• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۰۶۹۵
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۲
اقتصادی » مسکن

۵۱ درصد تهرانی‌ها مستأجرند؛ تراکم‌فروشی عامل جهش قیمت مسکن

مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با تشریح چالش‌های بازار مسکن، افزایش سهم مسکن در هزینه خانوار، رشد تقاضای سرمایه‌ای، تراکم‌فروشی و کاهش عمر مفید ساختمان‌ها را از عوامل اصلی بحران موجود اعلام کرد و ساخت سالانه دو میلیون واحد مسکونی را شرط تعادل بازار و کاهش تورم دانست.

۵۱ درصد تهرانی‌ها مستأجرند؛ تراکم‌فروشی عامل جهش قیمت مسکن

به گزارش خبرنگار مسکن و شهرسازی خبرگزاری صداوسیما، در نشست تخصصی بررسی وضعیت موجود بخش زمین و مسکن، ابوالفضل نوروزی مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با اشاره به وظایف دولت اسلامی در تأمین نیازهای اساسی مردم گفت: تجربه حکمرانی امیرالمؤمنین نشان می‌دهد که دولت باید در تأمین خوراک، مسکن و سلامت به صورت مستقیم نقش‌آفرینی کند و این حوزه‌ها را نمی‌توان به بازار واگذار کرد.

نوروزی افزود: سهم مسکن در سبد هزینه خانوار که حدود بیست سال پیش ۲۰ درصد بود، امروز به بیش از ۴۰ درصد رسیده است.

به گفته او در بسیاری از کشورهای دیگر، افزایش یک تا دو درصدی این شاخص نشانه بروز بحران محسوب می‌شود، اما در ایران سهم ۴۵ درصدی بیانگر یک وضعیت نگران‌کننده و رو به وخامت است.

وی تأکید کرد: در دهک‌های پایین برخی خانوارها ۵۰ تا ۷۰ درصد درآمد خود را صرف مسکن می‌کنند و این شرایط با اصول عدالت اجتماعی سازگار نیست.

مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن با اشاره به روند رو به رشد اجاره‌نشینی در کشور گفت: میزان اجاره‌نشینی از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۵ از ۱۸ به حدود ۴۰ درصد افزایش یافته و بر اساس نمونه‌گیری‌های آماری، اکنون ۵۱ درصد مردم تهران مستأجر هستند.

او همچنین به وجود حدود ۴۰ درصد بافت فرسوده در کشور اشاره کرد و آن را یکی از چالش‌های جدی حوزه مسکن دانست.

نوروزی در ادامه اظهار داشت: برای رسیدن به تعادل در بازار مسکن تا سال ۱۴۱۰، سالانه باید دست‌کم دو میلیون واحد مسکونی ساخته شود.

وی رشد قابل توجه تقاضای سرمایه‌ای را از عوامل اصلی نابسامانی بازار معرفی کرد و گفت تقاضای سرمایه‌ای از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵ از ۲۰ به ۸۰ درصد رسیده است.

او توضیح داد: بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ چهار میلیون واحد مسکونی به موجودی کشور اضافه شده اما تعداد مالکین فقط یک میلیون نفر افزایش یافته و این نشان می‌دهد بخش عمده واحدهای جدید مصرفی نبوده و به عنوان خانه‌های دوم و سوم خریداری شده‌اند.

وی همچنین یکی از علل کاهش عمر مفید ساختمان‌ها را تراکم‌فروشی دانست و گفت: میانگین عمر مفید ساختمان در کشور حدود ۳۰ سال است و این کاهش ناشی از ضعف فنی نیست بلکه نتیجه تصمیمات اقتصادی مبتنی بر صدور مجوزهای ساخت با طبقات بیشتر است.

نوروزی تأکید کرد: هنگامی که ارزش زمین به دلیل امکان ساخت طبقات بالاتر افزایش پیدا می‌کند، مالک نگهداری ساختمان موجود را از نظر اقتصادی به صرفه نمی‌داند و اقدام به تخریب و نوسازی می‌کند.

مدیرکل سابق دفتر اقتصاد مسکن با بیان اینکه تراکم‌فروشی یکی از عوامل اصلی رشد قیمت زمین و مسکن در تهران است گفت: وقتی در معبری که باید سه طبقه ساخته شود مجوز ساخت هفت طبقه صادر می‌شود، ارزش زمین چند برابر شده و این روند به مرور به کل محله و سپس به تمام شهر سرایت می‌کند.

او همچنین به ضعف جدی در حوزه معماری و شهرسازی اشاره کرد و افزود: پس از انقلاب هنوز نمونه مشخصی از شهر یا محله مبتنی بر هویت ایرانی و اسلامی ساخته نشده و این موضوع از مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب است.

نوروزی در جمع‌بندی سخنان خود گفت: ساخت سالانه دو میلیون واحد مسکونی می‌تواند موتور کاهش تورم باشد زیرا زمین‌های بلااستفاده وارد چرخه تولید می‌شوند، نقدینگی مردم از بازارهای سوداگرانه به سمت تولید هدایت می‌شود و تسهیلات بانکی در بخش مسکن بدون انحراف به تولید اصابت می‌کند.

او تأکید کرد: یکی از دلایل ایجاد پدیده کم‌نظیر تورم همراه با رکود در اقتصاد ایران، هدایت نشدن منابع مالی به سمت تولید است و توسعه ساخت‌وساز می‌تواند این چرخه معیوب را اصلاح کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ضبط داور‌های غیرمجاز از مغازه گیاهان دارویی در ارومیه
ثبت‌نام جشنواره امتنان از کارگران و واحدهای نمونه چهارمحال و بختیاری
باد و باران در راه لرستان
ابلاغ دستورالعمل اجرایی ماده (۱۱) قانون احکام دائمی به دستگاه‌های اجرایی
برگزاری جشن تکلیف در شهرستان زهک
دستگیری سارقان قطعات خودرو
کاهش سلطه ترامپ بر حزب جمهوری‌خواه
بانوان فرهنگی علاوه بر انتقال دانش، انسان پروری می‌کنند
تقدیر نماینده ولی فقیه در گلستان از مدیرکل و معاونان صداوسیمای گلستان
گزارش میزان بارندگی در استان کرمان طی ۲۴ ساعت گذشته
بررسی مصوبات شورای فرهنگی عمومی استان سمنان
عملیات موفق امداد هوایی در زنجان برای نجات بیمار سکته مغزی
اجرای طرح‌های عمرانی در ۵۵ روستای بخش تخت سلیمان تکاب با حفظ بافت تاریخی
آغاز المپیاد ورزشی در زاهدان
افتتاح سالن ورزشی ریحانه النبی گلشهر
نماینده اروپا: اسرائیل دوام نخواهد آورد
نشست بانوان مدیر استان مرکزی با استاندار
مسابقه عکاسی «هایکو کتاب» در ارومیه برگزار می‌شود
برگزاری مراسم پایانی رویداد ایتاپ هوش مصنوعی در سلامت در اهواز
تشییع پیکر مادر شهیدان محمدی در اصفهان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید
سامانه پرقدرت بارشی در راه فارس
شهید رشید ستون اتاق فکر دفاع مقدس بود
نخستین پرواز آزمایشی هواپیمای بویینگ ۷۷۷ شرکت هواپیمایی ماهان
ثبت بارش باران در ۵۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
ثبت بیشترین میزان بارش استان بوشهر در عسلویه
هشدار درباره ورود سامانه بارشی جدید از سه شنبه به خوزستان
علیکردی تصاویر را دیده و شکایتی برای پیگیری موضوع ندارد
پرواز ناموفق تهران به بغداد
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
تنش آبی نیازمند ساختار صحیح مدیریتی و اجرایی است
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران
روایتی از ۲۲ آذر سالروز واگذاری سلطنت به رضاخان
اعلام پایان مأموریت سازمان ملل متحد در عراق
تغییر ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی در دوره سرد سال
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۳ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
دشمن توان مقابله نظامی با ایران ندارد  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
پاراآسیایی جوانان ۲۰۲۵؛ چمسورکی راهی فینال پاراتکواندو دختران شد  (۱ نظر)
اعلام وضعیت فعالیت مدارس در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
تبلور معنای عمیق مادرانگی در وجود مادر دهگلانی  (۱ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۱ نظر)