• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۹۳۵۲
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۱
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس

حذف حجم مبنا؛ اصلاح یک ابزار قدیمی در ریزساختار بازار

سازمان بورس با هدف اصلاح ریزساختار بازار و افزایش کارایی معاملات، تصمیم به حذف کامل حجم مبنا از نماد‌های پذیرفته‌شده در بورس و فرابورس گرفت.

حذف حجم مبنا؛ اصلاح یک ابزار قدیمی در ریزساختار بازار***

حمید یاری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، خبر از حذف کامل حجم مبنا در بازار سرمایه داد و گفت: حدود ۲۲ سال قبل و در شرایطی که بازار سرمایه عمق کافی نداشت و ابزار‌های نظارتی نیز به‌دلیل محدودیت‌های فناوری امکان مدیریت مؤثر بازار را فراهم نمی‌کرد، به‌منظور مقابله با برخی دستکاری‌ها در نمادها، سازوکاری تحت عنوان «حجم مبنا» در بازار سرمایه تعریف شد.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس توضیح داد: حجم مبنا به‌صورت ساده تعیین می‌کرد که قیمت پایانی هر سهم، که مبنای قیمت روز معاملاتی بعد است، متناسب با درصدی از حجم معاملات انجام‌شده در آن روز محاسبه شود. به این ترتیب، اگر سهمی کمتر از حجم مبنای تعیین‌شده معامله می‌شد، رشد یا افت قیمت آن نیز به همان نسبت محدود می‌شد.

وی افزود: برای مثال اگر حجم مبنای یک نماد ۱۰۰ واحد تعیین می‌شد و در یک روز تنها ۴۰ درصد آن حجم معامله می‌شد، قیمت پایانی سهم برای روز بعد فقط به میزان همان ۴۰ درصد تغییر می‌کرد.

یاری با بیان اینکه حجم مبنا طی حدود ۲۲ سال در بازار سرمایه ایران مورد استفاده قرار گرفت، افزود: با گذشت تنها ۳ تا ۴ سال از اجرای این ابزار، بحث‌های جدی درباره کارایی آن مطرح شد. به‌ویژه اینکه در برخی نماد‌ها همچنان امکان دستکاری وجود داشت و در مقابل، سهامی با شناوری پایین یا معاملات محدود، در شرایط خاص با محدودیت‌های بیشتری مواجه می‌شدند.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس ادامه داد: در طول این سال‌ها، در مقاطع مختلف تلاش‌هایی برای تعدیل حجم مبنا انجام شد، اما بررسی‌ها نشان می‌داد که اساساً چنین ابزاری در هیچ‌یک از بازار‌های سرمایه دنیا به‌صورت دائمی وجود ندارد و در مواردی که مشابه آن به‌کار گرفته شده، کاملاً مقطعی بوده و پس از رفع شرایط خاص، حذف شده است.

یاری با اشاره به مطالبه فعالان بازار در سال‌های اخیر گفت: طی چند سال گذشته، درخواست‌های متعددی از سوی فعالان بازار برای بازنگری و تعدیل حجم مبنا مطرح شد. هم‌زمان، بورس‌ها نیز پژوهش‌ها و مطالعات مختلفی در این زمینه انجام دادند و مدل‌هایی پیشنهاد شد که همگی مبتنی بر سازوکاری بودند که نمونه‌ای از آن در بازار‌های جهانی وجود ندارد.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس افزود: مجموعه این شرایط باعث شد هیئت‌مدیره سازمان بورس تصمیم بگیرد با انجام مطالعات جامع و برگزاری جلسات متعدد، تغییرات لازم در ریزساختار بازار سرمایه را بررسی کند. در نهایت و با پیشنهاد‌های ارائه‌شده از سوی بورس و فرابورس، جمع‌بندی نهایی بر حذف کامل حجم مبنا برای نماد‌های پذیرفته‌شده در بورس و فرابورس قرار گرفت.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رژیم اشغالگر به تعهداتش در توافق آتش‌بس در نوار غزه عمل نمی‌کند
تخریب کامل ۳۵ واحد تجاری و مسکونی بروجرد در جنگ
نفت رکورد ۱۲۲ دلار را زد
هلاکت ۲ شرور مسلح در جنوب سیستان و بلوچستان
یورش رژیم صهیونیستی به ناوگان جهانی الصمود
نفت از ۱۲۰ دلار گذشت
انتقاد ایران از بی‌عملی نهاد‌های بین‌المللی در قبال حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی
رمز پیروزی ایران، وجود رهبری و میدان‌داری مردم است
خسارت ۳۰۰ میلیارد تومانی سیل به جاده‌های دلفان
کامیونداران استان زنجان؛ همراه و همدل با وطن
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۵
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۵
رایزنی تلفنی عراقچی و نبیه بری  
بانگ اتحاد و همدلی در شصتمین شب حضور مردم ارومیه در خیابان
تقویم و اوقات شرعی پنج شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۵ به افق قم
زمین نه؛ تکه‌ای از خاکِ آسمان است این...
صلیب سرخ به تعهدات خود در قبال حمله به ایران عمل کند
یک فوتی و ۲ مصدوم در پی واژگونی خودرو در محور مرند - صوفیان
اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در کیش
ادامه بارش ها و وزش باد در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح
افزایش قیمت جهانی نفت و فشار هم‌زمان بر اقتصاد اندونزی
مسابقه «حروف دانش» از شبکه آموزش
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
ارائه خدمات نوین قضایی به شهروندان
کشف سلاح در مرز‌های سیستان و بلوچستان
عارف: حیدرعباسی از شخصیت‌های اثرگذار در پاسداشت فرهنگ غنی آذربایجان و ایران بود
برخورد قاطع دستگاه قضا با اخلالگران در حوزه مایحتاج مردم
پنجاه و نهمین حضور شبانه شهروندان منطقه ۱۸ در میدان معلم
ملت متحد و ولایتمدار بار دیگر دشمن را تحقیر کرد
ساخت نخستین تیمچه ساماندهی خدمات در مشهد مقدس
تمهیدات ترافیکی اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در پایتخت
رد ادعا‌های بی‌اساس دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران
سرلشکر رضایی: دشمن خطا کند، از آن‌ها اسیر می‌گیریم
بسته شدن تنگه هرمز، و زمین گیر شدن دوباره شرکت هوایی اسپیریت
پرچم متبرک حرم رضوی در مناطق مختلف خراسان شمالی  (۱ نظر)