بهره برداری از شبکه های آبیاری 3 و 4 زیرسدها و بهره برداری از آب های مرزی برای بخش کشاورزی حدود 70 درصد مشکلات کمبود آب را در مناطق مرزی و جنوبی کشور رفع خواهد کرد افزود: طرح احداث و تکمیل شبکه های 3 و 4 آبیاری زیرسدها در سفر اخیر رئیس جمهور به استان خوزستان از مسائل اصلی بود که مطرح شد و در پی آن 1.5 میلیارد دلار اعتبار برای تکمیل این شبکه ها اختصاص خواهد یافت.
وی گفت: استفاده بهینه از آبهای مرزی و هدایت آنها به مزارع کشاورزی شهرهای مرزی کردستان، کرمانشاه و ایلام ازجمله طرح هایی است که وزارت نیرو حدود دو دهه است در دست اجرا دارد، که با تأمین اعتبار مورد نیاز این طرح ها از طریق فاینانس روند اجرای این طرح ها نیز سرعت خواهد گرفت.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: با تکمیل و اجرای این دو طرح، مشکل کم آبی در مناطق جنوبی و غربی کشور تا حدود زیادی رفع خواهد شد.
اینکه منافع همه در تغییرکاربری زمینه ای کشاورزی است، دردناک است
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تغییر کاربری زمین های کشاورزی دردناک است ، گفت : متاسفانه منافع کشاورز ، دلال ، سرمایه گذار ، بخشدار ، دهدار ، فرماندار ، شهردار و بقیه مسئولان در این است که اراضی ما تغییر کاربری پیدا کند و البته کشور آسیب می بیند.
حجتی گفت : همان کشاورز هم به غلط در کوتاه مدت سود را در فروش زمین می بیند و یکی از دردها و رنج های ما این است که سرمایه های ملی تجدیدناپذیر شالیزارهای شمال را از دست می دهیم و به ویلا تبدیل می شود و عرصه تولید به عرصه مصرف تغییر می کند.
وی اظهار داشت : باید همه همت و کمک کنند و برخی کشاورزان به من می گفتند که اگر مشکل حل شود ، دلال منتظر است که زمین را بخرد و من هم ناراحت می شدم چون طرف مقابل به استیصال کشیده شده است.
حجتی اظهار داشت : به وزیر کشور و وزیر راه و شهرسازی گفتم برای اراضی شمال و جنگل های چاره ای کنیم که فوق العاده ارزشمند است و دیگر قابل جبران نیست و شهرک هایی در جاهایی که مناسب است ایجاد شود و سرمایه گذاران به آنجا هدایت شوند تا هم مشکل سرمایه گذاران رفع می شود و هم این گرفتاری ها پیش نیاید.
وزیر جهادکشاورزی گفت : برای ساماندهی وضع موجود با سازمان امور اراضی و سازمان جنگل ها و قوه قضائیه جلسه داشتیم و موضوع اصلی هم تعرض به منابع طبیعی و تغییر کاربری بود که همه نگران بودند و امیدواریم با گروه کاری که گذاشته شد دستگاه ها ، فرمانداران، دهیاران و بخشداران همکاری کنند.
حجتی گفت : برخی نهادها هر روز حریم شهر تعریف می کنند و اتفاقات ناگواری می افتد که امیدواریم در آینده شاهد کاهش این خسارت ها باشیم.
حجتی با انتقاد از واگذاری ساختمان شیشه ای وزارت جهاد کشاورزی هم اظهار داشت : ستاد وزارتخانه در 18 ساختمان پراکنده شده است و نابسامانی وجود دارد که امیدواریم با کمک دولت حل شود.