• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۸۳۴۰۸
تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۲
مازندران » اجتماعی

پاگشایی بهار در مازندران با رسم «مادرمه»

لحظه تحویل سال 1398 ، ساعت 1 و 28 دقیقه و 27 ثانیه بامداد روز پنج شنبه یکم فروردین است.

پاگشایی بهار در مازندران  با رسم  «مادرمه»

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، عید نوروز درمازندران ، دارای رسم و رسوم زیادی است که "مادرمه" یکی از رسم های جالب مردم در مناطق مختلف استان است.

در حالیکه لحظه تحویل سال 1398 ، ساعت 1 و 28 دقیقه و 27 ثانیه بامداد روز پنج شنبه یکم فروردین است مردم ، مشغول آماده کردن خود برای سال نو هستند.

نوروز با همه زیبایی هایش در تخستین روزش با برپایی آیین سنتی "مادرمه"  در  خانه های مازندرانی ها پا گشا می شود.

"مادرمه" نخستین آیین بهاری مازندرانی هاست که هم زمان با سال تحویل و یا اولین ساعات آغاز سال نو در بسیاری از خانه های مازنی ها اجرا می شود.

بر اساس این رسم سنتی و قدیمی که به اعتقاد مازنی ها ، "مادرمه" نوعی شگون به شمار می رود از دقایقی قبل از سال تحویل ، شخصی که مورد قبول خانواده از لحاظ خوش یمنی است در بیرون از منزل با سینی ای که در داخل آن یک جلد کلام الله مجید ، آب و سبزه قرار دارد منتظر لحظه تحویل سال می ایستد ،  آن شخص (مادرمه گر ) اولین فردی است که وارد خانه می شود و بر درگاه منزل و یا کنج خانه، آب می ریزد و سایر اعضای خانه به رسم مژدگانی، عیدی در سینی قرار می دهند.

نحوه انتخاب مادرمه معمولا بر اساس استخاره خواهد بود و به اعتقاد قدیمی ها، مادرمه خوب، سال خوبی را برای ساکنان منزل رقم می زند.

یکی از کارشناسان مردم شناسی مازندران با اشاره به اینکه در شب سال تحویل برای اعلام آن از شلیک گلوله و خواندن اذان استفاده می کنند، گفت: مادرمه اولین فردی که وارد خانه بعد از تحویل سال می شود می گویند که آیین سنتی مازنی هاست که برکت را به خانه ها می آورد بهمراه گل سبزه، آب و آیینه به نشانه میمنت، برکت و خوشبختی به داخل خانه  می آورد.

امیرآقایی افزود: "مارمه" یکی از زیباترین رسم های به جا مانده از دوران باستان می باشد که متاسفانه در بسیاری از اقوام ایرانی منسوخ شده است ولی در بین مردم مازندران این رسم هنوز پابرجاست.

وی با بیان اینکه بزرگان فامیل برای عیدی به بچه ها، تخم مرغ رنگی پخته می دهند، اذعان داشت: بچه ها با تخم مرغ های عیدی خود، بازی مرغنه جنگی راه می انداختند و هر کدام برنده می شدند سر تخم مرغ را با انگشت سبابه و شصت سر آن با ضربه ترک می خورد.

امیرآقایی با اشاره به اینکه در شب یا روز تحویل سال سنت است که سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی و فسنجان پخت می کنند به سه رسم زیبا و دلنشین مادرمه، آیین نوروز خوانی و شیرینی پزان اشاره کرد و گفت: از سنت های مردم مازندران قبل از آغاز سال نو پختن انواع شیرینی های خانگی است. .

وی خاطرنشان کرد: زنان بصورت گروهی به پختن آغوزکنا(گردویی)، دختر دونه، آب دندون، قطاب، شیرینی نخودی، حلوای نخودی از شیرینی های مرسومی است که برای سفره عید تدارک می بینند.

کارشناس مردم شناسی به چیدن سفره هفت سین اشاره کرد و افزود: ایرانیان کهن،   عدد ۷ را مقدس می شمردند، طبقات آسمان، زمین و سیارات هفت بوده است، ستارگان هفتگانه (زهره، مشتری، عطارد، زحل، مریخ، زمین و خورشید) و ایام هفته را گرامی می دارند.

وی با بیان اینکه پارسیان در تمامی روزهای فروردین خانه های خود را چراغانی کرده، چوب های خوشبو را می سوزانند و شمع ها را روشن نگاه می دارند، اظهارداشت: خوانچه ای را برای هفت سین پهن می کنند که سبزه نمودار گلهای زیبا و زینتی و سرسبزی و خرمی، سرکه نماد شادی، سمنو از جوانه های گندم نمود رویش و برکت، سیب میوه های بهشتی و نماد زایش، سیر نگهبان سفره، سماق نماد مزه زندگی، سنجد بوی برگ و شکوفه آن محرک عشق و دلباختگی، سکه موجب برکت و سرشاری کیسه و آینه و شمع بر سر سفره هفت سین نماد نور و روشنایی عنوان کرد.

وی تصریح کرد: معمولا تخم مرغ بر سر سفره هفت سین است چرا  که نماد نطفه، باروری و زایش و ماهی قرمز نماد سرزندگی و شادابی است.

پس از برپایی آیین مادرمه، حضور در آرامستانها و گلزارهای شهدا دیگر رسوم نوروزی مازنیهاست و اعضای خانواده به اتفاق هم در آرامستانها حضور می یابند و برای درگذشتگان فاتحه خوانی می کنند.

از دیگر سنتهایی که معمولا در روز اول عید در بسیاری از مناطق مازندران اجرا می شود حضور در منازل افرادی است که به تازگی عضوی از خانواده شان را از دست دادند و در بسیاری از مناطق ییلاقی شرق و غرب مازندران و به ویژه در روستاها، اقوام تازه درگذشتگان در مساجد حضور می یابند و سایر بستگان و آشنایان برای ابراز همدردی به دیدارشان در مساجد می روند.

نوروز در مازندران ، سرشار از آداب و رسومی است که همگی نشان از سرزنده بودن  مردم این استان دارد و هر کدام از این سنت ها ، در جای جای استان ، با روش و شیوه خاصی اجرا می شود. دید و بازدید و دیدار با بزرگ تر های فامیل از همه این رسم ها ، بالاتر است چرا که در روایات و احادیث به صله رحم ، تاکید زیادی شده است.

ما هم امیدواریم سال 1398 ، سالی سرشار از موفقیت و سربلندی برای مردم استان مازندران و کشور ایران باشد و همچنین مشکلات مردم مناطق مختلف استان که در سیل اخیر آسیب دیدند هر چه زودتر برطرف شود.

بر اساس اعلام هیات دولت ، ساعت رسمی کشور ساعت 24 پنج شنبه یکم فروردین 1398 ،یک ساعت جلو کشیده می شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فوت ۴ عضو یک خانواده بر اثر تجاوز به چپ پراید در محور طبس_یزد
میلیون‌ها بات در خدمت عملیات رسانه‌ای غرب
پانزدهمین «محفل سینما انقلاب» به پایان رسید
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ اسفند ۱۴۰۴
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
تقویم و اوقات شرعی پنجشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
رفع تصرف اراضی ملی در سیاهکل
آغاز پویش خانه‌تکانی با مصرف بهینه آب در بندر ماهشهر 
کشت گیاه علوفه‌ای ماشک در مزارع الوار گرمسیری اندیمشک
۳ کشته و مصدوم در حادثه رانندگی محور یامچی - مرند
مجازی شدن کلاس‌های نظری دانشگاه آزاد خوزستان تا پایان امسال
مهر و موم کردن مرکز زیبایی غیرمجاز در لنگرود
افزایش غلظت غبار در آسمان سمنان
محرومیت روستای دره اشکفت بخش مرغای ایذه از جاده آسفالت+فیلم
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در کهگیلویه و بویراحمد
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در استان
دیدار استاندار خراسان شمالی با رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) 
هماهنگی‌های بزرگداشت سردار سرافراز، شهید حسین املاکی در لنگرود
حقوق اسفندماه رانندگان سرویس مدارس دزفول پرداخت می‌شود
یک برد و یک شکست سهم نمایندگان استان در لیگ برتر هندبال مردان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
کشتی آزاد رده بندی اتحادیه جهانی؛ معرفی حریفان نمایندگان ایران
ضرورت راه اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
دادگاه کورش کمپانی در ایستگاه پایانی
پیش بینی ورودسامانه بارشی جدید و کاهش دما در آذربایجان غربی
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۲ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
حضور ۲۱۲ تولیدکننده پوشاک در نمایشگاه هدی  (۱ نظر)