• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۳۹۳۶۹
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

ابزاری نوین برای طراحی سریع پروتئین‌های درمانی سرطان و بیماری‌های عصبی

پژوهشگران با به‌کارگیری باکتری E. coli و یک سامانه تکثیر DNA مستقل، موفق به ایجاد جهش‌های دقیق و سریع در پروتئین‌ها شدند که می‌تواند فرآیند طراحی دارو و درمان‌های نوین را از ماه‌ها به چند روز کاهش دهد.

ابزاری نوین برای طراحی سریع پروتئین‌های درمانی سرطان و بیماری‌های عصبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پژوهشگران مؤسسه اسکریپس ریسرچ موفق به توسعه یک پلتفرم نوین زیست‌سنتزی شده‌اند که روند تکامل پروتئین‌ها را با سرعتی هزاران برابر بیشتر از طبیعت امکان‌پذیر می‌کند. این سامانه که T7-ORACLE نام دارد، در تاریخ ۷ اوت ۲۰۲۵ در مجله Science معرفی شده و نقطه‌عطفی در مهندسی پروتئین‌های درمانی برای سرطان، بیماری‌های عصبی‌تخریبی و بسیاری دیگر از حوزه‌های پزشکی محسوب می‌شود.

پروفسور «پیت شولتز»، رئیس و مدیرعامل اسکریپس ریسرچ و یکی از نویسندگان ارشد این پژوهش، می‌گوید: «این سامانه مثل این است که برای تکامل یک دکمه جلو‌بَرد سریع ساخته‌ایم. اکنون می‌توان پروتئین‌ها را به‌صورت مداوم و دقیق درون سلول‌ها تکامل داد، بدون آنکه به ژنوم سلول آسیب برسد یا به مراحل پرزحمت آزمایشگاهی نیاز باشد.»

فرایند موسوم به «تکامل هدایت‌شده» در آزمایشگاه شامل ایجاد جهش و انتخاب گونه‌های بهبود‌یافته در چندین چرخه است. این روش برای ساخت آنتی‌بادی‌های بسیار اختصاصی، آنزیم‌های جدید یا مطالعه جهش‌های مقاوم به دارو استفاده می‌شود، اما معمولاً هفته‌ها طول می‌کشد و به دستکاری‌های مکرر DNA نیاز دارد.
سامانه‌های تکامل پیوسته، که پروتئین‌ها را درون سلول‌های زنده و بدون دخالت دستی تکامل می‌دهند، این مشکل را برطرف می‌کنند؛ با این حال، فناوری‌های پیشین یا بسیار پیچیده بوده‌اند یا نرخ جهش پایینی داشته‌اند.

T7-ORACLE با مهندسی باکتری E. coli به عنوان میزبان، یک سامانه تکثیر DNA مستقل و برگرفته از فاژ T7 را به کار می‌گیرد. این سامانه فقط DNA حلقوی (پلاسمید) را هدف قرار می‌دهد و ژنوم سلول را دست‌نخورده باقی می‌گذارد. محققان با تغییر آنزیم پلیمراز T7 و ایجاد خطاپذیری بالا، نرخ جهش را تا ۱۰۰ هزار برابر بیشتر از حد طبیعی افزایش دادند، بدون آنکه آسیبی به سلول وارد شود.

دکتر «کریستین دیرکس»، استادیار شیمی و نویسنده ارشد دیگر این پژوهش، توضیح می‌دهد: «به‌جای یک چرخه تکامل در هفته، اکنون در هر بار تقسیم سلولی — حدود هر ۲۰ دقیقه در باکتری — یک چرخه تکامل داریم. این یعنی سرعتی بی‌سابقه.»

برای نمایش توانمندی این سامانه، تیم تحقیقاتی ژن TEM-1 β-lactamase — یک ژن شناخته‌شده مقاومت آنتی‌بیوتیکی — را در سیستم وارد کردند و باکتری‌ها را در معرض دوزهای فزاینده چند آنتی‌بیوتیک قرار دادند.
نتیجه: در کمتر از یک هفته، گونه‌های آنزیمی تکامل یافتند که توانستند دوزهایی ۵۰۰۰ برابر بیشتر از حد اولیه را تحمل کنند. جالب‌تر اینکه برخی جهش‌های مشاهده‌شده با موارد واقعی در بیماران مطابقت داشت و حتی ترکیب‌های جدیدتری شناسایی شد که عملکرد بهتری از نمونه‌های بالینی داشتند.

دیرکس تأکید می‌کند که این تحقیق صرفاً درباره مقاومت آنتی‌بیوتیکی نیست: «ژن TEM-1 صرفاً یک معیار آزمایشی بود. نکته مهم این است که اکنون می‌توان تقریباً هر پروتئینی را در چند روز — نه چند ماه — تکامل داد.»

هرچند این سامانه در E. coli پیاده‌سازی شده، اما این باکتری تنها نقش میزبان را دارد و محققان می‌توانند ژن‌های انسانی، ویروسی یا هر منبع دیگری را در پلاسمیدها جای‌گذاری کنند تا تحت جهش و انتخاب قرار گیرند. به دلیل سهولت کشت E. coli و سازگاری با روش‌های رایج زیست‌مولکولی، این سیستم قابلیت استفاده گسترده در پژوهش‌های پروتئینی را دارد.

کاربردهای بالقوه شامل توسعه سریع آنتی‌بادی‌های ضدسرطان، بهینه‌سازی آنزیم‌های درمانی و طراحی پروتئازهایی است که پروتئین‌های دخیل در سرطان یا بیماری‌های عصبی‌تخریبی را هدف قرار می‌دهند.

دیرکس می‌افزاید: «مزیت اصلی این سیستم، سادگی و سهولت استفاده آن است. هیچ تجهیزات تخصصی لازم نیست و هر آزمایشگاهی که با E. coli کار می‌کند، می‌تواند با تغییرات اندک از آن استفاده کند.»

این پروژه بخشی از هدف کلان شولتز برای بازطراحی فرایندهای بنیادین زیستی — مانند همانندسازی DNA، رونویسی RNA و ترجمه پروتئین — به‌صورت مستقل از سلول میزبان است تا بتوان آن‌ها را بدون اختلال در فعالیت‌های طبیعی سلول، برنامه‌ریزی مجدد کرد.

در آینده، این تیم قصد دارد از T7-ORACLE برای تکامل پلیمرازهایی استفاده کند که قادر به همانندسازی اسیدهای نوکلئیک مصنوعی با خواص شیمیایی جدید باشند؛ امری که می‌تواند افق‌های تازه‌ای در ژنومیک مصنوعی بگشاید.

در حال حاضر تمرکز پژوهش بر تکامل آنزیم‌های انسانی برای درمان و طراحی پروتئازهای اختصاصی علیه پروتئین‌های مرتبط با سرطان است.
شولتز می‌گوید: «این رویکرد ترکیبی از طراحی منطقی پروتئین و تکامل پیوسته است که یافتن مولکول‌های کارآمد را سریع‌تر و کارآمدتر از همیشه ممکن می‌سازد.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کارگاه آموزشی «کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت پسماند» در رشت
تحول دیجیتال معدن نیازمند تغییر نگرش انسانی است
مسدود شدن ۲ جاده ارتباطی در بخش وراوی شهرستان مهر
مأموریت نهایی پژوهشگاه قوه قضائیه بهبود ارائه خدمات قضائی به مردم است
اختصاص ۱۲۸۰ میلیارد ریال تسهیلات به دهیاری‌های استان کرمانشاه
اهدای ۷ سری جهیزیه توسط خیریه آبشار عاطفه‌ها در تایباد
گشایش نمایشگاه هنرجویان و دانش آموزان جرقویه علیا
برگزاری اردوی تیم های ملی هنر‌های رزمی ترکیبی برای حضور در مسابقات آسیایی
پیشرفت ۵۰ درصدی قطعه سوم جاده گچساران به چرام
بارش برف در برخی از نقاط شهرستانهای دماوند و فیروزکوه
هشدار سطح نارنجی هواشناسی درباره کاهش محسوس دما در کشور
بررسی راهکارهای افزایش تعامل حوزه و دانشگاه در خوی
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۲۵ آذر
حیدری دیدار تراکتور و پرسپولیس را سوت می‌زند
شرکت قمی فناور برتر کشور شد
رانندگان، رگ‌های تپنده اقتصاد ملی
تحریک تقاضا، اقدام دولت برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان
دستگيري عاملان توزيع غيرمجاز داروهاي ترک اعتياد در سيرجان
روایتی از عشق به اهل‌بیت(ع) و بررسی چالش‌های بازار شب یلدا در تلویزیون
دولت‌های غربی برای جذب نخبگان هوش مصنوعی در رقابت‌اند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد
شهروندان برای پیشگیری از یخ‌زدگی و پس‌زدگی فاضلاب اقدام کنند
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس
رحمتی: خیبر برنده واقعی بازی بود
تعداد فوتی های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر رسید
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
برف و باران به فارس رسید
ریل گذاری بیش از ۵۰ درصد راه آهن چابهار به زاهدان
مخالفت مردم لبنان با خلع سلاح حزب الله
هشدار بارش باران شدید در ۴ استان
بخشنامه تغییر ساعت کاری ادارات ابلاغ شد
بازگشت به آغوش گرم خانواده پس از ۸۳ سال
ورود سامانه بارشی به استان قم از فردا شب
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۱۹ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام در مرحله اول المپیاد‌های علمی کشور  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
بارش برف وباران در برخی نقاط استان کرمان  (۱ نظر)
ممنوعیت استفاده از گرما تابش و میز آتشدان در مراکز گردشگری و تجاری خراسان رضوی  (۱ نظر)
طرح جامع جمع‌آوری آب‌های سطحی اهواز نیازمند ۱۵ همت اعتبار  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)