• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۶۱۴۱
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۵
اقتصادی » بازاروتجارت

تداوم پویایی تجارت خارجی ایران

در ۹ ماهه امسال، تجارت خارجی ایران با تمرکز بر بازار‌های منطقه‌ای و صنایع پتروشیمی، معدنی و فلزی، روندی پویا و متوازن را تجربه کرد؛ و از سوی دیگر روند واردات نیز هدفمند بر کالا‌های اساسی و نهاده‌های تولید، باهدف تامین نیاز‌های داخلی و امنیت غذایی، متمرکز شد.

* تداوم پویایی تجارت خارجی ایران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، بررسی آمار تجارت خارجی کشور در نه‌ماهه سال ۱۴۰۴ نشان می‌دهد مجموع صادرات کالا به ۱۱۸ میلیون و ۹۰۱ هزار تن به ارزش ۴۱ میلیارد و ۲۴۳ میلیون دلار رسیده است که از نظر وزنی رشد یک درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل ثبت کرده است. متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی نیز در این مدت ۳۴۷ دلار بوده است.

بررسی مقاصد صادراتی بیانگر تثبیت جایگاه کالا‌های ایرانی در بازار‌های اصلی منطقه و آسیاست. این مهم را می‌توان به‌خوبی در پنج بازار نخست صادراتی کشور مشاهده کرد. در حال حاضر ۵ بازار نخست صادراتی ایران؛ عبارتند از: چین با ۱۰ میلیارد و ۲۱۲ میلیون دلار (سهم ۲۵ درصد)، عراق با ۷ میلیارد و ۳۹۵ میلیون دلار (سهم ۱۸ درصد)، امارات متحده عربی با ۵ میلیارد و ۸۱۶ میلیون دلار (سهم ۱۴ درصد)، ترکیه با ۵ میلیارد و ۵ میلیون دلار (سهم ۱۲ درصد) و افغانستان با یک میلیارد و ۸۷۷ میلیون دلار (سهم ۵ درصد).

در مجموع، این پنج کشور ۷۴ درصد از کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده‌اند که حکایت از عمق روابط تجاری و ظرفیت بالای توسعه همکاری‌های اقتصادی با شرکای منطقه‌ای و آسیایی دارد.

ترکیب کالا‌های صادراتی نشان می‌دهد زنجیره صنایع پتروشیمی، معدنی و فلزی همچنان ستون اصلی صادرات غیرنفتی کشور را تشکیل می‌دهد. متانول، قیر نفت، بوتان مایع‌شده، شمش آهن و فولاد غیرممزوج، انواع اوره، سایر گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی مایع‌شده، سنگ‌آهن و کنسانتره آن، پلی‌اتیلن گرید، کانتینر، میله‌های آهنی و فولادی گرم‌نورد شده و آلومینیوم کارنشده از مهم‌ترین اقلام صادراتی در دوره یاد شده بوده‌اند.

این ترکیب کالایی بیانگر استمرار مزیت‌های نسبی کشور در حوزه انرژی، صنایع معدنی و فلزی و ظرفیت بالای توسعه صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر در این بخش‌هاست.

همچنین در ۹ ماهه سال جاری، واردات کشور به ۲۹ میلیون و ۳۲۵ هزار تن به ارزش ۴۴ میلیارد و ۱۵۱ میلیون دلار رسیده است. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی در این مدت ۱۵۰۶ دلار ثبت شده است.

پنج مبدأ نخست وارداتی کشور شامل امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هند و آلمان بوده‌اند که در مجموع ۸۰ درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص داده‌اند. علاوه بر این، کشور‌های فدراسیون روسیه، هلند، هنگ کنگ، عمان و سوئیس نیز در میان ده کشور نخست طرف معامله وارداتی کشور قرار دارند.

اقلام عمده وارداتی شامل طلا، ذرت دامی، روغن دانه آفتابگردان، تلفن‌های هوشمند، برنج، دانه سویا، قطعات منفصله جهت تولید خودرو، جو (به استثنای بذر)، گندم معمولی، کنجاله سویا، سلول‌های فتوولتاییک (پنل‌های خورشیدی) و روغن پالم بوده است.

ترکیب واردات نشان می‌دهد تمرکز اصلی بر تامین کالا‌های اساسی، نهاده‌های دامی و کشاورزی، مواد اولیه تولید و برخی اقلام سرمایه‌ای و فناوری‌محور بوده که در راستای پشتیبانی از تولید داخلی، تقویت زنجیره ارزش و حفظ امنیت غذایی کشور ارزیابی می‌شود.

آمار تجارت خارجی کشور در نه‌ماهه سال ۱۴۰۴ بیانگر تداوم پویایی تجارت، تثبیت بازار‌های هدف صادراتی، تعمیق همکاری‌های منطقه‌ای و نقش‌آفرینی مؤثر صنایع پیشران در صادرات است. در کنار آن، مدیریت هدفمند واردات با تمرکز بر نیاز‌های تولیدی و کالا‌های اساسی، نشان‌دهنده رویکرد متوازن در سیاست‌گذاری تجاری کشور است.

در مجموع، روند تجارت خارجی در این دوره حاکی از استمرار تعاملات اقتصادی با شرکای اصلی تجاری و ظرفیت قابل توجه برای توسعه بازار‌های هدف در ماه‌های پیش‌رو است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آواره شدن بیش از ۱۲ هزار خانواده افغان براثر حوادث طبیعی
درگذشت عنایت بخشی
تشدید نظارت‌ها بر ناوگان حمل‌ونقل عمومی، الگوی سراسری برای ارتقای ایمنی جاده‌ها
مراسم رونمایی ازپلاک هوشمند در شهر نشتیفان خواف
«آدمکش: مامور جون ۱» و «پلیس‌های اشتباهی»، آماده پخش از قاب تلویزیون
از توقف در زیر درختان و حاشیه رودخانه ها خودداری کنید
طرح ترخیص خودرو‌های توقیفی در کرمان
بازگشت بیش از ۱۰۳۹ هکتار اراضی ملی به بیت‌المال
کسب مقام سوم کشوری توسط باستانی کار زنجانی
تاکید امام جمعه اصفهان بر فعالیت مسجد محوری
عبور موفق شرکت گاز آذربایجان‌غربی از پیک مصرف زمستان بدون افت فشار
جشن تکلیف فرشتگان زمینی در همدان 
کشف ١٣ قبضه اسلحه شکاری از متخلفان زیست محیطی در لرستان
دستگیری فوری سارق طلافروشی در عملیات ماموران کلانتری ۱۱ کرمان
مسیرهای ترانزیتی شرق در آستانه اتصال کامل
ایران در تاریخ فلسفه شرق و یونان صدرنشین بوده است
کسب رتبه دوم مسابقه ایده‌پردازی دانشجویی
گروه بهمن و استقلال راهی نیمه نهایی شدند
کمیسیون ماده ۵، اتاق فرمان توسعه شهری کرمان
ناکامی قاچاقچی در انتقال تریاک جاساز شده در نی ریز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است
نورپردازی پرچم ایران در برج تفلیس صدای رژیم صهیونیستی را درآورد
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا
برگزاری مسابقات والیبال جام جوان در بیارجمند
آموزش بهداشتی حجاج مهریزی با محوریت پیشگیری از بیماری‌های واگیر
الکترونیکی شدن ثبت‌نام داوطلبان شورا‌های اسلامی روستا
هشدار چین به آمریکا درباره ایران
ورودی‌های شهر یزد ساماندهی می‌شود
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی از فردا
پیام تبریک سران ۱۴ کشور دیگر به رئیس جمهور
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است
دو زلزله پیاپی بیش از ۴ ریشتری در عسلویه
ثبت نام شورا‌های روستا‌ها تا ۳۰ بهمن
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۶ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۳ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
گروسی: ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برخوردار است  (۲ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در یزد  (۱ نظر)
ورود موج دوم سامانه بارشی به چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
افزایش ۲۱ درصدی ورودی سدها و کاهش ۵ درصدی ذخایر آبی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست  (۱ نظر)
انهدام یک هسته تروریستی سلطنت‌طلب در خراسان رضوی  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی فردوس در درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر  (۱ نظر)