• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۰۶۲۷۰
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۸
سمنان » علمی فرهنگی
دانستنی های سلامت؛

هر آنچه باید درباره شیرین شدن دهان بدانید

اگر بدون خوردن چیزی که حاوی قند است، حس مزه شیرین در دهان حس می‌کنید ممکن است علامت یک بیماری در بدن شما باشد.

هر آنچه باید درباره شیرین شدن دهان بدانیدبه گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ شیرینی یکی از پنج طعم اصلی است که توسط حس چشایی زبان تشخیص داده می‌شود و سایر طعم‌ها عبارتند از ترشی، شوری، تلخی و طعمی متعادل به نام اومامی و به طور معمول فقط بعد از خوردن چیزی که حاوی قند است طعم شیرینی را خواهیم چشید اما، برخی از بیماری‌ها می‌توانند باعث شوند فرد طعم شیرینی را در دهان خود حس کند، حتی اگر چیزی شیرین نخورده باشد.  

شیرین شدن دهان چیست؟

شیرین شدن دهان به جز زمان‌هایی که شما در حال مصرف غذا‌های حاوی قند و یا شیرین کننده‌های مصنوعی هستید، قطعا ناشی از یک وضعیت پزشکی است. این شرایط ممکن است جدی بوده و یا به مراقبت‌های پزشکی نیاز داشته باشد.

چرا آب طعم شیرینی دارد؟

اکثر مردم هنگام نوشیدن آب متوجه طعم شیرین غیرمنتظره‌ای می‌شوند، چند دلیل خاص برای آن وجود دارد که عبارتند از:

آنچه در دهان می‌گذرد بر طعم تأثیر می‌گذارد پس ممکن است احساس طعم شیرین در دهان به دلیل بهداشت دهان باشد. بهداشت خوب دهان همیشه خالص‌ترین طعم را فراهم می‌کند.

احساس طعم شیرین در دهان پس از نوشیدن آب ممکن است به دلیل خشکی دهان باشد. مثلا گاهی اوقات ممکن است فردی که در نیمه‌های شب از خواب بیدار می‌شود و برای رفع خشکی دهان خود یک جرعه آب می‌نوشد، متوجه طعم شیرین‌تر آب شود، زیرا ترشحات خشک‌کننده ماهیت اسیدی داشته و اگر با نوشیدن آب این ترشحات را متعادل کنید، حس شیرینی در دهان افزایش می‌یابد.

طعم شیرین آب ممکن است ربطی به شما نداشته باشد و به خود آب مربوط باشد، به خصوص اگر در مناطق روستایی زندگی می‌کنید. آب چاه طعم شیرین تری دارد و این معمولاً به سطوح بالاتر کلسیم و آهن مربوط می‌شود. آهن بیش از حد در آب مطمئناً می‌تواند منجر به طعم فلزی شود.

عامل دیگر می‌تواند چیز‌هایی باشد که آب هنگام عبور از لوله‌های مختلف برای رسیدن به لیوان می‌گیرد. به طور کلی، اجازه دادن به آب برای چند لحظه قبل از جمع‌آوری آن در لیوان، مواد جمع‌آوری شده را از طریق لوله‌ها تخلیه می‌کند و آب طعم طبیعی‌تری برای شما به ارمغان می‌آورد.

چه چیزی باعث ایجاد طعم شیرین در دهان می‌شود؟

پزشکان هنوز در حال بررسی بیشتر، در مورد علل شیرین شدن دهان هستند. با این حال، به نظر می‌رسد برخی از علل عبارتند از:

مشکلات متابولیک

مشکلات متابولیک مانند دیابت، کتوز یا اختلال تیروئید می‌تواند بر حس چشایی تأثیر بگذارد و باعث ایجاد طعم شیرین در دهان و تمایل زیاد برای مصرف غذا‌های بسیار شیرین شود.

مشکلات عصبی

طعم شیرین در دهان می‌تواند یکی از علائم اولیه مشکلات عصبی مانند سکته مغزی، اختلال تشنج، یا صرع باشد.

حمله ویروس‌ها بر حس بویایی

اختلالات در سیستم بویایی بدن، سیستمی که به بدن اجازه بو کردن را می‌دهد - می‌تواند منجر به طعم شیرین در دهان شود.

عفونت در سینوس ها، بینی و گلو

برخی از باکتری‌ها به ویژه سودوموناس، می‌توانند باعث ایجاد طعم شیرین در دهان شوند.

بیماری ریفلاکس معده

در بیماری ریفلاکس معده، اسید معده به گلو و دهان برگشته و باعث ایجاد طعم شیرین می‌شود.

بارداری

بسیاری از زنان در مراحل اولیه بارداری طعم عجیبی را در دهان خود تجربه و برخی از آنها ممکن است آن را شیرین یا فلزی توصیف کنند.

وجود کیست و توده در مغز

وجود کیست و توده در مغز که البته احتمال آن بسیار کم است میتواند منجر به حس شیرینی در دهان گردد خصوصا اگر همراه با سردرد و گیجی و خستگی باشد. همچنین این مشکل می‌تواند در اثر انتقال دهنده‌های عصبی از زبان به مغز باشد که در طی آن برخی به بیماری‌های آلزایمر یا پارکینسون مبتلا می‌شوند.

علت شیرین شدن دهان در طب سنتی

در طب سنتی هنگام غلبه خون فرد دچار علائمی مانند شیرین شدن دهان، سنگینی سر، خمیاز کشیدن، چرت زدن، بروز دمل و جوش‌های ریز بدن، کسالت و خمودگی مداوم و... می‌شود، به افرادی که خون در آنها غلبه می‌کند، دمول مزاج می‌گویند.

مهمترین علت غلبه خون، پرخوری، زیاده روی در مصرف انواع غذا‌های سرخ کرده و تند و تیز است. نوشیدن روزانه ۶ لیوان آب خنک، زرشک، کاهو، خیار، میوه بخصوص سیب و انار، سبزیجات، سوپ جو، لیموترش سالاد، حبوبات، روغن زیتون، غلات، خاکشیر، انواع توت و شاتوت، غذا‌های بخارپز از غذا‌های مفید برای افراد دموی مزاج هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر به ندرت طعم شیرینی در دهان خود حس می‌کنید، جای نگرانی نیست و خود به خود از بین می‌رود اما، اگر این علامت را به طور منظم یا فزاینده تجربه می‌کنید، باید به پزشک مراجعه کنید.

به نظر می‌رسد بسیاری از دلایل طعم شیرین در دهان با سیستم بویایی و تنفسی مرتبط باشد و علل دیگر به هورمون‌های بدن (سیستم غدد درون ریز) و همچنین مشکلات عصبی مربوط می‌شود. بنابراین، ممکن است مجبور باشید به یک یا چند متخصص زیر مراجعه کنید:

پزشک گوش و حلق و بینی

متخصص غدد

متخصص مغز و اعصاب

هنگامی که به پزشک مراجعه می‌کنید، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در مورد سابقه بیماری خانوادگی می‌پرسد که می‌تواند بر احتمال ابتلا به بیماری خاصی که یکی از عوامل ایجاد طعم شیرین در دهان است، تأثیر بگذارد.

آزمایش‌های مورد نیاز برای تشخیص بیماری

آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون و قند خون

آزمایش خون برای بررسی عفونت‌های باکتریایی و ویروسی

اسکن مغز برای بررسی فعالیت عصبی و بررسی آسیب عصبی

سی تی اسکن یا‌ام آر آی برای بررسی علائم سرطان ریه‌ها

چگونه می‌توان از طعم شیرین در دهان جلوگیری کرد؟

اگر طعم شیرین در دهان به ندرت ایجاد شود، به احتمال زیاد خود به خود از بین می‌رود. حفظ سلامتی ممکن است به جلوگیری از این مشکل در آینده کمک کند و این شامل داشتن یک رژیم غذایی غنی از غذا‌های تازه از جمله میوه ها، سبزیجات و پروتئین‌های بدون چربی است. سعی کنید قند زیادی نخورید، زیرا اینها خطر ابتلا به بیماری ها، به ویژه دیابت را که با طعم شیرین در دهان همراه است افزایش می‌دهد.

با این حال، اگر طعم شیرین در دهان شما ناشی از یک بیماری زمینه‌ای باشد، پایبندی به برنامه درمانی می‌تواند به جلوگیری از عود این علائم کمک کند. به دستورالعمل‌های پزشک خود به دقت گوش دهید، اگر مشکل برطرف نشد یا عود کرد حتماً فوراً به پزشک مراجعه کنید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دستگیری سارقان کابل در گلپایگان
تقویم روز و اوقات شرعی بیست و ششم آذر به افق آبادان و خرمشهر
آب آشامیدنی ۷ روستای جوانرود دوباره پایدار شد
آغاز برنامه‌های هیأت اقتصادی مازندران در ازبکستان
از ابتدای دی‌ماه صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی است
هوای فارس پس از گذر سامانه بارشی کاملا سرد می‌شود
فریبا مددی، سرداور مسابقات بین‌المللی بدمینتون قزاقستان شد
آیین تشییع و خاکسپاری پیکر مطهر شهید "سعید هادی پور" و شهدای حادثه تروریستی فهرج
دیپلماسی اقتصادی استانی راه برون رفت از تحریم‌ها
دو کشته و ۴ مصدوم در اثر برخورد پژو با خاور
خطر ریزش سنگ و رانش در محور‌های کوهستانی مازندران
هشدار نارنجی بارندگی برای ۲۳ استان کشور
۲۱ حادثه رانندگی در جاده‌های خراسان جنوبی
صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (بیست و ششم آذرماه ۱۴۰۴)
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (بیست و ششم آذر ۱۴۰۴)
افتتاح پانزدهمین نمایشگاه تخصصی کشاورزی در بجنورد
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق سمنان و شاهرود
حضور تیم ملی بدمینتون ایران در مسابقات بین‌المللی قزاقستان
۳۴۱ کشته در تصادفات هشت‌ماهه امسال مازندران
افزایش ۷۵۰ درصدی سرمایه مولیبدن مس آذربایجان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
اعلام میزان بارش باران در فارس
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
فعالیت سامانه بارشی از امشب در همدان
افزایش فوتی‌های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد
شهادت سه تن از عوامل انتظامی و یک شهروند بامداد امروز
گزارش بارندگی ۲۴ ساعت گذشته در استان کرمان
حجم مبنا در بورس حذف شد
آبگرفتگی در جنوب کشور؛ پارسیان هرمزگان، لامرد فارس و فیروزآباد کرمان پر بارش‌ترین شهر‌ها
مدارس مشهد فردا چهارشنبه ۲۶ آذر حضوری است
دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با مشاور رهبر انقلاب
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۵ آذر
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۳۸ نظر)
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس  (۲ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
برف و باران به فارس رسید  (۱ نظر)
هشدار بارش باران شدید در ۴ استان  (۱ نظر)
مصوبه افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شد  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
امروز؛ آخرین مهلت ثبت‌نام در مرحله اول المپیاد‌های علمی کشور  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)