پخش زنده
امروز: -
ضرورت سازماندهی بافندگان فرش سبزوار
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مرکز خراسان رضوی،رئیس اتحادیه بافندگان فرش سبزوار گفت: از ابتدای امسال تاکنون بافندگان
فرش در این شهرستان 9 هزار متر فرش تولید کرده اند .
علی اصغر عسکری افزود: هم اکنون 12 هزار و 300 بافنده عضو این اتحادیه هستند. حدود هشت هزار نفر دیگر نیز بطور مستقل در سبزوار مشغول این حرفه در سطح هزار و 100 کارگاه خانگی هستند.
وی به تولیدات بافندگان سبزواری اشاره و بیان کرد: این محصولات در سه طرح سنتی قدیمی، نائین و تبریز و در شکلهای گلیم فرش، قالیچه، پادری، گبه و فرشهای تزئینی تولید می شوند اما در این میان فقط طرح نائین ظرفیت صادرات دارد. این طرح با توجه به ابعاد استاندارد مورد توجه مشتریان خارجی قرار گرفته و هم اکنون به آلمان، هلند و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود.
رئیس اتحادیه بافندگان فرش سبزوار به دلایل کاهش صادرات فرش اشاره و بیان کرد: صنعت فرش در سبزوار متولی درست و تخصصی ندارد لذا نیازمند سازماندهی کامل است. باید در این مسیر دولت نظارتهای کافی را انجام دهد تا دست دلالان کوتاه شود.
او در خصوص عدم پرداخت تسهیلات به بافندگان هم گفت: باید این موضوع را در نظر داشت که هرکس دار قالی در اختیار دارد بافنده به حساب نمی آید. در چند سال اخیر تسیهلات خوبی به بافندگان تعلق گرفته اما حتی یک ریال از آن هم در مسیر رشد این صنعت هزینه نشد لذا دیگر تسهیلات به بافنده ای تعلق نمی گیرد و تنها در اختیار شرکتهای خصوصی که چندین دار قالی و بافنده دارند و به صورت اختصاصی مشغول کار هستند پرداخت می شود.
رئیس اتحادیه بافندگان فرش سبزوار افزود: این حرفه نیاز به یک بسته جامع حمایتی دارد تا حقوق بافندگان رعایت شود و بتوان قیمت تمام شده فرش را در قیاس با رقبای سنتی و جدید کاهش داد و حرفی برای بازار رقابت داشت.
وی یکی دیگر از مشکلات بافندگان فرش را نداشتن بیمه ذکر کرد و بیان کرد: فقط هزار و 80 نفر از بافندگان فرش این منطقه زیر پوشش تامین اجتماعی هستند. این موضوع خود به تنهایی دغدغه بزرگ بافندگان است و از طرفی تا به این حرفه به چشم یک هنر نگاه نشود در آن رونقی صورت نمی گیرد.
عسکری گفت: 80 درصد ساکنان روستاهای سبزوار به نوعی درگیر این حرفه هستند و 98 درصد قالیبافان را بانوان تشکیل می دهند که از این حیث کمک خرج خوبی برای خانواده به حساب می آیند. هم اکنون حدود چهار هزار دار قالی در غرب خراسان رضوی وجود دارد که هر کدام بطور مستقیم و غیر مستقیم برای 15 نفر اشتغالزایی می کند. این موضوع خود به تنهایی نشانگر جایگاه این حرفه در رشد اقتصاد منطقه و جلوگیری از مهاجرت ساکنان است.
وی افزود: تولید فرشهای سبزوار نسبت به سال 1367 تا یک بیستم کاهش یافته اما با این حال در چند سال اخیر شاهد یک رشد ملایم در میزان صادرات بوده ایم زیرا هرگز بازار فروش و صادرات آن به دلیل وجود بازارهای مشتاق فرش ایرانی توقف نداشته است.
او به صادرات 20 میلیارد ریالی فرشهای دستباف سبزوار در یک سال اخیر اشاره و بیان کرد: این میزان صادرات اصلا شایسته بافندگان غرب خراسان رضوی نیست و می شود با کمی توجه به این صنعت گامهای بزرگی در مسیر شکوفایی هر چه بیشتر صادرات آن برداشت زیرا دنیا فرش ایرانی را می پسندد و علاقه زیادی نسبت به آن نشان داده است.