• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۲۷۸۷۵۷
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۶
فراخبر:(12 شهریور، سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس)

استعمارگری انگلیس در ایران از ترفندهای گذشته تاسودای نفوذامروز

12 شهریور به عنوان روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. به همین بهانه، در این نوشتار تلاش می ­شود ضمن مروری بر سابقه استعمارگری انگلیس در ایران، به اقدامات خصمانه این کشور از گذشته تا ترفندهای امروزی آن علیه نظام جمهوری اسلامی اشاره می­ شود.

چکیده پژوهش خبری:

- 12 شهریور، مصادف با سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است.

- سابقه حضور انگلیس در ایران به دوره صفویان باز می ­گردد. اما از اوایل تأسیس سلسله قاجار انگلیسی‌ها انگیزه مضاعفی برای فعالیت در ایران پیدا کردند.

- انگلیس بر اساس منافع خود در هند، از هر حربه ­ای سود می ­جست. از این ­رو ایران به عنوان دروازه هندوستان همواره مد نظر انگلیسی ها قرار داشت. در واقع تسلط بر ایران موجب استمرار تسلط بر هند و دور نگه داشتن روسیه از اراضی مستعمره بریتانیا بود.

- تلاش برای تجزیه افغانستان از ایران، تغییرات مکرر در خطوط مرزی ایران در شرق، حمایت از قوانین محلی، تسلط بی قید و شرط بر خلیج فارس، کسب امتیازات انحصاری نظیر نفت، کشتیرانی، تاسیس بانک شاهنشاهی، تلگراف، کاپیتولاسیون و غیره، از جمله اقدامات استعمارگرایانه انگلیس در ایران بود.

- دخالت و نقش موثر انگلیس در وقایعی همچون انحراف در انقلاب مشروطه، اشغال ایران در جنگ جهانی اول و دوم، کودتای سوم اسفند و 28 مرداد، شکل ­گیری فرقه ضاله بهائیت، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و حمایت از صدام، مسائل داخلی ایران از جمله انتخابات، موضوع هسته­ ای ایران، صدور قطعنامه­ های ظالمانه علیه ایران و اعمال تحریم­ ها و ...

- انگلیسی­ ها در مقایسه با دیگر استعمارگران همچون آمریکایی ­ها و شاید برخی دیگر از استعمارگران سابق، شیوه، سبک و ترفند خاص و تا حدودی متفاوت در استعمارگری داشته و دارند. آمریکایی ­ها بیشتر از قدرت­ های سخت افزاری استفاده و با فرستادن ناوگان و بمباران هوایی شروع می­ کنند. اما انگلیسی­ ها بسیار مرموزانه و به اصطلاح عامیانه آب زیر کاه هستند. انگلیسی­ ­ها در واقع نرم­ افزاری کار می ­کنند.

- امروزه استعمار پیر انگلیس برای نظام جمهوری اسلامی نیز با بهره ­گیری از این شیوه تلاش می­ کند اختلاف و دودستگی میان مردم ایجاد کند و در کنار مشکلات اقتصادی، با دامن زدن به تنش سیاسی و بحران اجتماعی، زمینه را برای هر کاری فراهم کند.

......................................................

پژوهش خبری صدا و سیما: 12 شهریور، مصادف با سالروز شهادت رئیس علی دلواری روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. در روز 12 شهریور سال 1294 رئیس­علی دلواری فرمانده نیروهای مقاومت تنگستان بوشهر در برابر نیروهای متجاوز انگلیسی به شهادت رسید. به پاس دلاوری ­ها و رشادت ­های مردم این خطه از ایران در حفظ کیان و آب و خاک، مرز و بوم‌شان و به منظور یادآوری سالیان سال مبارزه ملت ایران در مقابل استعمارگران و دشمنان متجاوزگرش به ویژه استعمارگر پیر، در تقویم جمهوری اسلامی این روز به عنوان روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است. به همین بهانه، در این نوشتار تلاش می ­شود ضمن مروری بر سابقه استعمارگری انگلیس در ایران، به اقدامات خصمانه این کشور از گذشته تا ترفندهای امروزی آن علیه نظام جمهوری اسلامی اشاره می­ شود.

مروری بر سابقه دخالت و استعمارگری انگلیس در ایران

سابقه حضور انگلیس در ایران به دوره صفویان باز م ی­گردد. در این دوره هرچند انگلیس به دلیل نداشتن نیروی دریایی کارآمد توان مقابله با پرتغالی‌ها را نداشت، اما این باعث نشد که انگلیسی ­ها دست از ایران بکشند. چرا که ظرفیت ­های بسیار زیاد ایران و موقعیت استراتژیک این کشور در منطقه آنها را به فکر انداخت از راه­ های دیگر به ایران نفوذ کنند. در اوایل تأسیس سلسله قاجار انگلیسی‌ها انگیزه مضاعفی برای فعالیت در ایران پیدا کردند. در این دوره مطالعات گسترده جامعه ایران در دستور کار انگلیس قرار گرفت که جان ملکم در شروع آن نقش تعیین‌کننده‌ای داشت و بعدها مأموران دیگر انگلیسی آن را تکمیل کردند. از دوره اول شروع جنگ­ های روس و ایران تا پایان دوره پهلوی، انگلیسی‌ها نقش بالقوه و بالفعلی در ایران بازی کردند.سیاست خارجی انگلیس در ایران در عصر قاجار تحت تاثیر چند مولفه اساسی بود. انگلیس بر اساس منافع خود در هند، از هر حربه ­ای سود می­ جست. از این ­رو ایران به عنوان دروازه هندوستان همواره مد نظر انگلیسی ها قرار داشت. در واقع تسلط بر ایران موجب استمرار تسلط بر هند و دور نگه داشتن روسیه از اراضی مستعمره بریتانیا بود. به همین دلیل انگلیس نیز خواهان ایرانی ضعیف و نیمه مستقل بود. تلاش برای تجزیه افغانستان از ایران، تغییرات مکرر در خطوط مرزی ایران در شرق، حمایت از قوانین محلی، تسلط بی قید و شرط بر خلیج فارس، کسب امتیازات انحصاری نظیر کشتیرانی، تاسیس بانک شاهنشاهی، تلگراف، کاپیتولاسیون و غیره، از جمله اقدامات استعمارگرایانه انگلیس در ایران بود.

استعمارگری انگلیس در ایران از ترفندهای گذشته تاسودای نفوذامروز

متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.

پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: حسین رمضانی پور

* منابع در آرشیو در دسترس است.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پلمب کلینیک غیرمجاز دامپزشکی در تبریز
ارائه خدمات درمانی به بیماران با حضور ۸۳ پرستار در بیمارستان کیش
همایش توسعه بهداشت جمعی و احیای قلبی ریوی
اوسمار ویرا رسما سرمربی پرسپولیس شد
نواخته شدن زنگ پدافند غیرعامل در مدارس آذربایجان شرقی
صعود تیم ملی تنیس روی میز ایران به جمع ۸ تیم برتر مسابقات قزاقستان
پیش بینی وزش باد شدید در سمنان
ساماندهی سگ‌های بلاصاحب و کنترل آنها در سطح شهر
تساوی وباخت مسی‌های کرمان درلیگ یک فوتبال
معرفی حریفان ملی‌پوشان ایران در مسابقات تن‌بال قهرمانی جهان
آغاز اردوی تیم ملی کاراته ناشنوایان ایران اعزامی به المپیک توکیو در رشت
قهرمانی تیم شایان در مسابقات والیبال جام شهدای برکاده کوچصفهان
استقبال از سرمربی برتر فوتبال زنان آسیا در بم
نایب قهرمانی ایران در کشتی آزاد زیر ۲۳ سال جهان
بسته خبر‌های کوتاه ۵ آبان ۱۴۰۴
نمایشگاه تخصصی پدافند غیر عامل شهرداری کرمان
افتتاح خط دوم ایست و بازرسی مرصاد
بازگشت دو معدن به چرخه تولید در نقده
 تأکید بر نقش حیاتی پرستاران و هشدار درباره چالش سرانه نیروی انسانی
پوشش ۹۰ درصدی تعرفه‌های دولتی درمان ناباروری توسط بیمه سلامت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیروزی المپیاکوس در شب درخشش طارمی
آلودگی هوای مشهد رو به افزایش است
لحظه «تصمیم»؛ وقتی عقربه‌های ساعت بیمارستان بعثت از حرکت ایستاده بود
افزایش تعداد مصدومان تصادف دو اتوبوس در جاده مخصوص کرج به ۲۶ نفر
چین به محدودیت‌های تجارت با ایران پاسخ مناسب می‌دهد
اعلام اسامی برترین‌های چهل و هشتمین دوره مسابقه های سراسری قرآن
تحقق ۶۰ درصد توسعه شبکه فیبر نوری تا پایان دولت چهاردهم
فردا آخرین مهلت ثبت‌نام محصولات ایران‌خودرو
نتایج روز هشتم بازی‌های آسیایی جوانان؛ بحرین
سرقت مسلحانه از طلافروشی در رودان
کارگروه ویژه رسیدگی به مطالبات پرستاران تشکیل شد
ریابکوف: روسیه شانه به شانه در کنار ایران ایستاده است
هدف‌گیری پایگاه العدید، دشمن را به آتش‌بس التماسی واداشت
سقوط بالگرد و جنگنده آمریکایی در دریای جنوبی چین
اوقات شرعی اهواز، ۵ آبان ۱۴۰۴
فروش اینترنتی بلیت بازی فجر سپاسی و استقلال  (۱۴ نظر)
مرمت و احیای بنای تاریخی سه‌گوش اهواز  (۲ نظر)
غرب آسیا پس از سه‌هزار سال به صلح پایدار می‌رسد  (۱ نظر)
فرصت ثبت نام حج تمتع ۱۴۰۵ برای اولویت‌های جدید فراهم شد  (۱ نظر)
گلایه از پرداخت نشدن معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی  (۱ نظر)
حمله احتمالی دشمن ناکام‌تر از دفاع مقدس ۱۲ روزه خواهد بود  (۱ نظر)
زادگاه مبین عظیمی غرق در جشن و شادی  (۱ نظر)
ادامه روند کاهشی نرخ بیکاری  (۱ نظر)
اروپا می‌خواهد به هر قیمتی جنگ اوکراین را ادامه دهد  (۱ نظر)
چین به محدودیت‌های تجارت با ایران پاسخ مناسب می‌دهد  (۱ نظر)
آسفالت معابر شهرستان کهگیلویه در دستور کار  (۱ نظر)
سفر معاون ارشد امنیتی وزارت کشور افغانستان به تهران  (۱ نظر)
نماینده پارلمان اروپا: جهان نباید از کنار جنایات اسرائیل بگذرد  (۱ نظر)
انتشار اسناد جدیدی از لانه جاسوسی برای اولین بار  (۱ نظر)
هدف‌گیری پایگاه العدید، دشمن را به آتش‌بس التماسی واداشت  (۱ نظر)