• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۸۴۶۹۳
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۱
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب...

مجال مال کنون

دشت و کوهستان در انتظار نوای کوچ عشایرند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان، این روزها ، پهنۀ دشت و دامنۀ سرسبز زاگرس ، انگارچیزی کم دارد. چیزی مثل نوای گوش نواز نی لبک چوپان یا همهمۀ گلۀ در حال کوچ. دیگر نه زمزمۀ روحبخش نغمه های محلی به گوش میرسد و نه صدای جرس رمه هایی که ازهزاران سال پیش ، در چنین روزهایی آهنگ کوچ می کردند و پاییز بعد همراه فوج فوج پرستوی مهاجر، باز می گشتند .

محمد حسین ، نگران از اوضاع پیش آمده ، به دست مایۀ اصلی امرار معاش خود و دیگر عشایر اشاره میکند و میگوید : شغل اصلی وشیوۀ  کسب و کار  آبا و اجدادی ما ، دامپروری ست و اگر جز این باشد ، ادامۀ حیات شغلی برایمان غیر ممکن است . حالا هوا هر روز گرمتر میشود و دامهای ما تحمل چنین شرایطی را ندارند . ضمن اینکه فراورده های دامی ، بدون  رعایت زنجیره سرد ، قابلیت رسیدن به دست مصرف کننده را نخواهند داشت .

مجال مال کنون

وزارت جهاد کشاورزی ، برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در جامعه عشایری ، و همچنین جلوگیری از انتقال این ویروس از طریق عشایر ، زمان کوچ بهارۀ آنها  را به تاخیر انداخته است . اتفاقی که حالا به نام چالش از آن یاد میشود . کوئید 19 ، نه تنها زندگی شهری و روستایی ، که کوچ نشینی عشایر را هم تحت تاثیر قرار داده و نخستین اثر آن ،  مجال دیر مال کنون یا تاخیر زمان کوچ است .   تاخیری که تاکنون عشایر آن را تجربه نکرده بودند و معتقدند ممکن است از این رهگذر متحمل خسارت های جبران ناپذیری شوند.هر چند این تغییر در سبک زندگی مشکلاتی برای آنها به وجود می آورد ، اما در شرایط خطیر کنونی و لزوم مقابله با  کرونا ویروس ، جامعۀ عشایری هم ناگزیر است به این روند تن دهد . مدیر کل عشایر خوزستان ، از تعویق افتادن کوچ عشایر تا پایان اردیبهشت خبر میدهد و میگوید : هرچند بر اساس تقویم کوچ ، خروج عشایر ازمراتع استان ، نیمه اول فروردین ماه بوده ، اما با توجه به شرایط به وجود آمده و شیوع کرونا ویروس ، کوچ عشایر باید حدود دوماه به تعویق بیفتد .

جامعۀ عشایری خوزستان ، حالا ناگزیر به تغییر سبک زندگی ست . حفظ سلامتی و قطع زنجیرۀ کرونا ، کوچ نشینان را مجبور به عقب انداختن رسم آبا و اجدادی خود کرده و سنتی رسمی که هزاران سال بی کم و کاست انجام میشده ، حالا دستخوش تغییر و تحول شده .

مدیر امور عشایر استان خوزستان ، پیش بینی های هواشناسی ، مبنی بر وقوع باران های سیل آسا دربهار خوزستان را یکی دیگر از دلایل تعویق کوچ عشایر اعلام میکند و میگوید: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده ، هماهنگی هایی با سازمان جنگل ها و مراتع کشور و ستاد ملی کرونا صورت گرفته که براساس آن عشایر مستقر در مناطق قشلاقی خوزستان باید تا پایان اردیبهشت ماه در همان مناطق خود ساکن باشند . چراکه امکان کوچ،  باتوجه به شرایط فعلی کرونا ویروس وجود ندارد.

کریمی میگوید : با توجه به شرایط پیش آمده ، زمان استفاده از مراتع در مناطق قشلاقی بیشتر شده تا عشایر بتوانند مدت زمان بیشتری را در مراتع استان بمانند .

مجال مال کنون

هر چند این  تصمیم گیری ها ،بر اساس پیش بینی های هواشناسی و کنترل ویروس کرونا  صورت گرفته ، اما نکته قابل توجه اینجاست که دامهای عشایر به دلیل گرم شدن هوا، نمی توانند  بیش از پانزده روز یا نهایتا یک ماه دیگردر مناطق قشلاقی دوام بیاورند و احتمال تلف شدن وجوددارد .

تکیه همه جانبۀ زندگی و اقتصاد جامعۀ عشایری به دامپروری و فراورده های دامی و نبود امکانات شهری در مناطق عشایری ،  زندگی این قشر زحمتکش جامعه را به لحاظ اقتصادی در تنگنا قرار میدهد.

رعایت نشدن زنجیرۀ سرد برای حفظ چرخۀ فروش فراورده های دامی ، یکی از اصلی ترین مشکلاتی ست که این روزها عشایر به شدت با آن دست به گریبانند .

مدیر کل امور عشایر خوزستان تصریح کرده با توجه به شرایطی که کرونا ویروس برای مردم دنیا به وجود آورده، نمیتوان پیش بینی کرد که در ادامۀ این روند  ، چه شرایطی در انتظار کوچ بهارۀ عشایر است .

کریمی گفته : تاکنون حتی یک مورد ابتلای عشایر به کرونا در خوزستان گزارش نشده و گستردگی ویروس در جامعۀ  شهری و روستایی ، موجب نشده تا ما از عشایر غافل شویم و کار گندزدایی محل استقرار آنها ، مرتبا در حال انجام است .

اما آنچه مسلم است  ، این است که اگر شرایط کوچ عشایر باتمهیدات کامل  و رعایت اصول پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس فراهم نشود ، قطعا شرایط اقتصادی بسیار وخیمی در انتظار آنها خواهد بود .

 

*سهام خزلی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رفع تصرف اراضی ملی در سیاهکل
آغاز پویش خانه‌تکانی با مصرف بهینه آب در بندر ماهشهر 
کشت گیاه علوفه‌ای ماشک در مزارع الوار گرمسیری اندیمشک
۳ کشته و مصدوم در حادثه رانندگی محور یامچی - مرند
مجازی شدن کلاس‌های نظری دانشگاه آزاد خوزستان تا پایان امسال
مهر و موم کردن مرکز زیبایی غیرمجاز در لنگرود
افزایش غلظت غبار در آسمان سمنان
محرومیت روستای دره اشکفت بخش مرغای ایذه از جاده آسفالت+فیلم
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در کهگیلویه و بویراحمد
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر سپاه و بسیج در استان
دیدار استاندار خراسان شمالی با رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) 
هماهنگی‌های بزرگداشت سردار سرافراز، شهید حسین املاکی در لنگرود
حقوق اسفندماه رانندگان سرویس مدارس دزفول پرداخت می‌شود
یک برد و یک شکست سهم نمایندگان استان در لیگ برتر هندبال مردان
اوقات شرعی اهواز، ۷ اسفند ۱۴۰۴
کمک میلیونی اهالی گوراب زرمیخ با پرداخت زکات مستحبی
صادرات کالا به ارزش بیش از ۲۱ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار از استان
افتتاح طرح اشتغالزای پرورش ماهی قزل‌آلا در ماهان کرمان
برگزاری آخرین آزمون کسب پروانه تخصصی مشاوران املاک و خودرو در خوزستان
طرح جامع ترافیک خراسان شمالی تا پایان سال تعیین تکلیف می‌شود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
کشتی آزاد رده بندی اتحادیه جهانی؛ معرفی حریفان نمایندگان ایران
ضرورت راه اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
تقویم و اوقات شرعی چهارشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
دادگاه کورش کمپانی در ایستگاه پایانی
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
حضور ۲۱۲ تولیدکننده پوشاک در نمایشگاه هدی  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)