• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۷۵۷۵۷
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۹
اجتماعی » حقوقی و قضایی

حذف پیش‌نویس از سامانه کاتب هزینه مضاعف ایجاد نمی‌کند

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک با تشریح وضعیت پیش‌نویس قرارداد‌ها در سامانه «کاتب» گفت: حذف پیش‌نویس قرارداد پس از پایان مهلت ۵ روزه هیچ الزام یا هزینه جدیدی برای مراجعان ایجاد نمی‌کند.

حذف پیش‌نویس از سامانه کاتب هزینه مضاعف ایجاد نمی‌کند

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اعظم قویدل، سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، درباره حذف کد رهگیری پیش‌نویس قرارداد‌ها در صورت مراجعه نکردن طرفین به دفترخانه در مهلت ۵ روزه در شرایط تعطیلی‌های ناشی از آلودگی هوا، افزود: پیش‌نویس قرارداد اساساً فاقد آثار حقوقی قرارداد است و حذف آن از سامانه، هیچ الزام یا هزینه جدیدی برای مردم ایجاد نمی‌کند.

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، گفت: پیش‌نویس قرارداد که توسط مشاور املاک در سامانه ثبت می‌شود، تنها به‌مدت ۵ روز تقویمی اعتبار دارد و در صورت عدم مراجعه طرفین به دفتر اسناد رسمی، به‌صورت خودکار از سامانه حذف می‌شود، اما این به معنای ضرورت مراجعه مجدد به مشاور املاک یا پرداخت هزینه جدید نیست. حتی اگر طرفین مجدداً به مشاور املاک مراجعه کنند، وی به هیچ وجه حق دریافت هزینه دیگری را ندارد، زیرا حق‌الزحمه قبلاً بابت معرفی ملک و انجام مذاکرات مقدماتی دریافت شده است.

قویدل افزود: طرفین معامله پس از پرداخت حق‌الزحمه دلالی، می‌توانند مستقیماً به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و نیازی به ثبت مجدد پیش‌نویس قرارداد در سامانه وجود ندارد. دفاتر اسناد رسمی نیز بابت پیش‌نویس قرارداد هیچ هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند و هزینه مربوط به پیش‌نویس، همان حق‌الزحمه مشاور املاک در انجام معامله و معرفی ملک و انجام مذاکرات مقدماتی است.

وی با تفکیک هزینه‌های قانونی از حق‌التحریر گفت: چه پیش‌نویس قرارداد در مهلت ۵ روزه به دفترخانه ارسال شود و چه طرفین بدون پیش‌نویس مراجعه کنند، صرفاً هزینه‌های دولتی یا همان حقوق دولتی پرداخت می‌شود که ارتباطی با درآمد و حق التحریرسردفتر ندارد. علاوه بر آن، حق‌التحریر سندی که تنظیم می‌شود بر اساس سند تنظیمی اعم از تعهد به بیع، سند انتقال قطعی یا سند انتقال با حق فسخ وصول می‌شود و تنظیم هریک از این اسناد مطابق انتخاب و توافق طرفین دریافت است یعنی هیچ الزامی به تنظیم سند تعهد به بیع و سپس سند انتقال قطعی نیست و طرفین معامله می‌توانند از سند انتقال با حق فسخ استفاده کنند که موجب کاهش هزینه حق التحریرمی شود.

شفاف‌سازی درباره شائبه پرداخت چندباره هزینه در معاملات ملکی

قویدل، در پاسخ به این شائبه که مردم در معاملات ملکی ناچار به پرداخت سه‌باره هزینه هستند، افزود: این موضوع به‌هیچ‌وجه صحیح نیست و عمدتاً درباره معاملات املاک دارای سند مالکیت حدنگار سبزرنگ مطرح می‌شود. هزینه‌ای که ابتدا به مشاور املاک پرداخت می‌شود، صرفاً حق‌الزحمه مشاوره و دلالی معامله است و ماهیت آن با هزینه‌های قانونی ثبت سند تفاوت دارد.

وی با اشاره به اینکه مراجعه به مشاور املاک الزامی نیست، گفت: به طور مثال چنانچه طرفین معامله خویشاوند یا آشنا باشند و بدون واسطه قصد انجام معامله را داشته باشند، می‌توانند مستقیماً به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و در این صورت هیچ هزینه‌ای بابت دلالی پرداخت نخواهد شد.

سخنگوی سازمان ثبت اسناد با تشریح تعریف قانونی دلال معاملات ملکی افزود: دلال شخصی است که در مقابل اجرت، واسطه انجام معامله می‌شود، طرفین را به یکدیگر معرفی می‌کند و مذاکرات مقدماتی را انجام می‌دهد و در صورت انجام معامله با وساطت او، مستحق دریافت حق‌الزحمه است. این حکم درباره املاک دارای سند حدنگار سبزرنگ، سایر املاک دارای سند و حتی املاک فاقد سند نیز جاری است.

وی افزود: مطابق بند ۴ آیین‌نامه تبصره یک ماده ۳ قانون الزام، دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه‌های معاملات ملکی که با مجوز قانونی فعالیت می‌کنند، در مقابل تعرفه مشخص، واسطه انجام معاملات اموال غیرمنقول هستند و تعرفه دریافتی آنها صرفاً بابت واسطه‌گری معامله است.

نحوه تعیین تعرفه مشاوران املاک

قویدل با اشاره به ماده ۷ آیین‌نامه تبصره یک ماده ۳ قانون الزام گفت: تعرفه دلالان معاملات ملکی بر اساس ضریبی از ارزش معاملاتی املاک موضوع ماده ۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم تعیین می‌شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است هر ساله تا پایان اردیبهشت‌ماه، پیشنهاد کمیسیون نظارت هر شهرستان را دریافت و پس از تأیید مراجع ذی‌ربط، برای تصویب به هیئت وزیران ارائه کند. تعرفه سال ۱۴۰۴ نیز باید تا پایان مهرماه برای تصویب ارائه می‌شد که تاکنون مصوب و ابلاغ نشده است.

تفکیک هزینه‌های قانونی از درآمد دفترخانه‌ها

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با تأکید بر یک تصور اشتباه رایج گفت: هنگام تنظیم قرارداد یکسان توسط دلالان معاملات املاک یا از طریق خودکاربری اشخاص حقیقی و حقوقی، هیچ‌یک از هزینه‌های قانونی معامله شامل حق‌الثبت، مالیات نقل و انتقال، هزینه استعلامات قانونی، بدهی احتمالی تأمین اجتماعی برای املاک اداری و تجاری، عوارض شهرداری و عوارض موضوع ماده ۸ قانون درآمد‌های پایدار شهرداری‌ها وصول نمی‌شود.

قویدل افزود: این هزینه‌ها پس از مراجعه طرفین به دفاتر اسناد رسمی و برای ادامه فرآیند قانونی دریافت می‌شود و اگرچه وصول آنها بر عهده دفاتر اسناد رسمی است، اما این مبالغ جزو درآمد دفترخانه یا سردفتر محسوب نمی‌شود.

اختیار طرفین در نحوه تنظیم سند

وی گفت: در دفاتر اسناد رسمی هیچ الزامی برای ثبت قولنامه رسمی یا تعهد به بیع وجود ندارد و طرفین می‌توانند تنها در یک مرحله، سند انتقال قطعی یا سند انتقال با حق فسخ تنظیم کنند. تنظیم قولنامه رسمی صرفاً در صورت درخواست و توافق طرفین انجام می‌شود.

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: افرادی که مشاور املاک واسطه معامله آنها نبوده است، می‌توانند مستقیماً به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و یا به‌صورت خودکاربری قرارداد یکسان را در سامانه ثبت کرده و سپس برای اخذ استعلامات لازم، پرداخت هزینه‌های قانونی و رفع محدودیت خریدار به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ اسفند ۱۴۰۴
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
تقویم و اوقات شرعی پنجشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
رفع تصرف اراضی ملی در سیاهکل
آغاز پویش خانه‌تکانی با مصرف بهینه آب در بندر ماهشهر 
کشت گیاه علوفه‌ای ماشک در مزارع الوار گرمسیری اندیمشک
۳ کشته و مصدوم در حادثه رانندگی محور یامچی - مرند
مجازی شدن کلاس‌های نظری دانشگاه آزاد خوزستان تا پایان امسال
مهر و موم کردن مرکز زیبایی غیرمجاز در لنگرود
افزایش غلظت غبار در آسمان سمنان
محرومیت روستای دره اشکفت بخش مرغای ایذه از جاده آسفالت+فیلم
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در کهگیلویه و بویراحمد
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در استان
دیدار استاندار خراسان شمالی با رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) 
هماهنگی‌های بزرگداشت سردار سرافراز، شهید حسین املاکی در لنگرود
حقوق اسفندماه رانندگان سرویس مدارس دزفول پرداخت می‌شود
یک برد و یک شکست سهم نمایندگان استان در لیگ برتر هندبال مردان
اوقات شرعی اهواز، ۷ اسفند ۱۴۰۴
کمک میلیونی اهالی گوراب زرمیخ با پرداخت زکات مستحبی
صادرات کالا به ارزش بیش از ۲۱ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار از استان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
کشتی آزاد رده بندی اتحادیه جهانی؛ معرفی حریفان نمایندگان ایران
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
ضرورت راه اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
دادگاه کورش کمپانی در ایستگاه پایانی
نخستین نشست کارگروه ساماندهی مد و لباس استان کرمان برگزار شد
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
حضور ۲۱۲ تولیدکننده پوشاک در نمایشگاه هدی  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)