• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۲۰۵۶۳
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۴۰۴ - ۲۲:۱۸
قزوین » اقتصادی

ظرفیت معدنی قزوین بالاست اما بهره‌برداری محدود مانده است

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور: بخش معدن قزوین با وجود ذخایر بالا، همچنان با چالش بهره‌برداری و واگذاری پهنه‌ها مواجه است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین،  نبئی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور و و رئیس خانه معدن استان قزوین در گفتگوی ویزه خبری شبکه قزوین اعلام کرد: استان قزوین دارای بیش از ۶۰۰ میلیون تن ذخایر معدنی کشف‌شده است که برای ۱۲ میلیون تن از آن‌ها گواهی کشف و پروانه بهره‌برداری صادر شده، اما میزان استخراج واقعی تنها حدود ۶ میلیون تن است. این آمار نشان‌دهنده بهره‌برداری محدود از ظرفیت‌های معدنی استان است.

نبئی با اشاره به روند کیفی‌سازی فعالیت‌های معدنی در ۱۵ سال اخیر گفت: «تمرکز ما بر افزایش ارزش افزوده و تکمیل زنجیره‌های صنعتی وابسته به معدن بوده تا بتوانیم نقش مؤثرتری در اقتصاد تولیدمحور ایفا کنیم.»

وی افزود: زنجیره ارزش معدن از مرحله اکتشاف آغاز شده و تا استخراج، فرآوری و متالورژی ادامه دارد. با وجود اینکه استان قزوین تنها یک درصد از مساحت کشور را در اختیار دارد، سهمی معادل یک درصد از استخراج سالانه کشور را به خود اختصاص داده است.

نبئی با تأکید بر لزوم توسعه حوزه اکتشاف، از عقب‌ماندگی در این بخش ابراز نگرانی کرد و خواستار واگذاری عرصه‌های معدنی به بخش خصوصی شد.

 وی گفت: «بخش معدن به دلیل تنوع در مواد اولیه و محصولات نهایی، کمتر تحت تأثیر تحریم‌های اقتصادی قرار می‌گیرد و در سال‌های اخیر توانسته عملکرد قابل قبولی داشته باشد.»

وی با انتقاد از محدودیت‌های موجود در عرصه‌های معدنی، افزود: «بخش قابل توجهی از ذخایر معدنی کشور در محدوده‌هایی قرار دارد که توسط نهادهای مختلف از جمله محیط زیست، منابع طبیعی، نهادهای نظامی و سازمان انرژی اتمی بلوکه شده‌اند و این موضوع مانع ورود بخش خصوصی به این عرصه‌ها شده است.»

نبئی همچنین خواستار خروج دولت از تصدی‌گری در بخش معدن شد و گفت: «دولت باید نقش نظارتی خود را ایفا کند و اجرای پروژه‌ها را به بخش خصوصی دارای صلاحیت فنی و مالی واگذار کند. تجربه نشان داده که بخش خصوصی می‌تواند فرآیندهای اکتشاف و بهره‌برداری را با سرعت و کیفیت بالاتری انجام دهد.»

وی با اشاره به پهنه‌های معدنی در اختیار ایمیدرو، اظهار داشت: «در استان قزوین ۲۳ محدوده معدنی در حال اکتشاف توسط ایمیدرو وجود دارد که برخی از آن‌ها هنوز موفق به دریافت مجوز منابع طبیعی نشده‌اند. واگذاری این پهنه‌ها به بخش خصوصی می‌تواند موجب جهش در بخش معدن استان شود.»

در پایان، نبئی از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواست تا با تسریع در فرآیند مزایده و واگذاری محدوده‌های بدون متولی، زمینه بهره‌برداری مؤثرتر از ظرفیت‌های معدنی کشور را فراهم کند.

 

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 

پورصالح: موانع اداری و قوانین متغیر، مانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در معدن شده‌اند

پورصالح، معدن‌کار نمونه کشور، در ادامه ی این گفت‌وگو، با اشاره به ظرفیت‌های مغفول مانده بخش معدن، خواستار تسهیل ورود بخش خصوصی به عرصه‌های معدنی شد. وی اظهار داشت: «در حال حاضر سه دسته از ظرفیت‌های معدنی در کشور وجود دارد؛ نخست عرصه‌هایی که به دلیل محدودیت‌های نهادی بلاک شده‌اند، دوم معادنی که در اختیار بهره‌برداران غیرفعال هستند، و سوم ترس سرمایه‌گذاران از قوانین متغیر و خلق‌الساعه.»

وی با انتقاد از عملکرد دولت در واگذاری عرصه‌های معدنی، افزود: «بخش خصوصی توانایی فعال‌سازی این ظرفیت‌ها و ایجاد اشتغال را دارد، اما بروکراسی پیچیده و عدم واگذاری قانونی مانع این امر شده است.»

پورصالح همچنین به مشکلات ارزی معدن‌کاران اشاره کرد و گفت: «سرمایه‌گذاری با ارز آزاد انجام می‌شود، اما بازگشت ارز باید با نرخ دولتی باشد که اختلاف ۳۰ تا ۳۵ درصدی دارد. این موضوع باعث کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری و افزایش ریسک اقتصادی در بخش معدن شده است.»

وی با اشاره به فرسودگی ماشین‌آلات معدنی، تأکید کرد: «روند طولانی جایگزینی ماشین‌آلات و بروکراسی واردات تجهیزات، موجب از دست رفتن زمان و کاهش بهره‌وری شده است. ماشین‌آلات داخلی نیز پاسخگوی نیازهای سنگین و تخصصی نیستند.»

پورصالح همچنین از نبود برنامه‌ریزی دقیق در حوزه اکتشاف انتقاد کرد و گفت: «زمان در فرآیندهای دولتی نادیده گرفته می‌شود. برخی پهنه‌ها سال‌ها در اختیار نهادهای دولتی باقی مانده‌اند بدون آنکه به مرحله بهره‌برداری برسند.»

وی همچنین خواستار خروج دولت از تصدی‌گری و تمرکز بر نقش نظارتی شد و افزود: «اگر عرصه‌های معدنی به بخش خصوصی دارای صلاحیت واگذار شود، می‌توان شاهد جهش در تولید، اشتغال و ارزآوری در بخش معدن بود.»

 

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 

عبدی: ۴۰ معدن غیرفعال در قزوین به چرخه تولید بازگشتند

معاون معدنی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان قزوین اعلام کرد: از مجموع ۳۲۲ پروانه بهره‌برداری صادرشده در استان، بیش از ۱۸۰ معدن فعال هستند و حدود ۱۴۰ معدن همچنان غیرفعال باقی مانده‌اند.

عبدی با اشاره به ظرفیت بالای معدنی استان گفت: «در ماه‌های اخیر موفق شدیم بیش از ۴۰ معدن غیرفعال را احیا و به چرخه تولید بازگردانیم. با این حال، هنوز تعداد قابل توجهی از معادن به دلایل مختلف از جمله معارضات محلی، مشکلات اداری و عدم تمایل بهره‌برداران، غیرفعال هستند.»

وی افزود: «برخی از معادن به دلیل نبود مشوق‌های کافی یا عدم دسترسی به تسهیلات ویژه، از فعالیت بازمانده‌اند. در دولت جدید، ورود ماشین‌آلات سنگین نو یا با عمر کمتر از پنج سال بدون محدودیت مجاز شده است، اما همچنان در حوزه سرمایه‌گذاری و تسهیلات بانکی نیاز به حمایت بیشتری وجود دارد.»

عبدی با تأکید بر اینکه معدن‌کاران معمولاً تمایلی به دریافت وام ندارند، گفت: «اقتصاد معدن به‌گونه‌ای است که در صورت فراهم بودن شرایط، می‌تواند هزینه‌های خود را تأمین کند. با این حال، اگر تسهیلات بانکی با شناخت دقیق از ظرفیت معادن ارائه شود، معدن‌کاران از آن استقبال خواهند کرد.»

وی همچنین به نقش صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی اشاره کرد و گفت: «این صندوق برای حمایت از فعالان بخش معدن تشکیل شده و ما آمادگی داریم متقاضیان را برای دریافت تسهیلات به این صندوق معرفی کنیم.»

عبدی در پایان خاطرنشان کرد: «در شش ماه گذشته، با وجود هدف‌گذاری برای احیای ۱۵ معدن، موفق به فعال‌سازی ۴۰ معدن شدیم که این اقدام نقش مؤثری در کاهش بیکاری و رونق اقتصادی استان داشته است.»

 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برداشت سیب زمینی در شهرستان بن
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ اکبری راهی یک چهارم نهایی موی تای شد
برخورد پلیس با کامیون دار متخلف در نجف آباد
دختری که امید می‌بافد
اقامه نماز طلب باران در قم
اجرای طرح ساماندهی نهضت سوادآموزی با محوریت مدرسه
ارتش آینده نیازمند افسران توانمند و به‌روز است
آغاز بیستمین جشنواره تئاتر استانی در خراسان شمالی 
خلاقیت در بهره برداری از تجهیزات، عامل ارتقای توان دفاعی است
زنجان؛ واگذاری زمین در شهرک‌های خصوصی فقط با پروانه و زیرساخت قانونی است
افزایش ۴۰ درصدی پرواز‌های فرودگاه ایلام
جنگ بی صدا، کشف و شناسایی تعدادی از نفرات اصلی موسسه ایران آکادمیا در داخل و خارج از کشور
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ قاسمی به نشان برنز شنا ۲۰۰ متر آزاد رسید
جشنواره زعفران در روستای ازان از توابع بخش میمه
امضای توافقنامه حج تمتع ۱۴۰۵ میان ایران و عربستان
پیشرفت ۷۵ درصدی کشتارگاه طیور شهرستان پلدختر
اعزام ۱۳ نفر از پیر غلامان و خادمین حسینی خراسان شمالی به اجلاسیه پیر غلامان حسینی
جلسات فشرده مجلس برای بررسی عملکرد یکساله برنامه هفتم
قهرمانی مقتدرانه مردان فوتسال ایران در بازی‌های همبستگی اسلامی
راه اندازی پایانه صادراتی محصولات کشاورزی در گیلان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا
تیم ملی فوتبال ایران وارد شهر العین شد
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر
بازدید سرلشگر موسوی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۰ آبان ۱۴۰۴
خبر‌های خوش از پرداخت مطالبات دارو
کلاهبرداری به بهانه حمل بار و اثاثیه
استقلال ملی، مسیر رسیدن به پیروزی و اقتدار
قدردانی مردم انگلیس از مرد مسلمانی که جان چندین نفر را نجات داد
باید ذات مداخله‌جوی غرب را بازشناسی کرد
اخبار کوتاه از مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد
اقدامات وزارت خارجه برای ائتلاف‌سازی با قدرت‌های نوظهور
واکنش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به ماجرای سفر ۵۰ میلیاردی برزیل
مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران اعلام شد
منابع مرحله پنجم کالابرگ برای هفت دهک تامین شد
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
بررسی پیشرفت طرح‌های نهضت ملی مسکن در شهر‌های جدید پرند، فولادشهر و بینالود  (۱ نظر)
اینترنتی شدن ثبت‌نام کارت سوخت المثنی  (۱ نظر)