• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۰۷۸۶۸
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۷
مازندران » سیاسی
گزارش مکتوب ....

مازندران پرآب اما تشنه!

حدود 5 میلیارد متر معکب از بارشهای سالانه مازندران بدون بهره برداری مفید به دریای خزر می ریزد.

مازندران پرآب اما تشنه!به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران ، میانگین سالانه بارندگی در مازندران بیش از دو برابر میانگین کشور است، اما این استان تشنه است. بر اساس آمارهای جهادکشاورزی استان، مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار زمین زراعی و باغی است و سالانه بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می کند که ۱۰ درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی کشور را شامل می شود.

وضعیت بارشها در استان

 اداره کل هواشناسی مازندران هم در گزارشی اعلام کرد: میانگین بارش باران در این استان تا یک دهه پیش، بیش از ۸۰۰ میلیمتر بود که در سال‌های اخیر به کمتر از ۷۰۰ میلیمتر رسید و سال 97 هم در خشک‌ترین سال تجربه شده طی نیم قرن، میزان بارندگی ۵۲۲ میلیمتر بود. براساس آمار، نزولات آسمانی در مازندران سالانه ۱۵ میلیارد مترمکعب است که هشت میلیارد مترمکعب آن تبخیر شده و هدر می رود و ۶ میلیارد و ۸۵۰ میلیون مترمکعب باقی میماند که از این میزان، چهار میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب آب های سطحی شامل رودخانه‌ها، چشمه ها و یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون متر مکعب آب های زیرزمینی است که فقط ۷۵۰ میلیون مترمکعب یعنی ۱۱ درصد آن مهار می شود. اما در سال 98 شاهد افزایش میانگین بارندگی در مازندران بودیم.

 بر اساس آمار هواشناسی مازندران، میانگین بارش باران در سال 98 ، ۷۲۳ میلیمتر بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 50 درصد بیشتر است. این درحالی است که آمار 11 درصد مهار آبهای سطحی تغییری نداشته و همچنان دغدغه هدر رفت منابع غیرقابل برگشت آبی مازندران هرسال تکرار می شود.

با این وجود بنا بر آمار اداره کل هواشناسی، با افزایش حدود 10 درصدی بارندگی ها شاهد افزایش آبدهی رودخانه ها و تقویت منابع آبهای زیرزمینی هم هستیم.

با این افزایش، مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران هم اعلام کرد: سطح کشت برنج در استان امسال با افزایش 8 هزار هکتاری به 220 هزار هکتار رسید. شهیدی فر افزود: در دو سال اخیر به علت کاهش شدید بارندگی و خشکسالی ها شاهد رها کردن شالیزار و خشکی بیش از 50 هزار هکتار از زمینهای استان بودیم که خسارتهای سنگینی به اقتصاد کشاورزی مازندران وارد کرد. اما با افزایش بارشها تعداد زیادی از این شالیزارها مجددا به چرخه تولید برگشت و انشاالله شاهد افزایش تولید برنج خواهیم بود.

راهکارهای مسئولان

مسئولان شرکت آب منطقه ای مازندران هم برای حفظ منابع کنونی و کاهش دغدغه ها از ضرورت اجرای دو راهکار می گویند. سد سازی و ساماندهی چاههای غیرمجاز!.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران دراین باره می گوید: در استان طرحهای بزرگ سدسازی تعریف شده است، سد البرز نخستین سد بزرگی است که در مازندران ایجاد شده است. سد گلورد هم در شرق مازندران سال گذشته آبگیری شد و سد بزرگ هراز هم در حال ساخت است تا نیاز آبی مناطق پایین دست را تأمین کند. یخکشی افزود: ۱۰ سد دیگر نیز در اندازه های مختلف تعریف شده که طبق برنامه ها با بهره برداری از این سدها، میزان مهار آب های سطحی در مازندران به ۳۸ درصد می رسد. وی تصریح کرد: مهمترین دلایل کندی طرحهای سد سازی در مازندران، کمبود اعتبار و پیمانکاران تخصصی است. وی همچنین با اشاره به لایروبی آب بندانهای استان افزود: این عمل نیز نقش بسزایی در حفظ منابع آبی موجود و استفاده بهینه از آن در کشاورزی دارد.

معاون عمرانی استاندار مازندران هم  بر ساماندهی و تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه تاکید کرد. رازجویان با بیان اینکه از ۵۷ هزار چاه بدون پروانه در این استان تاکنون حدود ۵۰ درصد موفق به تشکیل پرونده شدند افزود: انتظار داریم طرح ساماندهی چاههای غیرمجاز با سرعت بیشتری اجرا شود و برخورد با متخلفان نیز بازدارنده باشد، زیرا هرگونه خسارت به منابع آبهای زیرزمینی مازندران غیرقابل جبران است. معاون عمرانی استاندار مازندران با اشاره به اختصاص یارانه دولت در بخش تأمین سوخت چاه‌ها و ضرورت جلوگیری از قاچاق آن افزود: ساماندهی چاه‌ها با مشخص کردن نحوه و میزان برداشت آبها، علاوه بر آن که امکان مدیریت سوخت را فراهم می‌کند، میزان خروجی آب از سفره آب زیرزمینی را نیز کنترل می کند. به گفته رازجویان، دستگاههای نظارتی نیز در برخورد با متخلفان فعال تر خواهند شد.

با توجه به گفته های مسئولان و کارشناسان می توان گفت: فاصله زیاد با استانداردها در مهارآبهای سطحی، نه تنها سرمایه ملی را به هدر داده بلکه سبب کندی اجرای طرحهایی مانند افزایش تولید در بخشهای کشاورزی و صنایع شده است. طرحهایی که اهمیت آن برکسی پوشیده نیست و ضرورت مصوبات دولت و مجلس را همراه با اختصاص اعتبار مناسب بیش از پیش نشان می دهد.

گزارش : مهدی رضازاده

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دلجویی نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثاگران کشور از خانواده شهدا در چهارمحال و بختیاری
روند اجرایی طرح مسکن ملی در پارس آباد
اختصاص ۶۰۰ میلیارد بودجه به طرح های آبخیزداری دماوند
عطرافشانی گلزار شهدای جنگ تحمیلی سوم در نقده
سپاه: مقتدرانه از حقوق ملت ایران در خلیج فارس دفاع می‌کنیم
دستگیری فروشنده سکه و اسکناس جعلی در کلاردشت
برگزاری اینوتکس ۱۴۰۵ در شهریور امسال
توجه ویژه آیت الله سیستانی به وضعیت خانواده‌های شهدای جنگ تحمیلی ایران
تجلیل از پاسداران طبیعت در منطقه خانگرمز تویسرکان
حفظ ذخایر خلیج فارس با بهره برداری مسئولانه
محسن سیفی کفشگری سرپرست بانک ملی ایران شد
احیای کارخانه نساجی شماره یک قائم‌شهر
خلیج فارس، امانت نسل های آینده
دشت شقایق‌ کدکن؛ انعکاس بهشت خدا بر زمین
اجتماع جان فدایان ایران امام رضایی
تایلند به‌دنبال ایجاد پل زمینی در پی محدودیت در تنگه هرمز
سرمایه انسانی؛ محور عبور صنعت مس از شرایط ناپایدار اقتصادی
توزیع جهیزیه به زوج های چرامی به میمنت میلاد امام رضا(ع)
فعالیت گروه خادمیاران رضوی در نیشابور
پیش بینی افزایش دما و وقوع گردوخاک محلی در خوزستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بهای نفت خام به بیشترین میزان در چهار سال گذشته رسید
پرچم‌گردانی دو ملی پوش فوتبال در میدان ولیعصر (عج)
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح
تهدید خودکفایی با احتمال مصرف گندم برای دام و طیور
افزایش قیمت جهانی نفت و فشار هم‌زمان بر اقتصاد اندونزی
مسابقه «حروف دانش» از شبکه آموزش
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
ارائه خدمات نوین قضایی به شهروندان
تهران با دیپلماسی فعال، آمریکا را به عقب راند
کشف سلاح در مرز‌های سیستان و بلوچستان
حتی در بدترین شرایط جنگی و اقتصادی تعدیل نیرو نخواهیم کرد
پیوند‌های عمیق فرهنگی ایران و هندوستان
عارف: حیدرعباسی از شخصیت‌های اثرگذار در پاسداشت فرهنگ غنی آذربایجان و ایران بود
واکنش قالیباف به ادعای ترامپ وگنده‌گویی وزیرخزانه‌داری آمریکا
پیکر عبدالحمید نقره کار پیشکسوت معماری ایرانی- اسلامی به خاک سپرده شد
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
تاخیر در تحویل خودروی سهند اس مشتریان را سردرگم کرد  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)