پخش زنده
امروز: -
محققان البرزی در جستجوی روشی برای کاهش کودهای شیمیایی در تولید صیفی جات گلخانه ای هستند.
محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در کرج با جمع آوری و شناسایی 400 گونه باکتری بومی از گلخانهها و مزارع صیفیجات کشور موفق به شناسایی انواع مختلفی از باکتریهای القا کننده رشد گیاهی و ممانعت کننده رشد بیمارگرهای قارچی شدند.
دکتر اکرم صادقی عضو هیات علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اعلام این خبرگفت: اسـتفاده گسترده از سـموم و کودهـای شـیمیایی در بخـش کشـاورزی که تبعـات زیسـت محیطـی و مخاطـرات بهداشـتی بسـیار زیـادی را بـه همـراه دارد، ضرورت استفاده از کودها و سموم زیستی را بیش از پیش مورد توجه قرار داده است، به طوری که ارزش بازار جهانی عوامـل کنترل زیسـتی در حـال حـاضر به حـدود 3 میلیـارد دلار رسیده که سالانه 18 درصد هم رشد دارد.
وی افزود: محققان بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشکده با توجه به حساسیت و ضرورت مضاعف کاهش مصرف کودها و سموم شیمیایی در صیفیجاتی مثل خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمهای که به دلیل تازه خوری بیش از سایر ارقام کشاورزی با مشکل بقایای سموم و عوامل شیمیایی بیماری زا مواجه هستند تولید کودهای زیستی مورد استفاده در این محصولات را در دستور کار قرار دادهاند.
وی تصریح کرد: در تولید این محصولات خصوصا گوجه فرنگی و خیار که بوتههای آنها معمولا حدود هشت الی 9 ماه در گلخانه محصول میدهند ناچارا از کود و سموم شیمیایی زیادی استفاده میشود زیرا استفاده از کودهای بیولوژیک مناسب و بومی میتواند موجب افزایش حجم و وسعت ریشه و در نتیجه بالا بردن جذب مواد مغذی موجود در کود بویژه کودهای دامی شود.
این عضو هیات علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و طراح پروژه اضافه کرد: در مجموع استفاده از کودهای زیستی راندمان کودهای شیمیایی و دامی مورد استفاده در گلخانه را افزایش داده و در نتیجه میزان مصرف آنها و هزینههای این نهادهها را کاهش میدهد و با توجه به اثرات ضد قارچی باکتریهای موجود در کودهای زیستی استفاده از آن کشاورزان را از مصرف بی رویه سموم شیمیایی به عنوان عامل پیشگیری از بیماری گیاه بی نیاز خواهد کرد.
صادقی خاطر نشان کرد: در مرحله نخست طرح 400 گونه باکتری مختلف از 29 گلخانه صیفی واقع در سه استان اصفهان، یزد و کرمان جمع آوری و بررسی شد و در مرحله نهایی فرمولاسیون و بسته بندی باکتریها برای افزایش پایداری کود زیستی در شرایط محیطی انجام خواهد شد.
وی تصریح کرد: در این پروژه تلاش داریم کودهای زیستی را حسب نیاز کشاورزان در اشکال متنوع به آنها عرضه کنیم، مثلا در مورد ارقامی مثل خیار که رشد طولی بوته چندان مد نظر نیست از باکتریهایی استفاده میشود که اختصاصا به افزایش حجم ریشه کمک کنند و همچنین با تهیه فرمولاسیون مناسب امکان استفاده توام کودهای زیستی همراه با کودهای شیمیایی و دامی خواهد بود.
صادقی در پایان با بیان این که این طرحها با سرعت خوبی در حال پیگیری هستند ابراز امیدواری کرد که طی چند ماه آینده نخستین کودهای زیستی تولید شده برای استفاده آزمایشی در گلخانههای تجاری در اختیار کشاورزان کشور قرار گیرد.