• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۲۳۳۶۹۹
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۶
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

فناوری زیستی کلید اجرای اقتصاد مقاومتی در صنعت دامپروری

طبق آمارهای رسمی، سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص ملی حدود 25 درصد است که از این میزان 45 درصد ...

فناوری زیستی کلید اجرای اقتصاد مقاومتی در حوزه صنعت دامپروریبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما ؛طبق آمارهای رسمی، سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص ملی حدود 25 درصد است که از این میزان 45 درصد مربوط به دامپروری است با این تفسیر حدود 11 درصد از تولید ناخالص ملی از دامپروری تامین می شود.

ضمن اینکه از سطح اشتغالزایی بالایی برخوردار است اگر بخواهیم به جزئیات دامپروری کشور اشاره کنیم حدود 7 تا 8 میلیون راس گاو 80 میلیون راس گوسفند و بز در کشور وجود دارد.

در کنار این سالانه حدود 800 میلیون تا یک میلیارد قطعه مرغ در کشور تولید می شود سهم تولیدات این میزان دام و طیور با احتساب فراورده های آنها در حدود 7 تا 8 میلیارد دلار است که رقم قابل رقابتی با درآمدهای نفتی است .

حال اگر به کمک فناوری زیستی بتوان بازدهی و بهره وری این صنعت را افزایش داد سود کلانی نصیب تولیدکنندگان، متخصصین امر و کشور خواهد شد .

به عنوان مثال سالانه حدود یک میلیارد دلار واردات دان طیور است اگر یک موسسه تحقیقاتی بتواند 20 درصد در مصرف دان صرفه جویی کند سالانه 200 میلیون دلار صرفه جویی ارزی در بر خواهد داشت یا به عنوان مثال میزان تولید شیر در کشور سالانه معادل 5 میلیون تن است حال اگر بتوان تولید شیر گاوها را 5 درصد افزایش داد که این نیز قابل انجام است سالانه 250 هزار تن تولید شیر کشور افزایش می یابد که ارزش آن معادل 50 میلیارد تومان است.

مثال هایی از این قبیل در صنعت دامپروری و تولید فرآورده های دامی بسیار است.

اما باید بتوانیم راهکارهای بهبود چنین سیستم هایی را بیابیم و به کار بگیریم مطمئنا فناوری زیستی می تواند در بهینه سازی و ارتقای روش های تولید کسب ثروت موفقیت زیادی ایجاد کند.

امروزه بیوتکنولوژی ابزاری قدرتمند در اختیار صنعت دامپروری کشور است با انتخاب گونه ها و نژادهای اقتصادی و تولید مواد ژنی از دام ها می توان سود و درآمد سرشاری به دست آورد .

به طور مثال هر دوز از مواد ژنی یک راس گاو با نژاد با قیمت 50 دلار در بازار قابل عرضه است حال اگر از یک راس گاو یک میلیون دز مواد ژنی گرفته شود ارزشی معادل 50 میلیون دلار خواهد داشت .

در کشورهای پیشرفته تعداد دام هایی که در طول 2 تا3 سال معادل 10 تا 15 میلیون دلار مواد ژنی تولید کردند کم نیستند.

یکی دیگر از حوزه های اقتصادی این دانش نوین تولید تلیسه هایی مرغوب است و در حال حاضر در بازار کشورهای عربی و آسیای میانه این تلیسه ها را با قیمت 2500 دلار از ایران میخرند حال اگر با استفاده از روش های بیوتکنولوژی و به نژادی بتوانیم تولید این تلیسه ها را مداومت بدهیم یک بازار نزدیک و قابل دسترسی و دائمی خواهیم داشت .

تولید شیر از دیگر موارد کسب درآمد اقتصادی از تولید دام های اصلاح شده است.

با افزایش سطح آگاهی مردم آسیا و از آنجایی که بسیاری از کشورهای آسیای جنوب شرقی و حاشیه خلیج فارس به علت شرایط اقلیمی توانایی دامپروری و تولید شیر را ندارند بنابراین در آینده ای بسیار نزدیک بازارهای بزرگی در نزدیکی کشور ایجاد می شود که می توان با اصلاح نژاد و تولید نژادهای اقتصادی صنعت دامپروری را برای کسب این بازارهای پرتقاضا آماده کرد .

در حال حاضر 7 تا 8 میلیون راس گاو در کشور سالی 7 میلیون تن شیر تولید می کنند که با یک برنامه ریزی اصولی می توان با همین ظرفیت به سطح تولید شیر بالاتری در کشور دست یافت.

وجود نژادهای مختلف دام در کشور و بروز اختلاط ژنتیکی بین آنها ضرورت جمع آوری و ثبت مشخصات را اجتناب ناپذیر می کند تا در صورت لزوم امکان شناسایی و تفکیک و اصلاح نژادها از یکدیگر وجود داشته باشند .

با شناسایی و تضمین نژادها امکان مقابله با بیماری های دامی فراهم می شود و بنابراین می توانیم به موقع از ورود بیماری جلوگیری کنیم.

به طور مثال اگر بیماری در یکی از نژادهای دامی در کشورهای هم مرز شیوع پیدا کند با استفاده ازنقشه دقیق ژنتیکی می توان بلافاصله دامهایی که از همان نژاد هستند را در داخل در مقابل بیماری آماده کنیم.

با این اقدام از بروز خسارات سنگین و آلودگی جلوگیری خواهد شد .

با استفاده از این علم می توان برخی ازصفات مطلوب را در دامها تقویت کرد به طور مثال ژن دوقلوزایی با استفاده از این ژن می توان از دام های دوقلوزا در ازدیاد نسل استفاده کرد .

علاوه بر این به جای تحمیل 50 میلیون گوسفند به مراتع کشور که در نهایت به تولید 30 میلیون بره منجر می شود می توان با 20 میلیون گوسفند به این بازدهی دست یافت تا فشار کمتری به مراتع و عرصه های منابع طبیعی کشور وارد شود .

بیوتکنولوژی دام کشور از مزیت نسبی برخوردار است بنابراین می توان این علم را به عنوان اولویت اصلی صنعت دامپروری کشور محسوب کرد .
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هیچ گزینه‌ ای ، ملت ایران را مجبور به تسلیم نمی‌کند
کشاورز زنجانی در جمع کشاورزان نمونه باغبانی کشور قرار گرفت
آغاز ساخت ۲۱ هزار مسکن ملی در زنجان
بهره برداری از ۲۲ طرح عمرانی و صنعتی در منطقه آزاد ارس
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۹ بهمن ۱۴۰۴
اخبار البرز در یک نگاه در روز ۱۸ بهمن
بارش پراکنده باران در سمنان
افتتاح ۸۵ طرح اشتغالزایی و حمایتی بهزیستی در آذربایجان شرقی
ضرورت توسعه زیرساخت‌ها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام در استان گلستان
آمادگی گیلانیان برای خلق حماسه‌ای ماندگار در یوم الله ۲۲ بهمن
توقیف خودرو حامل گوشت بدون مجوز در رودبار
افتتاح متمرکز ۳۱۰ طرح عمرانی و اقتصادی در گرگان با حضور وزیر نیرو
بسته خبر‌های کوتاه ۱۸ بهمن در یک نگاه
نظر گیلانیان در مورد دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا
آغاز مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیکی
جای قهرمان در فیلم‌هایمان خالی است
مصاف داماش گیلان و نود ارومیه در رشت
خبر‌هایی از برگزاری جشن های سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران
آیین آغاز عملیات اجرایی سایت نهضت ملی مسکن خضرآباد یزد
افتتاح ۱۳۷ طرح عمرانی، تولیدی و اقتصادی امروز در بندرگز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حادثه کارخانه «طلای سفید» در گالیکش یک فوتی و دو مصدوم بجا گذاشت
پیش بینی آغاز بارش باران از امشب، ۱۸ بهمن ماه در خراسان رضوی
پیش بینی بارندگی در نیمه غربی کشور
تشریح نقش استان‌ها در پیشبرد شبکه ملی اطلاعات
آماده‌باش دستگاه‌های امدادی در پی هشدار نارنجی هواشناسی
باران در راه کرمان
باغ‌وحش هویزه با دستور قضایی مهر و موم شد
انتشار تصاویر سارقان طلاجات زنان سالخورده برای شناسایی مالباختگان
عدالت‌ورزی باید در سبک زندگی مسئولان و کارگزاران تجلی یابد
ترافیک نیمه‌سنگین جاده‌ها و آزادراه‌ها منتهی به تهران
عراقچی: در خصوص موشکهایمان مذاکره نمی‌کنیم
ملاقات مردمی مسئولان سازمان وظیفه عمومی ۲۰ بهمن
گروه‌های حساس در خانه بمانند
تجهیز ۵۰ نقطه تهران به شتاب نگار و لرزه نگار
دادگاه رسیدگی به پرونده یکی از تروریست‌های مسلح بهارستان
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
ششمین نوبت طرح خوزستان پاکیزه، گامی برای بهبود چهره ورودی شهرهای استان  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
گلایه فروشندگان از تاخیر در پرداخت وجه کالابرگ  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)