• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۴۲۴۸۲
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
راهی طبیعی برای افزایش ماندگاری مواد غذایی؛

پوست انار، منبع ارزشمند برای جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی

پوست انار، که معمولاً به عنوان ضایعات کشاورزی دور ریخته می‌شود، می‌تواند به منبعی ارزشمند برای تولید مواد نگهدارنده طبیعی تبدیل شود؛ موادی که هم ایمن‌تر از انواع شیمیایی هستند و هم به افزایش عمر مواد غذایی کمک می‌کنند.

پوست انار، منبع ارزشمند برای جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در ایران، سالانه مقادیر زیادی اسانس، عصاره و رنگ وارد می‌شود، در حالی که ضایعات کشاورزی داخلی، از جمله پوست انار، ظرفیت بالایی برای تأمین این نیازها دارند. حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد وزن میوه انار را پوست آن تشکیل می‌دهد که اغلب در فرآوری آب انار به عنوان زباله دفع می‌شود. این حجم قابل‌توجه از ضایعات می‌تواند با روش‌های علمی و اقتصادی، به محصولاتی با ارزش افزوده بالا تبدیل شود و حتی جایگزینی برای واردات باشد.

شهین زمردی، دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، با همکاری مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مطالعه‌ای را برای بررسی ویژگی‌های بیوشیمیایی و خاصیت ضدقارچی عصاره پوست انار انجام داده است. این تحقیق بر روی روش‌های مختلف استخراج عصاره از پوست انار و تأثیر آن‌ها بر خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدقارچی این ماده متمرکز بوده است.

در این پژوهش، دو عامل اصلی بررسی‌شده، نوع حلال (آب، متانول ۷۰ درصد و اتانول ۷۰ درصد) و مدت زمان استخراج (یک، دوازده و بیست‌وچهار ساعت) بودند. هدف این بود که مشخص شود کدام ترکیب حلال و زمان، بهترین نتیجه را در استخراج ترکیبات مفید از پوست انار به دست می‌دهد.

نتایج نشان دادند که عصاره استخراج‌شده با متانول ۷۰ درصد، بیشترین قدرت احیاکنندگی آهن و بالاترین فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد را داشت. همچنین، افزایش مدت زمان استخراج باعث افزایش چشمگیر میزان پلی‌فنول‌ها و خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره در تمام حلال‌ها شد. جالب اینجاست که بالاترین میزان پلی‌فنول‌ها و قدرت احیاکنندگی در حلال آب مشاهده شد، در حالی که بیشترین مهار رادیکال آزاد در حلال اتانول به دست آمد.

در بخش اثرات ضدقارچی، عصاره متانولی پوست انار با غلظت ۰.۳ درصد عملکردی نزدیک به سوربات پتاسیم با غلظت ۰.۱ درصد نشان داد. به بیان ساده‌تر، میزان جلوگیری از رشد کپک آسپرژیلوس نایجر توسط عصاره پوست انار تقریباً با نگهدارنده شیمیایی رایج برابر بود. این یافته نشان می‌دهد که می‌توان از عصاره پوست انار به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی استفاده کرد.

بررسی‌های تکمیلی نیز نشان دادند که حلال‌های اتانول و متانول به دلیل خاصیت نفوذ بیشتر در دیواره سلولی، توانایی بالاتری در استخراج پلی‌فنول‌ها و آنتوسیانین‌ها دارند. این ویژگی‌ها سبب می‌شود که عصاره حاصل، قدرت بیشتری در مهار اکسیداسیون و رشد قارچ‌ها داشته باشد.

اهمیت این یافته‌ها در آن است که با استفاده از پوست انار، نه‌تنها می‌توان به یک منبع طبیعی و ایمن برای افزایش ماندگاری مواد غذایی دست یافت، بلکه می‌توان از هدررفت مقادیر زیادی ضایعات کشاورزی جلوگیری کرد. این امر، علاوه بر کاهش آلودگی محیط‌زیست، ارزش اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد می‌کند و می‌تواند به کاهش واردات مواد نگهدارنده کمک کند.

این نتایج در نشریۀ «مجله علوم و صنایع غذایی ایران»، وابسته به دانشگاه تربیت مدرس و انجمن علوم و صنایع غذایی ایران منتشر شده‌اند. این نشریه یکی از مراجع علمی معتبر در زمینه علوم و صنایع غذایی به شمار می‌آید و یافته‌های منتشرشده در آن می‌تواند راهنمایی عملی برای صنایع غذایی کشور باشد.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پایان مسابقات تنیس روی میز دانشجویان دختر و پسر منطقه ۳ کشور
آغاز فصل جدید عملیات اجرای سد مشمپا با قرارداد ۳۰ هزار میلیارد ریالی
توصیه‌های تغذیه‌ای برای کودکان مبتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا
کنفرانس‌های ضدفاشیست در ونزوئلا، آمریکا را عصبانی کرده است
تمامی فرودگاه‌های کشور در آماده‌باش کامل قرار گرفتند
کاهش ۴۵ درصدی تلفات تصادف‌های رانندگی در خدابنده
بارش بیش از ۲۱۱ میلی متر باران در کیش
مدارس جاسک آماده اسکان اضطراری
افتتاح رسمی صحن مطهر حضرت زهرا(س)
ثبت نام در فرایند ارزیابی و انتخاب برند برتر ملی در زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۸ آذر ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۲۸ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
خدمات رسانی شبانه روز ستاد مدیریت بحران در کیش
واریز یارانه یسنا، همزمان با شب یلدا
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۲۷ آذر
محاسبات دشمن در دفاع مقدس ۱۲ روزه فرو ریخت
کنترل بیولوژیک افت ذرت
پرواز اورژانس هوایی برای نجات نوزاد در طالقان
خدا جواب بازیکنان پرسپولیس را داد
مسابقات آزاد تپانچه بانوان؛ هانیه رستمیان قهرمان شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
اوج فعالیت سامانه سردبارشی از امشب در سراسر استان
کشف صدها تن برنج احتکار شده در آبادان
آغاز فرآیند انتخابات شورای اسلامی شهر‌ها با دستور وزیر کشور
هشدار بارندگی برای نیمی از کشور در روز پنج شنبه ۲۷ آذر
جدیدترین گزارش پزشکی وضعیت رضا امیرخانی
جوانان جهان، امروزه بیش از هر زمان دیگری نیازمند بهره‌مندی از آموزه‌های امام خمینی (ره) هستند
حضور هواداران ایران و ۳ کشور در جام جهانی ممنوع شد
هوای سرد در تهران ماندگار است
اعطای درجه سپهبدی شهید باقری به خانواده ایشان
کارت‌سوخت با انتقال سهمیه بنزین به کارت‌بانکی حذف نمی‌شود
ادامه عملیات بارورسازی ابر‌ها تا پایان بهار
فردا؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
کشتی فرنگی قهرمانی کشور؛ نفرات برتر ۵ وزن نخست مشخص شدند
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۵ نظر)
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد  (۲ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
حجم مبنا در بورس حذف شد  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
آغاز طرح ترافیکی زمستانی پلیس با مشارکت ۹۱ هزار نیروی امدادی در جاده‌ها  (۱ نظر)
رئیس قوه قضائیه مهمان مردم استان مرکزی  (۱ نظر)
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
سامانه بارشی جدید در راه تهران  (۱ نظر)
برف پاییزی، چهره زمستانی به زنجان بخشید  (۱ نظر)