• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۳۶۱۶۹
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

درمان نوین آسیب‌های تاندون با دستکاری سلول‌های هدف

پژوهشگران برای نخستین‌بار توانستند با هدف‌گیری دقیق سلول‌های خاص، روند بهبود تاندون را پس از جراحی به‌طور چشم‌گیری بهبود دهند.

درمان نوین آسیب‌های تاندون با دستکاری سلول‌های هدف
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از دانشگاه روچستر، تاندون‌ها، که تا پیش از این کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته بودند، ساختارهایی پیچیده در بدن هستند که هنگام آسیب، واکنش سلولی پویایی اما ناشناخته از خود نشان می‌دهند.

اکنون در مطالعه‌ای که در نشریه Nature Communications منتشر شده، محققان دانشگاه روچستر برای نخستین‌بار موفق شده‌اند سلول‌های اپی‌تنون — لایه نازکی از سلول‌ها که سطح بیرونی تاندون را می‌پوشاند — را ردیابی و دستکاری کرده و شباهت شگفت‌انگیز فعالیت این سلول‌ها در موش و انسان را نشان دهند. این کشف می‌تواند به توسعه درمان‌هایی نوین برای یک معضل رایج و هزینه‌بر پزشکی منجر شود.

ترمیم این تاندون‌ها معمولاً با جراحی انجام می‌شود، اما اغلب به دلیل ضعف بازسازی سلولی و تشکیل بافت اسکار، روند بهبودی موفقیت‌آمیز نیست. نزدیک به ۲۴٪ از بیماران به دلیل تشکیل بیش از حد اسکار، نیازمند عمل مجدد برای حذف بافت اضافی هستند.
در حال حاضر، تنها درمان موجود پس از جراحی فیزیوتراپی است و تا حدود یک دهه پیش، پژوهش در حوزه زیست‌شناسی سلولی تاندون‌ها جدی گرفته نمی‌شد.

مرکز تحقیقات اسکلتی-عضلانی دانشگاه روچستر (CMSR)  که بر ترمیم تاندون در سطح سلولی تمرکز دارد و تلاش دارد پیچیدگی‌های نهفته در روند ترمیم این بافت‌ها را آشکار کند.

برای مدت‌ها، تاندون‌ها صرفاً به‌عنوان رشته‌هایی سخت و نخ‌مانند در بدن شناخته می‌شدند. اما پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد این بافت دارای تنوع سلولی گسترده و روندهای پیچیده‌ای برای ترمیم است.

دکتر آن نیکولز، نویسنده ارشد مقاله و استادیار ارتوپدی در دانشگاه روچستر می‌گوید: «یکی از چالش‌های اصلی، هدف‌گیری دقیق جمعیت‌های مختلف سلولی در تاندون است. به‌طور کلی تاندون‌ها به‌خوبی ترمیم نمی‌شوند، اما این روند در نواحی مختلف متفاوت است. برای درمان مؤثر، باید هر ناحیه را به شکلی خاص هدف گرفت.»

در جراحی تاندون، دو سر جداشده به‌هم دوخته می‌شوند. اسکاری که بین آن‌ها شکل می‌گیرد برای بازگشت عملکرد ضروری است، اما تشکیل بافت اضافه در اطراف محل جراحی می‌تواند دامنه حرکت انگشت را محدود کند. هدف محققان این بود که نشان دهند اگر در زمان مناسب، سلول‌های خاصی را در محل مشخصی غیرفعال کنند، می‌توانند تشکیل اسکار اضافی را کاهش دهند، بدون آنکه به پایداری تاندون آسیب بزنند.

تا پیش از این، اغلب مطالعات بر روی تنوسیت‌ها (سلول‌های تخصصی سازنده تاندون) متمرکز بودند. اما در این مطالعه تمرکز بر سلول‌های اپی‌تنون بود؛ ساختاری نازک که سطح بیرونی تاندون را می‌پوشاند و تصور می‌شود نقش مهمی در تشکیل کلاژن و ترمیم اولیه تاندون دارد.

نیکولز می‌گوید: «ما می‌دانستیم که اپی‌تنون شامل سلول‌هایی حیاتی است، اما نمی‌توانستیم آن‌ها را به‌طور خاص هدف بگیریم.»

با استفاده از ردیابی ژنتیکی و توالی‌یابی RNA تک‌سلولی، تیم تحقیقاتی برای نخستین‌بار توانست رفتار و سرنوشت این سلول‌ها را پس از آسیب در بدن موش بررسی کند.

پژوهشگران دریافتند بخشی از سلول‌های مشتق از اپی‌تنون وارد ناحیه اتصال تاندون‌ها شده و در ترمیم مؤثر نقش دارند، اما بخش بزرگ‌تری از آن‌ها به اطراف محل جراحت مهاجرت کرده و بافت اسکار غیرمفید ایجاد می‌کنند. این یعنی سلول‌های اپی‌تنون می‌توانند در هر دو نقش؛ هم مفید و هم مضر ظاهر شوند — بستگی دارد کجا بروند.

تیم تحقیقاتی دریافتند بین روزهای ۷ تا ۱۰ پس از آسیب، انفجاری از فعالیت فیبروتیک (ایجاد اسکار) در تاندون رخ می‌دهد. آن‌ها در این بازه زمانی، سلول‌های مسبب این فرآیند را با استفاده از سم ژنتیکی از بین بردند. نتیجه شگفت‌انگیز بود: دامنه حرکت تاندون در موش‌ها به‌شکل قابل‌توجهی بهبود یافت.

برای بررسی قابلیت انتقال یافته‌ها به انسان، محققان داده‌های سلولی به‌دست‌آمده از موش‌ها را با نمونه‌های انسانی تاندون در حال ترمیم مقایسه کردند. نیکولز می‌گوید: «سلول‌هایی که در موش‌ها بافت اسکار ایجاد می‌کردند، در نمونه‌های انسانی نیز دیده شدند. این یعنی ممکن است همان سلول‌ها در انسان هم نقش مشابهی داشته باشند. اگر بتوانیم این سلول‌ها را در بدن انسان هدف بگیریم، احتمالاً می‌توانیم همان نتایج موفق درمانی را تکرار کنیم.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (سی ام آبان ۱۴۰۴)
زعفران، میراثی کهن برای آیندگان
استحمام کوتاه‌تر، صرفه‌جویی ۷ میلیون مترمکعبی آب در زنجان
دستور کار ایثارگران در زنجان؛ از ارتقای جایگاه فرزندان شهدا تا ساماندهی گلزار‌ها
تصویب ۶۲ مصوبه در میز خدمت معدن و صنایع معدنی وزارت صمت
هیدج ،شهری با گام های کتانی
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده است
برپایی نمایشگاه اسوه بسیج در اهر
لزوم حفظ وحدت و اطاعت از رهبری در جامعه اسلامی
رتبه برتر شهرستان میانه در جذب اعتبارات بانکی
معاون وزیر صمت: سیاست کاهش توقف تولید در فولاد و صنایع معدنی در صدر دستور برنامه‌های ایمیدرو است
رونمایی از مجموعه وصایای کامل شهدای آذربایجان‌شرقی
مقاومت پیروز اصلی انتخابات عراق بود
راه اندازی سامانه راه نیکان مراکز نیکوکاری در استان زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان؛ ۳۰ آبان ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۳۰ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی کیش از دریچه دوربین
معرفی تیم‌های راه یافته به مرحله نیمه نهایی تنیس ساحلی BT۵۰
درخشش دانش آموز شاهین‌دژی در مسابقات کشوری قرآن، عترت و نماز
بهسازی و آسفالت راه‌های روستایی در شهرستان باروق
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
­کشتی آزاد بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ۱ نشان طلا و ۱ برنز ایران در ۲ وزن نخست
سومی ایران در جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی تا پایان روز دوازدهم
حل مشکلات ترافیکی شرق مازندران با ساخت یک پل
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
­رحمان عموزاد نخستین آزادکار طلایی ایران
تازه ترین تصاویر حضور وزیر میراث فرهنگی در زنجان
ماجرای چند ماه هدر رفتن آب
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
شهادت دو تن از پاسداران در حین آموزش سلاح نیروهای پاسدار جوان
سفر رئیس جمهور به قزوین
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
شیوه جداسازی یارانه‌های اعضای خانوار تغییر کرد
همکاری ایمیدرو با شرکت روسی برای هوشمندسازی معادن
بزرگداشت هفته بسیج در زنجان با ۲ هزار عنوان برنامه
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)