• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۵۲۳۱۴
تاریخ انتشار: ۰۸ تير ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۷
فارس » علمی و فرهنگی
در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیا

رشد ۳ برابری نشریات علمی ایران

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت:نشریات علمی ایران در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیا رشد سه برابری داشته اند.

رشد ۳ برابری نشریات علمی ایران در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیابه گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز فارس، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: نشریات علمی ایران در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیا رشد سه برابری داشته اند.
دکتر محمدجواد دهقانی افزود: یکی از سیاست‌های نظام آموزش عالی کشور، بین‌المللی‌سازی نشریات است که با رسالت وجودی نشریات علمی که همان نشر یافته‌های علمی برای محققان است، همخوانی دارد. تعداد نشریات بین‌المللی یکی از شاخص‌های مورد تاکید در نقشه جامع علمی کشور است که ترویج زبان فارسی به عنوان زبان علم بین‌الملل نیز یکی از اهداف این سند است.
او اظهار کرد: تعداد نشریات در پایگاه آی. اس. آی (کلاریویت آنالتکیس) مرتباً در حال تغییر بوده و بعد از ارزیابی در صورت کسب امتیاز در پایگاه نمایه می‌شوند و گروهی از نشریات نیز سالانه از این فهرست حذف می‌شوند. نشریات حاضر در ۴ نمایه نامه علوم، علوم اجتماعی، هنر و انسانی و منابع علمی نوظهور توسط مراکز آموزش عالی در ارزیابی عملکرد پژوهشی مورد استناد قرار می‌گیرند. بکارگیری این نشریات در ارزیابی‌ها مختص ایران نبوده و در سراسر دنیا متداول است.
  • تعداد نشریات در این چهار نمایه نامه ۲۱ هزار و ۳۳۵ مورد است که ۱۳ هزار و ۶۰۷ نشریه مربوط به سه نمایه‌نامه نامه علوم، علوم اجتماعی، هنر و انسانی و ۷۷۲۸ مورد آن متعلق به نمایه‌نامه منابع علمی نوظهور می‌شوند. در حال حاضر یعنی در سال میلادی ۲۰۲۰، تعداد نشریات ایران در چهار نمایه نامه اصلی آی. اس. آی، ۱۵۳ مورد است. این چهار نمایه‌نامه، اساس پایگاه استنادی وب آو ساینس را تشکیل می‌دهد، اما تعداد نشریات تا پایان سال ۲۰۲۰ تغییر خواهد کرد.
    وی افزود: تعداد نشریات نمایه شده جمهوری اسلامی ایران در پایگاه آی. اس. آی (کلاریویت آنالتکیس) در سال ۲۰۱۹ برابر با ۱۲۳ مورد بود که در مقایسه با سال ۲۰۱۰ تقریبا سه برابر شده است. در سال ۲۰۱۰ تعداد نشریات ایرانی در آی. اس. آی ۳۶ مورد بود که در سال ۲۰۱۱ به ۴۲ نشریه افزایش یافت. در سال ۲۰۱۲ تعداد نشریات مجدداً افزایش یافته و به ۴۶ مورد رسید. در سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ تعداد نشریات ایران در آی. اس. آی به ترتیب به ۴۶، ۴۸، ۱۱۰، ۱۱۳، ۱۱۶ و ۱۱۸ مورد رسیده بود.رشد ۳ برابری نشریات علمی ایران در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیا
دکتر دهقانی در ادامه گفت: با گذشت یک دهه هنوز چالش اصلی نشریات کشور میزان استفاده از علمی است که تولید می‌کنند. گزارش‌های استنادی نشریات (JCR) یا جی سی آر تنها نشریاتی را نمایه‌سازی می‌کند که ضریب تاثیر کسب کرده‌اند. ضریب تاثیر از فرمولی تبعیت می‌کند که دریافت استناد لازمه کسب آن است. نشریاتی که مقالات آن‌ها در دو سال منتهی به سال ضریب تاثیر استناد دریافت کنند، ضریب تاثیر دار خواهند داشت و استناد‌ها بیانگر میزان استفاده از مقالات نشریه هستند.
سرپرست ISC گفت: نشریات ضریب تاثیردار ایران در گزارش‌های استنادی نشریات نشان می‌دهد که علیرغم افزایش تعداد نشریات ایران، آن‌ها ضریب تاثیردار نمی‌شوند، هر چند تعداد نشریات دارای ضریب تاثیر در سال ۲۰۱۸ برابر با ۳۶ مورد اشت. بنابراین، یکی از چالش‌های عمده نشریات بعد از نمایه شدن در پایگاه استنادی آی. اس. آی، کسب استناد مطابق با فرمولی است که ضریب تاثیر برمبنای آن محاسبه می‌شود. در سال ۲۰۱۹ استناد‌هایی که در این سال به مقالات نشریه‌ای که در دو سال قبل از آن یعنی ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ منتشر شده‌اند، برای محاسبه ضریب تاثیر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
وی یادآور شد: یکی از دلایل افزایش چشمگیر تعداد نشریات نمایه شده ایران در سال ۲۰۱۵، اضافه شدن نمایه نشریات نوظهور در این پایگاه استنادی بین‌المللی بوده است. از چالش‌های اصلی نشریات کشور استفاده از محتوای آن‌ها در بین محققان بین‌المللی است که با بررسی استناد‌های صورت گرفته به مجلات قابل بررسی است. افزایش کیفیت محتوا، بین‌المللی شدن نشریه و همچنین رؤیت پذیر شدن مقالات نشریه از عواملی هستند که می‌توانند به بالا بردن تعداد استناد‌های نشریه کمک کنند.
دهقانی گفت: نمایه‌سازی نشریات در نمایه‌های بین‌المللی از نگاه سیاست‌گذاران علم از اهمیت بسزایی برخوردار است. هر چند سهم زبان فارسی به عنوان زبان علم و همچنین تعداد نشریات نمایه شده کشور در نمایه‌های استنادی بین‌المللی در طی سال‌های اخیر افزایش یافته است، اما مقایسه تعداد نشریات نمایه شده در سطح بین‌المللی با آنچه نمایه نشده است، نشان می‌دهد که غالب این نشریات فقط در پایگاه‌های ملی نمایه و عرضه می‌شوند.
  • ایران از لحاظ تعداد نشریات علمی نمایه شده در پایگاه آی. اس. آی، در رتبه ۲۲ دنیا و رتبه دو جهان اسلام قرار دارد. کشور ترکیه در بین کشور‌های اسلامی تعداد ۲۲۵ نشریه در این پایگاه نمایه می‌کند که این کشور را در رتبه ۱۵ دنیا قرار داده است. آمریکا، انگلستان، هلند، آلمان و سوئیس ۵ کشوری هستند که بیشترین نشریات علمی دنیا در پایگاه استنادی آی. اس. آی نمایه کرده‌اند، بدین معنی که بزرگترین ناشران علمی دنیا در این کشور‌ها قرار دارند. اسپانیا، برزیل، ایتالیا، لهستان و هند کشور‌های بعدی هستند که در زمینه انتشار مجلات برتر علمی فعال‌ترند.رشد ۳ برابری نشریات علمی ایران در معتبرترین پایگاه اطلاعات علمی دنیا
بر اساس اعلام پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، نمایه‌سازی نشریات در پایگاه‌های بین‌المللی و بویژه پایگاه‌های استنادی احتمال بازدید از نشریه و محتوای آن را افزایش می‌دهد که باعث می‌شود محققان بیشتری با نشریه آشنا شوند و به دنبال انتشار مقاله در آن نشریه بر آیند. در نتیجه، احتمال استناد به نشریه با استفاده بیشتر از محتوای آن نیز افزایش خواهد یافت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دلجویی نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثاگران کشور از خانواده شهدا در چهارمحال و بختیاری
روند اجرایی طرح مسکن ملی در پارس آباد
اختصاص ۶۰۰ میلیارد بودجه به طرح های آبخیزداری دماوند
عطرافشانی گلزار شهدای جنگ تحمیلی سوم در نقده
سپاه: مقتدرانه از حقوق ملت ایران در خلیج فارس دفاع می‌کنیم
دستگیری فروشنده سکه و اسکناس جعلی در کلاردشت
برگزاری اینوتکس ۱۴۰۵ در شهریور امسال
توجه ویژه آیت الله سیستانی به وضعیت خانواده‌های شهدای جنگ تحمیلی ایران
تجلیل از پاسداران طبیعت در منطقه خانگرمز تویسرکان
حفظ ذخایر خلیج فارس با بهره برداری مسئولانه
محسن سیفی کفشگری سرپرست بانک ملی ایران شد
احیای کارخانه نساجی شماره یک قائم‌شهر
خلیج فارس، امانت نسل های آینده
دشت شقایق‌ کدکن؛ انعکاس بهشت خدا بر زمین
اجتماع جان فدایان ایران امام رضایی
تایلند به‌دنبال ایجاد پل زمینی در پی محدودیت در تنگه هرمز
سرمایه انسانی؛ محور عبور صنعت مس از شرایط ناپایدار اقتصادی
توزیع جهیزیه به زوج های چرامی به میمنت میلاد امام رضا(ع)
فعالیت گروه خادمیاران رضوی در نیشابور
پیش بینی افزایش دما و وقوع گردوخاک محلی در خوزستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بهای نفت خام به بیشترین میزان در چهار سال گذشته رسید
پرچم‌گردانی دو ملی پوش فوتبال در میدان ولیعصر (عج)
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح
تهدید خودکفایی با احتمال مصرف گندم برای دام و طیور
افزایش قیمت جهانی نفت و فشار هم‌زمان بر اقتصاد اندونزی
مسابقه «حروف دانش» از شبکه آموزش
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
ارائه خدمات نوین قضایی به شهروندان
تهران با دیپلماسی فعال، آمریکا را به عقب راند
کشف سلاح در مرز‌های سیستان و بلوچستان
حتی در بدترین شرایط جنگی و اقتصادی تعدیل نیرو نخواهیم کرد
پیوند‌های عمیق فرهنگی ایران و هندوستان
عارف: حیدرعباسی از شخصیت‌های اثرگذار در پاسداشت فرهنگ غنی آذربایجان و ایران بود
واکنش قالیباف به ادعای ترامپ وگنده‌گویی وزیرخزانه‌داری آمریکا
پیکر عبدالحمید نقره کار پیشکسوت معماری ایرانی- اسلامی به خاک سپرده شد
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
تاخیر در تحویل خودروی سهند اس مشتریان را سردرگم کرد  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)