• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۲۸۳۰۰۴
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۳
البرز » علمی فرهنگی
اهمیت و کاربرد حیوانات مدل در حوزه مطالعات بیولوژیک

لزوم شفاف سازی مفهوم تراریخت برای مردم

حیوانات مدل یا تراریخت اهمیت و کاربردهای متنوع و فراوانی در حوزه مطالعات بیولوژیک و حفظ سلامت بشر دارند.

 لزوم شفاف سازی مفهوم تراریخت برای  مردمwww.iribnews.irبه گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز البرز، سرپرست آزمایشگاه تولید مثل حیوانات آزمایشگاهی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با اشاره به لزوم شفاف سازی مفهوم تراریخت برای عموم مردم گفت: حیوانات مدل یا تراریخت اهمیت و کاربردهای متنوع و فراوانی در حوزه مطالعات بیولوژیک و حفظ سلامت بشر دارند.

نوید داداش پور دواچی در ارتباط با اهمیت تولید حیوانات مدل در مطالعات بیولوژیک که محققان کشورمان در موسسه رازی به آن دست یافتند و خبر آن پیش تر منتشر شد، به ارائه تعریفی ساده از حیوانات مدل یا تراریخت پرداخت وگفت: به موجوداتی که به واسطه دست کاری در ژنوم آن موجود زنده، صفتی غیر از صفات ذاتی اش را بروز دهد، حیوان مدل یا تراریخت شده یا ترنسژنیک می گویند.

وی افزود: در سال های اخیر در محافل مختلف به ویژه محافل کشاورزی، محصولات تراریخت یا ترنسژنیک همواره با رویکرد ذهنی محصولات و موادی که خوراک انسان و دام قرار می گیرند شناخته شده اند که متاسفانه واقعیت و کاربرد مفید این تکنیک و تکنولوژی را زیر سایه خود قرار داده در حالی که در دنیای بیوتکنولوژی، سال های سال است از این ابزار به نفع بشریت و حفظ سلامت بشر استفاده می شود.

داداش پور با اشاره به پیشینه استفاده از حیوانات تراریخت گفت: ژاپنی ها حدود 30 سال پیش به کمک این توانمندی، انقلابی در صنایع داروسازی و واکسن سازی خود ایجاد کردند که به ارزیابی های بهینه تر در زمینه تولید واکسن و دارو منجر شده است.

وی برای روشن شدن مفهوم تراریخت به ذکر مثالی اشاره کرد و گفت: همانطور که تیغ جراحی در دست یک دانشمند و جراح، زندگی بخش است اما همان تیغ اگر به دست فردی نااهل بیفتد، خطرناک است و ممکن است جان کسی را بگیرد، در مورد مفهوم تراریخت نیز باید به این نکته دقت کنیم که کجا و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد.

دکتر دادش پور، افزود: برای سنجش توانمندی واکسن ها، داروها و موارد مشابه که حتما باید روی انسان یا دام آزموده شوند، می توان بدون پذیرش ریسک آزمایش روی انسان یا دام و تنها از طریق شبیه سازی ویژگی های گونه هدف در بدن حیوانات آزمایشگاهی، پاسخ های مورد نظر را ارزیابی کرد.

وی اضافه کرد: به عبارتی، چالش ارزیابی اثر واکسن یا دارو روی حیوانات آزمایشگاهی تراریخت شده بسیار واقعی تر از انجام همین آزمایش روی حیوانات فاقد این دست کاری است و نتیجه آزمایش قابل اعتماد تر است.

دکتر داداش پور، با اشاره به اینکه دانش بیوتکنولوژی به ویژه در 10 سال اخیر، به سمت ایجاد مدل های بیماری های متفاوت انسانی به وسیله تکنولوژی و تکنیک تولید حیوانات تراریخت پیش رفته تا راه های درمان بیماری ها را کشف و شناسایی کند، گفت: به طور مثال برای ارزیابی ها و بررسی درمان های احتمالی در نقص های ژنتیکی به جای اینکه آزمایش ها و بررسی های اولیه روی انسان انجام شود می توان با دست کاری ژنتیکی یک حیوان آزمایشگاهی مانند موش شرایطی را فراهم کرد تا علایم و نشانه های بیماری یا نقص مورد نظر را بروز داده و آزمایش را روی این حیوان انجام داد.

وی افزود: برای انجام مطالعات بیماری های سرطان، آلزایمر، پارکینسون، ام اس یا سایر بیماری ها هم می توان تمام ویژگی های این بیماری ها را که در انسان ظاهر می شود، به وسیله دستکاری ژنتیکی در موش القا کرد. چنین دستورزی هایی که منجر به تولید مُدل مشابه در حیوانی دیگر می شود را تکنیک تولید حیوانات تراریخت گویند.

وی با تاکید بر اینکه نباید مزیت بزرگ حیوانات تراریخت در شناسایی و درمان بیماری های انسان و دام را نادیده گرفت، یادآور شد: این مفهوم در جامعه به درستی تبیین و تعریف نشده در حالیکه شاید نیاز باشد عموم مردم درک بهتر و درستی از مفهوم و کاربرد تراریخت به دست آورند.

دکتر داداش پور در خصوص ملاحظات اخلاقی دست کاری های ژنتیکی حیوانات آزمایشگاهی، با اشاره به اینکه تولید حیوانات آزمایشگاهی تراریخت در دنیا یک صنعت به شمار می آید، اضافه کرد: کشورهایی که به این دانش دست یافته اند، ورود دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز بومی سازی این فناوری را برای ما تحریم کرده اند؛ بنابراین محققان کشورمان با توجه به توانایی های خود علاقه مند هستند این توانمندی را بومی کنند زیرا بومی سازی این فناوری، یکی از مولفه های قدرت علمی کشورمان محسوب می شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیروزی استقلال بجنورد در والیبال دسته اول کشور
ورزشی‌های شانزدهم آبان ماه در استان سمنان
بررسی قضایی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
آسمان صاف تا قسمتی ابری در چهارمحال و بختیاری
سقوط پاراگلایدر در منطقه جنگلی سوردار نور
بابل فاتح جایزه بزرگ والیبال دودانگه
نمایشگاه رنگارنگ پاییزه با دست پُر به مهران آمد
پیروزی خانگی شوکاشور آمل 
آغاز ثبت‌نام رویداد سرمایه‌گذاری پویانمایی کوتاه
شکار حیوانات با دوربین تله‌ای در متراکم‌ترین جنگل مازندران
جشنواره مجسمه‌های شنی در ساحل خلیج فارس
خبر‌هایی از برگزاری جلسه هماهنگی اعزام دانش آموزان دامغانی به مناطق عملیاتی جنوب کشور
برگزاری مسابقه خانوادگی پدل بورد گرامیداشت روز کیش
مهدی رحمتی: به هیچ تیمی باج نمی‌دهیم
معابر زرنه ایوان، نونوار شد
اجرای ۲۵ طرح آبرسانی در تربت حیدریه
برداشت سیب‌زمینی
اجرای نخستین قفس تمام‌فلزی پرورش ماهی در دریا
آسفالت معابر ۳ روستای دهلران
ساخت حسینیه ای مردمی در خوشاب به همت گروه های جهادی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ آبان ۱۴۰۴
برپایی کاروان سلامت در مایان 
عبور تولید شمش آلومینیوم کشور از مرز ۳۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۴
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با دبیر کل سازمان ملل
ساعت ۲۰ امشب افتتاح دوره ششم
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)