• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۷۴۷۹۱
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۱۳:۱۸
علمی و فرهنگی » معارف

نگاه فقه سنتی و حکومتی در مسئله آتش‌بس

استاد تمام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: صلح حدیبیه آتش‌بس ۱۰ ساله بود، نه صلح دائمی بنابراین در فقه امام شهید، آتش‌بس نه صرفاً یک جواز فقهی که «تدبیر راهبردی» به دست ولی فقیه است.

نگاه فقه سنتی و حکومتی در مسئله آتش‌بس ؛«نفی سبیل» در آتش‌بس جاری نیست

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نشست هم‌اندیشی «مبانی فقهی آتش‌بس از منظر امام شهید» با حضور استادان برجسته حوزه و دانشگاه در موسسه آموزش عالی امام رضا (ع) برگزار شد. در این جلسه، حجت‌الاسلام سید سجاد ایزدهی استاد تمام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت‌الاسلام ذبیح‌الله نعیمیان عضو هیئت علمی دانشگاه امام خمینی و حجت‌الاسلام سعید صلح میرزایی عضو خبرگان رهبری به ترتیب به تبیین مبانی فقهی آتش‌بس از منظر امام شهید حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پرداختند. دبیری این جلسه را حجت‌الاسلام عزیزی، معاون پژوهش موسسه، بر عهده داشت.

صلح حدیبیه در حقیقت آتش‌بس ده‌ساله بود

سید سجاد ایزدهی، با تأکید بر نگاه امام شهید، آتش‌بس را «نیاز ذاتی جنگ» دانست نه صلح. وی با ذکر مثال صلح حدیبیه گفت: آنچه در تاریخ با این نام شناخته می‌شود، در حقیقت یک آتش‌بس ده‌ساله بوده است، نه صلح دائمی. به گفته وی، قاعده «نفی سبیل» در آتش‌بس جاری نیست، زیرا آتش‌بس از جنگ خارج نمی‌شود و همچنان در فضای جنگی باقی می‌ماند.

این استاد پژوهشگاه، چندگونه آتش‌بس از منظر امام شهید شامل «قراردادی، ضمنی، یک‌طرفه، بدون قرار، سبک کردن آتش جنگ در جنگ‌های امروزی» را برشمرد و تأکید کرد: تشخیص زمان و مصلحت آتش‌بس بر عهده حاکم اسلامی است.

ایزدهی با اشاره به اینکه از نگاه امام شهید، متصدی آتش‌بس تنها ولی فقیه است، چهار استدلال ایشان را مطرح کرد: آتش‌بس از سنخ تدبیر عمومی جامعه است؛ هیچ‌کس دیگر عقلاً صلاحیت ندارد؛ واگذاری آن موجب هرج‌ومرج می‌شود؛ و در زمان غیبت، اطفای جنگ نیز مانند ایجاد آن، با ولی فقیه است.

وی در پایان با نقد دیدگاه برخی فقهای پیشین، به آسیب‌شناسی آتش‌بس در شرایط فعلی پرداخت و هشدار داد: آتش‌بس یک‌طرفه، آتش‌بس واقعی نیست و نباید به گونه‌ای باشد که موجب ذلت شود. مذاکره بر اساس متن پیروز، قاعده پذیرفته‌شده جهانی است.

رساله «معاهده» رهبر انقلاب را می‌توان «رساله مصلحت» نامید

دومین سخنران، حجت‌الاسلام دکتر ذبیح‌الله نعیمیان، با اشاره به رساله «معاهده» حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، این رساله را «رساله مصلحت» نامید و گفت: برخلاف فقه سنتی که فقها تنها اشاره‌وار به مصلحت می‌پرداختند، در این رساله مصلحت هم در مقام تطبیق احکام و هم در مقام استنباط دیده می‌شود.

نعیمیان با تبیین سه عنصر فقه حکومتی از منظر امام شهید (ولایت امر، کلان‌اندیشی و مصلحت ضابطه‌مند)، حکم شرعی آتش‌بس را «جواز فی‌الجمله به شرط مصلحت» دانست و خاطرنشان کرد: اصل بر جهاد است و آتش‌بس استثنا محسوب می‌شود؛ مدت آن نیز تابع مصلحت است و ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها به طول انجامد.

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) با استناد به دیدگاه امام شهید، سه دلیل برای اختصاص تصمیم‌گیری درباره آتش‌بس به ولی‌امر برشمرد: اهمیت راهبردی و امنیتی، جلوگیری از تعطیل جهاد و جلوگیری از هرج‌ومرج. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فضای موجود گفت: مذاکره در سال‌های اخیر بار منفی پیدا کرده است، اما ذاتاً به معنای کوتاه آمدن نیست و سازشی که به ذلت بینجامد، حرام و مفسده‌آفرین است.

آتش‌بس «سکوت نظامی» است نه «عقب‌نشینی تاکتیکی»

سومین و آخرین سخنران این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین سعید صلح میرزایی، عضو مجلس خبرگان رهبری، با اشاره به دیدگاه امام شهید، آتش‌بس را «سکوت نظامی در میدان» تعریف کرد و آن را از عقب‌نشینی تاکتیکی که گاه در جنگ‌ها برای فریب و ضربه زدن به دشمن انجام می‌شود، تفکیک نمود. وی با تشبیه رهبر معظم انقلاب از عقب‌نشینی تاکتیکی به «یک پا عقب گذاشتن در کشتی» یاد کرد و افزود: در مقابل، آتش‌بس به معنای سکوت نظامی در میدان است.

عضو خبرگان رهبری با اشاره به نقد امام شهید بر دیدگاه برخی علما که قائل به جواز مطلق هدنه بودند، دو وضعیت را از یکدیگر تفکیک کرد: نخست، ضرورت آتش‌بس در جایی که ترک آن موجب ضرر عظیم بر امت اسلامی شود؛ دوم، حرمت آتش‌بس در آستانه پیروزی، مانند جنگ صفین.

صلح میرزایی با تأکید بر تحول ماهیت جنگ‌های امروزی به دلیل ظهور ابزار‌هایی مانند موشک و پهپاد، بازخوانی جدی احکام فقهی مرتبط با جنگ را اجتناب‌ناپذیر خواند. وی در پایان با اشاره به آیه شریفه «فَإِنْ خِفْتَ خِیَانَةً فَانْبِذْ إِلَیْهِمْ عَلَیٰ سَوَاءٍ» و تأکید بر وظیفه مردم در پشتیبانی از هیئت حاکمه، گفت: صِرف خوف اندک، مجوز نقض پیمان آتش‌بس نیست، مگر اینکه قرائن آشکاری بر خیانت دشمن وجود داشته باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
زمین نه؛ تکه‌ای از خاکِ آسمان است این...
صلیب سرخ به تعهدات خود در قبال حمله به ایران عمل کند
یک فوتی و ۲ مصدوم در پی واژگونی خودرو در محور مرند - صوفیان
اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در کیش
ادامه بارش ها و وزش باد در سمنان
دریادار ایرانی: می‌ترسیم آمریکایی‌ها از سلاح جدیدمان سکته کنند
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
اهدای جهیزیه به پنج زوج کم برخوردار در ورامین
وقوع سیلاب در محور کرج کندوان
رزمایش باشکوه جان ‌فدا برای ایران امام رضایی در کیش
شهادت جانباز ۷۰ درصد بروجردی «حاج احمد گودرزی»
خیزش گرد و خاک؛هوای اصفهان ۲ درجه گرمتر می‌شود
خانواده شهدای جنگ تحمیلی میزبان پرچم حرم رضوی
آغاز ساماندهی محله‌های پیرامونی حرم رضوی
هشدار سازمان ملل درباره وضع «شکننده» در جنوب لبنان
بیان دیدگاه‌های مردم چهارمحال و بختیاری در پیام همدلی ۹ اردیبهشت ۱۴۰۵
ساخت نخستین تیمچه ساماندهی خدمات در مشهد مقدس
طرح رژیم صهیونیستی برای گسترش شهرک‌سازی در جولان اشغالی
ادامه خدمت‌رسانی ایستگاه‌های صلواتی حج و زیارت در میلاد امام هشتم
پنجاه و نهمین قرار شبانه مردم استان تهران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح
افزایش قیمت جهانی نفت و فشار هم‌زمان بر اقتصاد اندونزی
مسابقه «حروف دانش» از شبکه آموزش
ارائه خدمات نوین قضایی به شهروندان
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
کشف سلاح در مرز‌های سیستان و بلوچستان
عارف: حیدرعباسی از شخصیت‌های اثرگذار در پاسداشت فرهنگ غنی آذربایجان و ایران بود
برخورد قاطع دستگاه قضا با اخلالگران در حوزه مایحتاج مردم
پنجاه و نهمین حضور شبانه شهروندان منطقه ۱۸ در میدان معلم
ملت متحد و ولایتمدار بار دیگر دشمن را تحقیر کرد
ساخت نخستین تیمچه ساماندهی خدمات در مشهد مقدس
تمهیدات ترافیکی اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در پایتخت
بسته شدن تنگه هرمز، و زمین گیر شدن دوباره شرکت هوایی اسپیریت
حادثه میناب جنایتی ماندگار در تاریخ است
ارائه قریب‌الوقوع اصلاح قانون حمل سلاح برای حمایت از محیط‌بانان
کشته و زخمی شدن ۷ نظامی صهیونیست در جنوب لبنان  (۱ نظر)
پرچم متبرک حرم رضوی در مناطق مختلف خراسان شمالی  (۱ نظر)