• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۴۰۰۷۳
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۲
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب

هرم حریق، بر پهن دشت نجیب خوزستان

این روز‌ها تابستان از راه رسیده و نرسیده، هرم نفس‌های آتشینش را بر مخمل سبز زاگرس پاشیده و آتش بی مهری، دامن پهنۀ دشت، نگین انگشتری خوزستان راگرفته.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان،آتشی که یا ناشی از بی مبالاتی آدم هاست یا حاصل قهر طبیعت، اما هر چه هست نفس‌های دشت را به شماره انداخته. دشتی که در دایرۀ مهربانیش کیلومتر‌ها جنگل و مرتع و بیشه زار و تپه ماهور بکر جای داده.
خوزستان بیش از یک میلیون هکتار جنگل و دو و نیم میلیون هکتار مرتع دارد که از این میان ۹۰۰ هکتار آن در آغوش زاگرس واقع شده.
ردپای آتش بر نفس های سبز خوزستان
اگر چه سالیان متمادیست که آتش بی مبالاتی دامن این ردای سبز را گرفته، اما حالا این بحران به اوج رسیده و هر روز فریاد مبهم "داد خواهی" از کرانۀ هر جنگل و مرتعی در استان به گوش می‌رسد.

خرداد ماه سال ۱۳۹۶، فرماندۀ وقت یگان حفاظت از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، وعده داد که تا پایان همان سال هم یک پایگاه اطفای حریق در منطقه راه اندازی وهم یک بالگرد آب پاش در آن مستقر شود، اما حالا با گذشت حدود سه سال، هنوز خبری از تحقق این وعده‌ها نیست و طبیعت مظلوم خوزستان همچنان چشم انتظار است.

اما حالا، پس ازسه سال جلالی معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، حضور بالگرد اطفاء حریق را در استان ضروری نمیداند و میگوید: در صورت بروز حادثه، این بالگرد‌ها به استان وارد می‌شوند.

هرچند جلالی وعده داده تا پایان امسال دو پایگاه اطفاء حریق در استان راه اندازی شود، اما مشخص نکرده که زمان طی شده جهت نامه نگاری‌ها برای ورود بالگرد اطفاء حریق به استان هنگام وقوع آتش سوزی چه صدمات و خسارت جبران ناپذیری به منابع طبیعی استان وارد میکند.

محمد حسین، کارشناس و فعال محیط زیست، غیر مدیریتی بودن استقرار بالگرد اطفاء حریق در استان را عقیده‌ای کاملا اشتباه میداند و میگوید: اگر تنها بخشی از هزینه‌های میلیونی مالچ پاشی و کاشت نهال درمناطق فوق بحرانی گرد و خاک برای کمربند زاگرس انجام میشد، شاهد زنده سوزی گونه‌های گیاهی و جانوری در این مناطق نبودیم، که آتش وقتی بجان بیفتد، نه تاب فریاد می‌ماند و نه نای زندگی.

او مهمترین مشکل برای اطفاء حریق را در مناطق کوهستانی، سخت رو بودن و عدم دسترسی میداند که نبود تجهیزات اولیه و نداشتن امکانات فردی مناسب از سوی دوستداران محیط زیست به آن دامن میزند.

این کارشناس محیط زیست زمان طلایی برای خامومش کردن آتش را بسیار محدود میداند و میگوید: با توجه به نبود بالگرد در استان تا طی شدن پروسۀ نامه نگاری‌ها برای ورود بالگرد آب پاش، قطعا این زمان گرانبها سوخت میشود.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان، بجز عوامل طبیعی مسائل دیگری را هم در وقوع آتش سوزی‌های اخیر دخیل میداند. مسائلی که از وجود رد پای عوامل انسانی حکایت دارد. کیانی، آتش زدن کاه و کلش مزارع پس از پایان فصل برداشت را از مهمترین عوامل گسترش آتش سوزی خصوصا در مراتع اعلام میکند و میگوید: متاسفانه باور غلط سوزاندن بقایای محصولات زراعی در مزرعه به منظور تقویت مواد آلی خاک، تیشه‌ای مهلک به ریشۀ طبیعت از جمله زمین‌های کشاورزی میزند.
 
ردپای آتش بر نفس های سبز خوزستان
کیانی با اشاره به نقش مهم و اساسی مردم بومی و سمن‌ها در اطفاء حریق، از ساکنین منطقه و کشاورزان به عنوان مهمترین عامل هم در ایجاد وهم در از بین بردن آتش سوزی یاد میکند.

حالا بررسی‌ها پرده از اختلافات و درگیری‌های شخصی میان کشاورزان و اهالی مناطقی که دچار آتش سوزی بوده اند برداشته. مسائلی که اگر محرز شود به گفتۀ حجت الاسلام مرادی رئیس کل دادگستری خوزستان به شدت پیگیری میشود و خاطیان باید در مقابل قانون پاسخگو باشند.

حجت الاسلام مرادی تاکید میکند افرادی که به قصد محاربه ومقابله، دست به آتش زدن این مناطق کنند قطعا به عنوان محارب شناخته خواهند شد و مطابق قانون با آن‌ها برخورد خواهد شد.

توجه به موضوع بسیار مهم وقوع بیش از ۵۰ درصد آتش سوزی‌های کل کشور در خوزستان از سال ۱۳۹۶ تاکنون، و وقوع دما‌های ۵۰ درجه و بالاتر در استان، بیش از پیش لزوم راه اندازی یک پایگاه مجهز اطفاء حریق در استان را آشکار میکند. ضرورتی که اگر به آن توجه نشود میرود تا در کنار معضلات عریض و طویل دیگر در استان، از جمله گسترش حاشیه نشینی، افزایش روز افزون متکدیان غیر بومی در کوچه پس کوچه‌های شهر، معضل آزاردهندۀ سگ‌های ولگرد که حالا پایشان به مرکز شهر هم رسیده، پدیدۀ مهلک گرد و خاک، تبدیل کارون بزرگ به مجمع الجزایری متعفن و عفونی و تشنگی روستا‌ها و بخش‌های استان، آن هم بر طرف جوی، نفس‌های به شماره افتادۀ خوزستان را بند بیاورد واینگونه است که مردم خوزستان همچنان نجیبانه، چشم براه تحقق وعده‌ای مسئولین هستند.
 
*مهدی شیخ انصاری
 
 
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آزادسازی۵۶ هزار مترمربع از زمین های ملی در لرستان
آمادگی همه جانبه آذربایجان شرقی برای برگزاری انتخابات
تصویب ۲۹ طرح اقتصادی در کارگروه امور زیربنایی سیستان و بلوچستان
ضرورت بهبود وضعیت اقتصادی و توجه به معیشت مردم
زیبایی و تنوع بازار بزرگ رشت
آزادی ۴۹ نفر به مناسبت ولادت امام علی (ع) در آذربایجان‌شرقی
بازپس‌گیری هزاران هکتار اراضی در سیستان و بلوچستان
بازدید میدانی از روند تکمیل بیمارستان ۴۲۱ تخت‌خوابی سایت لاکان
اعزام بیش از ۳۰۰ زائر اولی از سیستان و بلوچستان به مشهد مقدس توسط کانون‌های خدمت رضوی استان
اشتیاق دختران دانش آموز در اعتکاف ماه رجب
اجرای طرح آموزش ایمنی مدارس حاشیه راه‌ها در جنوب سیستان و بلوچستان
همدلی مسئولان و بصیرت مردم، عامل اصلی امنیت سیستان و بلوچستان
آسمان سمنان غبارآلود می شود
اختصاص ۹۰۰ میلیارد ریال برای ارتقای زیرساخت انتقال خون سیستان و بلوچستان
ضرورت ساماندهی قیمتها برای ایجاد ثبات در بازار
آغاز عملیات اجرایی شهرک ۱۰ هزار واحدی گهرباران ساری
وقف ۱۳۰ میلیارد ریالی یک واحد تجاری ـ مسکونی در قائم شهر
نشست بررسی نقاط قوت و ضعف پسته
بسته خبر‌های کوتاه ۱۴ دی در یک نگاه
مساجد بافق پر از شوق و شور و حضور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا ۳۰ روز دیگر
کالابرگ ۴ میلیونی به چه کسانی اختصاص می‌یابد؟
سه محور کوهستانی به علت بارش برف مسدود است
تکذیب خبر مجازی شدن امتحانات دانشگاه آزاد
بازدید سرلشکر پاکپور از مراسم سالگرد شهید سلیمانی در کرمان
آغاز اجرای وعده رئیس‌جمهور برای عدالت در توزیع یارانه
آغاز رسمی اجرای طرح جامع حمایت معیشتی و امنیت غذایی
قهرمانی المپیاکوس با گلزنی طارمی
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۴ دی
سرشماری حضوری در ۷۰ نقطه از کشور در آبان ۱۴۰۵
جوّی آرام در بیشتر مناطق کشور
تاکید عراقچی بر حمایت ایران از مردم و دولت منتخب ونزوئلا
۶ محور مواصلاتی کشور مسدود است
قالیباف: باور شهید سلیمانی پیروزی ملت ایران بود
تشییع پیکر زنده یاد بهرام بیضایی در آمریکا
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا  (۱۷ نظر)
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا  (۹ نظر)
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد  (۷ نظر)
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا  (۲ نظر)
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا ۳۰ روز دیگر  (۲ نظر)
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود  (۲ نظر)
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها  (۲ نظر)
مردم ایران دشمنانی به مراتب کارکشته‌تر را ناامید کرده‌اند  (۲ نظر)
بازداشت سه آشوبگر مرتبط با شبکه صهیونی اینترنشنال   (۲ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۲ نظر)
ایران در نبرد ۱۲ روزه از موشک‌های استراتژیک استفاده نکرد  (۱ نظر)
پرداخت کالابرگ چهار میلیون تومانی برای ۸۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
لاریجانی: مردم آمریکا مراقب سربازانشان باشند  (۱ نظر)
وزیر دفاع: بی ملاحظه به تهدیدات پاسخ می‌دهیم  (۱ نظر)
تسلیت وزیر امور خارجه به مناسبت شهادت مرزبان دلیر ایران  (۱ نظر)