• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۰۷۸۹۲
تاریخ انتشار: ۰۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰
بین الملل
از عاشورای حسینی تا هلاکت عبیدالله بن زیاد

تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟

امروز یکشنبه، نهم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۰ محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سی ام اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.

تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی ( نهم شهريور ) به شرح زیر است:

عاشورا، تراژدیک‌ترین واقعه در تاریخ
۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی، دهم محرم سال ۶۱ هجری قمری یکی از حساسترین حلقه‌های نبرد حق و باطل و یکی از حماسی‌ترین رویداد‌های تاریخ اسلام و بشریت در سرزمین کربلا ـ واقع در عراق ـ روی داد. امام حسین (ع) از اهل بیت پاک رسول گرامی اسلام (ص) دراین روز به اتفاق ۷۲ تن از یارانش، به منظور پاسداری از دین خدا و مبارزه با ظلم، به نبرد با لشگری عظیم پرداخت. حسین (ع) به دعوت مردم کوفه، عازم این شهر بود تا آن‌ها را از ظلم و ستم حکومت یزید برهاند. اما سپاه یزید، راه را بر امام بست و خواستار بیعت او با یزید شد که این درخواست با مخالفت شدید امام حسین (ع) روبرو شد. به این ترتیب، از صبح روز دهم محرم، جنگ بین یاران امام (ع) که تعدادی از آنان خویشاوندان نزدیک ایشان بودند، با دشمنان آغاز شد و تا بعد ازظهر ادامه یافت. دراین مدت، یاوران امام حسین (ع) زیباترین جلوه‌های رشادت، ایثار و شهادت در راه خدا و وفاداری به امام خویش را به نمایش گذاشتند، به طوری که در طول تاریخ، الگوی آزادیخواهان جهان شدند. درخشش و جاودانگی قیام امام حسین (ع) قبل از هر چیز به خاطر جنبه‌های الهی و انسانی آن است آن حضرت هدف از قیام بزرگ خود را امر به معروف و نهی از منکر و احیای آئین پیامبر اکرم (ص) عنوان کرد. ازطرف دیگر، جنایات و بی رحمی‌های سپاه یزید، چه در هنگام جنگ و چه پس از آن، باعث شد که دشمنان امام حسین (ع) به عنوان مظاهر ستم، تباهی و جهل در تاریخ، شناخته شوند، بویژه آنکه سپاه یزید پس از پایان جنگ، زنان و کودکان را، که بسیاری از آن‌ها از نوادگان پیامبر گرامی اسلام (ص) بودند، به اسارت بردند.
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
هلاکت عبیدالله بن زیاد، شش سال بعد از واقعه کربلا
۱۳۷۵ سال پیش در چنین روزی دهم محرم سال ۶۷ هجری قمری "عبیداللَّه بن زیاد" حاکم ظالم کوفه و مجری واقعه خونین کربلا توسط سپاهیان مختار به هلاکت رسید. در روز عاشورای سال ۶۷ قمری، شش سال پس از واقعه‏ کربلا، درست همان روزی که سپاهیان یزید به فرمان عبیداللَّه بن زیاد فاجعه‏ خونین کربلا را به وجود آورده و امام حسین (ع) و یارانش را مظلومانه به شهادت رسانده بودند، لشکریان عبدالملک بن مروان به فرماندهی عبیداللَّه بن زیاد و لشکریان مختار بن ابی‏ عبیده ثقفی به فرماندهی ابراهیم بن ‏مالک اشتر در ساحل "نهر خاذر" در چهارفرسخی شهر "موصل" با هم به نبرد پرداختند و از طرفین تعداد بی ‏شماری کشته شدند. سرانجام لشکریان شام با از دست دادن هفتاد هزار تن، رو به هزیمت نهاد و طعم تلخ شکست را پذیرا شدند. مهم‏ترین حادثه‏ این نبرد، کشته شدن عبیداللَّه بن زیاد (فرمانده لشکریان شام) به دست ابراهیم بن مالک اشتر بود که با یک ضربت شمشیر، به هلاکت رسید.
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
استقلال جمهوری آذربایجان
۲۹ سال پیش، در روز سی ام اوت سال ۱۹۹۱ میلادی جمهوری آذربایجان استقلال خود را از شوروی اعلام کرد. این سرزمین از اوایل قرن سوم میلادی به تصرف سلسله ایرانی ساسانیان درآمد و در بیشتر ادوار تاریخ، بخشی از سرزمین ایران بود. در اوایل قرن نوزدهم میلادی، در پی توسعه طلبی امپراتوری تزاری در روسیه، جنگ‌هایی میان روسیه و ایران روی داد که به شکست ایران منتهی شد و در نتیجه قسمت شمالی آذربایجان به موجب معاهده گلستان در سال ۱۸۱۳ میلادی به اشغال روسیه درآمد. در پی وقوع انقلاب در روسیه، آذربایجان از سال ۱۹۱۸ با نظام جمهوری مستقل شد، اما استقلال آن، دو سال بیشتر طول نکشید و آذربایجان، به یکی از جمهوری‌های شوروی تبدیل شد. در اواخر دهه ۱۹۸۰ در آستانه فروپاشی شوروی، فعالیت‌های استقلال طلبانه در جمهوری آذربایجان و همچنین منطقه ارمنی نشین قره باغ در داخل این کشور، شدت یافت. جمهوری آذربایجان در سی ام اوت ۱۹۹۱ در حالی استقلال خود را رسماً اعلام کرد که با همسایه خود ارمنستان بر سر منطقه قره باغ به شدت اختلاف و درگیری داشت و این بحران هنوز هم ادامه دارد. جمهوری آذربایجان در غرب آسیا و در کناره دریای خزر، ۸۶۶۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و با کشور‌های ایران، ارمنستان، گرجستان و روسیه همسایه است.
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
جدایی تیمور شرقی از اندونزی 
۲۱ سال پیش، در روز سی ام اوت سال ۱۹۹۹ میلادی مردم تیمور شرقی در جنوب شرقی آسیا، در یک همه پرسی، به استقلال از اندونزی رای دادند. جزیره تیمورشرقی به همراه سایر جزایر اندونزی در سال ۱۵۱۱ میلادی به اشغال پرتغال درآمد. اما پس از آنکه در اواسط قرن نوزدهم، هلند بر اندونزی مسلط شد، فقط تیمور شرقی در حاکمیت پرتغال باقی ماند. اندونزی درسال ۱۹۴۵ مستقل شد، اما پرتغال تا سال ۱۹۷۶ به اشغال تیمور شرقی ادامه داد تا آنکه دراین سال ارتش اندونزی، جایگزین نیرو‌های پرتغالی شد و تیمور شرقی به حاکمیت اندونزی درآمد. درپی سقوط ژنرال سوهارتو درسال ۱۹۹۸ و بحران سیاسی در اندونزی، جنبش استقلال طلبی در تیمور شرقی شدت یافت و با حمایت سازمان ملل و دولت‌های غربی، این سرزمین مستقل شد.
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تولد پدر انرژی هسته‌ای
۱۴۹ سال پیش در چنین روزی ۳۰ اوت سال ۱۸۷۱ میلادی "اِرنِست رادِرفورد" (Ernest Rutherford) فیزیک‏دان برجسته بریتانیایی وملقب به پدر انرژی هسته‌ای متولد شد. وی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در زادگاهش راهی کمبریج در انگلستان شد و از سال ۱۹۱۹ م به استادی فیزیک تجربی دانشگاه کمبریج دست یافت. رادرفورد در سال ۱۹۰۳ م به عضویت انجمن سلطنتی لندن درآمد و در سال ۱۹۰۴ م نخستین کتاب خود به نام فعالیت تشعشعی را منتشر کرد. رادرفورد در دانشگاه منچستر، رهبر گروهی شد که به سرعت دست به کار تدوین نظریه‏‌های تازه درباره ساختار اتم شدند. وی در سال ۱۹۰۸ م به دلیل تحقیق در زمینه فعالیت تشعشعی عناصر، موفق به اخذ جایزه نوبل شیمی شد. بزرگ‏ترین دست‏آورد علمی رادرفورد در این سال‏ ها، کشف ساختار هسته اتم بود که این امر، دانش فراوانی درباره ماهیت ماده برای جامعه علمی به ارمغان آورد. او آشکارا بزرگ‏ترین فیزیک‏دان آزمایشگر زمان خود بود و به دلیل پژوهش‏‌های طولانی درباره اتم به پدر انرژی هسته‏‌ای شهرت یافت. رادرفورد اتم را موجود سختی می ‏دانست که یک منظومه شمسی بسیار ریز متشکل از ذرات بی‏شمار است که دارای اسرار نهفته فراوانی می ‏باشد. ارنست رادرفورد سرانجام در یازدهم ژوئن ۱۹۳۷ م در ۶۶ سالگی درگذشت.
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آغاز پیش‌فروش بلیت سفر‌های نوروزی در خراسان جنوبی
اجرای ۱۱۱ پروژه آموزشی در مازندران با هدف تحقق عدالت آموزشی
آب واسطه فیض و یک امر قدسی است
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
تیم ملی فوتبال بانوان ایران وارد استرالیا شد
رنگ نانویی فوق‌آبگریز ایرانی با الهام از برگ نیلوفر؛ گامی نو در دوام نمای ساختمان
انتقام مهرگان نور از صنعتگران امید در لیگ برتر والیبال
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است
اجرای سرود دختران دهه نودی مازندران مقابل رئیس جمهور 
حذف حسین وفایی از رقابت‌های اسنوکر آزاد ولز
شوراهای اسلامی هموار کننده مسیر توسعه مناطق شهری و روستایی
شورا‌های صنفی دانشجویی از ورود به عرصه‌های غیرمرتبط خودداری کنند
افتتاح نمایشگاه بخش انسجام ملی جشنواره تجسمی فجر
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد
نتایج هفته ۲۰ لیگ برتر والیبال؛ صعود پیکان به مرحله حذفی
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۷ اسفند
جمع آوری ۲۷ هزار کیلوگرم مواد غذایی فاسد و غیر بهداشتی در کیش
فوت ۴ عضو یک خانواده بر اثر تجاوز به چپ پراید در محور طبس_یزد
میلیون‌ها ربات در خدمت عملیات رسانه‌ای غرب
پانزدهمین «محفل سینما انقلاب» به پایان رسید
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
کشتی آزاد رده بندی اتحادیه جهانی؛ معرفی حریفان نمایندگان ایران
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
پیش بینی ورودسامانه بارشی جدید و کاهش دما در آذربایجان غربی
ضرورت راه اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها
دادگاه کورش کمپانی در ایستگاه پایانی
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۲ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)