• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۱۹۷۲۷۸
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۱
15 تیر ماه، سالروز ابلاغ سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف:

توسعه نان صنعتی، کاهش مصرف گندم

در بسیاری ازکشورهای جهان به خصوص کشورهای توسعه یافته،مدت­هاست که نان ­های حجیم، به سبب ارزش غذایی زیاد، ماندگاری بالا و کاهش دورریز، مورد استفاده و توجه قرار می ­گیرد. این یک سیاست استراتژیک است در جهت کاهش مصرف گندم و به دنبال آن کاهش هزینه دولت و مردم.

پزوهش خبری صدا و سیما: نان، از دیرباز تاکنون، ارزش و اعتبار ویژه­ای در سبد غذایی خانوار داشته است. این بدان معناست که توجه به تولید و توزیع آن اهمیت فراوانی دارد و یک محصول استراتژیک حساب می ­شود. تا سه ده قبل ، روش تهیه نان در ایران بصورت صد در صد سنتی بوده از آن زمان به بعد ،به تدریج که در کنار واحدهای سنتی واحدهای تولید نان ­های حجیم نیز شروع به کار نمودند، این روش پخت بدون هیچ­گونه پژوهش و برنامه ­ریزی ادامه یافت، در حالی که اطلاعات دقیق لازم بود. پخت، بسته­ بندی و نگهداری صحیح نان، می ­تواند کاهش ضایعات و در پی آن خودکفایی در تولید گندم را داشته باشد. با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی، این میزان ضایعات نان در کشور عجیب به نظر می ­رسد. باید برای اصلاح الگوی مصرف نان، دانش و مهارت لازم را بکار گیریم. مشکلی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته به کلی حل شده است. "درترکیه در سال 1370 سهم نان ­های صنعتی تنها 10 درصد بود، اما امروز این رقم به 98 درصد با دورریز بسیار اندک رسیده است".در این میان نقش رسانه بسیار حائز اهمیت است.

 سهم نان صنعتی از کل حوزه نان

در کل کشور 72هزار نانوایی سنتی داریم که 95درصد نان مورد نیاز مردم را تامین می ­کنند. 5درصد باقی­مانده هم به نان صنعتی و فانتزی اختصاص دارد. از سال 1380، دولت، نان صنعتی را به­ صورت گسترده وارد عرصه کرد تا نان ارزان به دست مردم برسد، اما برعکس شد و کار­دست، ارزان­تر از محصول صنعتی تمام شد.

نوع نان

قیمت فروش یک کیلو

گران­ترین نان سنتی(سنگک)

2500 تا3000 تومان

نان صنعتی

6000 تا 7000 تومان

 چند سوال اساسی از مدیران و متخصصان صنعت نان


محمد استادی، رئیس هلدینگ صنایع غذایی آستان قدس رضوی،نشریه صنعت غذا،شماره 73

چرا سرمایه­گذاری در صنعت نان کم است؟

چون ناامنی اقتصادی زیاد است.16 ارگان هستند که بدون حکم قاضی قادرند به تصمیم رئیس شان، یک شرکت بزرگ را تعطیل کنند، بانک، بیمه، دارایی، وزارت بهداشت، استاندار، محیط زیست، ادارات برق، گاز، آب...وقتی با مصاحبه معمولی یک مقام، کارخانه­ای تعطیل می­شود، برای شروع دیگر نمی­شود کاری کرد.

محمد جواد کرمی، رئیس اتحادیه نان­های حجیم نیمه حجیم شهر تهران، نشریه صنعت غذا،شماره 73

دلیل بی­کیفیت بودن نان چیست؟

یارانه ای که دولت به نان­های سنتی می­دهد و بخش صنعتی آزادپز است. آرد نان­های سنتی در نان­های صنعتی نشتی دارد.

مهدی خان­محمدی، رئیس انجمن نان­های صنعتی استان تهران، نشریه صنعت غذا،شماره 73

مزیت نان صنعتی به سنتی از دیدگاه شما؟

ضایعات بسیار کمتر، استفاده نکردن از مواد نگهدارنده، پخت با حرارت غیر مستقیم


علی قنبری، معاون وزیر جهادکشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، نشریه صنعت غذا،شماره 73

آمار ضایعات نان در کشور چقدر است؟برای کاهش آن چه می­توان کرد؟

ضایعات نان کشور، سالانه، 2 هزار میلیارد تومان است که برای کاهش آن باید در زمینه ارتقای ماشین­آلات پخت نان، ارتقای کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در نان و بالا بردن سطح آموزش نانوایان اقدام کنیم.


علیرضا مروت­پور، دبیرانجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات نان صنعتی ایران، نشریه صنعت غذا،شماره 73

دلیل ناموفق بودن برنامه افزایش تولید و مصرف نان­های حجیم و نیمه حجیم در ایران چیست؟

در صورت آزادسازی قیمت نان، بین واحدهای تولیدی رقابت ایجاد شده و این در نهایت به نفع مصرف­کننده تمام می­شود. ما موافق حذف سهمیه­ها هستیم، چرا که اعتقاد داریم هرکجا سهمیه­بندی باشد، آنجا فساد نیز بوجود می­آید.

محمدرضا مرتضوی، رئیس انجمن آردسازان ایران، نشریه صنعت غذا،شماره 73

مشکل اصلی تولید صنعت نان چیست؟

وجود قوانین دست و پا گیر و سیستم ناکارآمد مالی سبب می­شود با وجود نبودن مشکل سخت­افزاری، هزینه­های تولید ما چیزی حدود 20 درصد بالاتر از میانگین جهانی باشد.






محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، اردیبهشت 1393



آیا در پخت نان­های صنعتی از جوش شیرین استفاده می­شود؟

روش تولید نان‌های حجیم به‌صورتی است که اصلا نیازی به افزودن جوش شیرین به آنها نیست. مخمر و خمیرمایه به تمام نان‌های حجیم صنعتی اضافه می‌شود و عمل تخمیری که در این محصولات صورت می‌گیرد، نیاز به مصرف جوش شیرین را از بین می‌برد. از آنجا که نان‌های حجیم صنعتی، تخمیر می‌شوند و دارای بافت و حجم قابل‌توجهی هستند، مواد عمل‌آورنده نمی‌توانند اثر چندانی در روند تولید آنها داشته باشند و هرگز‌ از جوش‌شیرین در نان‌های حجیم استفاده نمی‌شده و نمی‌شود. آرد نان‌های صنعتی حجیم، همان آردی است که در تولید نان بربری یا لواش استفاده می‌شود. تنها تفاوت بین این نان‌ها، در فرمول و روش تهیه، تولید و روند پخت آنهاست و تفاوتی بین کیفیت آردهای آنها وجود ندارد.




محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، اردیبهشت 1393



کدام مغذی‌تر است؛ صنعتی یا سنتی؟

به‌طور کلی،‌ ارزش تغذیه‌ای و کیفیت نان‌های حجیم و صنعتی از انواع سنتی بیشتر است. معمولا افزودنی‌ها، بهبود دهنده‌ها و مواد مغذی بیشتری به نان‌های حجیم اضافه می‌شود که باعث بالارفتن ارزش تغذیه‌ای آنها می‌شود. به‌علاوه، از آنجا که روند تخمیر نان‌های حجیم صنعتی کامل‌تر است، حجم ویتامین‌ها و برخی املاح آنها مانند آهن هم بالاتر است. از سوی دیگر، چون روند تولید این نان‌ها به‌صورت کاملا مکانیزه و بدون کمترین دخالت انسانی است، بهداشت و ایمنی غذایی آنها هم بالاتر خواهد بود.





محمد جواد کرمی، رئیس اتحادیه نانوایان حجیم‌پز کشور، ایلنا، 13/04/94



مشکل اصلی تولید نان صنعتی چیست؟

هر کیسه آرد برای تولید نان صنعتی 20تا 25 هزار تومان گرانتر از نان سنتی است؛ دولت آرد را دو نرخی کرده است و این برخلاف ماده 110 قانون برنامه پنجم توسعه است؛.مشکل بزرگ تولیدکنندگان این حوزه تبعیض دولت است. یارانه آرد بخش صنعتی را قطع کرده و آن را به بخش سنتی می‌دهد. این امر از 01/ 12/ 93 تا امروز اجرایی شده که موجب بالا رفتن قیمت نهایی محصول در بخش تولید نان صنعتی و کاهش تقاضا برای این محصول شده است. تبعیض دولت در بخش بیمه و مالیات نیز دیده شده؛ به طوری که بیمه نان سنتی 10 درصد و نان صنعتی 30 درصد است؛ همچنین بخش سنتی از پرداخت مالیات معاف است؛اما بخش صنعتی مالیات با رقم بالایی پرداخت می کند.



مسعود کیمیاگر، استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تابناک، 04/08/1393


ازنظر پزشکی کدام برتری دارد؟ نان­های حجیم یا نان­های مسطح؟

نان ­های حجیم از جهاتی بر نان های مسطح برتری دارند، زیرا مانند نان­های مسطح نمی‌سوزند و سوخت تنور با نان تماس ندارد و آن را آلوده نمی‌کند. اما اگر در تهیه همین نان حجیم از آرد سفید استفاده شود، نانی که به دست می‌آید نان خوبی نخواهدشد؛ مثلا نان­های باگت بیشتر از آردهای کم سبوس تهیه می‌شوند در نتیجه خواص نان سالم را ندارند. البته نان­های حجیم را هم می‌توان با آردهای خوب و با سبوس بالا تهیه کرد.

 سخن آخر

در بسیاری ازکشورهای جهان به خصوص کشورهای توسعه یافته،مدت­هاست که نان ­های حجیم، به سبب ارزش غذایی زیاد، ماندگاری بالا و کاهش دورریز، مورد استفاده و توجه قرار می ­گیرد. این یک سیاست استراتژیک است در جهت کاهش مصرف گندم و به دنبال آن کاهش هزینه دولت و مردم. اعمال مالیات و بیمه بیشتر از سوی مسئولین و نیز آزادپز بودن، از جمله مشکلات واحدهای نان صنعتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. سال اقتصاد مقاومتی فرصتی است تا رسانه به اصلاح الگوهای مصرف، به خصوص در موارد ویژه­ای مانند گندم، بیشتر بپردازد.

پژوهش خبری// تینا صالحی


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جلوگیری از تعطیلی ۶۲ واحد تولیدی اصفهان
سارق و مالخر در طرح عملیاتی مبارزه با سرقت منزل در گیلان
افتتاح مرکز هوشمند مرسولات پستی در تبریز
دعوت از ۳ بوکسور آباده ای به اردوی تیم بزرگسالان فارس
توضیحات مسئول کارگروه VAR به نحوه استفاده از سیستم در جریان مسابقه
آغاز به کار انجمن سکته مغزی در مراغه
آغاز طرح «آرمان ۶» در مدارس و مساجد تهران
پیمانکاران مسکن در ساخت و ساز تسریع کنند
ترافیک سنگین در جاده‌های گیلان
شور و شعور در شیطور
اختتامیه نمایشگاه تخصصی کشاورزی در خرم آباد
اجرای پویش مهر گردون در چهارمحال و بختیاری
درخشش هنرمندان ایلامی در جشنواره ملی تئاتر بچه‌های مسجد
یادواره شهدای دانش آموز در وردنجان
نجات مرد ۵۱ ساله در ارتفاعات کوه سالوک اسفراین 
مانور ساعت صفر در خرمدره
تجلیل از پرستاران نمونه دورود لرستان
درخشش نخبه زنجانی در جمع دانشمندان برتر جهان
فردا آسمانی صاف تا کمی و در مناطقی با غبار صبحگاهی
روایتی از مهدیه اسفندیاری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
چهارمی ایران در پایان روز دهم بازی‌های آسیایی جوانان بحرین
پخش زنده فینال فوتسال و پخش زنده بسکتبال از شبکه ورزش
مردی که با خرس و پلنگ حرف می زند
باران امید در مازندران
تکواندو قهرمانی جهان؛ نعمت زاده و بختیاری با پیروزی آغاز کردند
اجرای قانون عفاف و حجاب فرادستگاهی است
پایان هفته هفتم لیگ برتر بسکتبال
عهد شکن از روز اول، روایتی از یک تجربه
جابه‌جایی بیش از ۹۲ میلیون مسافر با ناوگان حمل‌ونقل عمومی در هفت ماه
آتش‌بس غزه شکننده است
رقابت ۱۲ هزار نفر در آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی
رؤسای جمهور آمریکا و چین پس از ۶ سال با یکدیگر دیدار کردند
در شیوه جدید اختصاص کالابرگ؛ یارانه حذف نمی‌شود
نبرد ۱۲ روزه نشان داد پدافند غیرعامل ضروری و تکلیف‌ملی است
لیگ برتر کشتی آزاد؛ پیروزی استقلال جویبار مقابل مدعی عنوان قهرمانی
آغاز فرایند اخذ گواهینامه‌های پروازی هواپیمای سیمرغ  (۳ نظر)
کالابرگ به شیوۀ جدید عرضه می شود  (۱ نظر)
قدردانی لاریجانی از طراحی هنرمندانه ایستگاه متروی مریم مقدس (س)  (۱ نظر)
بزرگداشت آیت الله دهکردی با پیام آیت الله مظاهری  (۱ نظر)
توان دفاعی ایران با قابلیت‌های بیشتر به‌روز می‌شود  (۱ نظر)
قهرمانی بلند قامتان ایران در والیبال بازی‌های آسیایی جوانان  (۱ نظر)
افتتاح‌ زمین چمن مصنوعی در جغتای  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
نخستین جشنواره حجاب بانوی ایرانی  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)