• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۸۰۷۳۳
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۲
اجتماعی » محیط زیست
به مناسبت۶ مهر؛ روز جهانی هاری

افزایش چشمگیر موارد سگ‌گزیدگی و ابتلا به بیماری هاری

بیماری هاری رابطه‌ای مستقیم و پیچیده با وضعیت محیط زیست و حیات وحش دارد، بر این مبنا، هر ساله ۶ مهر (مصادف با ۲۸ سپتامبر) روز جهانی هاری با هدف پیشگیری از این چالش برگزار می‌شود.

۶ مهر؛ روز جهانی هاری و ضرورت پیشگیری از آن

به گزارش خبرگزاری صداوسیما  ششم مهرماه، روز جهانی هاری، فرصتی است برای یادآوری اهمیت پیشگیری از بیماری کشنده‌ای که هم انسان‌ها و هم حیات وحش را تهدید می‌کند.بیماری هاری، بیماری ویروسی کشنده‌ای که عمدتاً از طریق گزش حیوانات آلوده به انسان منتقل می‌شود، و رابطه‌ای مستقیم و پیچیده با وضعیت محیط زیست دارد. تغییرات زیست‌محیطی و تخریب زیستگاه‌های طبیعی حیوانات، افزایش جمعیت حیوانات ولگرد و تعامل بیشتر آنها با انسان‌ها، از عوامل مهم گسترش این بیماری به شمار می‌رود.

رئیس اداره بیماری‌های منتقله از حیوان وزارت بهداشت درباره افزایش موارد ابتلا به بیماری هاری گفت: در نیمه نخست سال گذشته، ۱۳ نفر بر اثر ابتلا به بیماری هاری جان خود را از دست داده‌اند. از این تعداد ۱۲ مورد بر اثر سگ‌گزیدگی و ۱ مورد بر اثر روباه‌ گزیدگی بوده است. در میان موارد سگ‌گزیدگی، ۷ مورد توسط سگ‌های ولگرد، ۲ مورد توسط سگ‌های بلاصاحب، ۲ مورد توسط سگ‌های گله و ۱ مورد توسط سگ نگهبان رها شده گزارش شده است.به این ترتیب سگ‌ها به‌عنوان اصلی‌ترین ناقل ویروس هاری در ایران شناخته می‌شوند و ۹۹ درصد موارد ابتلا به هاری در انسان‌ها ناشی از گزش سگ‌ها است.

همچنین بر اساس آمار موجود، از ابتدای سال گذشته تاکنون، بیش از ۴۵۲ هزار مورد حیوان‌گزیدگی در کشور گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افزایشی قابل توجه داشته است. در سال ۱۴۰۲، تعداد موارد حیوان‌گزیدگی حدود ۳۸۶ هزار و ۵۲۱ مورد بوده است. این افزایش نشان‌دهنده رشد بیش از ۲.۳ برابری در مراجعه به مراکز درمانی به دلیل حیوان‌گزیدگی است.

بر اساس این آمار، با افزایش چشمگیر موارد سگ‌گزیدگی و ابتلا به بیماری هاری مواجه هستیم و این روند نگران‌کننده، ضرورت توجه ویژه به پیشگیری و کنترل این بیماری را دوچندان کرده است.

بر اساس اطلاعات اداره کل پزشکی قانونی استان مازندران، در استان‌هایی مانند مازندران، اصفهان و خراسان رضوی، آمار سگ‌گزیدگی به‌ویژه در میان کودکان و نوجوانان نگران‌کننده است. در مازندران، میزان مصدومیت ناشی از سگ‌گزیدگی نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد افزایش داشته است.

کارشناسان حوزه محیط زیست و سلامت عمومی تأکید می‌کنند که حفظ تعادل زیست محیطی و مدیریت صحیح جمعیت حیوانات، به‌ویژه سگ‌ها و سایر پستانداران، نقش کلیدی در کنترل شیوع بیماری هاری دارد. تخریب جنگل‌ها و زیستگاه‌های طبیعی سبب افزایش حضور حیوانات ناقل بیماری در مناطق شهری و حاشیه‌ای شده و در نتیجه، تماس انسان با این حیوانات افزایش می‌یابد.

به گفته مسئولان بهداشتی، حیوانات وحشی مانند روباه، شغال و خفاش نیز می‌توانند ناقل ویروس هاری باشند و تغییرات محیط زیستی مانند کاهش منابع غذایی طبیعی آن‌ها، موجب نزدیک شدن آنها به مناطق مسکونی شده است. این امر ریسک انتقال بیماری به انسان را افزایش می‌دهد.

به اعتقاد کارشناسان حوزه محیط زیست برنامه‌های واکسیناسیون حیوانات خانگی و کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد باید همراه با حفظ زیستگاه‌های طبیعی و کاهش آلودگی محیط زیست صورت گیرد تا چرخه انتقال ویروس هاری قطع شود. همچنین آموزش عمومی درباره حفظ محیط زیست و رعایت نکات ایمنی در مواجهه با حیوانات می‌تواند به کاهش موارد ابتلا کمک کند.

با توجه به اینکه بیماری هاری از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان (Zoonotic) است، همکاری بین بخشی بین سازمان‌های محیط زیست، بهداشت، شهرداری‌ها و جوامع محلی برای مدیریت هوشمندانه محیط زیست و کاهش خطرات بهداشتی امری ضروری است.این ارتباط نزدیک میان هاری و محیط زیست، نشان می‌دهد که سلامت انسان‌ها و حیوانات به یکدیگر وابسته است و توجه به محیط زیست نقشی کلیدی در پیشگیری از این بیماری مرگبار دارد.

 

 

۶ مهر؛ روز جهانی هاری و ضرورت پیشگیری از آن
کارشناسان بهداشتی تاکید می‌کنند که آگاهی‌بخشی عمومی درباره نحوه انتقال، علائم بیماری و اقدامات لازم پس از مواجهه با حیوانات مشکوک، کلید اصلی کاهش میزان ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از هاری است.

در کشور ما نیز با توجه به گستردگی جمعیت سگ‌های خیابانی، برنامه‌های واکسیناسیون و کنترل جمعیت سگ‌ها از اولویت‌های نظام سلامت است. پزشکان توصیه می‌کنند در صورت گزش توسط هر حیوانی، فرد بلافاصله محل گزش را با آب و صابون شستشو دهد و هر چه سریع‌تر برای دریافت واکسن هاری به مراکز درمانی مراجعه کند.در غیر این صورت هنگامی که ویروس، سیستم عصبی مرکزی را آلوده می‌کند و علائم بالینی ظاهر می‌شود، هاری در ۱۰۰ درصد موارد کشنده است. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، سالانه ۵۹ هزار نفر بر اثر هاری در سراسر جهان جان خود را از دست می‌دهند که ۴۰ درصد این آمار مربوط به کودکان زیر ۱۵ سال است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مذاکره ادامه دارد بدون عقب‌نشینی از حقوق هسته‌ای
کلنگ‌زنی نخستین مدرسه ۱۲ کلاسه ویژه اتیسم استان البرز
وزش باد و بارش‌پراکنده در لرستان
زندان رجایی‌شهر به شهرِ زندگی، فرهنگ و دانشگاه تبدیل می‌شود
برپایی بیمارستان صحرایی در رومشکان لرستان
مراسم ترحیم مادر سردار جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان
تأکید نماینده بروجرد بر تسریع اجرای سد آبسرده
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۹ اسفند ۱۴۰۴
افزایش ظرفیت تولید مرغ در زنجان با صدور مجوز‌های جدید
عروسک‌های بومی و محلی با پوشش لباس محلی استان زنجان، جلوه‌ای از هنر دست هنرمند ابهری
۱۲۷ دستگاه اتوبوس آماده جابه‌جایی ایمن مسافران زنجان
دعای هر روز و روز دهم ماه مبارک رمضان
کاهش تصادفات فوتی در لرستان
محفل انس با قرآن در خرم آباد
ادامه روند افزایشی دما در سمنان
کشف بیش از ۱۲ هزار مواد محترقه غیر مجاز در لاهیجان
تجلیل حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی با حضور علمای دین و مسئولین
قدردانی فرمانده انتظامی لرستان از حضور مردم در تشییع پیکر شهید فتح‌الهی
احتمال بارش باران در چهارمحال و بختیاری
ثبت نام دوره بدون آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۴ (ویژه استعداد‌های درخشان) دانشگاه آزاد اسلامی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
گزینه‌های ترامپ درباره ایران در حال محدود شدن است
هشدار سازمان همکاری اسلامی درباره تشدید تنش‌ها علیه ایران
ادعای ترامپ: می‌خواهم با ایران توافق کنم
هشدار زرد بارش باران و تندباد‌های لحظه‌ای در خوزستان
تخریب دیوار «زندان رجایی‌شهر» کمتر از ۴۸ ساعت
مسیر جاده‌ای شیراز به جنوب کشور ، ۶۰ کیلومتر کوتاهتر می‌شود
گزارش عراقچی از دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا
رویترز: ادعای ترامپ با ارزیابی نهاد‌های اطلاعاتی مغایر است
معدوم‌سازی ۲۷۷ کیلوگرم فرآورده دامی فاسد در زنجان
عبدی به نشان برنز رسید
تامین حداکثری منافع ملی، راهبرد ایران در مذاکرات است
گزارش جدید آژانس انرژی اتمی در خصوص ایران منتشر شد
عراقچی افغانستان و پاکستان را به گفت‌و‌گو دعوت کرد
اطلاعیه تأمین اجتماعی درباره واریز حقوق و زمان پرداخت عیدی بازنشستگان
هدف قانون جوانی جمعیت؛ رسیدن نرخ باروری به بیش از ۲.۱
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۱۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
گزینه‌های ترامپ درباره ایران در حال محدود شدن است  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
توزیع یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال در آذربایجان شرقی  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
تقویت چشمگیر ایمنی تردد شبانه در محورهای خوزستان با اتمام پروژه‌های روشنایی  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
هدف قانون جوانی جمعیت؛ رسیدن نرخ باروری به بیش از ۲.۱  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
پایش و شناسه کردن واحد‌های بهره برداری کشاورزی  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)