• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۰۱۱۰۸
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۹:۳۵
گلستان » اجتماعی
گزارش مکتوب

کوچ برای زندگی

سرمای استخوان سوز سرزمین‌های شمالی، پرندگان را وادار به کوچ می‌کند و گلستان نیمی از سال میزبان آنان است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان، هوا که رو به سردی می‌رود زندگی برای ساکنان سیبری سخت می‌شود برای ادامه زندگی خود را به مدار‌های گرمتر پایین می‌رسانند.
کوچ برای زندگیآب‌ها و تالاب‌های گلستان مکان مناسبی برای زمستان گذرانی همسایگان شمالی ماست که بال و پر گشوده و رحل اقامت در آن می‌افکنند.
آقای ایری پرنده نگار حفاظت محیط زیست گلستان، خلیج گرگان را به عنوان نخستین مکان فرود پرندگان مهاجر در گلستان نام برد و گفت: خانواده‌های چنگر و خوتکا نیز نخستین خانواده‌هایی هستند که به گلستان می‌آیند.
پس از حضور این دو خانواده، پرندگان مهاجر ارزشمند دیگری نظیر اردک سرسفید، اردک بلوطی، اردک دم دراز، قو، غاز، باکلان، کشیم ها، پرستو‌های دریایی، گیلانشاه، آب چلیک، سلیم‌ها و کاکائی‌ها کم کم به شمار میهمانان افزوده و ضیافتشان با ورود فلامینگو و پلیکان پاخاکستری تکمیل می‌شود.
محمود شکیبا رییس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست گلستان گفت: هر ساله حدود ۳۸۰گونه پرنده آبزی و کنار آبزی در تالاب‌ها و خلیج گرگان زمستان می‌گذرانند.
۲۳هزار هکتار وسعت چهار تالاب بین المللی گمیشان، آلاگل، آلماگل و آجی گل و خلیج ۴۰۰کیلومتر مربعی گرگان هر ساله میزبان پرندگان مهاجر است.
محفاظت از همسایگان شمالی
کوچ برای زندگیپایش پرندگان از برنامه‌های هر ساله محیط زیست گلستان است، اما امسال از یک پرنده به طور ویژه حفاظت می‌شود.
رییس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست گلستان گفت: بر اساس دستورالعمل ابلاغی سازمان حفاظت محیط زیست برنامه عمل حفاظت ملی غاز پیشانی سفید کوچک از اول آبان آغاز شد و تا فروردین سال آینده ادامه دارد.
به گفته شکیبا، پایش این غاز‌ها را کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در تالاب‌های بین المللی گمیشان، آلاگل، آلماگل و حاشیه شرقی دریای خزر، دریاچه شور و صوفیکم انجام می‌دهند.
غاز پیشانی سفید کوچک با نام علمی Anser erythropus از تیره غاز سانان گونه‌ای در خطر انقراض و بسیار شبیه غاز پیشانی سفید بزرگ، غازی کوچک و به رنگ خاکستری و از لحاظ ظاهر نر و ماده آن شبیه به هم اند و در بین غاز‌ها به وسیله منقار کوچک و حلقه زرد رنگ دور چشمان و جثه کوچک شناخته می‌شود.
این گونه در ایران پرنده مهاجر است که در مهر و آبان ماه هر سال از مناطق شمالی وارد ایران شده و زمستان را در اغلب مناطق زیستگاهی می‌گذراند و در اواخر زمستان برای تولید مثل به کشور‌های شمالی به خصوص قزاقستان و روسیه باز می‌گردد.
اکبرنژاد پرنده نگار حفاظت محیط زیست گلستان گفت: در مرحله نخست محل زیست این پرنده بررسی می‌شود و در مرحله بعد برای این پرنده برنامه‌های حفاظتی انجام می‌شود.
کوچ برای زندگیاو افزود: اطلاعاتی که در بلند مدت از اجرای برنامه عمل حفاظت ملی پایش غاز پیشانی سفید کوچک بدست می‌آید نقش موثری در حفاظت این گونه دارد.
اما فقط غاز پیشانی سفید نیست که پایش و رد یابی اش مهم است بلکه از تمام پرندگان مهاجر و بومی در ۲۲ منطقه در گلستان آمار برداری می‌شود.
ایری پرنده نگار حفاظت محیط زیست گلستان گفت:: رد یابی و سرشماری پلیکان، فلامینگو وقو به خاطر جثه درشتشان آسان است، اما سرشماری خوتکا، آب چلیک و مرغابی‌های کوچک اندام مشکل است.
پایش پرندگان بجز سرشماری هدف دیگری نیز در پی دارد و طبق گفته بایرامی معاون محیط زیست گنبدکاووس هدف این است که پرندگان بیمار را نیز ردیابی کنند.
او گفت: تاکنون پرنده بیماری مشاهده نشده است.
شکار بلای جان پرندگان مهاجر
تلاش می‌کنیم میزبانان خوبی برای همسایگی شمالی خود باشیم تا هر سال گرمای حضورشان را در خزر، تالاب‌ها و آب بندان‌های گلستان احساس کنیم، اما برخی عوامل گاه نظم این حضور را برهم می‌زند.
کوچ برای زندگیامسال به لطف باران و پر شدن تالاب‌ها شرایط برای حضور پرندگان بیشتر فراهم است حضور این پرندگان پررنگ است و ممکن است شماری از افراد را وسوسه کند تا دست به تفنگ برند و گلوله شان قلب میهمانان را نشانه و بر تن نحیف مهاجران فرو رود.
اما امسال شکار پرندگان در گلستان ممنوع شده است.
عبدالرضا چراغعلی رییس کارگروه سلامت و امنیت غذایی گلستان گفت: کارگروه سلامت و امنیت غذایی گلستان شکار پرندگان را برای پیشگیری از شیوع آنفلوانرا ممنوع کرده است.
شاید با این ممنوعیت شکار پرندگان کمتر شود، اما سودجویان ازشکار دست بردار نیستند.
تنها صدمه شکارفقط به از بین رفتن پرندگان منتهی نمی‌شود بلکه باقی ماندن سرب ناشی از گلوله‌ها سبب مشکلات زیست محیطی و بیماری‌های انسانی می‌شود.
انباشت تدریجی سرب در بدن می‌تواند سبب بروز مسمومیت، آسیب‌های مغزی، اختلال در عملکرد ارگان‌های بدن به ویژه کلیه، بالا رفتن فشار خون، مشکلات و ناراحتی‌های گوارشی و اعصاب شود.
گلوله‌ها حتی اگربه پرندگان نیز برخورد نکند و آنها را نکشد صدایش آنها را می‌ترساند و فراری می‌دهد و دیگر تالاب‌ها و آب‌های گلستان مامنی برای حضورشان نمی‌دانند.
حس ناامنی ناشی از ترسیدن پرندگان رفته رفته تالاب‌های گلستان را بی رونق از حضور پرندگان می‌کند.
از طرفی دیگر پرنده دوستانی که برای دیدن و عکس گرفتن از پرندگان مهاجر سری به تالاب‌های گلستان و خلیج گرگان می‌زنند آرامششان با شنیدن صدای گلوله‌ها از بین می‌رود و رغبت شان را برای حضوری آرام در کنار پرندگان کم می‌کند.
کاری برای حفاظت بیشتر از پرندگان
کوچ برای زندگیفقط ممنوعیت نمی‌تواند جان این میهمانان راحفظ کند حفاظت از این پرندگان به برنامه ریزی بیشتری نیاز است.
نا امن شدن زیستگاه‌های مهاجران سبب می‌شود هر سال شمار پرندگان مهاجر کمتر شود.
آگاهی رساندن به مردم، آموزش و فرهنگ سازی درباره اهمیت پرندگان بومی و مهاجر می‌تواند سبب شود مردم برای حراست از پرندگان بیشتر ترغیب شوند.
به نظر می‌رسد فراهم کردن مکان‌هایی که افراد به راحتی بتوانند به آنجا بروند و از پرندگان عکس بگیرند می‌تواند در افزایش حس پرنده دوستی و حمایت از آنان به ویژه در کودکان و نوجوانان موثر باشد.
آشنا کردن کودکان از سنین کم با پرندگان، اطلاع رسانی دقیق علمی و پیوسته از رسانه‌ها، گسترش فرهنگ پرنده نگری و برگزاری تور‌های آموزشی و تفریحی از دیگر راهکار‌های موثر برای علاقمندی بیشتر مردم به پرندگان است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
روستا آباد، نمایشگاهی از تولیدات خرد خانگی در قم
پیشتازی قوه قضائیه در حوزه هوش مصنوعی
بانگ الله اکبر در خراسان‌شمالی طنین انداز شد
صدور هشدار زرد هواشناسی در کهگیلویه و بویراحمد
تحویل ۴۶۵۶ واحد نهضت ملی مسکن به متقاضیان در خراسان‌جنوبی
پیشرفت صنعت نفت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با اتکا بر توانمندی داخلی است
افتتاح ۷۵ طرح کشاورزی در آذربایجان شرقی
موسیان در آستانه ۲۲ بهمن؛ افتتاح طرح‌هایی برای آینده‌ای روشن
دعوت وزارت امور خارجه از هموطنان برای شرکت در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن
بهره برداری از ۹ طرح عمرانی، خدماتی و آموزشی در مهاباد و خلیفان
دعوت خانواده شهدا از مردم چهارمحال و بختیاری برای حضور در انتخابات
فردا همه با هم برای نمایش ایران مقتدر و مایوس کردن دشمنان به میدان می آییم
توسعه و آبادانی در عنبر آباد
خبر‌هایی از برگزاری یادواره شهدای حافظ امنیت در شاهرود
فریاد ملت‌ها سکوت دولت‌ها
نورافشانی آسمان شهر‌های خوزستان در شب ۲۲ بهمن
توسعه و آبادانی در بردسیر
افتتاح پد بالگرد بیمارستان ابوحامد کوهبنان
رونمایی از دستاورد‌های جدید شرکت دانش بنیان گسترش صنایع ریلی ایران در تبریز
دیدار با خانواده شهید والامقام علی نجف‌پور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
افزایش ۲۰۲ درصدی بارندگی در فارس در مقایسه با پارسال
۲۲ بهمن شکوه ملت ایران را مضاعف و دشمنان را مایوس می‌کند
اجرای حکم قطعی شکوری راد، بهزادیان‌نژاد و کروبی
زمین لرزه دقایقی قبل بندرعباس را لرزاند
واکنش پلیس به خبر قتل یک دختر ۲۲ ساله
پهلوی ها؛ اراضی واگذار شده دیروز و چالش‌های امروز
پیش‌بینی بارش برف و باران در مناطقی از کشور
تمهیدات ترافیکی روز ۲۲ بهمن
تامین مسکن کارکنان، از اولویت‌های فراجا است
اجرای سرود ۱۳۵۷ نفره دانش‌آموزان دختر در شیراز
اژه‌ای: پرونده اغتشاشگران سریع‌تر تعیین تکلیف شود
گلبانگ صدای تکبیر و فریاد الله‌اکبر مردم در استان مرکزی
مشارکت ۲۸۰ هزار فروشگاه در سراسر کشور برای اجرای طرح کالابرگ
تلاش ستاد کل نیرو‌های مسلح جهت ایجاد تحول در حقوق و مزایای نظامیان است
برخورد با افرادی که امنیت مردم را تهدید می‌کنند
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اعطای وام به فعالان فرهنگی بدون نیاز به ضامن  (۱ نظر)