• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۳۸۱۲۹
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۴
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

شناسایی سه نشانگر شیمیایی تازه برای تشخیص زودهنگام زوال عقل

نتایج مطالعه‌ای تازه نشان می‌دهد فعالیت بدنی، رژیم غذایی و تعاملات اجتماعی می‌توانند بر سطوح مواد شیمیایی حیاتی در مغز اثر گذاشته و خطر زوال عقل را کاهش یا افزایش دهند.

پژوهشگران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پژوهشگران مؤسسه تامپسون در دانشگاه سان‌شاین کوست استرالیا اعلام کردند عوامل خطر ناشی از سبک زندگی می‌توانند پیش از بروز هرگونه علائم بالینی زوال عقل، ردپای شیمیایی از روند افت عملکرد مغز بر جای بگذارند.

بر اساس این مطالعه، حدود ۴۵ درصد موارد زوال عقل قابل پیشگیری هستند و عواملی مانند فعالیت بدنی، رژیم غذایی و تعاملات اجتماعی نقش مهمی در کاهش خطر بروز آن دارند. با این حال، نتایج تازه نشان می‌دهد این عوامل می‌توانند تغییراتی شیمیایی در مغز ایجاد کنند که مدت‌ها پیش از ظهور نشانه‌های بیماری آغاز می‌شوند.

این تحقیق که نتایج آن در مجله Cerebral Cortex منتشر شده است، با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و طیف‌سنجی مغناطیسی (MR-spectroscopy) سطوح مواد شیمیایی مغز ۷۹ فرد سالم و مسن را بررسی کرده است. همه شرکت‌کنندگان از نظر حافظه، مهارت‌های فکری و عملکرد شناختی در وضعیت طبیعی بودند، اما امتیاز خطر ابتلا به زوال عقل در آن‌ها – بر اساس عواملی مانند فعالیت بدنی، کیفیت خواب، ارتباطات اجتماعی و رژیم غذایی – متفاوت بود.

دکتر جیکوب لوون‌اشتاین، نویسنده اصلی مطالعه، گفت: «ما غلظت گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) – که می‌توان آن را به‌عنوان "سیستم ترمز" مغز در نظر گرفت – را اندازه‌گیری کردیم. این انتقال‌دهنده عصبی به آرام‌سازی فعالیت مغزی و حفظ تعادل شبکه‌های عصبی کمک می‌کند. یافته‌های ما نشان می‌دهد سبک زندگی پرخطر می‌تواند توانایی مغز برای تنظیم فعالیت‌های خود را مختل کند.»

بر اساس نتایج، در افرادی که امتیاز خطر بالاتری داشتند، غلظت GABA در بخش‌های حرکتی و حسی مغز کمتر بود. همچنین در ناحیه قشر پیش‌پیشانی – مرکز فرماندهی مغز که مسئول تفکر پیچیده و تصمیم‌گیری است – سطح دو ماده شیمیایی مهم دیگر، یعنی N-استیل آسپارتات کل (tNAA) و کولین کل (tCho)، کاهش یافته بود. این دو ماده نقشی اساسی در سلامت بافت‌های مغزی و ارتباطات سلولی دارند.

پژوهشگران می‌گویند این کاهش سطوح شیمیایی می‌تواند نشانگر آغاز روند تخریب مغزی باشد که سال‌ها قبل از تغییرات قابل مشاهده در رفتار یا حافظه رخ می‌دهد. این کشف، مسیر تازه‌ای را برای تحقیقات تشخیص زودهنگام و مداخله پیش از بروز علائم باز می‌کند.

دکتر لوون‌اشتاین تأکید کرد: «شناسایی این سه نشانگر شیمیایی در بزرگسالان سالم به این معناست که احتمالاً می‌توان زوال عقل را سال‌ها قبل از بروز علائم رفتاری تشخیص داد و برای پیشگیری یا کاهش سرعت آن اقدام کرد.»

دکتر سوفی اندروز، مسئول «برنامه سالمندی سالم مغز» در مؤسسه تامپسون، افزود: «خبر خوب این است که این عوامل قابل تغییر هستند. با تغییرات ساده در زندگی روزمره – مانند افزایش فعالیت بدنی، بهبود کیفیت خواب، توجه به سلامت روان و پیروی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای – می‌توان مسیر سلامت مغز را بهبود بخشید.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
­جام جهانی فوتسال بانوان ۲۰۲۵؛ پیروزی پرگل دختران ایران مقابل پاناما
سخنگوی سپاه: دقت موشک‌ها را افزایش داده‌ایم
خانوار‌ها هم به زنجیره تأمین مالی وصل می‌شوند
عملیات مروارید ضربه سخت نیروی دریایی ارتش به بعثی‌ها
بسیج میراث پاک‌ترین فرزندان انقلاب است
هم‌افزایی دانشگاه‌ها و پارک علم و فناوری استان همدان
پایان بررسی طرح ملی هوش مصنوعی در مجلس
آغاز رزمایش هماهنگی زمستانی راهداری با تمرکز بر گردنه‌های برف‌گیر
تاکید پزشکیان بر پیگیری طرح‌های مهار گاز‌های همراه
بررسی نحوه اجرای قانون کالابرگ الکترونیک با حضور وزیر تعاون
دستگیری کلاهبردار حرفه‌ای فیشینگ در شهرستان انزلی
چین اولویت اصلی ایران برای همکاری در حوزه گردشگری
راه اندازی برنامه به زبان عبری در شبکه افق
موج همدلی مردم در آیین باشکوه بسیج در شهرستان‌های گلستان
روز‌های پایانی هفته و فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی سیما
جشن رنگارنگ برگ ریزان پاییز در بوستان مردم همدان 
وزیر خارجه مصر: اسرائیل باید از جنوب لبنان خارج شود
تولد بیش از ۲۵۰ نوزاد با اجرای طرح نفس در سمنان
عملیات طرح آبرسانی به بانه در مراحل پایانی
گرگان بر بام همبستگی؛ هنگامه‌ای از وحدت در اجتماع بزرگ بسیجیان گلستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
خلبانان نهاجا با پهپاد‌های پیشرفته رژیم صهیونی مقابله کردند
جزئیات تصمیم دولت درباره بنزین ۳ نرخی
دمای زیر صفر برای نیمی از شهرستان‌های یزد
نماینده مجلس: سهمیه بندی بنزین خودرو‌های صفر مبهم است
مدارس سمنان غیر حضوری شد
تغییر نرخ بنزین صرفاً مشمول کارت‌های جایگاه‌ها است
به‌زودی استاندار زن هم خواهیم داشت
اوکراین با توافق صلح آمریکا موافقت کرد
سفر وزیر امور خارجه در این هفته به فرانسه
جزئیات تصمیم دولت درباره بنزین ۳ نرخی
جای خالی قهرمانان وطن در برخی روزنامه‌ها
تعطیلی مدارس آذربایجان‌غربی در چهارشنبه ۵ آذرماه
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۰۴
خوراک دام در گرو سودجویی یک شبکه محدود
هشدار درباره موج جدید آنفلوآنزا: شدت بالا، سرایت سریع و ضرورت پیشگیری
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
«اذان نگو بلال»، کاری از گروه هوش مصنوعی شبکه نمایش  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
خسارت سالانه آلودگی هوا در کشور؛ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مسدود شدن مسیر‌های منتهی به جنگل‌های تنکابن   (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
مهر و موم نانوایی کم فروش  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)