• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۶۳۳۶۶
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۱
سیاسی » مناسبت ها

دارالفنون؛ پلی‌تکنیک ایران و آغاز آموزش نوین

سی‌ام آذر، مصادف است با گشایش مدرسه دارالفنون؛ نخستین نهاد آموزشی مدرن ایران که به‌عنوان نقطه عطفی در تاریخ علم، آموزش و نوسازی کشور شناخته می‌شود.

دارالفنون؛ پلی‌تکنیک ایران و آغاز آموزش نوین

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ برخلاف تصور بسیاری از مردم که بر اثر القائات رسانه‌های بیگانه تصور می‌کنند که اولین ساختار آموزشی منسجم با ساخت دانشگاه تهران در دوران پهلوی کلید خورد، مدرسه دارالفنون حدود ۱۷۴ سال پیش با همت امیرکبیر وزیری که کمتر از ۳ سال صدر اعظم ایران بود تاسیس شد

دارالفنون نه‌تنها محلی برای آموزش علوم جدید بود، بلکه بستری برای شکل‌گیری نسل تازه‌ای از نخبگان ایرانی فراهم کرد که بعد‌ها نقش مهمی در تحولات علمی، فرهنگی و سیاسی کشور ایفا کردند.

روایت یک شاهد عینی

«ما ۲۴ نوامبر ۱۸۵۱ وارد تهران شدیم، اما کسی به پیشوازمان نیامد. خیلی زود متوجه شدیم اوضاع تغییر کرده است؛ چند روز پیش از ورود ما، میرزاتقی‌خان از کار برکنار شده بود.»

این روایت بخشی از خاطرات یاکوب ادوارد پولاک، پزشک و استاد اتریشی دارالفنون است؛ یکی از استادانی که به دعوت امیرکبیر برای تدریس در این مدرسه به ایران آمد.

مدرسه دارالفنون در ۳۰ آذر ۱۲۳۰ هجری شمسی افتتاح شد؛ اما بنیان‌گذار آن، میرزاتقی‌خان فراهانی (امیرکبیر)، در این مراسم حضور نداشت و در تبعید به سر می‌برد و سیزده روز پس از افتتاح مدرسه نیز به دستور ناصرالدین‌شاه به قتل رسید.

انگیزه تأسیس دارالفنون

امیرکبیر در ۲۲ سالگی و در جریان مأموریتی سیاسی به روسیه، از نزدیک با نظام آموزشی و پیشرفت‌های علمی آن کشور آشنا شد. او به‌خوبی دریافت که راه نجات ایران، دستیابی به علم و دانش نوین و اصلاح ساختار آموزشی است.

به همین دلیل، پس از رسیدن به مقام صدارت، از ناصرالدین‌شاه خواست با تأسیس مدرسه‌ای نوین موافقت کند؛ مدرسه‌ای که بعد‌ها «دارالفنون» نام گرفت.

برای طراحی بنای مدرسه، میرزارضاخان مهندس تبریزی انتخاب شد و اجرای آن بر عهده محمدتقی معمارباشی قرار گرفت. به پیشنهاد امیرکبیر، دارالفنون در تهران، خیابان ناصرخسرو و در نزدیکی کاخ‌های سلطنتی و محل آموزش نظامیان ساخته شد.

معماری و فضای مدرسه

بنای دارالفنون شامل ۵۰ اتاق با ابعاد تقریبی چهار در چهار متر بود. دیوار‌های اتاق‌ها با گچ‌بری، نقاشی و تذهیب‌های زیبا آراسته شده و در جلوی هر اتاق، ایوانی قرار داشت.

در مرکز مدرسه، حیاطی بزرگ با درختان میوه‌ای، چون زردآلو، توت، گوجه و شاتوت ساخته شد و در میان آن حوضی بزرگ قرار داشت که فضای مدرسه را دل‌انگیز می‌کرد.

استادان خارجی و سیاست آموزشی

امیرکبیر که به دولت‌های فرانسه و انگلستان بی‌اعتماد بود و نمی‌خواست افکار نسل جوان ایران تحت نفوذ آنها قرار گیرد، به سراغ اتریشی‌ها رفت. او شش استاد اتریشی را برای مدت شش سال و با مقرری سالانه چهار هزار و چهارصد تومان استخدام کرد تا در دارالفنون تدریس کنند.

رشته‌ها و دروس آموزشی

با توجه به شرایط آن دوران، تمرکز اصلی دارالفنون بر علوم نظامی بود. رشته‌هایی مانند پیاده‌نظام، سواره‌نظام و توپخانه بیشترین متقاضی را داشتند.

در کنار آنها، رشته‌هایی، چون مهندسی، پزشکی و جراحی، داروسازی و معدن‌شناسی نیز تدریس می‌شد.

علاوه بر دروس تخصصی، در تمامی رشته‌ها آموزش زبان فرانسه، علوم طبیعی، ریاضیات، تاریخ و جغرافیا الزامی بود. بعد‌ها زبان‌های انگلیسی و روسی، نقاشی و موسیقی نیز به برنامه آموزشی افزوده شد.

مخالفت‌ها و ادامه راه

با تأسیس دارالفنون، مخالفت‌ها آغاز شد و برخی از درباریان خواستار انحلال آن شدند. با این حال، ناصرالدین‌شاه به این اعتراض‌ها توجهی نکرد و در سال‌های نخست، شخصاً از مدرسه بازدید می‌کرد و بر انتصاب مدیران و مسئولان آن نظارت داشت.

شرایط محصلان

در دوره نخست، تحصیل در دارالفنون تنها برای فرزندان خانواده‌های اعیان و اشراف امکان‌پذیر بود و داوطلبان باید به شاه معرفی می‌شدند.

پس از هشت سال، نخستین نسل دانش‌آموختگان دارالفنون در سال ۱۲۳۷ فارغ‌التحصیل شدند و با آشنایی با علوم و معارف جدید اروپایی وارد جامعه شدند. این گروه بعد‌ها از اثرگذارترین افراد در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی ایران بودند.

از مشهورترین دانش‌آموختگان نسل اول می‌توان به محمدحسن‌خان صنیع‌الدوله (اعتمادالسلطنه) اشاره کرد که پس از تحصیل در دارالفنون و فرانسه، به ریاست دارالترجمه همایونی رسید و مترجم مخصوص ناصرالدین‌شاه و وزیر انطباعات شد.

دارالفنون؛ مدرسه «اولین‌ها

دارالفنون محل بسیاری از «نخستین‌ها» در تاریخ معاصر ایران بود:

نخستین کتاب‌های درسی در این مدرسه چاپ شد.

نخستین عمل جراحی مدرن به دست استاد پولاک انجام گرفت

نخستین دستگاه رادیولوژی، سالن ورزشی، دستگاه رادیو، فرستنده رادیویی و حتی نخستین بالن، از حیاط دارالفنون به کار گرفته شد

دستگاه رادیولوژی و رادیو توسط پروفسور حسابی راه‌اندازی شد. در سال ۱۳۰۸ نیز بخش عمده‌ای از مدرسه به‌دست مارکوف روسی بازسازی و ساختمانی به نام «صحه» برای آموزش پزشکی و امور درمانی به آن افزوده شد.

هر چند پس از تأسیس دارالفنون هزاران مدرسه و دانشگاه در ایران شکل گرفت و نسل‌های فراوانی از دانش‌آموختگان به جامعه پیوستند، اما هیچ‌گاه یاد و اندیشه محمدتقی امیرکبیر—کسی که فرصت صدارت را مغتنم شمرد تا ایران آسیب‌دیده را به مسیر پیشرفت و تعالی بازگرداند—فراموش نشدنی است. دارالفنون، میراثی است که نشان می‌دهد یک فرد با اراده و دیدگاه نوین می‌تواند پایه‌های تحول علمی و فرهنگی یک ملت را بنا نهد و راه را برای نسل‌های آینده هموار کند.

پژوهشگر و نویسنده: طیبه السادات حسینی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نقش بانوان مبلغ در حفظ حیات جنین
یلدا به رنگ همدلی؛ دیدار صمیمانه استاندار کرمان با خانواده‌های مددجوی کمیته امداد
لزوم فعال سازی رمز اول پویا برای جلوگیری از کلاهبرداری
توضیحات دادستان کردستان در خصوص پروژه تقاطع کمال الملک
وزیر کشور سوئیس: با ممنوعیت شبکه‌های اجتماعی برای کودکان موافقم!
فرار درآمد‌های ارزی با کارت‌های بازرگانی یک بار مصرف
فاکتور‌های کاغذی از فردا اول دی اعتبار ندارد
توافق استانداران کرمان و یزد برای توسعه اقتصاد منطقه‌ای
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۳۰
ادامه پیروزی‌های بارسلونا در لیگا
هدف نهایی جهاد تبیین، تربیت سرباز تراز نظام مقدس اسلامی
آیین دانش آموختگی پاسداران جوان
انتصاب رئیس جدید هیئت دوچرخه سواری خوزستان
تلاش برای وصل برق ۶٠ روستای ساردوئیه
ساماندهی غرفه‌های فروش گلزار شهدای کرمان آغاز شد
ذخیره‌سازی بیش از ۱۰۰ هزار تن کیوی در سردخانه‌های گیلان
تغییر ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی استان از اول دیماه
خبر‌هایی از مصوبات شورای امر به معروف در شاهرود
حزب‌الله لبنان: تسلیم‌پذیری در قاموس ما جایی ندارد
بازدید رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان از آمادگاه ملخ صحرایی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
نیرو‌های مسلح به سرعت در حال ترمیم کاستی‌ها هستند
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو
جزئیات تغییر ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی از اول دی
حقوق آذرماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در حال پرداخت است
توقف خروج کامیون ها از دوغارون تایباد
حرکت صنعت هسته‌ای ایران در تراز کشور‌های پیشرفته جهان
ادامه بارندگی در کشور؛ بارش همچنان در نوار شرقی
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۹ آذر
تعویق دیدار نفت و گاز گچساران و پیکان در جام حذفی فوتبال
فارسی ها فردا با ۱.۵ ساعت تأخیر سرکار می روند
محرومیت دوساله خواهران منصوریان
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۴ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
فعالیت حضور مدارس فردا شنبه در گلستان  (۱ نظر)
برف و باران، پاییز فارس را بدرقه کرد  (۱ نظر)
ایران ریاکاری آمریکا در «دلسوزی برای مردم ایران» را محکوم کرد  (۱ نظر)
بارش برف و لغزندگی همه محور‌های خراسان شمالی  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
وضعیت مدارس برای روز شنبه  (۱ نظر)
آمریکا در حمایت از رژیم صهیونی ۲ قاضی لاهه را تحریم کرد  (۱ نظر)
انتقاد امام جمعه موقت آبادان از تاخیر یا کیفیت نامناسب در انجام وظایف مسئولان  (۱ نظر)