• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۹۴۹۷۱
تاریخ انتشار: ۰۴ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۸
اقتصادی » اقتصاد کلان

بودجه ۱۴۰۵ نیازمند اصلاحات جدی در درآمد‌های پایدار و مولدسازی است

رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر ضرورت اصلاح ساختار بودجه کشور گفت: مهم‌ترین محور اصلاح بودجه ۱۴۰۵، حرکت جدی دولت به سمت ایجاد درآمد‌های پایدار، کاهش کسری بودجه و بهره‌گیری واقعی از ظرفیت‌های بزرگ مولدسازی در اقتصاد است.

بودجه ۱۴۰۵ نیازمند اصلاحات جدی در درآمدهای پایدار و مولدسازی است

محمدرضا پورابراهیمی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا وسیما افزود: طبیعتاً بودجه کشور نیازمند اصلاحات اساسی است و بزرگ‌ترین اصلاحی که باید در دستور کار دولت قرار گیرد، ایجاد درآمدهای پایدار و مستمر برای دولت است.

وی افزود: دولت باید با یک رویکرد مثبت اقتصادی، علی‌رغم شرایط خاص ناشی از تحریم‌ها و محدودیت‌های مالی، تلاش کند کسری بودجه را به حداقل ممکن برساند و آن را از مسیر درآمدهای ناپایدار به سمت منابع دائمی هدایت کند.

ضرورت فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی

پورابراهیمی با اشاره به وابستگی تاریخی بودجه کشور به نفت گفت: طی سال‌های گذشته دولت‌ها تلاش کرده‌اند وابستگی خود را به درآمدهای نفتی کاهش دهند؛ چراکه نوسانات قیمت جهانی نفت، شرایط رکود و رونق بازار جهانی و محدودیت‌های تحریمی، اقتصاد کشورهای نفتی را همواره با بی‌ثباتی مواجه می‌کند.

وی ادامه داد: جایگزینی مالیات به عنوان درآمد پایدار یکی از سیاست‌های مهم بوده که تا حدی محقق شده است، به‌ویژه در دولت شهید آیت‌الله رئیسی که اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان نقش مهمی در شفافیت اطلاعات و کاهش فرار مالیاتی ایفا کرد.

رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: در حال حاضر سهم مالیات از تولید ناخالص داخلی حدود ۵ تا ۶ درصد برآورد می‌شود، در حالی که طبق برنامه هفتم توسعه این عدد باید به حدود ۱۰ درصد برسد که نشان می‌دهد هنوز فاصله قابل توجهی وجود دارد.

لزوم مقابله با فرارهای مالیاتی

پورابراهیمی تأکید کرد: مفهوم ساده این فاصله آن است که باید جلوی فرارهای بزرگ مالیاتی گرفته شود، بدون آنکه فشار مضاعفی به مالیات‌دهندگان شناسنامه‌دار، اصناف و بازاریان وارد شود.

وی گفت: بخش عمده‌ای از فرار مالیاتی در حوزه‌هایی اتفاق می‌افتد که سهم بالایی در اقتصاد دارند و دولت باید با ابزارهای قانونی و اطلاعاتی، این بخش‌ها را شناسایی و مدیریت کند تا عدالت مالیاتی محقق شود.

مولدسازی نباید به فروش زمین محدود شود

استاد دانشگاه تهران با انتقاد از نگاه سطحی به مولدسازی در بودجه اظهار کرد: متأسفانه تعریف مولدسازی در لایحه بودجه بسیار حداقلی و ساده‌انگارانه است و عمدتاً به فروش زمین‌ها و ساختمان‌های مازاد دولت محدود شده، در حالی که مولدسازی واقعی مربوط به ظرفیت‌های بزرگ اقتصاد کشور است.

وی افزود: استفاده از ذخایر عظیم نفت و گاز، ظرفیت‌های معدنی کشور و مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی از جمله مصادیق اصلی مولدسازی است که در برنامه هفتم توسعه نیز بر آن تأکید شده، اما در عمل با مقاومت‌هایی به‌ویژه از سوی برخی دستگاه‌ها مواجه است.

پورابراهیمی تصریح کرد: حتی در حوزه صندوق توسعه ملی و مطالبات این صندوق از دولت نیز هنوز سازوکار روان، شفاف و عملیاتی برای تبدیل دارایی‌ها به منابع مولد شکل نگرفته است.

شرکت‌های دولتی و بانک‌ها نیازمند ساماندهی فوری

وی یکی دیگر از اشکالات اساسی بودجه را وضعیت شرکت‌های دولتی و بانک‌ها دانست و گفت: بودجه شرکت‌های دولتی و بانک‌ها حدود یک‌ونیم برابر بودجه عمومی کشور است؛ به‌گونه‌ای که در بودجه ۱۴۰۵ حدود شش هزار همت بودجه عمومی و بیش از دو هزار همت بودجه شرکت‌های دولتی پیش‌بینی شده است.

پورابراهیمی افزود: بر اساس گزارش‌های رسمی دیوان محاسبات، نزدیک به ۵۰۰ شرکت دولتی زیان‌ده هستند که به جای ایجاد درآمد برای دولت، از بودجه عمومی استفاده می‌کنند؛ در حالی که فلسفه وجودی این شرکت‌ها باید کمک به منابع عمومی کشور باشد.

کاهش هزینه‌های غیرضروری؛ شرط اصلاح بودجه

رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان تأکید کرد: تعیین تکلیف شرکت‌های دولتی، اصلاح ساختار بانک‌ها و کاهش هزینه‌های غیرضروری از دیگر ضرورت‌های اصلاح بودجه ۱۴۰۵ است.

وی گفت: دولت در مسیر کاهش هزینه‌ها با مقاومت‌های سازمانی و نهادی مواجه است، اما اداره کشور نیازمند ساختاری چابک، متناسب و کارآمد است که البته این اصلاحات باید به‌صورت تدریجی و هدفمند انجام شود تا بتواند به بهبود پایدار وضعیت بودجه کشور منجر شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کشاورز زنجانی در جمع کشاورزان نمونه باغبانی کشور قرار گرفت
آغاز ساخت ۲۱ هزار مسکن ملی در زنجان
بهره برداری از ۲۲ طرح عمرانی و صنعتی در منطقه آزاد ارس
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۹ بهمن ۱۴۰۴
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۱۸ بهمن
بارش پراکنده باران در سمنان
افتتاح ۸۵ طرح اشتغالزایی و حمایتی بهزیستی در آذربایجان شرقی
ضرورت توسعه زیرساخت‌ها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام در استان گلستان
آمادگی گیلانیان برای خلق حماسه‌ای ماندگار در یوم الله ۲۲ بهمن
توقیف خودرو حامل گوشت بدون مجوز در رودبار
افتتاح متمرکز ۳۱۰ طرح عمرانی و اقتصادی در گرگان با حضور وزیر نیرو
بسته خبر‌های کوتاه ۱۸ بهمن در یک نگاه
نظر گیلانیان در مورد دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا
آغاز مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیکی
جای قهرمان در فیلم‌هایمان خالی است
مصاف داماش گیلان و نود ارومیه در رشت
خبر‌هایی از برگزاری جشن های سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران
آیین آغاز عملیات اجرایی سایت نهضت ملی مسکن خضرآباد یزد
افتتاح ۱۳۷ طرح عمرانی، تولیدی و اقتصادی امروز در بندرگز
تداوم بهره برداری از طرح‌های عمرانی، خدماتی و عام المنفعه در گیلان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حادثه کارخانه «طلای سفید» در گالیکش یک فوتی و دو مصدوم بجا گذاشت
پیش بینی آغاز بارش باران از امشب، ۱۸ بهمن ماه در خراسان رضوی
پیش بینی بارندگی در نیمه غربی کشور
تشریح نقش استان‌ها در پیشبرد شبکه ملی اطلاعات
باران در راه کرمان
آماده‌باش دستگاه‌های امدادی در پی هشدار نارنجی هواشناسی
عراقچی: در خصوص موشکهایمان مذاکره نمی‌کنیم
باغ‌وحش هویزه با دستور قضایی مهر و موم شد
انتشار تصاویر سارقان طلاجات زنان سالخورده برای شناسایی مالباختگان
عدالت‌ورزی باید در سبک زندگی مسئولان و کارگزاران تجلی یابد
ترافیک نیمه‌سنگین جاده‌ها و آزادراه‌ها منتهی به تهران
ملاقات مردمی مسئولان سازمان وظیفه عمومی ۲۰ بهمن
امروز: ایران - اندونزی، مصاف با پدیده مسابقات در فینال
گروه‌های حساس در خانه بمانند
تجهیز ۵۰ نقطه تهران به شتاب نگار و لرزه نگار
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
ششمین نوبت طرح خوزستان پاکیزه، گامی برای بهبود چهره ورودی شهرهای استان  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
گلایه فروشندگان از تاخیر در پرداخت وجه کالابرگ  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)