• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۵۴۱۶۷
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۰
خراسان شمالی » اقتصادی
گزارش مکتوب

کلاهداری بی کلاه

استان خراسان شمالی یکی از مهمترین قطب‌های تولید انگور در کشور محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی استان خراسان شمالی با شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناسب یکی از مهمترین قطب‌های تولید انگور در کشور محسوب می‌شود ، طرفیتی که هنوز به خوبی جدی گرفته نشده است.

باغات خراسان شمالی شرایط عالی برای تولید انگور را دارند و کیفیت تولید این محصول به گونه‌ای است که توانایی تأمین بازار داخل کلاهداری بی کلاهو حتی صادرات را هم دارد.

از ۲۴۰ هزار تن انواع محصول باغی در خراسان شمالی ۱۸۵ هزار تن شامل محصول انگور است و این استان از حیث برخورداری از تاکستان در کشور رتبه پنجم را دارد.

تاکستان‌های پربار

 انگور این استان گوهری پنهان در صدف باغ‌های سرسبز این خطه است که سوغات پرطرفدار شهرستان‌های بجنورد، مانه و سملقان و شیروان و فاروج به شمار می‌آید.

کلاهداری بی کلاهمدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی  با اشاره به اینکه از ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار تاکستان استان  شانزده هزار و ۲۵۰ هکتار بارده است گفت:  از این میزان ۶۷ درصد آبی و ۳۳ درصد دیم است.

به گفته شریکیان: بیش از ده رقم انگور شامل کلاهداری، کشمشی، عسگری، یاقوتی، لعل صاحبی در خراسان شمالی تولید می‌شود که زودرس، میان رس و دیررس هستند.

برداشت عمده انگور کشمشی از نیمه شهریورماه در استان آغاز می‌شود و بیشترین میزان تولید انگور کشمشی استان مربوط به شهرستان‌های فاروج، شیروان و گونه کلاهداری مربوط به شهرستان‌های بجنورد، مانه و سملقان و راز و جرگلان است.

ضعف‌های آشکار و پنهان

ایزانلو که از کشاورزان این منطقه است می‌گوید: پارسال آفت سفیدک انگور ضرر زیادی به باغ‌ها وارد کرد، اما امسال مشکل آفت کلاهداری بی کلاهسفیدک نداریم و تولیدمان بهتر شده است.

رحیمی که مو‌های سفید و دستان پینه بسته اش نشان از تجربه بالایش در کشاورزی دارد نبود بازار، پایین بودن قیمت، نبود صنایع تبدیلی و کمبود سردخانه و انبار فنی را از مشکلات تاکداران عنوان می‌کند که سبب شده بسیاری از آن‌ها قید تولید انگور را زده و باغ‌های خود را رها کنند.

آقای خوشدل یکی دیگر از کشاورزان که دل پری داشت گفت:: ۷ کارگر را برای برداشت محصول به باغ آورده ام دلالان به سر مال می‌زنند و دائم می‌گویند محصول شما مشتری ندارد، آن‌ها انگور من را کیلویی ۱۴۰۰ می‌خرند، همین انگور پارسال ۲۵۰۰ فروخته می‌شد.

محمدی کشاورز روستای حمید به دنبال راهکاری برای رفع برخی از مشکلات تولید انگور می‌گشت او استفاده از روش‌های نوین کشاورزی را موجب رونق اقتصادی کشاورز شده و ایجاد اشتغال می‌داند و می‌گوید: سال‌های گذشته با تمام تلاشی که در زمینه هرس و ریزمغزی‌ها داشتیم نهایت برداشتمان ۵ تن بوده است  که اگر از روش نوین استفاده می‌شد حتما میزان برداشتم بیشتر می‌شد.

علاوه بر این‌ها کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روش‌های جدید پیش رفت تا انگور بیشتر بتواند خود را در بازار‌های جهانی نشان دهد.

از زبان دلالان

کلاهداری بی کلاهزهدی یکی از دلالان انگور در شهرستان مانه و سملقان را دیدم و با او هم کلام شدم او می‌گوید انگور‌ها را برای تولید آبمیوه به مشهد می‌برم و با قیمت بسیار پایینی می‌فروشم، چون انگور کشاورزان بازار ندارد!

مالک سردخانه شهر آشخانه می‌گوید پارسال از همین سردخانه ۳ هزار و ۵۰۰ تن به کشور‌های دیگر صادر شد و این ظرفیت وجود دارد که انگور کشاورزان جمع آوری و بموقع صادر شود.

صفرزاده یکی از صادر کنندگان انگور به کشور‌های حاشیه خلیج فارس است.   او که به شهرستان مانه و سملقان سفر کرده بود در مورد دغدغه قیمت خرید این محصول گفت:: قیمت جهانی انگور امسال کاهش یافته، اما کشاورزان یک و نیم برابر بیشتر می‌خواهند بفروشند.

انگور در ردیف بزرگترین اقلام صادراتی

در خراسان شمالی شیره انگور، کشمش و آبغوره بیشترین محصولات فرآوری انگور هستند.

این در حالیست که به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی:  کشمش، کنسانتره آب انگور، ژله و مارمالاد و تولید نئوپان کلاهداری بی کلاهاز چوب و سرشاخه‌ها و ضایعات آن و همچنین تهیه انواع دراژه و شیرینی، روغن گیری از هسته انگور، سرکه، آبغوره، برگ و ذغال از انگور و فراورده‌های آن از مهمترین فرآورده‌های این محصول است.

عبدالله یوسفی ساخت کارگاه‌های کشمش و فرآوری انگور و تاسیس واحد‌های سردخانه‌ای و برگزاری جشنواره‌های انگور را اقدامی مناسب برای تامین شرایط صادرات این محصول عنوان کرد.

 در همین زمینه بهمن شیردل سرپرست فرمانداری بجنورد با بیان اینکه براساس براورد‌های میدانی در دو روز برگزاری جشنواره انگور حدود هزار نفر از مردم و مسافران عبوری از استان از این جشنواره و نمایشگاه جانبی آن بازدید کردند گفت:: بنابر اعلام مسئولان محلی بازدیدکنندگان حدود ۳۰ تن انگور به ارزش تقریبی یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال بصورت مستقیم از تاکداران در این جشنواره خریداری کرده اند.
استفاده از روش‌های نوین کشاورزی، خارج کردن روش تولید از سنتی، استفاده از تجربه‌های کشاورزان موفق و نمونه و بهره بردن از توان تخصصی و مهارت فنی کارشناسان کشاورزی، ایجاد صنایع تبدیلی و ورود سرمایه گذار بخش خصوصی می‌تواند بهره وری در کشاورزی استان و به خصوص تولید انگور در خراسان شمالی را افزایش دهد.

کارشناسان معتقدند برای جلوگیری از متضرر شدن باغداران استان باید سازوکار‌های تسریع در خرید حمایتی کشمش توسط تعاون روستایی فراهم شود تا از این طریق قسمت بیشتری از محصول تولیدی به کشمش تبدیل شود تا محصول روی دست باغداران نماند.

نویسنده: سمانه دشتی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیگیری مسابقات فوتبال لیگ برتر زیر ۱۸ سال آذربایجان غربی درمهاباد
ارائه خدمات درمانی، معیشتی و آموزشی جمعیت هلال احمر در چابکسر
فعالیت مدارس کیش از فردا ۲۲ آذر به روال عادی
صعود ۴ تیم دیگر به لیگ برتر شمشیربازی بانوان
دستگیری قاتل روستای آقا سید شریف
هفته ۱۵ لیگ یک فوتبال؛ توقف خارج از خانه صدرنشین مقابل هوادار
برگزاری آزمون کارآموزی وکالت قوه قضائیه در آذربایجان شرقی
رقابت تیم‌های دانش آموزی در مرحله دوم مسابقات قرآنی آلا ۲ در صومعه سرا
قهرمانی البرز در مسابقات بوکس جوانان کشور
ایمن سازی ۹۵ درصد جمعیت دامی مهاباد در مقابله با تب برفکی
همایش استانی کوهپیمایی و صعود به قله گوشیر مراغه 
برتری بانوان ملوان بندرانزلی مقابل یاسام کردستان در گام دهم
رفتار غیرقانونی عده‌ای در مراسم ختمی در مشهد
صرفه‌جویی سالانه ۶ تا ۷ میلیارد دلار با اصلاح قیمت بنزین
سامانه بارشی در راه گیلان/ اواخر وقت فردا بارش‌ها آغاز می‌شود
شناورسازی قشم در لیگ دسته اول فوتبال باخت
درخشش ورزشکار کم توان شاهرودی در کشور
آماده‌باش کامل ستاد برف‌روبی رودهن
نایب‌قهرمانی استقلال جویبار در لیگ برتر کشتی
امداد هوایی اورژانس برای انتقال دو مصدوم از میمه به اصفهان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
میزان بارش باران در ایستگاه های هواشناسی استان فارس
میزان بارش برف در فریدونشهر
بارش نخستین برف و باران پاییزی در سپیدان
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
آخرین وضع بارش برف در محور‌های مواصلاتی اصفهان
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
آبگرفتگی معابر شهری در آبادان
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها
ثبت صد میلیمتر بارش در همدان
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴
میزان بارش‌های اخیر در کهگیلویه وبویراحمد تا ساعت ۶:۳۰ امروز
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
میزان بارش‌های اخیر تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه امروز
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۲ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)
پویش سراسری درختکاری در گلستان شهدا؛۲۰آذر  (۱ نظر)
رئیس مرکز آمار قوه قضائیه: تا پایان سال مردم دارای دستیار هوشمند می‌شوند  (۱ نظر)