• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۵۵۵۲
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۶
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

فشار خون بالا را با غربالگری زودهنگام و اصلاح سبک زندگی کنترل کنید

فوق‌تخصص نفرولوژی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به شیوع گسترده و اغلب بی‌علامت پرفشاری خون، بر ضرورت انجام غربالگری منظم و اصلاح سبک زندگی برای پیشگیری و کنترل این بیماری تأکید کرد.

فشار خون بالا را با غربالگری زودهنگام و اصلاح سبک زندگی کنترل کنید

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ فاطمه حیاتی فوق‌تخصص نفرولوژی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: پرفشاری خون یکی از شایع‌ترین عوامل مرگ‌ومیر و زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی و مغزی است، با این حال بسیاری از مبتلایان یا از بیماری خود اطلاع ندارند یا فشار خونشان به‌طور مؤثر کنترل نمی‌شود.

وی با بیان اینکه پرفشاری خون می‌تواند بدون علائم مشخص به اندام‌های حیاتی آسیب برساند، افزود: افزایش تدریجی فشار خون به دیواره عروق، در صورت عدم تشخیص و درمان به‌موقع، می‌تواند به قلب، مغز، کلیه‌ها و چشم‌ها صدمات جدی وارد کند.

این فوق‌تخصص نفرولوژی با رد این باور که فشار خون بالا تنها مختص سالمندان است یا همواره با علائمی مانند سردرد و برافروختگی صورت همراه می‌شود، تصریح کرد: در بسیاری از موارد، پرفشاری خون کاملاً بی‌علامت است؛ بنابراین انجام غربالگری‌های منظم اهمیت ویژه‌ای دارد و نباید منتظر بروز عوارض ماند، زیرا در برخی موارد با بروز عارضه، امکان بازگشت کامل سلامت اندام‌ها وجود ندارد.

حیاتی با اشاره به تغییر سبک زندگی در سال‌های اخیر گفت: افزایش مصرف نمک و کاهش تحرک بدنی موجب شده سن توصیه‌شده برای غربالگری کاهش یابد. در حالی که پیش‌تر سن ۴۰ سالگی برای سنجش فشار خون پیشنهاد می‌شد، اکنون غربالگری از ۳۰ سالگی و حتی در سنین پایین‌تر، به‌ویژه در افراد دارای اضافه‌وزن، سابقه خانوادگی، دیابت، بیماری‌های کلیوی یا استرس بالا توصیه می‌شود.

وی فشار خون را بیماری چندعاملی دانست و افزود: عوامل ژنتیکی در کنار مؤلفه‌های محیطی مانند تغذیه نامناسب و کم‌تحرکی در بروز آن نقش دارند. مصرف زیاد نمک، غذا‌های فرآوری‌شده، فست‌فود‌ها و کنسرو‌ها که حاوی «نمک پنهان» هستند، از مهم‌ترین عوامل تغذیه‌ای محسوب می‌شوند. همچنین مصرف طولانی‌مدت برخی دارو‌ها مانند مسکن‌های خاص و کورتون‌ها نیز می‌تواند موجب افزایش فشار خون شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با تأکید بر نقش اصلاح سبک زندگی در کنترل فشار خون خاطرنشان کرد: مدیریت وزن، اصلاح الگوی غذایی، افزایش فعالیت بدنی، مدیریت استرس، خواب کافی، ترک سیگار و پرهیز از مصرف الکل از مهم‌ترین راهکار‌های مؤثر در این زمینه است.

وی کاهش وزن حتی به میزان ۳ تا ۵ کیلوگرم یا حدود ۱۰ درصد وزن بدن را در کاهش فشار خون مؤثر دانست و گفت: به ازای هر یک کیلوگرم کاهش وزن، فشار خون حدود یک میلی‌متر جیوه کاهش می‌یابد.

به گفته این فوق‌تخصص نفرولوژی، انجام حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی مانند پیاده‌روی سریع در پنج روز هفته، دوچرخه‌سواری یا شنا و در صورت امکان نرمش در منزل، تأثیر قابل‌توجهی در کنترل فشار خون دارد. همچنین خواب باکیفیت بین ۶ تا ۸ ساعت در شبانه‌روز و مدیریت استرس از دیگر عوامل مؤثر در پیشگیری و کنترل این بیماری است.

دکتر حیاتی در پایان تأکید کرد: مصرف سیگار با ایجاد تنگی عروق، به‌طور مستقیم در افزایش فشار خون و آسیب عروقی نقش دارد و پرهیز از آن از سنین نوجوانی اهمیت بسزایی دارد. رعایت اصول سبک زندگی سالم می‌تواند از بروز پرفشاری خون پیشگیری کرده یا روند کنترل آن را تسهیل کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
صعود دو جودوکار ایران به مرحله نیمه پایانی جام آفریقا
کاهش ۱۰ میلیون لیتری فلرسوزی در دولت چهاردهم
کسب ۱۷ نشان رنگارنگ دختران کاراته کای لرستانی در مسابقات قهرمان قهرمانان کشور
حماس: تصمیم اسرائیل برای سرقت اراضی کرانه باختری بدون هرگونه مشروعیت است
روایتی از یک مهمانی به دعوت پدر
تماس بیش از ۸ هزار نفر با صدای مشاور در همدان 
سیستان وبلوچستان رنگین کمانی ازجاذبه‌های گردشگری واقتصادی
۲ کشتی‌گیر کردستانی در اردوی تیم‌ ملی
مسابقات استانی بوکس در شهرستان گِرمی
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد
۵.۵ همت برای شتاب توسعه راه‌های شمال کشور
غبارروبی اماکن مذهبی مازندران در آستانه ماه رمضان
وصول نیمی از درآمدهای معوق آموزش و پرورش استان سمنان
عبور ظرفیت تجدیدپذیر‌ها از ۵۰۰۰ مگاوات تا قبل از سال جدید
رویداد ملی ایران جان در سیستان و بلوچستان
دانشگاه آزاد در افق ۱۴۱۰، باید مرجع حل مسائل ملی، منطقه‌ای و قطب علمی جهان اسلام باشد
دشت مُغان، پایتخت جدید گلخانه‌های هوشمند ایران
۴۳ هزار منزل و کسب‌وکار آذربایجان‌غربی به فیبر نوری متصل شدند
خدمت رسانی سازمان تامین اجتماعی به بیش از ۵۰ درصد از جمعیت استان
کارگری که شهید مدافع امنیت شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است
نورپردازی پرچم ایران در برج تفلیس صدای رژیم صهیونیستی را درآورد
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا
برگزاری مسابقات والیبال جام جوان در بیارجمند
آموزش بهداشتی حجاج مهریزی با محوریت پیشگیری از بیماری‌های واگیر
سرلشکر حاتمی: دافوس قدمگاه بزرگان ارتش است
ورودی‌های شهر یزد ساماندهی می‌شود
الکترونیکی شدن ثبت‌نام داوطلبان شورا‌های اسلامی روستا
هشدار چین به آمریکا درباره ایران
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی از فردا
پیام تبریک سران ۱۴ کشور دیگر به رئیس جمهور
ثبت نام شورا‌های روستا‌ها تا ۳۰ بهمن
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۶ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۳ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
ورود موج دوم سامانه بارشی به چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
افزایش ۲۱ درصدی ورودی سدها و کاهش ۵ درصدی ذخایر آبی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی فردوس در درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر  (۱ نظر)
حضور داور کردستانی در کلینیک داوری جهانی رشته کاراته  (۱ نظر)
تعریض رئیس جمهور به رسانه‌های بیگانه در سفر گلستان  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)