• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۲۵۹۱۷
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۶
اقتصادی » صنعت
بومی سازی دستاوردی ۴۰ ساله؛

صنعت فولاد در چهل سالگی انقلاب

امروز در چهل سالگی انقلاب مدیران و فعالان اقتصادی با قاطعیت از بومی شدن صنعت فولاد در کشور سخن می‌گویند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما از همان زمانی که آهن و فولاد به دست بشر نرم شد و به کار رفت این صنعت از ضروریات زندگی بود تا امروز که رشد و توسعه اغلب صنایع نیاز به فولاد دارد و یکی از معیار‌های توسعه هر کشوری سرانه مصرف فولاد در آن کشور است.

فولاد که از آن به عنوان صنعت مادر نام می برند ، محصولی راهبردی است که ده‌ها صنایع بالادستی و پایین دستی با آن مرتبط اند اما این صنعت مهم قبل از انقلاب اسلامی در کشور مغفول مانده بود ، اغلب کالاهای مصرفی به دلیل حجم پایین تولید در کشور به صورت آماده وارد می‌شد و همین امر نیاز به ورقهای فولادی را در سطحی اندک نگه داشته بود ضمن اینکه سایر نیازها به فولاد از جمله در ساخت و سازهای ساختمانی نیز وارداتی بود و تولید فولاد کشور تنها در کارخانه ی ذوب آهن اصفهان با سالانه فقط ۳۶ هزار تن تولید محدود بود .

 بومی‌سازی صنعت فولاد از ابتدای دهه شصت آغاز شد

در همان میزان اندک تولید فولاد کشور در زمان پهلوی چیزی که مشهود بود وابستگی به کارشناسان خارجی و نبود ظرفیت و توان داخلی برای تولید بود، اما با آغاز بومی‌سازی این صنعت ارزشمند از ابتدای دهه شصت، امروز در چهل سالگی انقلاب اسلامی در نقطه‌ای ایستاده‌ایم که مدیران و فعالان اقتصادی و صنعتی با قاطعیت از بومی شدن صنعت فولاد در کشور سخن می‌گویند. افتخاری که باید دستیابی به آن را مرهون تک تک کارگران، مدیران و متخصصان داخلی بود.

معادن عظیم سنگ آهن که حالا ذخایرش حدود ۳ میلیارد تن در کشور برآورد می‌شود و ضرورت توجه به تولید داخل و همچنین جلوگیری از خام‌فروشی از دلایلی بود که باعث شد تا داخلی سازی و توسعه صنعت فولاد پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دستور کار قرار گیرد تا جایی که علاوه بر خودکفایی در این صنعت حالا با رشد ۶۰۰ برابری در مقایسه با سالهای ابتدای انقلاب ظرفیت فولاد کشور به ۳۳ میلیون تن و میزان تولید به بیش از ۲۱ میلیون تن رسیده است و حاصل تلاش فولادگران و اراده های آهنینشان امروز ایران اسلامی را در رتبه سیزدهمین کشور بزرگ تولید کننده فولاد در جهان قرار داده است .

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

در شرایطی که صنعت فولاد ایران صددرصد به حضور کارشناسان خارجی وابسته بود با پیروزی انقلاب اسلامی و خروج این نیرو‌ها، توسعه این صنعت با مشکل مواجه شد، اما این محدودیت‌ها و دشواری‌های جنگ از جمله بمباران زیرساخت‌ها و کارخانه‌ها مانع از پیشرفت صنعت فولاد در کشور نشد و طی چهار دهه کارخانه‌ها یکی بعد از دیگری در استان‌های مختلف وارد مدار تولید شدند، کوره‌های بلند برپاشد، آهن مذاب جریان پیدا کرد و عزم پولاد مردان این سرزمین، ​ تولید انواع فولاد را نتیجه داد.
اوج این بومی سازی در فولاد مبارکه اصفهان نمایان شد واحدی که نه‌تن‌ها بزرگ‌ترین مجتمع فولادسازی کشور و وسیع‌ترین مجتمع صنعتی ایران است، بلکه به نمادی برای خودباوری و خوداتکایی ایرانیان در حوزه صنعت تبدیل شده است.

ایران که قبل از انقلاب جایگاهی را در بین ۷۰ کشور دارای توانایی تولید فولاد نداشت توانست با رشدی خیره کننده در بین ۱۴ تولید کننده بزرگ جهان قرار گیرد

با ادامه روند توسعه فولادی کشور و بهره برداری از واحد‌های کوچک و بزرگ پس از پیروزی انقلاب، ​ ایران که جایگاهی را در بین ۷۰ کشور دارای توانایی تولید فولاد نداشت توانست با رشدی خیره کننده در بین ۱۴ تولید کننده بزرگ جهان قرار گیرد ضمن اینکه از نظر تنوع محصولات نیز حالا امکان تولید انواع محصولات از شمش‌های فولادی تا انواع لوله‌های فولادی ساختمانی و صنعتی، ​ ورق‌های گالوانیزه، ​ انواع تیرآهن‌های ساختمانی فولاد‌های کربنی انواع میلگرد آهن اسفنجی، گندله، کنستانتره را دارد.

اما کار به اینجا ختم نشده است. امروز طرح جامع فولاد در کشور در حال پیگیری است که بر اساس آن ۷ طرح فولادی جدید در استان‌های مختلف ازجمله در خراسان، خوزستان، یزد، و آذربایجان در دست احداث است و رسیدن به ظرفیت سالانه ۵۵ میلیون تن فولاد تا سال ۱۴۰۴ هدف گذاری شده است و ایران را در جزو ۷ کشور برتر تولید کننده فولاد جهان قرار میدهد. ظرفیت تولیدی که به گفته مسوولان تا پایان امسال به ۳۸ میلیون تن خواهد رسید.

امروز صادرات این صنعت به رکورد صادرات ۹ میلیون تن فولاد رسیده است

فولادسازی که در اقتصاد دنیا پس از صنعت نفت، بیشترین گردش مالی را دارد و از لحاظ تهیه مواد اولیه، مولد بسیاری از صنایع و مشاغل دیگر است در ایران طی ۴ دهه به خوبی توانسته با رشد چشمگیر تولید ضمن تامین نیاز‌های اساسی کشور برای رشد و توسعه صنعتی، نگاهی جدی به بازار‌های جهانی داشته باشد بطوریکه امروز صادرات این صنعت به رکورد صادرات ۹ میلیون تن فولاد رسیده است.

امروز با توسعه صنعت فولاد، ​ ایران در زمینه محصول کلیدی آهن اسفنجی نیز به تولید ماهانه بیش از ۱ میلیون تن رسیده و در میان سه کشور برتر در سطح جهان قرار گرفته است و شرکت فولاد مبارکه با تولید ۴.۲۳ میلیون تن، بزرگ‌ترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان است.
در حوزه مواد اولیه بخش قابل توجهی از استخراج ۸۰ میلیون تنی سنگ آهن، در داخل کشور برای صنعت فولاد مصرف و از خام فروشی جلوگیری می‌شود.
توسعه صنعت راهبردی فولاد در کشور طی چهل سال اخیر ایران را از کشوری وابسته و وارد کننده این محصول مهم به کشوری تولید کننده و صادر کننده فولاد بدل کرده که خود موتور محرک و عاملی برای گسترش بسیاری از صنایع پایین دستی و بالا دستی مرتبط با فولاد است از انواع صنایع وابسته به متالورژی و ریخته گری تا کارخانه‌های ساخت انواع لوازم خانگی تا واحد‌های تولیدی قطعه سازی و صنایع ساختمانی و دیگر فعالیت‌های اقتصادی که همگی از کاهش وابستگی به واردات و اشتغال گسترده مستقیم و غیر مستقیم صنعت راهبردی فولاد حکایت دارد.

توسعه صنعت راهبردی فولاد در کشور طی چهل سال اخیر ایران را از کشوری وابسته و وارد کننده به کشوری تولید کننده و صادر کننده فولاد بدل کرده است

حالا در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی قرار گرفتن کشور در جمع بزرگان تولید کننده فولاد جهان و بازیگران اصلی این صنعت در منطقه و دنیا، حضور در بازار‌های جهانی و مهم‌تر از همه خود کفایی و تکیه به داشته‌های داخلی با وجود همه محدودیت‌ها، حاصل اراده‌های پولادین متخصصان این سرزمین و صنعتگران فولاد کشور است که این صنعت را حالا به بلوغ و شکوفایی در خور ایران اسلامی رسانده و در مسیر بالندگی و رشد قرار داده تا در سایه این صنعت مادر، سایر صنایع نیز زمینه رشد و پیشرفت بیشترو بیشتر را داشته باشند.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود
لرستان غرق در شادی ولادت آخرین منجی عالم بشریت
افتتاح پروژه آب‌رسانی به روستای «بدرآباد علیا» خرم‌آباد
اعزام ۲۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد لرستان به مناطق عملیاتی جنوب
ورزشی‌های پانزدهم بهمن ماه در استان سمنان
افتتاح مرکز جامع سلامت شهرستان شاهین‌دژ
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۱۵ بهمن ۱۴۰۴
خبر‌هایی از برگزاری جشن های نیمه شعبان در استان سمنان
مروری بر وقایع و رویداد‌های ۱۵ بهمن ۵۷
کشف بیش از ۳۰ میلیارد ریالی احشام و طیور بدون مجوز در تالش
پیشرفت ۶۰ درصدی بلوار فرهنگ شهرکرد
بهره برداری از واحد تولیدی دمنوش های گیاهی در شاهرود
رشد تولید و اشتغالزایی با تکیه بر دانش بومی
افتتاح و بهره‌برداری از طرح‌های مختلف در استان ایلام
جشن تکلیف فرشتگان ۹ ساله در شهر گوگان
معرفی برترین‌های قرار دوازدهم در چهارمحال و بختیاری
هوای اصفهان پنج درجه سردتر می‌شود.
اعلام میزان بارشهای اخیر در کهگیلویه و بویراحمد
کهگیلویه وبویراحمد سراسر جشن و شادی در شب و روز سالروز میلاد منجی عالم بشریت
جشن و شادی مردم کهگیلویه و بویراحمد در سالروز میلاد صاحب الزمان(عج)
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بارش برف و باران در بیشتر استان‌های کشور/ افزایش سرمای هوا در استان‌های کشور
اجرای «کارت امید مادران» از فروردین ۱۴۰۵
آیین بزرگداشت منوچهر محمدی در جشنواره فیلم فجر برگزار شد
استمرار بارش‌ها در بیشتر مناطق کشور
بارش برف و باران همچنان ادامه دارد
جشن ازدواج آسان در دانشگاه افسری امام علی (ع)
افتتاح خانه موسیقی تهران
ترافیک پرحجم در محور هراز
عبداللهی: صیانت از نیرو‌های مسلح خط قرمز قوه قضائیه است
عیادت معاون قوه قضائیه از جانبازان حملات تروریستی اخیر
کشف محموله ۱۴ تنی تجهیزات قابل استفاده در اغتشاشات
اعطای مرخصی به ۲۲۰ زندانی در دزفول
ماهواره «پایا» با دقت تصویربرداری زیر ۳ متر به بهره‌برداری رسید
کاشت بیش از ۲۰ هزار اصله نهال در بوستانی جنگلی چیتگر
در پیام رسان های داخلی به سازمان اطلاعات سپاه پیام دهید
اجرای طرح مهتا و کارافن در لرستان  (۱ نظر)
آمریکا و انگلیس بنیانگذاران گروه‌های تروریستی در جهان هستند  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)